Telefoon & Social Media op reis en tijdens backpacken

 

Telefoon en social media gebruiken of negeren: op reis en in het buitenland

 

Online of offline zijn, verbonden of vrij zijn?

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Inhoud

Telefoon en social Media op reis en tijdens backpacken

 • Wel of niet je social media of telefoon meenemen op reis ? .. is dat nog een optie?
 • Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?
 • Waar en hoe kan je op reis en in het buitenland je telefoon gebruiken?
 • Hoe bel je voordelig en waar kan je bellen zonder je eigen abonnement?
 • Hoe kan je je smartphone of telefoon verzekeren als je op reis gaat, en is dat handig om te doen?
 • Hoe onderhoud ik mijn batterijen en accu's op reis?
 • Hoe kan je post ontvangen tijdens je reis en post opsturen vanuit het buitenland
 • Wat is de checklist voor communiceren en techniek op reis?

Voorbereiden en verzekeren van je reis en telefoon

 • Hoe kan je je smartphone of telefoon verzekeren als je op reis gaat, en is dat handig om te doen?
 • Welke meeneemlijsten en checklists zijn handig voor je vertrek?
 • Wat stop je in je handbagage?
 • Hoe kan je bagage in het buitenland verzekeren en wat is er wel en niet gedekt?
 • Ben je voldoende verzekerd tijdens je activiteiten in het buitenland

Lees verder voor antwoorden, inspiratie, inzichten en oplossingen

 

Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

  Bereikbaarheid of onafhankelijkheid op reis: waar kies je voor?

  • Niets zo ontspannend als een reis maken zonder de toeters en bellen van alledag om je heen. Rinkelende smartphones, pushberichten versturende tablets of laptops: laat ze thuis en geniet van de relatieve rust on the road. Sla af en toe een papieren reisgids open voor je routeplanning en grip op highlights en je komt een (heel) eind..... dat is wat je hoort van de meeste backpackers uit niet een al te lang verleden...
  • Het is nog steeds mogelijk om een lange reis te maken waarbij je je ontdoet van zo veel mogelijk (mentale) bagage van het thuisfront, en je je zelf de kans geeft je te ontwikkelen, te groeien of om gewoon even weg te zijn van ouders, vrienden of andere omgevingen. In de praktijk zijn het er echter maar weinig die er in slagen om de banden tot een minimum te beperken.
  • De toegenomen bereikbaarheid en beschikbaarheid van ict onderweg heeft uiteraard ook een flink aantal voordelen, waar een iedere reiziger niet alleen gebruik van maakt, maar die zo nu en dan zelfs noodzakelijk is geworden.

  Al reizende toegang tot internet met datagebruik?

  • ICT ontwikkelingen gaan razendsnel; niet zo heel lang geleden zochten massa's reizigers eens per paar dagen (of dagelijks!) een internetcafé op om verbinding te maken met het wereld wijde web.
  • Die tijd is voorbij; tegenwoordig hebben veel reizigers hun eigen smartphone, tablet of laptop bij de hand om even snel iets online op te zoeken, een boeking te maken, het thuisfront te updaten of een werkmail te checken.
  • Natuurlijk is het bijzonder verstandig je te verdiepen in de roaming voorwaarden van je mobiele data-abonnement. Databundels worden steeds ruimer en de mogelijkheden om deze, met name binnen Europa, mee te nemen naar het buitenland worden gelukkig groter. Die ontwikkeling zal ook buiten Europa een weg vinden (of al hebben gevonden).
  • Het aanschaffen van een lokale simkaart is -zeker als je smartphone meerdere simkaarten aan kan- ook een voordelige manier om tegen lokale tarieven online te gaan. Of, als je meerdere landen aandoet tijdens je reis, via een simkaart die wereldwijd werkt.
  • Ook is het mogelijk om, tegen relatief lage eenmalige aanschafkosten, een soort (hele kleine) MIFI router aan te schaffen (M staat voor Mobile), waar je een lokale simkaart in stopt. Meerdere apparaten kunnen dan tegelijkertijd contact leggen met de router, die de data van de simkaart omzet in een Wifi signaal. Zeker handig bij het ontbreken of slecht functioneren van draadloos internet. MIFI werkt min of meer hetzelfde als de hotspot op je telefoon, maar dan in een apart kastje. Geeft vaak een sterker (beter) signaal dan je telefoon-hotspot en bijkomend voordeel is dat de accu van je telefoon niet te snel wordt leeggetrokken. Pas nog steeds wel op met dataslurpende activiteiten, zoals 'grote' updates of streaming; afhankelijk van je databundel.
  • Maar denk je op reis véél data te gaan gebruiken of reis je buiten Europa, neem dan echt voor vertrek even de tijd om de slimste data mogelijkheden uit te zoeken.
  • Het kan zijn dat je 'thuis'-aanbieder hoge kosten berekend buiten je bundel, het kan ook zijn dat je verbinding alleen trager wordt als je over je datalimiet gaat.
  • Blijf je langer in één land of regio, dan kan een lokale / regionale SIM kaart al snel veel geld schelen.
  • Die koop je gewoon terplekke, nadat je je hebt verdiept in de lokale bundels en kosten. Kijk welke providers ter plaatse veel worden gebruikt, of start bij je eigen provider als deze wereldwijd services biedt. Reizigers en hostel personeel heeft vaak ook goede suggesties (je bent niet de eerste met dit probleem...)
  • Zet de 'data roaming' optie op je telefoon altijd uit als je gaat vliegen, ook om te voorkomen dat je telefoon automatisch verbinding maakt met een eventueel wifi-netwerk in het vliegtuig. Dat kan overwachte kosten opleveren...als je niet goed oplet.
  • Na aankomst zet je 'data roaming' weer aan...op voorwaarde uiteraard dat je een oplossing hebt voor je databundel die binnen je budget valt.
  • Maak je gebruik van een lokale SIM, hou er dan rekening mee dat SMS-verkeer meestal niet meer aankomt. Handig om te weten voor je thuisfront, mochten die juist denken handig over te schakelen op SMS.
  • Zet ook je voicemail even uit, zodat mensen in je thuisland geen berichten meer kunnen achterlaten. Spreek niet in dat je je voicemail niet beluistert omdat je op vakantie bent...dat zou mensen met verkeerde bedoelingen op verkeerde gedachten kunnen brengen. Wél kan je in je standaard voicemail bericht bv. achterlaten dat je (tegenwoordig) beter bereikbaar bent via bijvoorbeeld je Skype-account; benoem dan je Skype-naam.
  • En misschien overbodig, maar: voorkom het gebruik van openbare wifi-netwerken zoveel mogelijk, tenzij je je écht goed hebt verdiept in het opzetten van VPN verbindingen. Zeker als je fraudegevoelige activiteiten op je telefoon of tablet uitvoert, zoals het betalen per creditcard of internetbankieren of het maken van boekingen waarbij je veel persoonlijke data doorgeeft.

  Reizen over de wereld en online je boekingen doen?

  • Van het beheren van je e-vliegticket(s) tot het maken van een online busboeking, van het huren van een auto op internet tot het maken van een hostelreservering in je volgende aankomstplaats en van het regelen van kaartjes voor een aankomend event in je eerstvolgende grotere stad tot het regelen van een e-visum: je smartphone of tablet plus een stabiele (wifi) verbinding zorgt voor het efficiënt, tijdig en veilig reserveren van vanalles en nog wat.
  • Wel even zorgen voor (een veilige) toegang tot je internetbankieren en/of een of meerdere online betaalmogelijkheden; van creditcard tot scanapparaat/reader van je thuisbank.
  • Beroemd -en soms berucht- zijn inmiddels de sites en apps die het online reserveren van voordelige overnachtingen bij mensen thuis, b&b's en andere local overnachtingsopties mogelijk maken; ook zijn er diverse e-faciliteiten waar bijvoorbeeld hotel- of hostelovernachtingen voor extra voordelige lastminute tarieven beschikbaar komen, of waar je kan bieden op overnachtingen, tours of hele vakanties.
  • Check ook de travel apps die het bij elkaar verzamelen c.q. bewaren van al je online reisboekingen faciliteren: alles op 1 plek en realtime aanvullende informatie rondom je reserveringen.
  • Ook de toegang tot een van de wereldwijde luchthaven lounges boek je eenvoudig online: slaap even bij, neem een douche of overbrug in alle rust de tijd tot je volgende vlucht.

  Reizen over de wereld en Travel Apps gebruiken?

  • Bedenk het en er is een reis-app voor gemaakt: van alles wat je mogelijkerwijs online zou willen reserveren (vluchten, accommodatie, events, transport, restaurants) tot het inzien van weersvoorspellingen op je volgende bestemming, van de laatste gezondheidstips van je vaccinatiedienst tot realtime zicht op je dataverbruik via je mobiele provider, van die handige vertaaldienst (ook in gesproken woord in een voor jou onbegrijpelijke taal!) tot een gratis WiFi finder op basis van je GPS locatie, van de douane-apps die uitleggen wat wel en niet mee terug naar Nederland te nemen tot een snelle valuta-omrekentool en van een handige we-delen-online-de-rekening app tot de meest recente officiële reisadviezen van het (Nederlandse of lokale) ministerie.
  • Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden online check-in mogelijkheden in hun travel app of werken mee aan apps waar je je online instapkaart kan bewaren; natuurlijk heb je voor vertrek nog even de actuele vertrektijden gecheckt en weet je globaal al of de route naar de airport nog voor obstakels of vertragingen gaat zorgen.
  • Maak je veel vliegverbindingen tijdens je reis gebruik dan een van de vele apps die vluchtstatussen tonen, bijvoorbeeld om te anticiperen op overstapverbindingen.
  • Check of je (reis of ziektekosten-)verzekeraar een app onderhoudt waar je polisnummers, alarmnummers kunt bewaren maar bv. ook kunt e-claimen of online contact kunt maken met tussenpersoon of verzekeraar zelf.
  • Heb je geen inspiratie voor je volgende reisbestemming en/of werk je met een zeer beperkt reisbudget, laat een app dan voor je zoeken naar de voordeligste bestemming op jouw voorkeursdata; diverse vluchtapps bieden de mogelijkheid om gehanteerde tarieven per dag, week of maand te zien of bieden de optie om bij locatie 'overal' te selecteren en vervolgens te sorteren op prijs, oplopend.
  • Blijf je voor langere tijd op één locatie waar je de lokale taal nog niet of niet voldoende spreekt, gebruik dan een van de language apps waar je gratis of tegen lage fees de basics van een taal kunt leren, dagelijkse leersuggesties krijgt, tests kunt maken etc.
  • Een speciale vermelding voor apps die je helpen om te gaan met tijdsverschillen en jetlag; op basis van je vertrek- en aankomstbestemming, reisdata, reguliere bedtijd en opsta-tijd ontvang je persoonlijke slaapschema's.
  • In de outback beland en mis je even die essentiële vaardigheden om een dier te identificeren, vuurtje te maken, water te zuiveren of andere overlevingstactiek toe te passen? Er is een app voor, die het je stap-voor-stap uitlegt.
  • Gespot: een app voor het spotten van de dichtstbijzijnde toiletlocatie; handig bij hoge nood van een van je kinderen of bij die altijd weer onverwacht opkomende reizigersziekte nr 1: diarree.
  • Lijkt reizen met zoveel apps jou te veel op het dagelijksleven dat je had in Nederland? Ga op app-dieet en vraag andere mensen om tips, waag eens een gokje in een restaurant.

  Reizen over de wereld en communities, blogs, vlogs en reviews inzetten?

  • Het checken van recente reviews van het hostel dat je op het oog hebt, het lezen van de laatste ervaringen met die niet zo makkelijke grensovergang, het spotten van het ultieme local-feestje op je huidige locatie, het inzien van de laatste veiligheidswaarschuwingen op een door jou geplande busroute, het online zoeken van een reismaatje voor je volgende reisroute: communities, (oldfashioned) fora en review sites zijn en blijven handige tools tijdens het reizen
  • Vooral als je daarbij de meningen van anderen wat relativeert of soms met een korreltje zout neemt; een deel van de bloggende of reviewende reizigers laat zijn of haar humeur (of een incident) nogal eens meewegen in de review. Wees beducht voor betaalde reviews en posts, niet iedereen vermeld even eerlijk de onafhankelijkheid van een positieve ervaring.
  • Reisblogs (in tekst of beeld of allebei) en vlogs zijn moderne en vaak ook fraai ogende communicatiemiddelen om het thuisfront efficiënt op de hoogte te houden, met een snelle time-to-market; maak wel heldere afspraken met het thuisfront over de frequentie van updates en communiceer duidelijk wanneer je voor wat langere tijd offline gaat. Voorkom onnodige paniek aan je thuisfront en publiceer ook regelmatig om de achterblijvers betrokken te houden; niets zo vervelend als het volgen van een blog of vlog waar te lezen of luisteren valt 'het is alweer veel te lang geleden dat ik...'
  • Steeds meer reizigers kiezen voor hun blog of vlog een specifiek thema, wat e.e.a. vaak erg leuk maakt om te volgen en waardoor je wegblijft van het geijkte 'en toen en toen en toen' verhaal. Ook van een centraal thema kun je best regelmatig afwijken en wat zijsporen bewandelen!

  Reizen over de wereld en E-books lezen?

  • Je favoriete reisgids heeft tegenwoordig uiteraard downloadbare e-versies (weegt een stuk minder!), hoewel dat in de lange-afstandsbus bladeren in zo'n ouderwets dikke pil ook nog steeds wel z'n charme heeft.
  • Voor je literatuur ter ontspanning (boeken, tijdschriften) kan je nog steeds 'ouderwetse' boeken meesjouwen of die leuke boekenruil-winkeltjes opzoeken, maar het meenemen van dertig boeken-die-je-altijd-nog-een-keer-ging-lezen-als-je-tijd-had is in e-versie wel zo handzaam. Of kies voor een mix waarbij je lezen op je e-reader afwisselt met dat nog meer ontspannende lezen van een papieren boek, dat je vervolgens ergens achterlaat voor andere reizigers.
  • Ben je van plan onderweg vaak te gaan lezen, zowel binnen als buiten? Een smartphone is dan vaak net te klein, lezen op een tablet werkt vaak minder goed in de buitenlucht; zeker met fel zonlicht. De betere e-readers maken lezen ook in het fellere zonlicht mogelijk.
  • Natuurlijk is het handig al vóór vertrek een aantal e-boeken op je reader te zetten, maar tegenwoordig kost het downloaden van boeken onderweg, via eenmalige aanschaf of via je online abonnement niet zoveel data meer.

  Reizen over de wereld en Maps gebruiken?

  • Google Maps is de meest gebruikte kaartlezer en wegwijzer (hou eventuele datalimieten in de gaten), naast de altijd handige overzichtskaart in je papieren reisgids en die gratis papieren citymaps die het toeristenkantoor nog steeds offline verstrekt.
  • Probeer ook eens een van de vele alternatieve navigatie apps uit die bijvoorbeeld meer focussen op cultuur, natuur, wandelen of bijvoorbeeld beter werken als je offline bent.
  • Handig is ook de integratie met navigatiefuncties en wandel, fiets, auto of openbaar vervoer routeplanning (reistijd, afstand, vertraging etc.).
  • Denk ook aan een van de vele gratis of betaalde citymaps, cityguides en apps voor spotted-by-locals tips op straat- of wijkniveau.
  • Iedere metroleverancier heeft online overzichtskaartjes van het metrostelsel staan, maar biedt online of via apps ook functionaliteiten om uit te vinden hoe je snel van het ene naar het andere station geraakt.
  • Ook kun je apps benutten die insteken op de omgeving-om-je-heen ('places near me'), waardoor je snel(ler) grip krijgt op waar je bent, wat je ziet en wat er om je heen te vinden is.
  • Veel kaarten zijn ook offline te halen, waardoor je ze ook kunt raadplegen als je (even) geen internetverbinding beschikbaar hebt, highlights en hotspots al voor vertrek kunt markeren.

  Reizen over de wereld en smartphone of tablet inzetten?

  Veel reizigers nemen tegenwoordig minimaal hun smartphone en/of tablet mee op reis. Natuurlijk is je telefoon al jaren véél meer dan alleen een apparaat om mee te bellen. Je locatie of point-of-interest bekijken op Maps, foto's maken, filmen, je e-boeken lezen, je digitale boardingpass, ho(s)telovernachtingen boeken...dat kleine apparaatje komt erg van pas.

  Tips:

  • Zorg voor een optimale opslagcapaciteit voor nieuwe foto's en filmpjes door je bestaande te downloaden naar een vaste computer, laptop, cloud of mobiele harde schijf.
  • Verwijder apps die je al lange tijd niet hebt gebruikt; ze nemen opslagruimte in en maken je telefoon soms onnodig trager als ze mee worden opgestart. Kan je moeilijk afscheid nemen, noteer de apps dan op een lijstje voordat je ze (tijdelijk) verwijdert.
  • Voeg juist apps toe die het reizen makkelijker maakt; bv. om onderweg (vlieg)tickets te boeken, hotel- of hostelovernachtingen te reserveren, een of meerdere reisapps à la Lonely Planet, Tripit, Tripadvisor etc., een goede currency-converter, een vertaalmachine, etc.
  • Zoek voor vertrek uit wat de gangbare lokale berichten-app is en installeer deze alvast via je vaste wifi verbinding. Handig als je contact moet leggen met bv. accommodatie contactpersoon, lokale tour agent etc.
  • Heb je (min of meer) aanstootgevende content op je telefoon staan? Verwijder deze bij voorkeur als je naar of door landen reist met minder ruimdenkende normen en waarden. Het kan je onnodige overlast schelen in contact met douane, politie e.a. In sommige landen zijn apps verboden die in andere landen heel normaal zijn, zorg dat je lokale regelgeving kent over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde sociale media en bijvoobeeld flits-verklap-apps.
  • Maak voor vertrek ook een volledige backup van alle gegevens op je telefoon naar een vaste computer/of online in de cloud. Verlies je je telefoon op reis, dan heb je in ieder geval nog een recente kopie van je content thuis.
  • Overweeg om vóór vertrek, via de vaste wifi thuis, extra muziek, films of favoriete tv-series te downloaden naar je telefoon. De meeste apps als Netflix, Spotify e.a. staan het toe, afhankelijk van je abonnement, om ook content offline te bekijken of beluisteren.
  • Hou er rekening mee dat sommige apps overschakelen naar de content gericht op het land waar je op dat moment bent. Niet alle (bv. Apple music/tv is wereldwijd gewoon te bekijken alsof je in je thuisland bent), maar bv. Netflix schakelt wél over. Ook wel weer leuk, want het laat je nieuwe content ontdekken van het land waar je reist...en dat kan juist een leuke culturele toevoeging zijn.
  • Het lijkt wat dubbelop, en het is zeker een afweging, maar in sommige gevallen is het gewoon erg fijn én telefoon én tablet bij je te hebben. Zeker als je nogal tech georiënteerd bent, maar ook bv. om op een wat groter scherm de krant of een e-book te lezen of bv. wanneer je met kinderen reist. Het kijken van series en films op een tablet is toch vaak heel wat aangenamer dan op een telefoon.
  • Telefoon of smartphone verzekeren op reis en in het buitenland

  Reizen over de wereld en foto-opslag, video's en bewerking inzetten?

  • Door de opkomst, alweer tijden geleden, van digitale camera's en smartphone camera's is het genot van het zien en laten ontwikkelen van je foto's na thuiskomst al lang verdwenen.
  • Voordeel is wel dat het maken en vervolgens weer verwijderen van een (of honderd) foto('s) zo gebeurd is; zeker als je tijd neemt voor het selectief bewaren van de ultieme foto's. Bewaar het uitzoekwerk niet tot thuiskomst, maar verwijder onderweg regelmatig overtallige en mislukte foto's om opslagruimte te besparen en de eindselectie behapbaar te maken.
  • Of die foto's kwalitatief goed zijn daar kon en kan je uren over discussiëren, tegenwoordig kun je in ieder geval makkelijk online een e-workshop fotografie volgen, of gewoon even snel wat ultieme fototips lezen.
  • Diverse apps bieden je de mogelijkheid voor snelle fotobewerking of -verbetering; van het verscherpen van de foto tot het toevoegen van speciale effecten, van het bijsnijden tot het toevoegen van foto frames en van het verwijderen van die irritante rode ogen tot het samenstellen van een collage die je direct deelt op je blog of social media kanaal; ideale en ook nog eens nuttige tijdsbesteding tijdens lange vluchten!
  • Check de apps die het makkelijker maken om met je smartphone of tablet steady-shot-video's te maken (zonder al die vervelende schokkerige beweging waardoor kijkers afhaken).

  Back-ups: tijdig en periodiek

  • Maak periodiek back-ups van foto's en video's die je onderweg maakt; voorkom dat je alles kwijt bent door bijvoorbeeld diefstal of (onherstelbare) beschadiging.
  • Vermoedelijk zal je de automatische backup functie uitgeschakeld hebben (vanwege het regelmatige gebrek aan goedkope online verbinding), maar benut de goedwerkende Wifi omgevingen, of je ruime datalimiet, voor het (online) opslaan van je kostbare materiaal.
  • Al tijdens een eenvoudige vakantie of korte reis kan het aantal foto's snel richting de honderden gaan (met de bijbehorende gigabytes als je een redelijke kwaliteit foto maakt); maak je een lange reis of zelfs wereldreis dan is regelmatige externe opslag een must om je apparaten c.q. geheugen werkend te houden.
  • De tijd van fotorolletjes opsturen of cd's en dvd's branden en die naar huis sturen ligt al een tijdje achter ons; denk nu bijvoorbeeld aan:
   • opslaan in een of meerdere online drive(s) of cloud-opslaglocatie(s); zit je aan je maximale datalimiet maak dan eenvoudig een nieuw account. Wel nodig: een goedwerkende, relatief snelle internetverbinding. Of sla je foto's op in een kleiner formaat (sneller te uploaden!), zodat je in ieder geval nog een vorm van archief hebt.
   • gebruik van een mobiele drive (harddisk). Kies voor een drive met een groot geheugen (enkele TB's, maar ontwikkelingen gaan vliegensvlug) en een stevige cover. Check het gewicht; niet verwaarloosbaar want dit fysieke apparaat sleep je wel mee. Er zijn tegenwoordig drives die tegen een stootje of val kunnen, tegen tropische omstandigheden met hitte of flinke regen etc. Hang de drive regelmatig aan je apparaat en zorg dat je weet hoe data zo efficiënt mogelijk over te zetten.
   • gebruik van geheugenkaarten (bv. SD kaarten). Ook handig als tijdelijke eerste back-up opslag, tot het moment dat je de inhoud van de SD kaart kan overzetten naar een online opslaglocatie; wis de SD kaart als je zeker weet dat alles online staat en je kunt er weer even tegenaan.
   • gebruik van een USB stick met een groot geheugen: handzaam, snel bij de hand; ideaal ook als extra back-up. Iets risicovoller om kwijt te raken.
   • gebruik van een netwerkschijf die thuis (of op een andere veilige 'thuis'locatie) staat en via internet toegankelijk is. Voordeel is dat je niets mee hoeft te slepen met het risico van verlies of beschadiging. Nadeel is dat connectie via internet loopt; je hebt dus een stabiele, snelle en voordelige internetverbinding nodig.
   • veel reizigers gebruiken een combinatie van opslagmethoden; je foto's zijn een van je meest waardevolle herinneringen aan een (soms lange) reis en bij verlies, diefstal of beschadiging niet meer terug te halen; het backuppen van de backup is dus geen overbodige luxe.

  Reizen over de wereld en digitaal werken als global nomad?

  • Global Nomads zijn mobiel en reizen vaak van het ene land of locatie naar de andere.
  • Global Nomads werken vaak in banen die niet afhankelijk zijn van de locatie.
  • Voor digitale nomaden is betrouwbare online communicatie essentieel; ze maken gebruik van o.a.
   • draadloos internet.
   • smartphones met een abonnement van een provider met een sterk internationaal netwerk en snelle mobiele data.
   • cloud-gebaseerde applicaties om op afstand te werken.
   • online communicatie applicaties voor digitaal overleg met opdrachtgevers, collega's of andere digital nomads.
  • Global Nomads vinden elkaar in online Global Working Nomad communities.
  • Working nomad & Digital nomad: online werken vanuit het buitenland
  • Werken in het buitenland als digital nomad verzekeren

  Reizen over de wereld en een wachtwoordmanager gebruiken?

  • Maak je al gebruik van een digitale wachtwoorden management app? Of overweeg je dat te gaan doen? Zorg voor vertrek voor een up-to-date app.
  • Handig is ook om al voor vertrek in deze app digitale kopieën te bewaren van o.a. ticket(s), paspoort, visa, reisverzekeringspolis, rijbewijs en andere belangrijke documenten.
  • Verlies je de fysieke versie van deze documenten, dan heb je in ieder geval een digitale variant die je kan tonen.

  Reizen over de wereld en een mobiele harde schijf gebruiken?

  • Heb je een handzame mobiele harde schijf? Overweeg deze mee te nemen om bv. periodiek data van je telefoon op over te zetten (check de juiste kabeltjes voor vertrek!). Dat scheelt opslagruimte en capaciteit van je processor.
  • Zet een kopie van je essentiële reisdocumenten op deze harde schijf, als dubbele back-up naast online opslag. Ook kan je deze documenten nog naar jezelf e-mailen...to be sure.
  • Indien je documenten op een USB-stick of SD-kaart bewaart, is het niet handig deze in onbekende computers van bijvoorbeeld een hotel te steken. De kans op een virus is aanwezig en zo kan je ook je eigen laptop besmetten.

  Reizen over de wereld en een externe batterij of powerbank gebruiken

  • Al reizende kun je nogal eens op plekken komen of zitten waar even geen electriciteit voorhanden is. Vaak juist op het moment dat je je device hard nodig hebt.
  • Een externe batterij / powerbank / telefoonlader met meerdere USB ingangen is dan handig, één voor het opladen van je telefoon/tablet én één voor een eventueel ander device.
  • Let uiteraard op de hoofdaansluiting om je externe batterij op te laden; maak gebruik van een universele reis/wereldstekker zodat je altijd meerdere aansluitopties bij je hebt. Tegenwoordig heb je ook varianten met (meerdere typen) usb-ingangen zodat je tegelijkertijd meerdere apparaten kunt laden.
  • Ben je van plan voor langere tijd een auto te gaan huren, neem dan vanuit huis een autolader/adapter mee. Handig om al reizend een of meerdere van je apparaten op te laden en 'opgeladen' aan te komen. Natuurlijk ook handig om het apparaat tijdens je autorit te gebruiken, bijvoorbeeld als routewijzer of om tijdens de rit een luisterboek te luisteren of de favoriete film van je kids af te spelen.
  • Meer korte autoritten voor de boeg? Natuurlijk zijn er ook fast chargers in autolader-vorm. 
  • Verwacht je veel op plekken te zitten waar geen of zeer beperkte electriciteit aanwezig is, overweeg dan een solar charger mee te nemen. Daarmee kan je in ieder geval minimaal je basisfuncties op je digitale device blijven gebruiken.

  Reizen over de wereld met je In-ear oortelefoon?

  • Ben je toe aan een nieuwe koptelefoon of in-ear headphones én ga je langer of vaker op reis? Let dan extra op de 'noice-cancelling' functie. Deze filtert achtergrondgeluid extra, waardoor je geen/minder last hebt van pratende mede-passagiers, baby's of kinderen die verveeld raken van de lange reis of intercom berichten als je net lekker in slaap bent gesukkeld tijdens een lange vlucht.
  • Check wel af en toe eens de wereld buiten die van jezelf, om onaangename verrassingen te voorkomen ;-) en om de kans op aangename verrassingen te vergroten ;-)

  Reizen over de wereld met een Smart koffer?

  • OK, toegegeven, de vraag kan opkomen "waar dit eindigt", maar de frequent traveller kan tegenwoordig ook al een smart koffer aanschaffen. Die vertelt je -via een app op je smartphone- bijvoorbeeld hoe zwaar de koffer is, wáár de koffer zich bevindt (handig! als deze niet op je bestemming is aangekomen), of deze geopend is, etc. Er zijn varianten die een ingebouwde USB oplader in zich hebben: je apparaten opladen via je koffer.
  • Heb je nog een prima koffer of rugzak maar spreekt het idee van 'smart tracking' je wel aan? Er zijn ook losse apparaatjes die deels dezelfde functionaliteit bieden als de smart koffer. Deze plaats je tussen je spullen, zodat je je koffer of rugzak alsnog smart maakt.

  Reizen over de wereld en stopcontact of verlengsnoeren?

  • Ook zijn er kleine apparaatjes op de markt, lijkend op een donut, die van één stopcontact op bv. je ho(s)telkamer een stopcontact/laadstation met meerdere stekker-ingangen en USB-ingangen maken. Principe werkt hetzelfde als een verlengsnoer, maar dan in klein handzaam formaat dat makkelijk in je rugzak of koffer past. Je plugt er meerdere devices in, via stekker of USB, waardoor je dus tegelijkertijd meerdere apparaten kunt gebruiken én opladen.

  Reizen over de wereld met muziek?

  • Muzikant en geeft het reizen on-the-road je enorme inspiratie voor het schrijven van nieuwe nummers? Er zijn verschillende mobiele apparaatjes ('all-in-one recorders', 'recording interface') beschikbaar die het je heel makkelijk maken om een simpele opname (van gitaar en zang) te maken. Vrijwel alle recorders hebben jack/xlr ingangen voor gitaar, piano en/of microfoon. Aanvullend heb je een android/iOS app nodig om de opname via je smartphone, tablet of laptop vast te leggen en/of effecten toe te voegen.
  • Een goede recorder voor onderweg heeft een robuuste behuizing, kan dus tegen een stootje. De betere variant heeft ook ingebouwde speakers, zodat je het resultaat van je opname (of live spel) direct aan anderen kunt laten horen.
  • Muziek & Event: op reis en tijdens backpacken

  Reizen over de wereld met een drone in je backpack?

  • Neem je het maken van foto's en video's serieus en/of wil je mooie overzichtsopnamen maken voor zakelijke doeleinden, dan is een kleine, handzame, drone een onmisbaar gadget in je baggage.
  • Besturing loopt vaak via je smartphone (bluetooth).
  • Voegt zeker een extra dimensie toe aan je reisfotografie en/of videobeelden!
  • Check voor de zekerheid even de richtlijnen van je luchtvaartmaatschappij voor wat betreft het meenemen van een drone in cabin baggage of ingecheckte baggage. Er zijn soms ristricties aan grootte of het meenemen van een of meerdere batterijen aan boord. Sommige airlines werken met speciale waivers voor de duurdere drones; het meenemen van deze dure gear is dan expliciet op eigen risico. Haal de batterij altijd uit je drone bij transport; sommige douanemedewerkers letten daar extra op.
  • Mag je zelf de keuze maken tussen meenemen in je handbaggage of inchecken, kies dan voor handbaggage. De meeste drones zijn relatief kwetsbaar (vooral de vleugels!), minder geschikt om in koffer of rugzak mee te gaan waar niet altijd voorzichtig mee wordt omgegaan. Er zijn speciale backpacks op de markt met 'hardcase' materiaal voor extra bescherming van bv. laptop, tablet of...drone. En: neem de batterijen mits toegestaan altijd in je handbaggage mee, zodat de luchtdruk en extreme temperatuursschommelingen in het ruim je batterijen niet beschadigen.
  • Natuurlijk gelden er ook richtlijnen per land waar je reist in het gebruik van de drone; op sommige (gevoelige) locaties is gebruik niet toegestaan, maar dat geldt dan vaak ook voor het maken van foto's en andere videobeelden. Ook zijn er national parks en toeristische attracties die het gebruik van drones hebben verboden, bijvoorbeeld om de fauna niet te verstoren. In een aantal landen moet je jezelf registreren als hobby drone 'vliegenier' en ook je drone model moet worden geregistreerd. Dat is dan weer mede afhankelijk van type drone, drone grootte en gewicht van je drone. Iets om voor vertrek uit te zoeken en rekening mee te houden als je in een ander land met je drone wilt vliegen.
  • Wil je met je drone mooie beelden maken van het resort of hotel waar je verblijft, vraag dan vooraf om toestemming. Sommige accommodaties stellen het niet op prijs dat je zomaar beelden gaat maken, ook ter bescherming van de privacy van hun gasten. Wellicht kun je wel toestemming krijgen in sommige delen van de accommodatie, of op bepaalde tijdstippen.
  • Een beperkt aantal bestemmingen verbiedt het invoeren van een drone in zijn geheel. De drone wordt dan bij binnenkomst door de douane in beslag genomen; je hebt dan mazzel als deze -voor eigen kosten- naar je thuisadres wordt teruggestuurd. In andere landen heb je een speciaal permit nodig om er met een drone te vliegen.
  • Check voor vertrek ook welke extra accessoires je eventueel nodig hebt rondom het opladen van de batterijen van je drone, bijvoorbeeld andere kabeltjes of stekkers, of een mobiel oplaadgadget om onderweg naar die fraaie locatie nog even je batterijen (extra) te kunnen opladen.
  • Wil je drone beelden maken in reservaten of andere gebieden waar bijzonder wildlife aanwezig is check dan de richtlijnen vooraf, en hou je daar aan. Soms gelden er bijzondere restricties in het broedseizoen. De aanwezigheid van de drone an sich kan dan de fauna verstoren, maar ook het geluid. En hou ook altijd extra rekening met andere wildlife spotters, die de nabijheid van een verstorende drone lang niet altijd op prijs stellen. Ook zal je niet de eerste reiziger zijn die tegen heftige boetes aanloopt door je niet aan richtlijnen te houden. Of waarbij de drone wordt aangevallen en beschadigd door bijvoorbeeld roofvogels.
  • Wat zijn de risico's van een drone meenemen naar het buitenland, en wat is er wel en niet verzekerd?

  Reizen over de wereld en je digitale organisatie?

  • Een 'case' , tasje of 'cable organizer' voor het opbergen van al je kabeltjes, opladers, hoofdtelefoons/in-ears en stekkers is geen overbodige luxe. In de wat grotere varianten kun je ook kleine apparaten kwijt.
  • Alles in één houdt het overzichtelijk, voorkomt een hoop gezoek in rugzak of koffer én je kunt het bij de douane makkelijker uit je (hand)bagage halen als het door de scanner gaat. Dat kan een vaak meer tijd kostende handmatige douanecheck voorkomen, als men wil inzoomen op al die kabels en opladers.
  • Meer dan thuis kan een waterproof case voor bijvoorbeeld telefoon of tablet van pas komen. Op reis ben je vaak vaker of langer buiten; niets zo vervelend als een scherm vol waterdruppels dat nauwelijk meer functioneert. Er zijn speciale cases beschikbaar die beschermen tegen regen of ander water, waarbij je je device toch kunt blijven bedienen.
  • Ook altijd aan het hannessen met de kabel van je oortelefoontjes? Zit altijd in de war, raakt verstrikt in andere baggage enz. Er zijn eenvoudige 'cord organizers' beschikbaar die je kabel netjes bij elkaar houden of oprollen. Handig voor als je je originele verpakking niet meer hebt, of deze nooit hebt gekregen bij aanschaf van je telefoon of in-ears.

   

   Mobiele telefoon en social media op reis: vragen en antwoorden

   Mobiele telefoon en social media op reis: vragen en antwoorden

   Waar en hoe kan je op reis en in het buitenland je telefoon gebruiken?

   Waar en hoe kan je op reis en in het buitenland je telefoon gebruiken?

    

   Waar kan je je telefoon gebruiken?

    

   • Op de meeste plekken op de wereld waar "buitenlanders" komen, bestaan ook mogelijkheden om je mail te checken of gebruik te maken van het (gratis) WiFi netwerk.
   • De grotere steden en de toeristische plekken in de wereld beschikken allemaal over internetcafés
   • Hostels, koffietentjes en openbare gebouwen hebben vaak ook een gratis WiFi netwerk beschikbaar.
   • Bij telefonica-bedrijfjes kun je vaak lokale telefoonkaarten kopen waarmee je internationaal goedkoop kunt bellen. Ook is het vaak mogelijk ter plekke in een cel te telefoneren en achteraf af te rekenen. Je spreekt dan natuurlijk wel van te voren af hoeveel je per minuut betaalt.
   • Mocht je voor communicatie gebruik maken van software die je moet downloaden voor gebruik dan is het aan te raden om vóór vertrek alvast de software op je laptop te installeren, aangezien downloaden via een trage verbinding soms erg lang kan duren.
   • Voor online applicaties is het handig als je voor vertrek een account maakt en indien nodig bijvoorbeeld aan je (groot)ouders laat zien hoe de applicatie werkt.
   • Om te kunnen bellen via internet is er wel een bepaalde bandbreedte nodig, maar het komt steeds vaker voor dat ook in de minder ontwikkelde landen internetcafés een "snelle" verbinding aanbieden (bijv. via satelliet).
   Hoe bel je voordelig en waar kan je bellen zonder je eigen abonnement?

   Hoe bel je voordelig en waar kan je bellen zonder je eigen abonnement?

    

   Hoe bel je voordelig en waar kan je bellen zonder je eigen abonnement?

    

   • Een lokale simkaart kopen is in vrijwel alle landen de voordeligste oplossing. Zorg dat je een mobiel bij je hebt zonder simlock, dan kun je je eigen toestel gebruiken.
   • Zoek de provider met het voordeeltarief: de meeste providers bieden speciale voordeeltarieven in het buitenland als je gebruik maakt van een specifiek buitenlands netwerk. De kosten kunnen flink verschillen.
   • Zoek van tevoren uit welk netwerk het voordeligst is en kijk hoe je handmatig op je mobiel deze provider kunt selecteren. Wanneer twee Nederlandse telefoons elkaar bellen, betalen ze allebei de hoge belkosten. Ook voor contact met andere Nederlanders is een lokale simkaart dus voordeliger.
   • Zoek uit of bellen of juist SMS'en goedkoper is. Vaak kan zoveel mogelijk SMS'en veel geld besparen.
   • Zet je voice mail uit! Het afluisteren kan wel drie keer duurder zijn dan normaal bellen.
   • Heb je een eigen laptop of tablet mee? Met bijvoorbeeld Skype kun je uiteraard ook voordelig internationaal bellen naar gewone telefoons. Hiervoor moet je dan wel met je creditcard beltegoed voor aanschaffen.

    

   Hoe kan je je smartphone of telefoon verzekeren als je op reis gaat, en is dat handig om te doen?

   Hoe kan je je smartphone of telefoon verzekeren als je op reis gaat, en is dat handig om te doen?

   Valt mijn telefoon onder de dekking mijn bagage?

   • Alles wat in je koffer of backpack zit, valt onder je bagage, toch? Toch niet! Er gelden binnen de bagagedekking van een reisverzekering altijd uitsluitingen of speciale voorwaarden per voorwerp.
   • Mobiele telefoons zijn vaak standaard uitgesloten van dekking.
   • Kijk de voorwaarden van je reisverzekering dus goed door of vraag het na bij je verzekeraar, tussenpersoon of JoHo, als je het belangrijk vindt dat je dure smartphone ook is meeverzekerd tijdens je reis!

   Tip

   • Wil je gewoon niet dat je telefoon wordt gestolen? Neem dan een reiskluis mee! Die zijn licht, nemen geen ruimte in en beschermen ook je geld en andere waardevolle artikelen. Het is even een kleine investering, maar meestal een stuk minder dan die van je telefoon!
   Hoe onderhoud ik mijn batterijen en accu's op reis?

   Hoe onderhoud ik mijn batterijen en accu's op reis?

   • Voor alle soorten batterijen, accu's en powerbanks geldt dat je ze regelmatig moet gebruiken voor een optimale levensduur. Als je de batterij in een apparaat laat zitten terwijl je voor langere tijd geen gebruik maakt van het product zal de batterij leeglopen. Dit kan er toe leiden dat de batterij na herladen minder goed zal werken. Als je pech hebt kan je batterij zelfs gaan lekken als je hem te weinig gebruikt waardoor je apparaat als geheel onbruikbaar wordt.
   • Als je de accu of batterij uitsluitend gebruikt voor zomerse activiteiten, zoals kamperen, moet je hier extra op letten. Om schade te voorkomen kun je het best je accu of batterij tussendoor een keer helemaal leegmaken en weer volledig laten laden. Haal tijdens het overwinteren sowieso de batterij of accu uit het apparaat om daar in ieder geval geen schade aan op te lopen.
   • Accu's en powerbanks slijten het minst als je ze niet helemaal leegmaakt en niet helemaal vult (tussen de 10% en 90% van de capaciteit).
   • Met name in warme omstandigheden, of bijvoorbeeld achter het raam in de zon, kan een powerbank oververhit raken en zo beschadigen of minder gaan functioneren
   Is een moneybelt ook geschikt om je telefoon in op te bergen?

   Is een moneybelt ook geschikt om je telefoon in op te bergen?

   Wat doe je met je telefoon?

   • Een telefoon is behoorlijk zwaar en meestal te groot om fijn en onopvallend in je moneybelt te zitten.
   • Een telefoon kun je beter opbergen in een afluitbaar deel van je rugzak, een afsluitbare broekzak of een reiskluis.
   • Als je langer reist kun je ook een goedkoop model telefoon aanschaffen, zodat rollen financieel in ieder geval niet te veel overlast bezorgt.
   Wel of niet je social media of telefoon meenemen op reis ? .. is dat nog een optie?

   Wel of niet je social media of telefoon meenemen op reis ? .. is dat nog een optie?

    

   Wel of niet je social media of telefoon meenemen op reis ? .. is dat nog een optie?

    

   • Een toenemende trend onder reizigers en backpackers is ook het thuislaten van je social media en onderweg zo beperkt mogelijk gebruik maken van je mobiele mogelijkheden
   • Deze trend haakt aan bij wat vroeger één van de echte redenen was om op pad te gaan. Het thuisfront achter je laten en je zonder mentale bagage in een nieuw avontuur storten
   • Je kwam meer over jezelf te weten, maakte meer nieuwe vrienden en had meer te vertellen als je weet thuis kwam
   • In deze tijden valt het niet mee om tijdelijk uit je online leven te stappen, maar zij die dat doen lijken vaak herboren terug te komen

   Overwegingen

   • de risico's dat je je dure telefoon kwijtraakt als je die meeneemt
   • de risico's van het toelaten van medereizigers of locals tot je sociale netwerk

    

    

   Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

   Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

    Bereikbaarheid of onafhankelijkheid op reis: waar kies je voor?

    • Niets zo ontspannend als een reis maken zonder de toeters en bellen van alledag om je heen. Rinkelende smartphones, pushberichten versturende tablets of laptops: laat ze thuis en geniet van de relatieve rust on the road. Sla af en toe een papieren reisgids open voor je routeplanning en grip op highlights en je komt een (heel) eind..... dat is wat je hoort van de meeste backpackers uit niet een al te lang verleden...
    • Het is nog steeds mogelijk om een lange reis te maken waarbij je je ontdoet van zo veel mogelijk (mentale) bagage van het thuisfront, en je je zelf de kans geeft je te ontwikkelen, te groeien of om gewoon even weg te zijn van ouders, vrienden of andere omgevingen. In de praktijk zijn het er echter maar weinig die er in slagen om de banden tot een minimum te beperken.
    • De toegenomen bereikbaarheid en beschikbaarheid van ict onderweg heeft uiteraard ook een flink aantal voordelen, waar een iedere reiziger niet alleen gebruik van maakt, maar die zo nu en dan zelfs noodzakelijk is geworden.

    Al reizende toegang tot internet met datagebruik?

    • ICT ontwikkelingen gaan razendsnel; niet zo heel lang geleden zochten massa's reizigers eens per paar dagen (of dagelijks!) een internetcafé op om verbinding te maken met het wereld wijde web.
    • Die tijd is voorbij; tegenwoordig hebben veel reizigers hun eigen smartphone, tablet of laptop bij de hand om even snel iets online op te zoeken, een boeking te maken, het thuisfront te updaten of een werkmail te checken.
    • Natuurlijk is het bijzonder verstandig je te verdiepen in de roaming voorwaarden van je mobiele data-abonnement. Databundels worden steeds ruimer en de mogelijkheden om deze, met name binnen Europa, mee te nemen naar het buitenland worden gelukkig groter. Die ontwikkeling zal ook buiten Europa een weg vinden (of al hebben gevonden).
    • Het aanschaffen van een lokale simkaart is -zeker als je smartphone meerdere simkaarten aan kan- ook een voordelige manier om tegen lokale tarieven online te gaan. Of, als je meerdere landen aandoet tijdens je reis, via een simkaart die wereldwijd werkt.
    • Ook is het mogelijk om, tegen relatief lage eenmalige aanschafkosten, een soort (hele kleine) MIFI router aan te schaffen (M staat voor Mobile), waar je een lokale simkaart in stopt. Meerdere apparaten kunnen dan tegelijkertijd contact leggen met de router, die de data van de simkaart omzet in een Wifi signaal. Zeker handig bij het ontbreken of slecht functioneren van draadloos internet. MIFI werkt min of meer hetzelfde als de hotspot op je telefoon, maar dan in een apart kastje. Geeft vaak een sterker (beter) signaal dan je telefoon-hotspot en bijkomend voordeel is dat de accu van je telefoon niet te snel wordt leeggetrokken. Pas nog steeds wel op met dataslurpende activiteiten, zoals 'grote' updates of streaming; afhankelijk van je databundel.
    • Maar denk je op reis véél data te gaan gebruiken of reis je buiten Europa, neem dan echt voor vertrek even de tijd om de slimste data mogelijkheden uit te zoeken.
    • Het kan zijn dat je 'thuis'-aanbieder hoge kosten berekend buiten je bundel, het kan ook zijn dat je verbinding alleen trager wordt als je over je datalimiet gaat.
    • Blijf je langer in één land of regio, dan kan een lokale / regionale SIM kaart al snel veel geld schelen.
    • Die koop je gewoon terplekke, nadat je je hebt verdiept in de lokale bundels en kosten. Kijk welke providers ter plaatse veel worden gebruikt, of start bij je eigen provider als deze wereldwijd services biedt. Reizigers en hostel personeel heeft vaak ook goede suggesties (je bent niet de eerste met dit probleem...)
    • Zet de 'data roaming' optie op je telefoon altijd uit als je gaat vliegen, ook om te voorkomen dat je telefoon automatisch verbinding maakt met een eventueel wifi-netwerk in het vliegtuig. Dat kan overwachte kosten opleveren...als je niet goed oplet.
    • Na aankomst zet je 'data roaming' weer aan...op voorwaarde uiteraard dat je een oplossing hebt voor je databundel die binnen je budget valt.
    • Maak je gebruik van een lokale SIM, hou er dan rekening mee dat SMS-verkeer meestal niet meer aankomt. Handig om te weten voor je thuisfront, mochten die juist denken handig over te schakelen op SMS.
    • Zet ook je voicemail even uit, zodat mensen in je thuisland geen berichten meer kunnen achterlaten. Spreek niet in dat je je voicemail niet beluistert omdat je op vakantie bent...dat zou mensen met verkeerde bedoelingen op verkeerde gedachten kunnen brengen. Wél kan je in je standaard voicemail bericht bv. achterlaten dat je (tegenwoordig) beter bereikbaar bent via bijvoorbeeld je Skype-account; benoem dan je Skype-naam.
    • En misschien overbodig, maar: voorkom het gebruik van openbare wifi-netwerken zoveel mogelijk, tenzij je je écht goed hebt verdiept in het opzetten van VPN verbindingen. Zeker als je fraudegevoelige activiteiten op je telefoon of tablet uitvoert, zoals het betalen per creditcard of internetbankieren of het maken van boekingen waarbij je veel persoonlijke data doorgeeft.

    Reizen over de wereld en online je boekingen doen?

    • Van het beheren van je e-vliegticket(s) tot het maken van een online busboeking, van het huren van een auto op internet tot het maken van een hostelreservering in je volgende aankomstplaats en van het regelen van kaartjes voor een aankomend event in je eerstvolgende grotere stad tot het regelen van een e-visum: je smartphone of tablet plus een stabiele (wifi) verbinding zorgt voor het efficiënt, tijdig en veilig reserveren van vanalles en nog wat.
    • Wel even zorgen voor (een veilige) toegang tot je internetbankieren en/of een of meerdere online betaalmogelijkheden; van creditcard tot scanapparaat/reader van je thuisbank.
    • Beroemd -en soms berucht- zijn inmiddels de sites en apps die het online reserveren van voordelige overnachtingen bij mensen thuis, b&b's en andere local overnachtingsopties mogelijk maken; ook zijn er diverse e-faciliteiten waar bijvoorbeeld hotel- of hostelovernachtingen voor extra voordelige lastminute tarieven beschikbaar komen, of waar je kan bieden op overnachtingen, tours of hele vakanties.
    • Check ook de travel apps die het bij elkaar verzamelen c.q. bewaren van al je online reisboekingen faciliteren: alles op 1 plek en realtime aanvullende informatie rondom je reserveringen.
    • Ook de toegang tot een van de wereldwijde luchthaven lounges boek je eenvoudig online: slaap even bij, neem een douche of overbrug in alle rust de tijd tot je volgende vlucht.

    Reizen over de wereld en Travel Apps gebruiken?

    • Bedenk het en er is een reis-app voor gemaakt: van alles wat je mogelijkerwijs online zou willen reserveren (vluchten, accommodatie, events, transport, restaurants) tot het inzien van weersvoorspellingen op je volgende bestemming, van de laatste gezondheidstips van je vaccinatiedienst tot realtime zicht op je dataverbruik via je mobiele provider, van die handige vertaaldienst (ook in gesproken woord in een voor jou onbegrijpelijke taal!) tot een gratis WiFi finder op basis van je GPS locatie, van de douane-apps die uitleggen wat wel en niet mee terug naar Nederland te nemen tot een snelle valuta-omrekentool en van een handige we-delen-online-de-rekening app tot de meest recente officiële reisadviezen van het (Nederlandse of lokale) ministerie.
    • Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden online check-in mogelijkheden in hun travel app of werken mee aan apps waar je je online instapkaart kan bewaren; natuurlijk heb je voor vertrek nog even de actuele vertrektijden gecheckt en weet je globaal al of de route naar de airport nog voor obstakels of vertragingen gaat zorgen.
    • Maak je veel vliegverbindingen tijdens je reis gebruik dan een van de vele apps die vluchtstatussen tonen, bijvoorbeeld om te anticiperen op overstapverbindingen.
    • Check of je (reis of ziektekosten-)verzekeraar een app onderhoudt waar je polisnummers, alarmnummers kunt bewaren maar bv. ook kunt e-claimen of online contact kunt maken met tussenpersoon of verzekeraar zelf.
    • Heb je geen inspiratie voor je volgende reisbestemming en/of werk je met een zeer beperkt reisbudget, laat een app dan voor je zoeken naar de voordeligste bestemming op jouw voorkeursdata; diverse vluchtapps bieden de mogelijkheid om gehanteerde tarieven per dag, week of maand te zien of bieden de optie om bij locatie 'overal' te selecteren en vervolgens te sorteren op prijs, oplopend.
    • Blijf je voor langere tijd op één locatie waar je de lokale taal nog niet of niet voldoende spreekt, gebruik dan een van de language apps waar je gratis of tegen lage fees de basics van een taal kunt leren, dagelijkse leersuggesties krijgt, tests kunt maken etc.
    • Een speciale vermelding voor apps die je helpen om te gaan met tijdsverschillen en jetlag; op basis van je vertrek- en aankomstbestemming, reisdata, reguliere bedtijd en opsta-tijd ontvang je persoonlijke slaapschema's.
    • In de outback beland en mis je even die essentiële vaardigheden om een dier te identificeren, vuurtje te maken, water te zuiveren of andere overlevingstactiek toe te passen? Er is een app voor, die het je stap-voor-stap uitlegt.
    • Gespot: een app voor het spotten van de dichtstbijzijnde toiletlocatie; handig bij hoge nood van een van je kinderen of bij die altijd weer onverwacht opkomende reizigersziekte nr 1: diarree.
    • Lijkt reizen met zoveel apps jou te veel op het dagelijksleven dat je had in Nederland? Ga op app-dieet en vraag andere mensen om tips, waag eens een gokje in een restaurant.

    Reizen over de wereld en communities, blogs, vlogs en reviews inzetten?

    • Het checken van recente reviews van het hostel dat je op het oog hebt, het lezen van de laatste ervaringen met die niet zo makkelijke grensovergang, het spotten van het ultieme local-feestje op je huidige locatie, het inzien van de laatste veiligheidswaarschuwingen op een door jou geplande busroute, het online zoeken van een reismaatje voor je volgende reisroute: communities, (oldfashioned) fora en review sites zijn en blijven handige tools tijdens het reizen
    • Vooral als je daarbij de meningen van anderen wat relativeert of soms met een korreltje zout neemt; een deel van de bloggende of reviewende reizigers laat zijn of haar humeur (of een incident) nogal eens meewegen in de review. Wees beducht voor betaalde reviews en posts, niet iedereen vermeld even eerlijk de onafhankelijkheid van een positieve ervaring.
    • Reisblogs (in tekst of beeld of allebei) en vlogs zijn moderne en vaak ook fraai ogende communicatiemiddelen om het thuisfront efficiënt op de hoogte te houden, met een snelle time-to-market; maak wel heldere afspraken met het thuisfront over de frequentie van updates en communiceer duidelijk wanneer je voor wat langere tijd offline gaat. Voorkom onnodige paniek aan je thuisfront en publiceer ook regelmatig om de achterblijvers betrokken te houden; niets zo vervelend als het volgen van een blog of vlog waar te lezen of luisteren valt 'het is alweer veel te lang geleden dat ik...'
    • Steeds meer reizigers kiezen voor hun blog of vlog een specifiek thema, wat e.e.a. vaak erg leuk maakt om te volgen en waardoor je wegblijft van het geijkte 'en toen en toen en toen' verhaal. Ook van een centraal thema kun je best regelmatig afwijken en wat zijsporen bewandelen!

    Reizen over de wereld en E-books lezen?

    • Je favoriete reisgids heeft tegenwoordig uiteraard downloadbare e-versies (weegt een stuk minder!), hoewel dat in de lange-afstandsbus bladeren in zo'n ouderwets dikke pil ook nog steeds wel z'n charme heeft.
    • Voor je literatuur ter ontspanning (boeken, tijdschriften) kan je nog steeds 'ouderwetse' boeken meesjouwen of die leuke boekenruil-winkeltjes opzoeken, maar het meenemen van dertig boeken-die-je-altijd-nog-een-keer-ging-lezen-als-je-tijd-had is in e-versie wel zo handzaam. Of kies voor een mix waarbij je lezen op je e-reader afwisselt met dat nog meer ontspannende lezen van een papieren boek, dat je vervolgens ergens achterlaat voor andere reizigers.
    • Ben je van plan onderweg vaak te gaan lezen, zowel binnen als buiten? Een smartphone is dan vaak net te klein, lezen op een tablet werkt vaak minder goed in de buitenlucht; zeker met fel zonlicht. De betere e-readers maken lezen ook in het fellere zonlicht mogelijk.
    • Natuurlijk is het handig al vóór vertrek een aantal e-boeken op je reader te zetten, maar tegenwoordig kost het downloaden van boeken onderweg, via eenmalige aanschaf of via je online abonnement niet zoveel data meer.

    Reizen over de wereld en Maps gebruiken?

    • Google Maps is de meest gebruikte kaartlezer en wegwijzer (hou eventuele datalimieten in de gaten), naast de altijd handige overzichtskaart in je papieren reisgids en die gratis papieren citymaps die het toeristenkantoor nog steeds offline verstrekt.
    • Probeer ook eens een van de vele alternatieve navigatie apps uit die bijvoorbeeld meer focussen op cultuur, natuur, wandelen of bijvoorbeeld beter werken als je offline bent.
    • Handig is ook de integratie met navigatiefuncties en wandel, fiets, auto of openbaar vervoer routeplanning (reistijd, afstand, vertraging etc.).
    • Denk ook aan een van de vele gratis of betaalde citymaps, cityguides en apps voor spotted-by-locals tips op straat- of wijkniveau.
    • Iedere metroleverancier heeft online overzichtskaartjes van het metrostelsel staan, maar biedt online of via apps ook functionaliteiten om uit te vinden hoe je snel van het ene naar het andere station geraakt.
    • Ook kun je apps benutten die insteken op de omgeving-om-je-heen ('places near me'), waardoor je snel(ler) grip krijgt op waar je bent, wat je ziet en wat er om je heen te vinden is.
    • Veel kaarten zijn ook offline te halen, waardoor je ze ook kunt raadplegen als je (even) geen internetverbinding beschikbaar hebt, highlights en hotspots al voor vertrek kunt markeren.

    Reizen over de wereld en smartphone of tablet inzetten?

    Veel reizigers nemen tegenwoordig minimaal hun smartphone en/of tablet mee op reis. Natuurlijk is je telefoon al jaren véél meer dan alleen een apparaat om mee te bellen. Je locatie of point-of-interest bekijken op Maps, foto's maken, filmen, je e-boeken lezen, je digitale boardingpass, ho(s)telovernachtingen boeken...dat kleine apparaatje komt erg van pas.

    Tips:

    • Zorg voor een optimale opslagcapaciteit voor nieuwe foto's en filmpjes door je bestaande te downloaden naar een vaste computer, laptop, cloud of mobiele harde schijf.
    • Verwijder apps die je al lange tijd niet hebt gebruikt; ze nemen opslagruimte in en maken je telefoon soms onnodig trager als ze mee worden opgestart. Kan je moeilijk afscheid nemen, noteer de apps dan op een lijstje voordat je ze (tijdelijk) verwijdert.
    • Voeg juist apps toe die het reizen makkelijker maakt; bv. om onderweg (vlieg)tickets te boeken, hotel- of hostelovernachtingen te reserveren, een of meerdere reisapps à la Lonely Planet, Tripit, Tripadvisor etc., een goede currency-converter, een vertaalmachine, etc.
    • Zoek voor vertrek uit wat de gangbare lokale berichten-app is en installeer deze alvast via je vaste wifi verbinding. Handig als je contact moet leggen met bv. accommodatie contactpersoon, lokale tour agent etc.
    • Heb je (min of meer) aanstootgevende content op je telefoon staan? Verwijder deze bij voorkeur als je naar of door landen reist met minder ruimdenkende normen en waarden. Het kan je onnodige overlast schelen in contact met douane, politie e.a. In sommige landen zijn apps verboden die in andere landen heel normaal zijn, zorg dat je lokale regelgeving kent over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde sociale media en bijvoobeeld flits-verklap-apps.
    • Maak voor vertrek ook een volledige backup van alle gegevens op je telefoon naar een vaste computer/of online in de cloud. Verlies je je telefoon op reis, dan heb je in ieder geval nog een recente kopie van je content thuis.
    • Overweeg om vóór vertrek, via de vaste wifi thuis, extra muziek, films of favoriete tv-series te downloaden naar je telefoon. De meeste apps als Netflix, Spotify e.a. staan het toe, afhankelijk van je abonnement, om ook content offline te bekijken of beluisteren.
    • Hou er rekening mee dat sommige apps overschakelen naar de content gericht op het land waar je op dat moment bent. Niet alle (bv. Apple music/tv is wereldwijd gewoon te bekijken alsof je in je thuisland bent), maar bv. Netflix schakelt wél over. Ook wel weer leuk, want het laat je nieuwe content ontdekken van het land waar je reist...en dat kan juist een leuke culturele toevoeging zijn.
    • Het lijkt wat dubbelop, en het is zeker een afweging, maar in sommige gevallen is het gewoon erg fijn én telefoon én tablet bij je te hebben. Zeker als je nogal tech georiënteerd bent, maar ook bv. om op een wat groter scherm de krant of een e-book te lezen of bv. wanneer je met kinderen reist. Het kijken van series en films op een tablet is toch vaak heel wat aangenamer dan op een telefoon.
    • Telefoon of smartphone verzekeren op reis en in het buitenland

    Reizen over de wereld en foto-opslag, video's en bewerking inzetten?

    • Door de opkomst, alweer tijden geleden, van digitale camera's en smartphone camera's is het genot van het zien en laten ontwikkelen van je foto's na thuiskomst al lang verdwenen.
    • Voordeel is wel dat het maken en vervolgens weer verwijderen van een (of honderd) foto('s) zo gebeurd is; zeker als je tijd neemt voor het selectief bewaren van de ultieme foto's. Bewaar het uitzoekwerk niet tot thuiskomst, maar verwijder onderweg regelmatig overtallige en mislukte foto's om opslagruimte te besparen en de eindselectie behapbaar te maken.
    • Of die foto's kwalitatief goed zijn daar kon en kan je uren over discussiëren, tegenwoordig kun je in ieder geval makkelijk online een e-workshop fotografie volgen, of gewoon even snel wat ultieme fototips lezen.
    • Diverse apps bieden je de mogelijkheid voor snelle fotobewerking of -verbetering; van het verscherpen van de foto tot het toevoegen van speciale effecten, van het bijsnijden tot het toevoegen van foto frames en van het verwijderen van die irritante rode ogen tot het samenstellen van een collage die je direct deelt op je blog of social media kanaal; ideale en ook nog eens nuttige tijdsbesteding tijdens lange vluchten!
    • Check de apps die het makkelijker maken om met je smartphone of tablet steady-shot-video's te maken (zonder al die vervelende schokkerige beweging waardoor kijkers afhaken).

    Back-ups: tijdig en periodiek

    • Maak periodiek back-ups van foto's en video's die je onderweg maakt; voorkom dat je alles kwijt bent door bijvoorbeeld diefstal of (onherstelbare) beschadiging.
    • Vermoedelijk zal je de automatische backup functie uitgeschakeld hebben (vanwege het regelmatige gebrek aan goedkope online verbinding), maar benut de goedwerkende Wifi omgevingen, of je ruime datalimiet, voor het (online) opslaan van je kostbare materiaal.
    • Al tijdens een eenvoudige vakantie of korte reis kan het aantal foto's snel richting de honderden gaan (met de bijbehorende gigabytes als je een redelijke kwaliteit foto maakt); maak je een lange reis of zelfs wereldreis dan is regelmatige externe opslag een must om je apparaten c.q. geheugen werkend te houden.
    • De tijd van fotorolletjes opsturen of cd's en dvd's branden en die naar huis sturen ligt al een tijdje achter ons; denk nu bijvoorbeeld aan:
     • opslaan in een of meerdere online drive(s) of cloud-opslaglocatie(s); zit je aan je maximale datalimiet maak dan eenvoudig een nieuw account. Wel nodig: een goedwerkende, relatief snelle internetverbinding. Of sla je foto's op in een kleiner formaat (sneller te uploaden!), zodat je in ieder geval nog een vorm van archief hebt.
     • gebruik van een mobiele drive (harddisk). Kies voor een drive met een groot geheugen (enkele TB's, maar ontwikkelingen gaan vliegensvlug) en een stevige cover. Check het gewicht; niet verwaarloosbaar want dit fysieke apparaat sleep je wel mee. Er zijn tegenwoordig drives die tegen een stootje of val kunnen, tegen tropische omstandigheden met hitte of flinke regen etc. Hang de drive regelmatig aan je apparaat en zorg dat je weet hoe data zo efficiënt mogelijk over te zetten.
     • gebruik van geheugenkaarten (bv. SD kaarten). Ook handig als tijdelijke eerste back-up opslag, tot het moment dat je de inhoud van de SD kaart kan overzetten naar een online opslaglocatie; wis de SD kaart als je zeker weet dat alles online staat en je kunt er weer even tegenaan.
     • gebruik van een USB stick met een groot geheugen: handzaam, snel bij de hand; ideaal ook als extra back-up. Iets risicovoller om kwijt te raken.
     • gebruik van een netwerkschijf die thuis (of op een andere veilige 'thuis'locatie) staat en via internet toegankelijk is. Voordeel is dat je niets mee hoeft te slepen met het risico van verlies of beschadiging. Nadeel is dat connectie via internet loopt; je hebt dus een stabiele, snelle en voordelige internetverbinding nodig.
     • veel reizigers gebruiken een combinatie van opslagmethoden; je foto's zijn een van je meest waardevolle herinneringen aan een (soms lange) reis en bij verlies, diefstal of beschadiging niet meer terug te halen; het backuppen van de backup is dus geen overbodige luxe.

    Reizen over de wereld en digitaal werken als global nomad?

    • Global Nomads zijn mobiel en reizen vaak van het ene land of locatie naar de andere.
    • Global Nomads werken vaak in banen die niet afhankelijk zijn van de locatie.
    • Voor digitale nomaden is betrouwbare online communicatie essentieel; ze maken gebruik van o.a.
     • draadloos internet.
     • smartphones met een abonnement van een provider met een sterk internationaal netwerk en snelle mobiele data.
     • cloud-gebaseerde applicaties om op afstand te werken.
     • online communicatie applicaties voor digitaal overleg met opdrachtgevers, collega's of andere digital nomads.
    • Global Nomads vinden elkaar in online Global Working Nomad communities.
    • Working nomad & Digital nomad: online werken vanuit het buitenland
    • Werken in het buitenland als digital nomad verzekeren

    Reizen over de wereld en een wachtwoordmanager gebruiken?

    • Maak je al gebruik van een digitale wachtwoorden management app? Of overweeg je dat te gaan doen? Zorg voor vertrek voor een up-to-date app.
    • Handig is ook om al voor vertrek in deze app digitale kopieën te bewaren van o.a. ticket(s), paspoort, visa, reisverzekeringspolis, rijbewijs en andere belangrijke documenten.
    • Verlies je de fysieke versie van deze documenten, dan heb je in ieder geval een digitale variant die je kan tonen.

    Reizen over de wereld en een mobiele harde schijf gebruiken?

    • Heb je een handzame mobiele harde schijf? Overweeg deze mee te nemen om bv. periodiek data van je telefoon op over te zetten (check de juiste kabeltjes voor vertrek!). Dat scheelt opslagruimte en capaciteit van je processor.
    • Zet een kopie van je essentiële reisdocumenten op deze harde schijf, als dubbele back-up naast online opslag. Ook kan je deze documenten nog naar jezelf e-mailen...to be sure.
    • Indien je documenten op een USB-stick of SD-kaart bewaart, is het niet handig deze in onbekende computers van bijvoorbeeld een hotel te steken. De kans op een virus is aanwezig en zo kan je ook je eigen laptop besmetten.

    Reizen over de wereld en een externe batterij of powerbank gebruiken

    • Al reizende kun je nogal eens op plekken komen of zitten waar even geen electriciteit voorhanden is. Vaak juist op het moment dat je je device hard nodig hebt.
    • Een externe batterij / powerbank / telefoonlader met meerdere USB ingangen is dan handig, één voor het opladen van je telefoon/tablet én één voor een eventueel ander device.
    • Let uiteraard op de hoofdaansluiting om je externe batterij op te laden; maak gebruik van een universele reis/wereldstekker zodat je altijd meerdere aansluitopties bij je hebt. Tegenwoordig heb je ook varianten met (meerdere typen) usb-ingangen zodat je tegelijkertijd meerdere apparaten kunt laden.
    • Ben je van plan voor langere tijd een auto te gaan huren, neem dan vanuit huis een autolader/adapter mee. Handig om al reizend een of meerdere van je apparaten op te laden en 'opgeladen' aan te komen. Natuurlijk ook handig om het apparaat tijdens je autorit te gebruiken, bijvoorbeeld als routewijzer of om tijdens de rit een luisterboek te luisteren of de favoriete film van je kids af te spelen.
    • Meer korte autoritten voor de boeg? Natuurlijk zijn er ook fast chargers in autolader-vorm. 
    • Verwacht je veel op plekken te zitten waar geen of zeer beperkte electriciteit aanwezig is, overweeg dan een solar charger mee te nemen. Daarmee kan je in ieder geval minimaal je basisfuncties op je digitale device blijven gebruiken.

    Reizen over de wereld met je In-ear oortelefoon?

    • Ben je toe aan een nieuwe koptelefoon of in-ear headphones én ga je langer of vaker op reis? Let dan extra op de 'noice-cancelling' functie. Deze filtert achtergrondgeluid extra, waardoor je geen/minder last hebt van pratende mede-passagiers, baby's of kinderen die verveeld raken van de lange reis of intercom berichten als je net lekker in slaap bent gesukkeld tijdens een lange vlucht.
    • Check wel af en toe eens de wereld buiten die van jezelf, om onaangename verrassingen te voorkomen ;-) en om de kans op aangename verrassingen te vergroten ;-)

    Reizen over de wereld met een Smart koffer?

    • OK, toegegeven, de vraag kan opkomen "waar dit eindigt", maar de frequent traveller kan tegenwoordig ook al een smart koffer aanschaffen. Die vertelt je -via een app op je smartphone- bijvoorbeeld hoe zwaar de koffer is, wáár de koffer zich bevindt (handig! als deze niet op je bestemming is aangekomen), of deze geopend is, etc. Er zijn varianten die een ingebouwde USB oplader in zich hebben: je apparaten opladen via je koffer.
    • Heb je nog een prima koffer of rugzak maar spreekt het idee van 'smart tracking' je wel aan? Er zijn ook losse apparaatjes die deels dezelfde functionaliteit bieden als de smart koffer. Deze plaats je tussen je spullen, zodat je je koffer of rugzak alsnog smart maakt.

    Reizen over de wereld en stopcontact of verlengsnoeren?

    • Ook zijn er kleine apparaatjes op de markt, lijkend op een donut, die van één stopcontact op bv. je ho(s)telkamer een stopcontact/laadstation met meerdere stekker-ingangen en USB-ingangen maken. Principe werkt hetzelfde als een verlengsnoer, maar dan in klein handzaam formaat dat makkelijk in je rugzak of koffer past. Je plugt er meerdere devices in, via stekker of USB, waardoor je dus tegelijkertijd meerdere apparaten kunt gebruiken én opladen.

    Reizen over de wereld met muziek?

    • Muzikant en geeft het reizen on-the-road je enorme inspiratie voor het schrijven van nieuwe nummers? Er zijn verschillende mobiele apparaatjes ('all-in-one recorders', 'recording interface') beschikbaar die het je heel makkelijk maken om een simpele opname (van gitaar en zang) te maken. Vrijwel alle recorders hebben jack/xlr ingangen voor gitaar, piano en/of microfoon. Aanvullend heb je een android/iOS app nodig om de opname via je smartphone, tablet of laptop vast te leggen en/of effecten toe te voegen.
    • Een goede recorder voor onderweg heeft een robuuste behuizing, kan dus tegen een stootje. De betere variant heeft ook ingebouwde speakers, zodat je het resultaat van je opname (of live spel) direct aan anderen kunt laten horen.
    • Muziek & Event: op reis en tijdens backpacken

    Reizen over de wereld met een drone in je backpack?

    • Neem je het maken van foto's en video's serieus en/of wil je mooie overzichtsopnamen maken voor zakelijke doeleinden, dan is een kleine, handzame, drone een onmisbaar gadget in je baggage.
    • Besturing loopt vaak via je smartphone (bluetooth).
    • Voegt zeker een extra dimensie toe aan je reisfotografie en/of videobeelden!
    • Check voor de zekerheid even de richtlijnen van je luchtvaartmaatschappij voor wat betreft het meenemen van een drone in cabin baggage of ingecheckte baggage. Er zijn soms ristricties aan grootte of het meenemen van een of meerdere batterijen aan boord. Sommige airlines werken met speciale waivers voor de duurdere drones; het meenemen van deze dure gear is dan expliciet op eigen risico. Haal de batterij altijd uit je drone bij transport; sommige douanemedewerkers letten daar extra op.
    • Mag je zelf de keuze maken tussen meenemen in je handbaggage of inchecken, kies dan voor handbaggage. De meeste drones zijn relatief kwetsbaar (vooral de vleugels!), minder geschikt om in koffer of rugzak mee te gaan waar niet altijd voorzichtig mee wordt omgegaan. Er zijn speciale backpacks op de markt met 'hardcase' materiaal voor extra bescherming van bv. laptop, tablet of...drone. En: neem de batterijen mits toegestaan altijd in je handbaggage mee, zodat de luchtdruk en extreme temperatuursschommelingen in het ruim je batterijen niet beschadigen.
    • Natuurlijk gelden er ook richtlijnen per land waar je reist in het gebruik van de drone; op sommige (gevoelige) locaties is gebruik niet toegestaan, maar dat geldt dan vaak ook voor het maken van foto's en andere videobeelden. Ook zijn er national parks en toeristische attracties die het gebruik van drones hebben verboden, bijvoorbeeld om de fauna niet te verstoren. In een aantal landen moet je jezelf registreren als hobby drone 'vliegenier' en ook je drone model moet worden geregistreerd. Dat is dan weer mede afhankelijk van type drone, drone grootte en gewicht van je drone. Iets om voor vertrek uit te zoeken en rekening mee te houden als je in een ander land met je drone wilt vliegen.
    • Wil je met je drone mooie beelden maken van het resort of hotel waar je verblijft, vraag dan vooraf om toestemming. Sommige accommodaties stellen het niet op prijs dat je zomaar beelden gaat maken, ook ter bescherming van de privacy van hun gasten. Wellicht kun je wel toestemming krijgen in sommige delen van de accommodatie, of op bepaalde tijdstippen.
    • Een beperkt aantal bestemmingen verbiedt het invoeren van een drone in zijn geheel. De drone wordt dan bij binnenkomst door de douane in beslag genomen; je hebt dan mazzel als deze -voor eigen kosten- naar je thuisadres wordt teruggestuurd. In andere landen heb je een speciaal permit nodig om er met een drone te vliegen.
    • Check voor vertrek ook welke extra accessoires je eventueel nodig hebt rondom het opladen van de batterijen van je drone, bijvoorbeeld andere kabeltjes of stekkers, of een mobiel oplaadgadget om onderweg naar die fraaie locatie nog even je batterijen (extra) te kunnen opladen.
    • Wil je drone beelden maken in reservaten of andere gebieden waar bijzonder wildlife aanwezig is check dan de richtlijnen vooraf, en hou je daar aan. Soms gelden er bijzondere restricties in het broedseizoen. De aanwezigheid van de drone an sich kan dan de fauna verstoren, maar ook het geluid. En hou ook altijd extra rekening met andere wildlife spotters, die de nabijheid van een verstorende drone lang niet altijd op prijs stellen. Ook zal je niet de eerste reiziger zijn die tegen heftige boetes aanloopt door je niet aan richtlijnen te houden. Of waarbij de drone wordt aangevallen en beschadigd door bijvoorbeeld roofvogels.
    • Wat zijn de risico's van een drone meenemen naar het buitenland, en wat is er wel en niet verzekerd?

    Reizen over de wereld en je digitale organisatie?

    • Een 'case' , tasje of 'cable organizer' voor het opbergen van al je kabeltjes, opladers, hoofdtelefoons/in-ears en stekkers is geen overbodige luxe. In de wat grotere varianten kun je ook kleine apparaten kwijt.
    • Alles in één houdt het overzichtelijk, voorkomt een hoop gezoek in rugzak of koffer én je kunt het bij de douane makkelijker uit je (hand)bagage halen als het door de scanner gaat. Dat kan een vaak meer tijd kostende handmatige douanecheck voorkomen, als men wil inzoomen op al die kabels en opladers.
    • Meer dan thuis kan een waterproof case voor bijvoorbeeld telefoon of tablet van pas komen. Op reis ben je vaak vaker of langer buiten; niets zo vervelend als een scherm vol waterdruppels dat nauwelijk meer functioneert. Er zijn speciale cases beschikbaar die beschermen tegen regen of ander water, waarbij je je device toch kunt blijven bedienen.
    • Ook altijd aan het hannessen met de kabel van je oortelefoontjes? Zit altijd in de war, raakt verstrikt in andere baggage enz. Er zijn eenvoudige 'cord organizers' beschikbaar die je kabel netjes bij elkaar houden of oprollen. Handig voor als je je originele verpakking niet meer hebt, of deze nooit hebt gekregen bij aanschaf van je telefoon of in-ears.

     

     Meeneemlijst & Checklist: Communiceren & Techniek op Reis

     Meeneemlijst & Checklist: Communiceren & Techniek op Reis

     0 - Batterijen

     0 - Batterijen

     Batterijen meenemen op reis of niet?

     • Inventariseer binnen je inpaklijst welke producten op batterijen werken en van welk type die zijn.
     • Maak een schatting hoelang je huidige batterijen nog meegaan, ga je langer weg overweeg dan batterijen in te pakken of lokaal te kopen
     0 - Batterijoplader op zonne-energie

     0 - Batterijoplader op zonne-energie

     Batterijoplader op zonne-energie meenemen op reis of niet?

     • Handig als je soms langdurig geen stopcontact ter beschikking hebt.
     • Ook bij kamperen op een camping zijn soms de mooiste plekjes niet voorzien van een stopcontact.
     0 - Camcorder/Videocamera

     0 - Camcorder/Videocamera

     Een camcorder/videocamera meenemen op reis of niet?

     • Zo hoef je niets meer van je vakantie te vergeten.
     0 - Camera-beschermingshoes

     0 - Camera-beschermingshoes

     Een camera-beschermingshoes meenemen op reis of niet?

     • Als je van plan bent te gaan duiken of snorkelen, is het mogelijk een hoes te nemen waar je door kunt fotograferen onder water.
     0 - CD's

     0 - CD's

     CD's meenemen op reis of niet?

     • Uit nostalgie of voor in de (huur)auto
     0 - Extra geheugenkaart digitale camera

     0 - Extra geheugenkaart digitale camera

     Een extra geheugen kaartje meenemen op reis of niet?

     • Ga je lang weg? Zorg dan dat je regelmatig een back-up maakt van je foto's zodat je niet na een diefstal of virus al je foto's kwijt bent.
     • Gebruik voor het overzetten van je foto's wel een veilige computer. Ook camera's kunnen besmet worden met virussen! 
     0 - Extra kleine compactcamera

     0 - Extra kleine compactcamera

     Een extra kleine compactcamera meenemen op reis of niet?

     • Extra leuk voor de sporttieve vakantieganger.
     • Als je van plan bent te gaan duiken of snorkelen, is het misschien de moeite waard om een waterdicht model te kopen.
     0 - Fotocamera

     0 - Fotocamera

     Een fotocamera meenemen op reis of niet?

     • Er zijn verschillende soorten camera's. Zo kun je natuurlijk gewoon met je mobiel alle vakantiefoto's maken, die je vervolgens gelijk kunt delen op social media.
     • Deze foto's zijn alleen niet altijd even scherp, in dat geval kun je beter kiezen voor een spiegelreflexcamera. Als je hier goed mee om kunt gaan, zijn de foto's van hoge beeldkwaliteit. Alleen het nadeel hiervan is dat de camera vrij zwaar en groot is.
     • Kies als tussenweg een fijne compacte camera die ook onder wat moeilijker lichtomstandigheden mooie scherpe foto's kan maken.
     • Neem je je spiegelreflex camera mee met extra losse objectieven? Denk vooraf goed na over de beveiliging van je camera. Denk aan een extra beveiligde rugtas, schoudertas of reiskluis. Zowel onderweg als op momenten dat je niet je hele cameraset mee wilt zeulen is het belangrijk om je tegen diefstal te wapenen.
     • Ga je misschien snorkelen, duiken of in de regentijd op reis? Houdt dan rekening met de waterdichtheid van je camera. Ter bescherming kan je een doorzichtige waterdichte hoes mee nemen.
     0 - Fotorolletjes

     0 - Fotorolletjes

     Fotorolletjes meenemen op reis of niet?

     • Alleen nog voor de die-hard & vakfotograaf .
     0 - Hoofdcamera

     0 - Hoofdcamera

     Een hoofdcamera meenemen op reis of niet?

     • Film alles wat je meemaakt met een compacte camera op je hoofd.
     • Let op: niet overal is het toegestaan om te filmen (met name bij grensovergangen, overheidsgebouwen en militaire terreinen) en ook niet iedereen stelt jouw vastleg-fetish op prijs.
     0 - Headsets

     0 - Headsets

     Een headset meenemen op reis of niet?

     • Ook te gebruiken in sommige vliegtuigen en bussen om de film te kunnen verstaan. 
     0 - Ipod / mp3-speler

     0 - Ipod / mp3-speler

     Een ipod / mp3-speler meenemen op reis of niet?

     • Ook handig als je muziek wilt uitruilen met medereizigers of lokale bevolking.
     0 - Laptop of Tablet

     0 - Laptop of Tablet

     Een laptop of tablet meenemen op reis of niet?

     • Voor het bijhouden van je digitale blog,
     • om goed te kunnen Skypen,
     • om je foto's op te slaan en te verwerken,
     • als muziekinstallatie. 
     0 - Mini router

     0 - Mini router

     Een mini router meenemen op reis of niet?

     • Met dit compacte kastje heb je altijd wifi bereik bij de hand.
     • Je doet er 1 simkaart in en kunt er vervolgens met 5-10 apparaten tegelijk mee verbinden.
     • Het is handig voor gebieden waar ze geen wifi hebben.

      

      

     0 - Mobiel

     0 - Mobiel

     Een mobiel meenemen op reis of niet?

     • Smartphones zijn handig als GPS, Goudengids, camera en (online) communicatiemiddel.
     • Houd bij het kiezen van je mee te nemen toestel rekening met de eventuele mogelijkheid tot gebruik van internet en het risico op diefstal en beschadiging.
     • Een Simlockvrije telefoon biedt als voordeel dat je in elk land dat je bezoekt een nieuwe simkaart kunt aanschaffen en zo goedkoper kunt bellen en internetten.
     • Gebruik altijd je pincode beveiliging om je telefoon voor veel kleine dieven onbruikbaar te maken.
     • Schakel ook je 'wissen op afstand' functie in. Zo kun je meteen na diefstal al je gegevens van je telefoon wissen.
     • Schakel data-roaming en automatische synchronisatie uit om je rekening niet onverwacht te laten stijgen.
     • Sluit een verzekering af die diefstal van je telefoon dekt
     • Overweeg het meenemen van een travelsafe of reiskluis als je telefoon je dierbaar is... het kost maar dan heb je ook wat .. in ieder geval je telefoon nog
     0 - Oplaadbare batterijen

     0 - Oplaadbare batterijen

     Oplaadbare batterijen meenemen op reis of niet?

     • Oplaadbare batterijen zijn herbruikbaar en daardoor milieuvriendelijker
     • In de aanschaf zijn oplaadbare batterijen behoorlijk duurder dan wegwerp batterijen, maar door het hergebruik worden ze op langere duur juist voordeliger
     • De meeste oplaadbare batterijen hebben een aparte oplader nodig, wat extra ruimte kost in je bagage. Daarom zijn USB oplaadbare batterijen echt een ideale uitvinding. Dit zijn 'gewone' batterijen met een USB-poort, zodat je ze gewoon via de laptop kunt opladen.
     0 - Oplader voor mobiel

     0 - Oplader voor mobiel

     Een oplader voor je mobiel meenemen op reis of niet?

     • Vergeet voor het opladen niet de juiste wereldstekker mee te nemen.
     • Er zijn ook wereldstekkers met USB-ingangen, voor als je tegelijk met het opladen van je mobiel nog iets anders wil opladen. Handig als ergens weinig stopcontacten zijn of je deze met mensen moet delen.
     0 - Powerbank

     0 - Powerbank

     Wat is een powerbank

     • Een powerbank is een extra accu die je elektronische apparaten zoals je telefoon en GPS kan opladen als er even geen stopcontact in de buurt is of als je geen toezicht kan houden op het aanwezige stopcontact.
     • Er zijn ook powerbanks die op zonne-energie werken, zo ben je zelfs in de verste uithoeken zeker van stroom.
     • Op elke powerbank wordt vermeld hoeveel oplaadcapaciteit hij heeft. Voor deze capaciteit wordt de eenheid mAh gebruikt, ofwel milli Ampere uur. Hoe hoger het aantal mAh hoe beter je apparaten kunt herladen.
     • De simpelste laders bieden rond de 2.000 mAh, hiermee kun je een smartphone slechts deels opladen, een powerbank van 20.000 mAh kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld een laptop te herladen.

     Een powerbank meenemen op reis of niet?

     • Een extra accu die je telefoon kan opladen als er even geen stopcontact in de buurt is of als je geen toezicht kan houden op dat stopcontact.
     • Er zijn ook powerbanks die op zonne-energie werken, zo ben je zelfs in de verste uithoeken zeker van stroom.
     0 - PSP (Playstation Portable)

     0 - PSP (Playstation Portable)

     Een PSP meenemen op reis of niet?

      

     • Handig om de tijd te vullen tijdens het wachten op bijvoorbeeld je vliegtuig, bus, trein of je hotelkamer.
     • Tip: vergeet niet dat je op vakantie bent!
     0 - Reisstekker, Wereldstekker of Stekkeradapter

     0 - Reisstekker, Wereldstekker of Stekkeradapter

     Wat is een reisstekker, wereldstekker of stekkeradapter?

     • Een wereldstekker is een stekker die zorgt dat je in meerdere landen gebruik kunt maken van de stopcontacten die in dat land nodig zijn (vaak is dat een ander stopcontact dan in Nederland).
     • Een stekkeradapter is een specifieke adapter voor een specifieke bestemming die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld met je Nederlandse stekker in een Engels stopcontact kan.

     Een reisstekker of wereldstekker meenemen op reis of niet?

     • Als je meerdere landen aandoet waar verschillende stekkers voor nodig zijn, dan is een wereldstekker de handigste optie.

      

      

     0 - Reserve fotobatterij

     0 - Reserve fotobatterij

     Een reserve fotobatterij meenemen op reis of niet?

     • Onmisbaar als je nooit voor vervelende 'power low' momenten wilt komen te staan.
     • Een universele powerbank kan ook uitkomst bieden.
     • JoHo ervaringstip: is je batterij toch leeg op een belangrijk moment? Vraag medetoeristen met een zelfde model/merk even om hun batterij of een beetje power uit een powerbank. Ze zullen zeker begrijpen hoe vervelend je situatie is!
     0 - Selfie stick

     0 - Selfie stick

     Een selfie stick meenemen op reis of niet?

     • Handig om foto's te maken van jezelf, maar ook op plekken waar je van hoger gewoon mooiere foto's kunt maken.
     • Medereizigers vragen om een foto van je te maken kan natuurlijk ook. 
     0 - Silicagel zakjes of vochtvreters

     0 - Silicagel zakjes of vochtvreters

     Silicagel zakjes of vochtvreters meenemen op reis of niet?

     • Electronica kan erg slecht tegen zeer hoge vochtigheid.
     • Vooral handig in vochtige perioden.
     0 - (mini) Speaker

     0 - (mini) Speaker

     Een (mini) speaker meenemen op reis of niet?

     • Een speaker is iets wat de reis een stuk gezelliger kan maken.
     • Er zijn handige mini speakers die je zo in je rugtas kunt stoppen, zodat je altijd een speaker bij je hebt.
     • De meeste speakers hebben bluetooth zodat je met je mobiel gemakkelijk muziek kunt aanzetten.

      

     0 - Spelletjes/speelkaarten

     0 - Spelletjes/speelkaarten

     Spelletjes/speelkaarten meenemn op reis of niet?

     • Handig als je plots ergens lang moet wachten. 
     • Leer nieuwe kaartspelletjes van andere wereldburgers.
     0 - Telefoon/laptop beschermhoes

     0 - Telefoon/laptop beschermhoes

     Een laptop/telefoon beschermhoes meenemen op reis of niet?

     • Bescherm je telefoon of laptop tegen beschadiging.
     • Er zijn ook waterdichte beschermhoezen; handig tijdens de regentijd of als je bijvoorbeeld aan het kanoën bent. 
     0 - Verbindingssnoertjes/USB-kabel naar laptop

     0 - Verbindingssnoertjes/USB-kabel naar laptop

     Verbindingssnoertjes/USB-kabel voor je laptop meenemen op reis of niet?

     • Als je een laptop meeneemt op jouw reis, dan zorgen de juiste snoertjes voor optimaal gebruik.
     • Denk bijvoorbeeld aan het snoertje dat je camera of telefoon aan je laptop koppelt.
     • De meeste apparaten hebben een USB oplaadoptie, die kun je vaak via je de laptop opladen.
     0 - Voltage converter

     0 - Voltage converter

     Voltage converter meenemen op reis of niet?

     • Voor sommige apparaten geldt dat ze slechter of niet werken bij lage voltages. Meestal is een converter echter niet nodig.
     • Apparaten die in een land met lage voltages worden gekocht kunnen wel doorbranden als je ze in Nederland in het stopcontact steekt!

      

     0 - Wekker/Alarm

     0 - Wekker/Alarm

     Een wekker/alarm meenemen op reis of niet?

     • Voor als je telefoon niet voldoende is of je geen risico wilt lopen. 
     Meeneemlijst & Checklist: Veilig blijven & beschermen tegen diefstal

     Meeneemlijst & Checklist: Veilig blijven & beschermen tegen diefstal

     0 - Beentasje

     0 - Beentasje

     Wat is een beentasje?

     • Een beentasje wordt onder je broek gedragen via twee banden om je onderbeen.

     Een beentasje meenemen op reis of niet?

     • Plussen & Minnen: Het is niet echt praktisch in gebruik, omdat deze alleen gedragen kunnen worden wanneer je een lange broek draagt (onder een korte broek of rok is het tasje zichtbaar en verliest het zijn functie). Er is tevens een risico van afzakken. Daarnaast kun je niet even snel je paspoort tevoorschijn halen indien nodig, zonder je broek omlaag te moeten trekken of omhoog te moeten rollen.
     • Meeste reizen en vakanties: geen aanrader, niet meenemen
     0 - BH tasje

     0 - BH tasje

     Wat is een BH tasje ?

     • Een BH tasje is een minitasje van fijn materiaal waarin je precies wat cashgeld en een pinpas kunt stoppen
     • Tevens ook te bevestigen aan andere kledingstukken!

     Een BH tasje meenemen op reis of niet?

     • Korte trips & vakanties:  handig tijdens het stappen, en als plek om wat reservegeld of pinpassen te verstoppen.
     • Backpackreizen & Wereldreizen:  Aangeraden door veel JoHo donateurs
     0 - Dazer Hondenafweerapparaat

     0 - Dazer Hondenafweerapparaat

     Wat is een dazer hondenafweerapparaat

     • De Dazer is een handzaam apparaatje dat door middel van ultrasone tonen honden op veilige afstand houdt

     Een dazer hondenafweerapparaat meenemen op reis of niet?

     • In heel veel landen lopen (zwerf)honden vrij op straat rond, soms maken ze zelfs in roedels hele buurten onveilig.
     • Een hondenbeet kan niet alleen erg pijnlijk maar ook gevaarlijk zijn (door o.a. doordat ze rabies unnen veroorzaken )
     • Risicogroepen zijn fietsers en vrijwilligers die wat langer in gebieden verblijven waar rabies heerst
     0 - Deur-alarm

     0 - Deur-alarm

     Wat is een deur-alarm

     • Door een deur-alarm word je gewaarschuwd wanneer iemand je kamer binnen probeert te komen.

     Een deur-alarm meenemen op reis of niet?

     • Voor wie behoefte heeft aan extra zekerheid bovenop zijn hotelkamer slot
     0 - Cijferslot

     0 - Cijferslot

     Waar kan je een cijferslot voor gebruiken op reis?

     Een cijferslot gebruik je op reis onder andere om:

     • Je bagage of je bagage transporthoes af te sluiten
     • Een kluisje in een hostel af te grendelen

     Cijferslot meenemen op reis of niet?

     • Reizen en slapen op een privé kamer: handig voor onderweg maar niet onoverkomelijk om zonder te vertrekken
     • Reizen en slapen op gedeelde kamers: aanrader, maak het dieven niet te makkelijk
     0 - Fluitje

     0 - Fluitje

     Een fluitje meenemen op reis of niet?

     • Licht, simpel, voordelig en effectief alarmsysteem.
     • Soms is het handig om een snerpend fluitje mee te nemen om alarm te slaan of de aandacht van een taxi te kijgen.
     0 - Geldriem

     0 - Geldriem

     Wat is een geldriem?

     • Een geldriem ziet er uit als een willekeurige andere riem. Je kunt er geen 'grote' spullen in kwijt zoals je paspoort, je tickets e.d., maar er is ruimte voor cash geld.

     Een geldriem meenemen op reis of niet?

     • Het hoofddoel van de riem is cash geld veilig en onzichtbaar opbergen. Als je toch van plan bent een riem mee te nemen dan is een geldriem wel degelijk een goede optie.
     • Als je er papieren geld in doet, dan is het raadzaam het in plastic te wikkelen zodat het niet aangetast wordt door zweet/vocht.
     0 - Heuptasje (boven je kleding)

     0 - Heuptasje (boven je kleding)

     Een heuptasje meenemen op reis of niet?

     • Heuptasjes voor boven de kleding zijn er in diverse vormen en maten.
     • De grootste varianten kunnen waterflessen en fototoestellen dragen.
     • Deze modellen zijn niet de beste keuze als het gaat om veiligheid en bescherming tegen diefstal, maar als dat niets speelt dan kunnen het handige tasjes zijn
     • Eem model met een stevige, moeilijk doorsnijbare heupband is iets minder risicovol
     0 - Moneybelt (heuptasje onder je kleding)

     0 - Moneybelt (heuptasje onder je kleding)

     Wat is een moneybelt?

     • Moneybelts zijn heuptasjes voor onder je kleding en zijn waarschijnlijk het meest verkochte 'opbergsysteem' voor geld en documenten.
     • Het is een dun tasje met één, twee of drie ritsen dat je onder je broek of rok draagt via een band om je middel.
     • De rits van een moneybelt zit meestal vlak boven je broek waardoor je er vrij eenvoudig bij kunt.
     • In de meeste heuptasjes kun je zowel je paspoort, je pasjes als briefgeld kwijt

     Een moneybelt meenemen op reis of niet?

     • Lange reis & wereldreis: altijd meenemen!
     • Backpackreizen: altijd meenemen!
     • Korte vakanties: meenemen kan geen kwaad, zeker niet als je naar drukke toeristische gebieden gaat
     0 - Geheime (binnen)zakken in je kleding

     0 - Geheime (binnen)zakken in je kleding

     Wat zijn geheime (binnen)zakken in je kleding?

     • Dit zijn extra zakken in je normale reiskleding die van 'buiten' niet of nauwelijks te zien zijn De binnenzak is meestal een plat zakje, al dan niet met een rits of knoop,  dat je aan de binnenkant van je broek(en) laat vastnaaien.
     • Een kleermaker kan het zo voor je maken of je kunt een hidden pocket gebruiken
     • Soms zit er al een binnenzak in reisbroek bij je aankoop
     • Eén van de meest comfortabele en veilige manieren om je geld en paspoort te bewaren.

     Geheime (binnen)zakken in je kleding meenemen op reis of niet?

     • Lange reis, wereldreis, backpackreis: meenemen, aanrader
     • Korte vakanties: meenemen kan geen kwaad, zeker als je de kleding meerdere korte vakanties denkt te gaan gebruiken

      

     0 - Hidden Pocket

     0 - Hidden Pocket

     Wat is een hidden pocket

     • De 'hidden' pocket is een plat zakje met rits die je bevestigt aan je riem of broek, en die je onder je kleding draagt.
     • Je draagt de 'hidden' pocket op de hoogte van je broekzak waardoor het een stuk minder opvalt dan het gewone 'heuptasje' voor onder de kleding.

     Een hidden pocket meenemen op reis of niet?

     • Een hiddenpocket is altijd handig, zowel in het gebruik als moneybelt als in het gebruik als opbergtasje. Wil je er iets uithalen dan hoef je ook niets steeds je buik te ontbloten en dief en alleman te laten zien waar jij je geld bewaart. Het zit in het algemeen een stuk aangenamer dan een moneybelt op je buik
     • Lange reis & wereldreis: altijd meenemen!
     • Backpackreizen: altijd meenemen!
     • Korte vakanties: meenemen kan geen kwaad, zeker niet als je naar drukke toeristische gebieden gaat
     0 - Kabelslot

     0 - Kabelslot

     Wat is een kabelslot?

     • Een kabelslot bestaat uit een kabel en een slot gedeelte, deze kunnen aan elkaar vast zitten, volledig los te gebruiken zijn of de kabel zit opgerold in het slot.
     • Met een kabelslot sluit je de tas of koffer niet alleen af, je kunt hem ook nog aan iets stevigs bevestigen (bijvoorbeeld een verwarmingsbuis of bagagerek) zodat je tas of koffer niet mee te nemen is.
     • Een reiskabelslot is nauwelijks zwaarder dan een los cijferslot

     Een kabelslot meenemen op reis of niet?

     • Korte vakantie: het overwegen waard
     • Lang op reis of wereldreis: zeker meenemen, vooral als je geen reiskluis hebt ingepakt
     0 - Laptop-alarm

     0 - Laptop-alarm

     Een laptop-alarm meenemen op reis of niet?

     • Dit waarschuwt je wanneer je laptop door iemand anders wordt meegenomen.
     0 - Laptopslot

     0 - Laptopslot

     Een laptopslot meenemen op reis of niet?

     • Kabelslot met uiteinde speciaal voor aansluiting op een laptop.
     • Zo wordt je laptop niet van tafel gegrist terwijl je je blog aan het schrijven bent.
     0 - Nektasje

     0 - Nektasje

     Wat is een nektasje

     • Een nektasje werkt praktisch hetzelfde als een heuptasje voor onder de kleding, maar dan gedragen via een bandje om je nek.
     • Een nektasje hang je makkelijk om je nek en stop je vervolgens onder je kleren.

     Een nektasje meenemen op reis of niet?

     • Plussen en minnen: Nektasjes zijn over het algemeen beter zichtbaar voor dieven en eenvoudiger door te snijden en weg te grissen dan het heuptasje. Het zit vaak minder aangenaam als de inhoud wat zwaarder is. Afhankelijk van je kleding kan het behoorlijk onhandig zijn om je paspoort te voorschijn te moeten toveren
     • Lange reis,wereldreis, backpackreis: niet meenemen, geen aanrader
     • Korte vakanties: meenemen kan geen kwaad, mits je goed oplet in drukke toeristische gebieden
     0 - Personal alarm

     0 - Personal alarm

     Wat is een personal alarm?

     • Het is een soort mini 'handgranaatje' waar je de plug uit trekt waarna er een oorverdovend lawaai ontsnapt.
     • Dit alarm is ook vast te maken aan je camera, zodat je bij diefstal direct alarmslaat.
     • Vooral vrouwen die (al dan niet alleen) op stap zijn, nemen een personal alarm mee om de aandacht te trekken in geval van nood.

     Een personal alarm meenemen op reis of niet?

     • Alleen op reis: nuttig; biedt extra veiligheid onderweg
     • Op vakantie: met name geschikt voor het snel reageren bij het snatchen van je camera of smartphone 
     0 - Polsbandje

     0 - Polsbandje

     Een polsbandje meenemen op reis of niet?

     • Ga je met kinderen op reis? Doe je kind dan een stevig polsbandje om met daarop belangrijke gegevens als eventuele ziektes, medicijnen en het adres en telefoonnummer van je hotel of een noodnummer in Nederland.
     0 - Polstasje

     0 - Polstasje

     Wat is een polstasje

     • Het polstasje is een soort zweetbandje met een rits voor om je pols. Je kunt er weinig in kwijt en het is erg zichtbaar.

     Een polstasje meenemen op reis of niet?

     • Toch vinden sommigen het prettig omdat het bandje ook voor jezelf constant in het zicht is en je dus weet dat je geld er nog is.
     • Lange reis & wereldreis: niet meenemen
     • Backpackreizen: niet meenemen
     • Korte vakanties: meenemen kan geen kwaad, maar thuislaten kan nog minder kwaad
     0 - Reiskluis

     0 - Reiskluis

     Wat is een reiskluis?

     • De reiskluis of travelsafe is een lichtgewicht, opvouwbaar en draagbaar anti-diefstal kluisje waar je waardevolle spullen veilig in kan opbergen.
     • De kluis bestaat vaak uit een sterke nylon buidel met daarin een stalen net gelamineerd en een kabel met een slotje om je kluis veilig vast te leggen.

     Een reiskluis meenemen op reis of niet?

     • Met een reiskluis kan je veilig je paspoort, je telefoon en al je geld achterlaten in een hostel of hotelkamer, zonder dat schoonmakers of onuitgenodigde gasten ergens bij kunnen
     • Met een reiskluis hoef je niet bang te zijn dat je na het stappen met dronken kop en een lege (of gestolen) moneybelt weer thuiskomt
     • Met een reiskluis kan je in de slaapcoupé van de trein rustig gaan slapen zonder dat er een paar onuitgenodigde handen in je slaapzak op zoek gaan je geld
     • Met een reiskluis kan je gewoon gaan zwemmen zonder dat je om de twee seconden een blik moet werpen op je handdoek waar je geldbuidel of telefoon onder ligt
     • .... tja ... de meeste backpackers en reizigers twijfelen vantevoren maar vinden het achteraf één van de beste investeringen die ze ooit hebben gedaan
     0 - Reisnet

     0 - Reisnet

     Een reisnet meenemen op reis of niet?

     • Een reisnet is een net van staaldraad dat je volledig om je rugtas heen kunt doen en vervolgens met een slot aan bijvoorbeeld een paal kunt bevestigen.
     • Met een reisnet kun je je tas even laten staan als je gaat zwemmen of boodschappen gaat doen. Nadeel is wel dat de netten niet heel erg licht zijn. Veilig is het wel.
     0 - RFID portemonnee of RFID hoes

     0 - RFID portemonnee of RFID hoes

     Een RFID portemonnee of hoes meenemen op reis of niet?

     • RFID is het gebruik van chips voor het opslaan en makkelijk raadplegen van informatie zoals dat nu gebruikt wordt in moderne paspoorten en creditcards.
     • De RFID-chip is door criminelen te kopiëren als er geen blokkerend hoesje om de chip heen zit.
     • Blokkeren van de RFID chip voorkomt creditcard- en identiteitsfraude.
     • Op dit moment zijn portemonnees en hoesjes met RFID bescherming te verkrijgen.
     • In sommige dagrugzakken zit ook een klein vakje waarin je RFID chip gegevens veilig zijn.
     0 - Schouderholstertasje

     0 - Schouderholstertasje

     Wat is een schouderholstertasje?

     • Een schouderholstertasje wordt gedragen als een schouderholster.

     Een schouderholstertasje meenemen op reis of niet?

     • Plussen & Minnen: Een schoudertasje wordt gedragen als een schouderholster. Schoudertasjes zien er stoer uit...maar aangezien je het onder je kleding draagt is dit niet echt een goed argument. Daarnaast zijn ze niet erg praktisch in gebruik en zit het niet erg comfortabel. Het is wel een veilige manier, omdat dieven en zakkenrollers er maar moeilijk bij kunnen, maar jij zelf dus ook...
     • Meeste reizen en vakanties: geen aanrader, niet meenemen
     0 - Sleutelslot

     0 - Sleutelslot

     Een sleutelslot meenemen op reis of niet?

     • Het sleutelslot gebruik je in principe voor dezelfde doeleinden als een cijferslot
     • Er zit wel een klein nadeeltje aan... inderdaad... het sleuteltje kan kwijtraken.. 
     0 - Tinkle alarm tegen zakkenrollers

     0 - Tinkle alarm tegen zakkenrollers

     Wat is een Tinkle alarm?

     • Een simpel belletje dat je aan je waardevolle spullen kunt vastmaken.
     • Het geluid van het belletje verklapt de aanwezigheid van zakkenrollers.

     Een Tinkle Alarm meenemen op reis of niet?

     • Lang op reis of wereldreis: komt zeker van pas en verlaagd de kans op diefstal met name in stedelijke gebieden
     • Actieve reizen: minder nuttig, behalve tijdens je bezoekjes aan drukke gebieden
     0 - Veilige, anti-diefstal tas

     0 - Veilige, anti-diefstal tas

     Wat is een anti-diefstal tas?

     • Anti-diefstal tassen zijn net wat slimmer ontworpen met als doel het de dief en zakkenroller moeilijker te maken om zijn slag te slaan.
     • De schouderbanden en enkele belangrijke delen aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld verstevigd met ijzerdraad zodat 'slashen' niet mogelijk is.
     • Ook zijn de ritsen zo gemaakt dat zakkenrollers geen kans maken.
     • Steeds meer veiligheidstassen bevatten vakjes met RFID blocking techniek om ook identiteitsdiefstal te voorkomen
     • Mogelijk als handbagage, extra handtas of bijvoorbeeld laptoptas.

     Een veilige tas meenemen op reis of niet?

     • Aan te raden voor elke vorm van reizen of vakantie waarbij je regelmatig op plaatsen met veel mensen komt, zoals steden, vliegvelden, treinstations en festivals

     Wat kan je doen om je authenticiteit en zelfbewustzijn te ontwikkelen of zingeving te vinden: vragen en antwoorden

     Wat kan je doen om je authenticiteit en zelfbewustzijn te ontwikkelen of zingeving te vinden: vragen en antwoorden

     Hoe kan je een goed oordeel vormen over je eigenschappen, talenten en aanleg?

     Hoe kan je een goed oordeel vormen over je eigenschappen, talenten en aanleg?

     Hoe kan je een goed oordeel vormen over je eigenschappen en talenten?

     • Oordeel niet te snel. De ervaring is dat je veel zaken pas positief gaat ervaren als je er goed in bent geworden of als de omstandigheden ook bijdragen aan een positieve ervaring.
     • Oordeel op grond van verschillende achtergronden: probeer om ervaringen op te doen in verschillende omgevingen en onder verschillende omstandigheden om zo een beter beeld te krijgen. Voorbeeld: of je het leuk vindt om anderen iets te leren kan je aflezen aan je ervaringen als bijlesgever maar ook aan je ervaringen als oppas bij de kinderen van de buren.
     • Oordeel in grote lijnen. Als je positieve ervaringen hebt als zeilkampleider, jeugdtrainer of horeca-coördinator dan kan het zijn dat je plezier gaat beleven aan leidinggeven aan een groep medewerkers. Dus dat bijvoorbeeld management bij je kan passen of een coördinerende functie. Maar als je tijdens je eerste grotere coördinerende functie merkt dat onder stress werken of bijvoorbeeld oudere collega’s aansturen je echt niet meevalt, dan zegt dat nog weinig over je ervaringen na een aantal jaar op latere leeftijd. Probeer dus ook je ervaringen langs een soort tijdlijn te leggen. Ervaringen hoeven niet consequent te zijn.
     • Probeer er rekening mee te houden dat je sommige zaken echt nog niet kan weten, tenzij je er jarenlang mee bezig bent geweest.
     • Check of gebruik ook eens de JoHo competentie- en contentietools!
     Hoe creëer je een goed beeld van jezelf voor je studie, stage, reis of carrièrekeuze?

     Hoe creëer je een goed beeld van jezelf voor je studie, stage, reis of carrièrekeuze?

     Een beeld creëren van jezelf voor je studie, stage, reis of carrièrekeuze:

     • Zet activiteiten waar jij actief in bent geweest op een rijtje, zoals banen - bijbanen - zomerbanen - vakanties - reiservaringen - groepsactiviteiten - familiebijeenkomsten - commissie - vrijwilligerswerk - etc.
     • Probeer daarachter te zetten welke vaardigheden of eigenschappen je daarvoor nodig had.
     • Probeer ook aan te geven welke vaardigheden of eigenschappen je daar hebt verbeterd.
     • Probeer ook aan te geven of je heb gemerkt dat je ergens plezier in had of er naar verloop van tijd plezier in hebt gekregen.
     • Probeer ook aan te geven of je hebt gemerkt dat je in sommige zaken weinig tot geen plezier had en, iets moeilijker, probeer aan te geven waaraan dat mogelijk heeft gelegen (een vervelende collega kan een werkervaring flink negatief beïnvloeden en slecht weer tijdens een strandvakantie draagt in het algemeen ook niet bij aan de vakantievreugde).
     Hoe ben je eerlijk naar jezelf?

     Hoe ben je eerlijk naar jezelf?

     Hoe ben je eerlijk naar jezelf?

     • Probeer zo eerlijk mogelijk over jezelf te zijn, iets wat niet altijd meevalt.

     • Iedereen heeft er last van dat jezelf voor de gek houden in deze samenleving vaak een handige strategie is om je keuzes te maken, om vooruit te komen of om te voorkomen dat je last krijgt van allerlei ingewikkelde zaken die, als je er echt over na gaat denken onoplosbaar, uitzichtloos of zinloos lijken te worden.

     • Probeer bij het eerlijk zijn niet rekening te houden met de omgeving, de toekomst, het verleden etc. Probeer het terug te brengen tot iets kleins; de vraag 'wat vind ik van leren?' is heel groot maar door het terug te brengen naar kleine leerervaringen zoals de voetbaltraining die je graag volgt, de les geschiedenis die je inspireert of de les wiskunde waarbij je in slaap valt, krijg je een beter beeld.

     • Probeer vergelijkingen te maken met zaken die dicht in de buurt zitten. Bij de vraag 'wat vind ik van werken in groepsverband' kan je je ervaringen in de klas naast ervaringen leggen in je vriendengroep, je familie of het team waarmee je hebt gewerkt tijdens je eerste of laatste baan.

     • Probeer je negatieve en positieve ervaringen/gevoelens met betrekking tot dezelfde eigenschap of vaardigheden naast elkaar te zetten. Stel je denkt na over je doorzettingsvermogen of behoefte aan afzien, kijk dan eens naar al die zaken die je nooit hebt afgemaakt of waar je balend mee bent doorgegaan en zet die af tegen zaken die je moeiteloos hebt afgerond en waar je juist energie van hebt gekregen of waarbij je de pijn van het afzien niet als negatief hebt ervaren.

     • Moeilijk maar uitdagend is om te kijken of je er ook achter kan komen waarom je vergelijkbare zaken toch op heel verschillende wijze kan ervaren.

     Hoe wordt je positiever en wat kan je doen om je optimisme te versterken?

     Hoe wordt je positiever en wat kan je doen om je optimisme te versterken?

     1. 'Wat als alles goed gaat?'

     • als je iemand bent die altijd van het negatieve scenario uit gaat, als je merkt dat je in de neiging schiet om bij een nieuw project alle beren op de weg te gaan benoemen en op de rem te staan, oefen dan eens in het je inbeelden hoe het zou zijn als alles goed gaat.
      • Wat gebeurd er als iedereen meewerkt, als het geheel soepeltjes verloopt?
      • Hoe voel jij je daarbij?

     Door jezelf actief te trainen in het – ook – visualiseren van de situatie waarin alles goed loopt – kun je ook meer ervaren hoe het is om te vertrouwen op de situatie, jezelf en anderen.

     Als verdieping kun je onderzoeken of er aspecten zijn die belangrijk zijn om te ondervangen:

     • Wat is er nodig om vertrouwen te hebben in een goede afloop van het project?
     • Zijn er bepaalde checks of acties nodig?
     • Is een bepaalde afstemming gewenst?

     2. Lessen uit de positieve psychologie

     • Omring jezelf met positief ingestelde mensen en bronnen. Let niet teveel op 'het nieuws' (dat vaak negatief geladen is)
     • Neem het leven zo licht mogelijk op, neem jezelf en situaties niet te serieus als dat niet nodig is. Probeer de humor ergens van in te zien, of gebruik iets humoristisch om uit een negatieve denkspriraal te komen
     • Probeer je problemen vanuit een ander perspectief te bekijken. Het zogenaamde 'omdenken' is vrijwel in alle situaties wel mogelijk, maar je moet er in het begin wel wat moeite voor doen, daarna gaat het vanzelf
     • Neem de tijd, vecht niet te hard tegen de negatieve gedachten, tijd heelt vaak ook negativiteit
     • Maak contact met anderen, ook al kost dat mentale moeite... laat je direct of indirect helpen
     • Wordt actief, leer iets nieuws
     • Ga naar buiten, de natuur werkt in het algemeen positief en onstpannend op je in; ook natuur dicht bij je in de buurt
     • Dus .. behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen stel je een mooie toekomst voor, focus op de positieve aspecten van ervaringen en situaties, houd een open geest en 'vergeef' jezelf en anderen

     3. Dankbaarheidsoefeningen

     • Wetenschappelijk onderzoek heeft gevonden dat het regelmatig beoefenen van dankbaarheidsoefeningen flink kan bijdragen aan je geluksgevoel.

     4. Gebruik positieve en versterkende gedachten

     • De meeste mensen hebben een sterke, geïnternaliseerde kritische stem. Om hier ook positieve gedachten tegenover te stellen, wordt ook wel gewerkt met positieve versterkende gedachten die je regelmatig moet herhalen. Deze gedachten worden affirmaties genoemd en werken versterkend in situaties waarin je iets graag wilt hebben of wilt zijn

     5. Rationeel Emotieve Therapie (RET) techniek toepassen

     • Je kunt de negatieve associaties die je hebt met studeren bestrijden met de positieve associaties die je oproept door goede studieresultaten te behalen met een gedisciplineerde en gestructureerde studieaanpak. Je kunt ze ook direct aanpakken. Een geschikte methode hiervoor, die zich ook goed leent voor zelfcoaching, is Rationeel Emotieve Therapie (RET), ontwikkeld door Albert Ellis. RET gaat uit van het principe dat niet de situatie de aanleiding is voor een bepaald gevolg, maar de gedachten die jij zelf bij deze situatie hebt. Door deze gedachten te veranderen verander je ook het gevolg. De therapie gaat uit van een ABC methode: Aanleiding, de Bril waardoor je kijkt en de Consequentie.

     Stap 1. De aanleiding (“A”)

     • Waardoor wordt het gedrag of gevoel dat je juist probeert te voorkomen opgeroepen? Probeer dat te omschrijven. Bijvoorbeeld: “Ik moet een essay schrijven.”

     Stap 2. De consequentie (“C”)

     • Wat is de consequentie van deze aanleiding? Benoem het ongewenste gedrag of gevoel dat er wordt opgeroepen. Bijvoorbeeld: “Ik blijf het werk uitstellen en doe uiteindelijk niets”

     Stap 3. De bril (“B”)

     • Wat zijn de gedachten waarmee je C veroorzaakt? Beschrijf de interpretaties, maar vooral ook de evaluaties. Bijvoorbeeld: “Ik kan dat essay toch niet maken, het is veel te moeilijk voor me.”

     Stap 4. De gewenste C

     • Bedenk hoe je graag zou reageren op de aanleiding die je omschreven hebt? Wat voor gevoel wil je dat dit bij je oproept en welk gedrag hoort hierbij? Kies wel een consequentie waarvan je weet dat deze haalbaar is. Bijvoorbeeld: “Ik zou willen dat ik net als de anderen het essay zou maken.”

     Stap 5. Logisch redeneren

     • Stel de huidige consequentie die je ervaart ter discussie en beredeneer waarom deze irreëel zou zijn. Kijk logisch naar je eigen kunnen en hoe dit in verhouding staat met de gevoelens die je ervaart. Kloppen de gedachten die je hebt wel met de werkelijkheid?

     • Bijvoorbeeld: “Waarom zou ik dat niet kunnen? Ik ben al zo ver gekomen in mijn studie, ik heb de middelbare school gehaald en dit is echt niet het eerste essay dat ik moet schrijven. Laat ik mijn eerdere resultaten er eens bij pakken om te zien wat ik kan”

     Stap 6. Vervang je bril

     • Bij de vorige stap heb je beredeneert waarom de bril die je op hebt niet de juiste is, vervang hem dan ook. Formuleer een positievere gedachte die beter overeenkomt met de werkelijkheid.

     • Bijvoorbeeld: “Ik heb al eerder werk van vergelijkbaar niveau moeten doen, toen lukte het, dus met dezelfde inzet kan ik het nu ook.”

     Stap 7. Ervaar

     • Probeer je nieuwe gedachten te ervaren door de bijbehorende situatie op te zoeken (als dat niet kan, doe het dan in je hoofd). Kijk door je nieuwe bril naar de aanleiding en ervaar hoe dit voelt. Bijvoorbeeld: “Hé hé, dat geeft een voldaan gevoel!”

     Stap 8. Oefenen

     • Maak een oefenprogramma en voer het uit om de meer rationele en productieve denkwijze in je gedrag in te voeren.

     • Investeer tijd en moeite in deze oefening: gedachten die je al heel lang hebt gaan niet zomaar weg. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het maken van kleine opdrachten. Als het hierbij lukt om positief naar je werk te kijken, kan het later met een groter essay waarschijnlijk ook wel.

     Hoe ga je om met de mening van een ander over je kwaliteiten of competenties?

     Hoe ga je om met de mening van een ander over je kwaliteiten of competenties?

     Hoe ga je om met de mening van een ander over jou en over je kwaliteiten?

     • Vraag vooral ook eens de mening van anderen die jou goed kennen en probeer hun mening een plek te geven in je proces naar meer zelfkennis.
     • Let er echter op dat je ook weer niet teveel waarde hecht aan de mening van een ander. De kans dat die ander zichzelf zo goed kent dat zijn mening over jou ook heel veel waarde heeft, is erg klein.
     • Gebruik de meningen van anderen dus wel maar relativeer de waarde.
     Wat kan je doen om je zelfinzicht en zelfkennis te versterken of verbeteren?
     Wat kan je doen om je zelfvertrouwen en zelfwaardering te versterken?
     Waarom besta je, wie wil je zijn, wat zijn je drijfveren en wat kan je doen?
     Waarom is het zo moeilijk om erachter te komen wat je leuk vindt?

     Waarom is het zo moeilijk om erachter te komen wat je leuk vindt?

     Waarom is het nu zo moeilijk om erachter te komen wat je leuk vindt?

     • Iets leuk vinden heeft deels te maken met jouw eigen keuze om iets leuk te vinden, en deels om het ook leuk te maken. Daarnaast speelt mee dat je je er bewust van moet zijn, achter die keuzes moet gaan staan en eerlijk naar jezelf en je omgeving moet proberen te blijven.

     Keuzes maken is moeilijk

     • We hebben allemaal last van het feit dat keuzes maken makkelijker is gezegd dan gedaan. Keuzes hebben consequenties, keuzes lijken soms onbereikbaar ("wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje"), keuzes zijn moeilijk los te koppelen van de situatie waar je je nu in bevindt en keuzes zijn heel moeilijk eerlijk te maken.
     • Eerlijk zijn naar jezelf valt vaak echt niet mee.

     Keuzes kunnen vergaande conseqenties hebben

     • Iets echt leuk vinden, kan vergaande consequenties hebben voor jezelf of je omgeving. Een baan in het buitenland, een nieuwe vriendengroep, een andere relatie, het zijn allemaal zaken waar je vaak eigenlijk niet aan wilt denken. Ze uitspreken is al lastig, laat staan ze uitvoeren .. dan is het toch makkelijker om het gewoon weg te drukken of er voor weg te lopen.

     Kiezen voor veiligheid is makkelijker

     • Kiezen voor veiligheid en wat je kent, is makkelijker dan kiezen voor dat wat je nog niet kent. Vaak zal je door voorwaarden te koppelen aan bepaalde keuzes het voor jezelf makkelijker maken om voor de veilige bekende weg te kiezen.
     Wat vind jij nu leuk en hoe kom je achter ‘je passie'?

     Wat vind jij nu leuk en hoe kom je achter ‘je passie'?

     Doe wat je leuk vindt... maar wat vind je nu leuk en hoe kom je achter ‘je passie'?

     • Nog los van de vraag of een passie wel echt bestaat, is het wel een handige houvast bij vragen over wat je nu leuk vindt en wat leuk vinden dan wel is.
     • Een zogenaamde passie kan je komen aanwaaien, daar rol je soms in zonder dat je het door hebt. Je kunt er ook wat meer moeite voor doen, door het op te zoeken en je er zo in te laten rollen. Je eerste biertje of wijntje smaakt vaak heel anders dan je honderdste of je laatste.
     • Moeilijker wordt het als je er meer moeite voor moet gaan doen en het niet vanzelf gaat. Zeker als je verwachtingspatroon vanaf het begin heel hoog is en je continu naar je kennis of buurman blijft kijken die zo gepassioneerd praat over zijn hobby, werk of studie. Het kan dan steeds moeilijker worden om erachter te komen wat jouw passie is of wat jij nu echt leuk vindt.
     • Check en gebruik de JoHo competentietools
     Wat wil je? Wat kan je? Wat zou je moeten willen? Wat is jouw weg naar jouw visie en strategie voor het leven?

     Wat wil je? Wat kan je? Wat zou je moeten willen? Wat is jouw weg naar jouw visie en strategie voor het leven?

     Welke weg kies jij zelf, wat is jouw weg naar je eigen 'business plan', je missie, visie en strategie?

       • Het is niet voor niets dat vrijwel elk bedrijf en vrijwel elke organisatie veel tijd stopt in het bepalen van de eigen missie, visie en strategie.
       • Het is niet altijd makkelijk en zelfs over de uitleg van termen lijkt niemand het eens te zijn maar eigenlijk doet het niet zoveel ter zake. Bijna alle wegen leiden hier tot meer en soms voldoende zelfinzicht.
       • Dus ook voor jou kan het een handige kapstok zijn om je zelfonderzoek mee af te sluiten.
       • Hier vind je de kapstok waar al miljoenen organisaties gebruik van maken en die nu is toegepast op jou als individu. Misschien niet makkelijk maar ook organisaties doen er soms jaren over en stellen ook regelmatig hun missie of visie bij.

       Log in en lees hieronder verder

        Waar moet je aan denken als je van tests en andere tools gebruik maakt om persoonlijkheid te testen?

        Waar moet je aan denken als je van tests en andere tools gebruik maakt om persoonlijkheid te testen?

        Waar moet je aan denken als je van persoonlijkheidstests en andere tools gebruik maakt?

        • De praktijk en de ontwikkeling van mensen is niet echt in een wetenschappelijk of computer gestuurd systeem te vatten. Tests zijn gebaseerd op bepaalde aannames, vaste informatie en beperken zich tot de grote lijn omdat er ander geen systeem van gemaakt kan worden. Als studie- of beroepskeuze tests echt goed zouden werken dan zou de wereld er heel anders uit zien.
        • Er is geen enkele studie- of beroepskeuze test die rekening houdt met de cultuur van een bedrijf of organisatie terwijl dat uiteindelijk van doorslaggevend belang kan zijn.
        • Er is geen enkele studiekeuze test die rekening houdt met alle verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt of jouw ontwikkeling op latere leeftijd.
        • Dus houd er rekening mee dat je de ervaringen met tests stevig relativeert en alleen gebruikt om je eigen onderzoek mee aan te vullen. Laat het niet leidend zijn.

         

        Welke tests en tools kan je gebruiken voor je zelfkennis, persoonlijkheid en het voorhouden van een spiegel
        Wie en wat kan je helpen bij het zoeken naar wat je wil, wat je nu echt leuk vindt?

        Wie en wat kan je helpen bij het zoeken naar wat je wil, wat je nu echt leuk vindt?

        Wat kan je helpen bij het zoeken naar wat je wil, wat je nu echt leuk vindt?

        • Neem de tijd, schrijf zaken op, leg het weer weg en pak het de volgende dag, de volgende maand of het volgende jaar weer op.
        • Laat je negativiteit even varen. Bijna iedereen heeft bij tijd en wijle meer en minder last van negativiteit, maar in dit proces moet je echt je best doen om het zo ver mogelijk weg te stoppen.
        • Gebruik de lijsten met eigenschappen en vaardigheden en maak drie lijstjes: één met de voor jou 25 belangrijkste, de 10 belangrijkste en de 3 belangrijkste.
        • Kijk om je heen, lees verhalen van anderen die op zoek zijn naar hun drijfveren, verdiep je in de arbeidsmarkt en andere zaken die zin (kunnen) geven aan je bestaan.
        • Denk eens na over een sabbatical, een tussenjaar, wat zou je dan het liefste willen doen, met wie, waar en hoe en als dat juist de vraag is, neem dan de volgende stap in overweging.
        • Probeer op een rustig moment op een rustige lokatie rustig na te denken over je mogelijkheden zonder daarbij alle beperkingen die er nu zijn op te roepen of beperkingen die er mogelijk nog gaan komen. Denk leeftijdloos, relatieloos, baanloos, etc. Laat je onzekerheden los en durf een keer te dromen. Het maakt in dit geval niet uit dat je droom uiteindelijk toch nooit bereikbaar is, maar het helpt je om meer achter je ultieme drijfveren te komen. Lukt het je niet om groots te dromen, zoek het dan dichter bij huis en maak het kleiner.
        • Probeer uit te zoeken waar je dromen vandaan komen, ga op zoek naar je eerlijkheid. Komt je droom niet voort uit het afstand willen nemen van je ouders of is het er juist van jongs af aan ingepompt? Waarom denk je dat je droomt wat je droomt?
        • Maak een tekening van al je wensen, schrijf een essay, plak foto's op een board (je eigen moodboard), kies wat bij je past.
        Onafhankelijkheid versus afhankelijkheid: begrippen, definities en inzichten

        Onafhankelijkheid versus afhankelijkheid: begrippen, definities en inzichten

        Wat is onafhankelijkheid en wat houdt onafhankelijk zijn in?

        Wat is onafhankelijkheid en wat houdt onafhankelijk zijn in?

        Wat is onafhankelijkheid en wat houdt onafhankelijkheid zijn in ?

        • Onafhankelijk zijn, gaat over je niet laten beïnvloeden door anderen of door omstandigheden.
        • Mensen die onafhankelijk zijn, dragen zichzelf. Ze zijn stabiel en zelfverzekerd.
        • Vanuit praktisch oogpunt gaat onafhankelijk zijn over zelfvoorzienend zijn. Financieel kan het gaan over onafhankelijk zijn van een baan of externe inkomsten.
        • Onafhankelijkheid kan ook meer mentaal en sociaal gezien worden. Als iemand autonoom en authentiek is.
        • Emotioneel zou je onafhankelijkheid ook wel 'volwassen' noemen. Iemand kan zijn eigen 'ups en downs' dragen.

         

        Soms ben ik zo onafhankelijk, dat ik vergeet naar mezelf te luisteren - Loesje

        Wat is een genuanceerd oordeel?

        Wat is een genuanceerd oordeel?

        Wat is genuanceerd oordelen?

        • Genuanceerd oordelen is het op basis van beschikbare informatie komen tot realistische, onderbouwde en bruikbare conclusies over mogelijke alternatieve handelwijzen.

        Wat is onhankelijke oordelen?

        • Onhankelijke oordelen is niet afgaan op meningen en reacties van anderen, maar zelfstandig een mening vormen zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Je eigen koers varen.

        Wat zijn gerelateerde compenties aan oordeelsvorming?

        • Oordelen op basis van feiten en invalshoeken
        • Alternatieven kunnen afwegen
        • Standpunten kunnen innemen
        • Anderen stimuleren om tot een onderbouwd en genuanceerd oordeel te komen
        Wat is integer zijn en over integriteit beschikken?

        Wat is integer zijn en over integriteit beschikken?

        Wat is integer zijn?

        • je bent integer wanneer jouw handelen – in woord en gedrag – in lijn is met algemeen aanvaarde sociale en ethische normen en waarden, ook onder moeilijke omstandigheden en/of druk om hier vanaf te wijken.
        • Je bent hierop aanspreekbaar en het aanspreken van anderen hierop.
        • Integriteit gaat over doen wat je zegt, en zeggen wat je doet.

        Wat zijn de met integriteit samenhangende begrippen en competenties?

        • Respectvol zijn
        • Eerlijk zijn
        • Betrouwbaar zijn
        • Verantwoordelijkheidsbesef tonen
        Wat is bescheidenheid en wat houdt bescheiden zijn in?

        Wat is bescheidenheid en wat houdt bescheiden zijn in?

        Wat wil bescheidenheid zeggen?

        • Bescheidenheid maakt iets niet groter dan het is. Daardoor heeft het echter ook de neiging om successen kleiner te maken dan ze zijn.
        • Bescheidenheid kan ruimte maken voor anderen, maar het kan er ook voor zorgen dat je niet de plek inneemt die wel past bij de situatie.
        • Afhankelijk van de situatie, de tijdgeest en de persoon is bescheidenheid te zien als een kwaliteit of juist een valkuil.

         

        “A great man is always willing to be little.” ― Ralph Waldo Emerson

        Wat is zorg voor, en wat betekent bezorgheid?

        Wat is zorg voor, en wat betekent bezorgheid?

        Wat wil zorg en bezorgheid zeggen?

        • Zorg kan gaan over zorgzaamheid en ook over bezorgdheid.
        • Bij het woord zorg denken de meeste mensen al snel aan het zorgen voor een ander, maar ook de term 'zelfzorg' is in een tijd van individualisering steeds actueler.
        • Vanuit een positieve intentie kan het gaan dat je graag zorg biedt, wanneer hulp nodig is.
        • Wanneer er meer zorg is dan nodig, dan is er bezorgdheid. Hierin komt liefde of aandacht voor de ander samen met een gebrek aan vertrouwen in de ander of de situatie.

         

        Wat is beïnvloeding en wat houdt beïnvloed worden in?

        Wat is beïnvloeding en wat houdt beïnvloed worden in?

        Wat is beïnvloeding en wat houdt beïnvloed worden in?

        • Je kan beïnvloeden en beïnvloed worden.
        • In samen werken en in samen leven is er eigenlijk altijd wel sprake van enige mate van beïnvloeding.
        • Beïnvloeding is het intentioneel willen veranderen van de denkbeelden en het handelen van een ander.
        • Beïnvloed worden gaat over het je laten overtuigen door de zienswijze van de ander.
        • Bij politieke beïnvloeding door de overheid wordt ook wel gesproken over propaganda.
        • Lobbyisten hebben hun werk gemaakt van de kunst van het beïnvloeden.

         

        “The greatest thing in the world is to know how to belong to oneself.” – Michel de la Montaigne

         

        Wat is jaloezie en wat betekent je jaloers voelen?

        Wat is jaloezie en wat betekent je jaloers voelen?

        Wat wil jaloezie zeggen?

        • Jaloers zijn gaat over iets willen wat de ander heeft.
        • Jaloezie kan het een signaal zijn over een onderliggend verlangen. Jaloezie ervaren kan je helpen om je eigen verlangens goed onder woorden te brengen. 'Wat is het aan de situatie van de ander die ik graag zou willen?'
        • Jaloers zijn op iets dat een ander heeft, maar je zelf niet meer kunt realiseren of hebben (zoals meedoen in het nationale voetbalelftal op je 40ste) is over het algemeen een weinig helpzame emotie.
        • Als iemand anders jaloers op jou is, dan is het vaak verstorend in het maken van echt contact.
        • Jaloezie zet de ander op een voetstuk, maar met een negatieve lading. Jaloezie kan zover gaan dat je de ander het geluk, het talent of het resultaat van het harde werk niet echt gunnen.
        • Jaloezie gaat voorbij aan de erkenning dat situaties verschillend zijn en ieder mens zijn/haar eigen kwaliteiten en uitdagingen heeft.
        Wat is authentiek en jezelf zijn?

        Wat is authentiek en jezelf zijn?

        Wat is authentiek zijn?

        • Authentiek zijn wil zeggen dat je echt, betrouwbaar, geloofwaardig en origineel bent. Je denken en handelen komen overeen met elkaar en je bent trouw aan je eigen persoonlijkheid. Je handelt vanuit je eigen drijfveren, je bent bewust van wat je wilt en waar je voor staat. 
        • Hierbij sta je open voor nieuwe ervaringen, je weet wat je belangrijk vindt en je bent open en eerlijk naar jezelf en naar anderen.

        Wat zijn aan authenticiteit gerelateerde begrippen en competenties?

        • Echtheid 
        • Eerlijkheid
        • Eigenheid
        • Jezelf kunnen zijn als anderen dat niet van je verwachten
        Wat is oordeel vormen, standpunt innemen en in staat zijn om te nuanceren, als competentie?

        Wat is oordeel vormen, standpunt innemen en in staat zijn om te nuanceren, als competentie?

        Wat is het nivo waarop je oordeel vormen kunt beheersen?

        De mate waarin je de competentie 'oordeel vormen' kan beheersen, is oplopend:

        1. Oordelen op basis van feiten en invalshoeken.
        2. Alternatieven kunnen afwegen en standpunten kunnen innemen.
        3. Anderen kunnen stimuleren om tot een onderbouwd en genuanceerd oordeel te komen.

        Wat is een oordeel vormen op basis van feiten en vanuit verschillende invalshoeken?

        • Je kunt snel en efficiënt de juiste informatie vergaren.
        • Je weegt de alternatieven af.
        • Je staat open voor de mening van anderen.
        • Je kunt jouw eigen mening goed onderbouwen.
        • Je overziet effecten van acties en besluiten die gebaseerd zijn op je eigen mening.

        Wat is alternatieven kunnen afwegen en standpunten kunnen innemen?

        • Je neemt meerdere invalshoeken of criteria in afweging, zoals klantenbelangen, kwaliteit, efficiëntie en kosten, praktische houdbaarheid, personeel, doelstellingen op zowel korte als lange termijn.
        • Je neemt ten aanzien van vraagstukken een persoonlijk standpunt in en je kunt duidelijk aangeven op basis waarvan je tot een bepaald oordeel bent gekomen.
        • Je betrekt mogelijke neveneffecten van jouw standpunt in de overwegingen.
        • Je bent in staat in complexe vraagstukken te beargumenteren waarom en in welke mate een bepaald alternatief de voorkeur verdient boven andere alternatieven.

        Wat is het stimuleren van een onderbouwde en genuanceerde oordeelsvorming?

        • Je maakt onderscheid in hoofd- en bijzaken en je prioriteert hoofdzaken.
        • Je schetst de gevolgen van het oordeel op korte en lange termijn en je houdt daarbij rekening met onzekere factoren.
        • Je stimuleert interactie over meningen en oordelen.
        Contactrijk versus eenzaamheid: begrippen, definities en inzichten

        Contactrijk versus eenzaamheid: begrippen, definities en inzichten

        Wat is verbonden zijn, en wat betekent verbondenheid?

        Wat is verbonden zijn, en wat betekent verbondenheid?

        Wat wil verbondenheid zeggen?

        • Verbinding gaat over onderdeel zijn van.
        • Je verbonden voelen, gaat vaak samen met herkenning, het ervaren van een bepaalde gezamenlijkheid.
        • Je kan een connectie ervaren in allerlei situaties, bijvoorbeeld met een ander persoon, met de organisatie, met de missie, met de wereld.
        • Verbondenheid gaat - in de relatie tussen personen - over het algemeen twee kanten op. Je zou kunnen zeggen dat je je verbonden voelt, wanneer je gezien, gehoort en gewaardeerd voelt, en wanneer de ander zich ook gezien, gehoort en gewaardeert voelt.
        • Het voelen van verbondenheid vanuit evolutionair oogpunt een heel belangrijke emotie. In de zin in de perioden dat de mens als jager/verzamelaar leefde, het uitgesloten worden van de groep gewoonlijk je dood betekende.
        • Een gevoel van onderdeel zijn van een groep, brengt bij veel mensen dan ook een bepaalde rust en geborgenheid met zich mee.
        Wat houdt sociaal actief zijn in, en wat betekent contactrijk?

        Wat houdt sociaal actief zijn in, en wat betekent contactrijk?

        Wat wil sociaal en contactrijk zeggen?

        • Contactrijk zijn kan gaan over het hebben van veel contacten of het hebben van diepgaande, kwalitatief rijke contacten.
        • Een contactrijk mens zal vaak een groep mensen om zich heen hebben - van familie, vrienden, kennissen - waarmee men kan afspreken, over het leven kan spreken, die steun kunnen bieden wanneer dat nodig is.
        • Soms kan iemand van nature veel contacten hebben (denk aan een grote familie hebben) of veel teamsporten doen waardoor er veel sociale verbindingen zijn.
        • Netwerken is een manier om heel bewust je professionele contacten uit te breiden.
        Wat is netwerken?

        Wat is netwerken?

         

        Wat is netwerken?

        • Netwerken is het zoeken, opbouwen en onderhouden van contacten en samenwerkingen met collega's, klanten en overige potentiële relaties die van belang zijn voor de doelen van een organisatie of jou als persoon

        Wat zijn de competenties die aan netwerken zijn verbonden: o.a

        • obouwen en onderhouden van relaties.
        • overtuigingskracht hebben
        • over sociale vaardigheden beschikken
        • over culturele sensitiviteit beschikken

        Via welke kanalalen kan je netwerken: o.a

        • persoonlijke contacten: vrienden, familie, kennissen
        • zakelijke contacten: collega’s, relaties, studiegenoten
        • digitale kanalen: social media, jobboards, etc.
        Wat is netwerken en contacten onderhouden, als competentie?

        Wat is netwerken en contacten onderhouden, als competentie?

        Wat is het nivo waarop je kan netwerken

        De mate waarin je de competentie 'netwerken' kan beheersen, is oplopend:

        1. het onderhouden van contacten
        2. het leggen van contacten
        3. het opbouwen van een netwerk

        Wat is het onderhouden van contacten?

        • Je houdt belangrijke ontwikkelingen in het netwerk bij.
        • Je toont interesse voor de zakelijke en persoonlijke omstandigheden van je gesprekspartner, je luistert actief en je gaat het gesprek aan.
        • Je kunt makkelijk contacten onderhouden in uiteenlopende situaties.
        • Je neemt regelmatig opnieuw contact op met anderen om bestaande netwerk te onderhouden.
        • Je bezoekt gelegenheden waar hij kans heeft zijn netwerk te onderhouden.

        Wat is het leggen van nieuwe contacten?

        • Je kunt goed inspelen op belangrijke ontwikkelingen in het netwerk.
        • Je spreekt je eigen netwerk aan als je specifieke kennis of informatie nodig hebt.
        • Je brengt mensen met elkaar in contact, je stelt hen aan elkaar voor en je stimuleert informatie-uitwisseling.
        • Je voelt je op je gemak tussen (on)bekenden, je kunt achtergronden en relaties inschatten en zelf afstappen op mensen waarbij je afspraken kunt maken voor nieuwe contactmomenten.
        • Je zoekt samenwerking met interne en externe partners uit wederzijds belang.

        Wat is het uitbouwen van een professioneel en invloedrijk netwerk?

        • Je kunt anticiperen op belangrijke ontwikkelingen in het netwerk.
        • Je gaat samenwerkingsverbanden aan waardoor de organisatie haar doelen beter kan waarmaken
        • Je wendt het eigen netwerk aan om anderen te ondersteunen.
        • Je stimuleert anderen hun interne en externe contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen, je geeft hierbij tips.
        Wat is verlegenheid, en wat betekent verlegen zijn?

        Wat is verlegenheid, en wat betekent verlegen zijn?

        Wat wil verlegenheid zeggen?

        • Verlegenheid wordt vaak gezien als het niet durven maken van contact.
        • Bij verlegenheid past het stereotypische beeld van het kind dat achter de benen van de ouders zich verschuilt als er andere mensen bij zijn.
        • Verlegenheid wordt zichtbaar in een groep, waarbij verlegen mensen zich over het algemeen teruggetrokken opstellen.
        • Bij verlegenheid past ook het niet zo zichtbaar willen zijn, waardoor iemand op ziet tegen presentaties, grote groepen, festiviteiten etc.
        • Onder verlegen gedrag zit vaak onzekerheid, het gevoel beoordeeld te worden door de ander of zich niet goed genoeg voelen. Deze overtuigingen zorgen weer voor fysieke kenmerken zoals blozen (wat dan ook vaak weer de verlegenheid versterkt).
        Wat is schuw zijn en wat betekent contactarm?

        Wat is schuw zijn en wat betekent contactarm?


        Wat wil contactarm zijn zeggen?

        • Contactarm zijn gaat over weinig contacten.
        • Je bent niet gericht op anderen en hebt moeite met het maken van een verbinding met de ander.
        • Het kan zijn dat je bewust weinig contacten hebt. Het kan ook zijn dat je meer contacten wenst, maar niet weet hoe die connectie te maken.

        Wat wil schuw zijn zeggen?

        • Schuw zijn betekent heel actief mensen uit de weg gaan.
        • Er zit een angst voor mensen, voor groepen, voor de ontmoeting in.
        • Aanleiding kan een gekwetstheid zijn. Als men als kind veel negatieve ervaringen heeft opgedaan en er reden is tot (sociale) angst.
        • Het kan ook zijn dat er een grote mate van onzekerheid schuilt - verlegenheid die continu bevestigt is - waardoor uiteindelijk een mate van schuwheid is ontwikkeld.
        • Als het je dagelijks leven nadelig beïnvloedt dan wordt vaak naar hulp gezocht in het kader van 'sociale angst/sociale fobie'
        Wat is eenzaamheid en je betekent je alleen voelen?

        Wat is eenzaamheid en je betekent je alleen voelen?

        Wat wil alleen zijn, en je alleen voelen zeggen?

        • Alleen kan gaan over je alleen voelen of alleen zijn.
        • Je alleen voelen kan - juist - ook in een grote groep, bijvoorbeeld omdat je je onbegrepen of niet gezien voelt.
        • Alleen zijn is wanneer je in je eentje bent, er geen andere mensen om je heen zijn.
        • De een vind alleen zijn heerlijk - bevrijdend zelfs - en laadt er van op. Een ander wordt er onrustig van en heeft het liefst mensen om zich heen.
        • Wanneer je je alleen voelt terwijl je dit niet wilt, en je juist contact zoekt met anderen, maar de connectie niet kan maken, kan dit gevoel van alleen zijn zich uitvergroten tot eenzaamheid.

        Wat wil eenzaamheid en je eenzaam voelen ?

        • Eenzaamheid is een van de diepste angsten van mensen. Verstoten zijn door de groep. Geen (echte) verbinding kunnen maken.
        • De mens is in de kern een sociaal wezen.
        • Contactloosheid gaat over het niet hebben van contacten. Dat kan heel praktisch zijn: denk maar aan oudere mensen die in een verzorgingshuis geen bezoek ontvangen.
        • Eenzaamheid kan ook gaan over geen sociale of emotionele verbinding maken met mensen - geen vriendschappen hebben.

         

        Activiteiten in het buitenland verzekeren: backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar en wereldreizen

        Activiteiten in het buitenland verzekeren: backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar en wereldreizen

        Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

        Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

             

        Partnerselectie: Backpacker Outlet & Reisuitrusting

        Partnerselectie: Backpacker Outlet & Reisuitrusting

        Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

        JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

        Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

        JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

        Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

        Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

        Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

        Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
         

        Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

        The world of JoHo footer met landenkaart

        JoHo: crossroads uit de bundels
        JoHo: crossroads uit selectie
        Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

        Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

        Bagage, inpakken en reisartikelen: thema's en startpagina's

        Bagage, inpakken en reisartikelen: thema's en startpagina's

        JoHo: paginawijzer

        Thema's

        Wat vind je op een JoHo Themapagina?

        • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
        • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

        Crossroad: volgen

        • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

        Crossroad: kiezen

        • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

        Footprints: bewaren

        • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
        • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

        Abonnement: nemen

        • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

        Hoe is de pagina op gebouwd

        • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
        • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
        • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
        • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
        • De statussen:
        1. Start
        2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
        3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
        4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
        5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
        6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
        7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
        8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
        9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
        10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
         JoHo: footprints achterlaten
         JoHo: pagina delen