Wat zijn eerste aandachtspunten als je na lang verblijf in het buitenland of emigratie overweegt terug te keren naar Nederland?

Jaarlijks keren tienduizenden Nederlanders terug na een langer verblijf in het buitenland: mensen die in het buitenland gewoond en gewerkt hebben. Expats keren uiteraard periodiek terug: de uitzending is beëindigd, men keert terug naar het bedrijf in Nederland of een nieuwe baan is gevonden. Maar ook één op de drie emigranten keert uiteindelijk terug naar Nederland, uiteraard om allerlei redenen. Terugkeren blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen. Ben je als expat in het buitenland geweest en liepen de meeste voorzieningen, en je baan, in Nederland door dan zal je over het algemeen minder drempels ondervinden dan wanneer je als emigrant in het buitenland hebt gewoond.

 • je hebt er lang naartoe geleefd en dacht dat je Nederland voor een flinke tijd - of voorgoed- had verlaten. Waarom dan toch terugkeer overwegen? De redenen voor emigranten om toch terug te willen keren naar Nederland zijn misschien nog wel diverser dan de redenen om er weg te willen: beter onderwijs in Nederland, het warme klimaat dat toch ging vervelen, een einde aan het contract van uitzending, ziekte, oorlogsdreiging, heimwee, slechte medische omstandigheden, het niet van de grond komen van het eigen bedrijf, de kleinkinderen, het mislukken van een relatie, ouder wordende ouders...
 • wat je reden ook is; terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding.
 • veel van de keuzehulp, tips, adviezen en checklists die je bij JoHo vindt voor uit Nederland vertrekkende emigranten, gelden evenzeer als je juist weer terugkomt naar Nederland. Loop de diverse keuzehulp items dus eens na, en vertaal de informatie naar de situatie waarin je juist terugkeert naar Nederland.
 • daarnaast vind je in deze Terugkeer keuzehulp aanvullende aandachtspunten; check de diverse onderdelen.

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten