Wat zijn aandachtspunten rondom het wennen na aankomst voor een lang verblijf in het buitenland?

 • regel snel een lokale bankrekening en vraag bij voorkeur via deze bank een (extra) creditcard aan: handig voor het betalen van bijvoorbeeld (nuts-)voorzieningen als gas, licht, kabel. Incasseerders kunnen niet altijd uit de voeten met je Nederlandse creditcard.
 • in contact met immigratie, politie, douane: blijf geduldig, spreek niet tegen, ga niet schreeuwen of in discussie: je verliest het vrijwel altijd; zoek problemen niet op en vermijd de directe Nederlandse relativerende humor.
 • woon je als voormalig stedeling nu in een wat meer plattelandsomgeving, stel je er dan op in dat vrijwel alles langer duurt; een halfuur rijden om je boodschappen te doen is niets, winkels gaan op verschillende tijden dicht, etc. Het kost tijd voordat je ook hierin je weg hebt gevonden.

Heerlijk die multiculturele omgeving, de tolerantie en integratie van al die culturen. Als je een goed voorbeeld zoekt van een multiculturele samenleving: dit is er een. Maar liefst vijftig procent van de inwoners is immigrant. Het hele begrip "buitenlander" bestaat hier eigenlijk niet, juist omdat bijna iedereen het zelf is. Wel is het land redelijk bureaucratisch, en ook op technisch gebied -bijvoorbeeld online winkelen- bleek men minder verder dan ik dacht.

Emigrant Canada

Zelfs na 15 jaar in Thailand hoorde je er nooit echt helemaal bij. Je spreekt de taal nooit 100%, je mag niet stemmen. Een leven als expat/emigrant geeft naar mijn idee nooit een thuisgevoel.

Emigrant Thailand

Voor veel activiteiten op Curaçao is er, in tegenstelling tot in Nederland, helemaal geen leeftijdsgrens. Als 70-jarige kan je nog prima gaan dansen, iedereen vindt dat leuk en er wordt helemaal niet raar gekeken. Ideaal om kennis te maken met de cultuur op Curaçao!

Curaçao emigrant

 

Wij kwamen aan in het regenseizoen. De eerste drie weken had de werkgever van mijn man huisvesting geregeld op een soort internationale compound. Geen permanente woonplek, dat wisten we, en ook niet in een hele veilige buurt gelegen. Mijn man was direct druk met werk en cursussen, maar ik zat door het weer en door de strenge beveiliging de eerste weken vooral binnen. Dat had ik vooraf niet bedacht en beklemde behoorlijk.

Brazilië expat partner

 

Alles en echt alles kost ontzettend veel tijd. Het geduldig blijven en blijven glimlachen heeft me best veel moeite gekost om onder de knie te krijgen. En soms heb ik het slechter onder de knie dan gedacht.

Filipijnen emigrant

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten