Werken op een boerderij in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen, en ben je verzekerd?

 

 

Activiteit(en) & Vacature(s)

 

Wat houdt het in?

Wat is het werken op een boerderij in het buitenland?

 • Werken op een boerderij betekent dat je als seizoensarbeider of zomerkracht tijdelijk bij een agrarisch bedrijf gaat werken. Dit kan variëren van werken als fruitplukker in Frankrijk tot veedrijven in Australië en van biologische geiten melken in Chili tot samenwerken binnen een permacultuur gemeenschap in de tropen.
 • Werkgelegenheid: er is altijd een kans op werk als je bij een boer aanklopt. Veel boerderijen, vooral in Europa, maar zeker ook in Australië en Nieuw-Zeeland zijn meestal wel op zoek naar assistentie, zeker in de drukke seizoenen. Kleinschalige boerenbedrijven hebben vaker werk liggen voor ongeschoolde (of niet-agrarisch geschoolde) mensen en zullen ook vaker open staan voor een constructie met kost en inwoning.
 • Werkzaamheden: Er is een enorme veelzijdigheid aan seizoensbanen binnen de landbouw en veeteelt. Het kan helpen om ervaring te hebben met het besturen van een tractor, paardrijden of met ander werk op een boerderij, of om op zijn minst enig gevoel voor het werken met machines of met boerderij dieren te hebben.
Wat hou je er aan over?

  Waarom zou je gaan werken op een boerderij in het buitenland?

  • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: soms werk je op een boerderij een lange tijd heel intensief met dezelfde mensen, daar slaap je vaak ook mee op een kamer: daar moet je van houden, maar je maakt er ook vrienden voor het leven.
  • Om de wereld om je heen duurzamer te maken: door naar werk te zoeken in de biologische landbouw, de permacultuur, of bijvoorbeeld in de productie van geitenkaas kan je je werk en interesses mooi combineren.
  • Om op een creatieve wijze voordelig uit te zijn: Sommige kleine boeren zullen je geen loon kunnen uitbetalen, maar bieden een slaapplaats en voedsel in ruil voor werk.
  • Om nieuwe ervaringen op te doen: Je beleeft tijdens je verblijf op een boerderij en als je gaat werken veel meer dan wanneer je alleen zou gaan rondreizen.
  • Om je zelfbewustzijn te vergroten: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kan en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.
  • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken in landelijke gebieden, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier dan wanneer je bijvoorbeeld in het toerisme werkt.
  Wat neem je mee?

  Wat heb je nodig als je wilt gaan werken op een boerderij?

  • Professionaliteit: je moet vaak hard en flink doorwerken, waardoor de gemiddelde lanterfanter het meestal niet lang uithoudt op een boerderij.
  • Flexibiliteit de weersomstandigheden, het gedrag van dieren en de groei van planten gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit.
  • Samenwerkingsvermogen: kunnen leren samenwerken met een groep seizoenswerkers of met de boerenfamilie zal altijd nodig zijn.
  In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's?

  Ben je wel verzekerd voor de risico's van werken op de boerderij of in de veeteelt?

  • Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij betaald werk op een boerderij in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt.
  • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
  • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
  • De kans op ongelukken is op boerderijen nog wat groter dan bij andere werkzaamheden.
  • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen waarbij je wat meer risico loopt, zoals bij werk op een boerderij.
  • Lees meer bij: risicovol werk in het buitenland verzekeren: van sportinstructeur tot boerderijmedewerker
  Werken op een boerderij in het buitenland verzekeren
  Werken met dieren in het buitenland verzekeren bij betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
  Direct betrokken activiteiten of vacatures:
  Agrarische bedrijven, boerderijen en fruitplukorganisaties: uitgelichte vacatures en activiteiten

  Agrarische bedrijven, boerderijen en fruitplukorganisaties: uitgelichte vacatures en activiteiten

  Activiteit: Soort & Kosten
  Werkvorm: vrijwilligerswerk, stage, werk met onkostenvergoeding of betaling in natura
  Werkvorm: Betaald werk met betaling in salaris of kost en inwoning (natura)
  Kosten of bijdrage: variabel

   

  Betrokken organisatie(s) en of sector(en)

   

   

   Voorbereiden

   

  Fruitplukken en werken op een boerderij in het buitenland: vragen en antwoorden

  Fruitplukken en werken op een boerderij in het buitenland: vragen en antwoorden

  Wat is werken op het platteland als fruitplukker of druivenplukker?

  Wat is werken op het platteland als fruitplukker of druivenplukker?

  Wat betekent werken op het platteland als fruitplukker of druivenplukker?

  • Het platteland verschaft al een eeuwigheid veel mensen werk.
  • Fruit plukken kan op allerlei plaatsen over de hele wereld. Als je het goed organiseert en weet wanneer je waar moet zijn, kun je het hele jaar fruitplukkend Europa door.
  • Hoewel tijdens het oogstseizoen vaak de meeste medewerkers nodig zijn, heeft elk gewas ook al voor de oogst handjes nodig. Planten moeten gezaaid, onkruid moet gewied worden, de vruchten moeten soms uitgedund worden; verdiep je in de lokale gewassen of stap gewoon eens op een kweker af om te vragen wanneer hij mensen zoekt en voor welk werk dat dan is.
  • Door te leven en werken in landelijke gebieden, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier dan wanneer je bijvoorbeeld in het toerisme werkt.
  • Hoewel ook fruitplukkers geplaagd worden door het probleem van werkvergunningen, is de kans altijd aanwezig dat de directe behoeften van een boer zwaarder wegen, dan zijn neiging om zich aan de regels te houden.
  • Mocht je toch zonder vergunning een werkplek op een boerderij verkrijgen, dan is het verstandig om je enigszins op de achtergrond te houden in de lokale pub. Je wilt niet dat mensen jaloers worden op de zogenaamde fortuinen die je verdient en je aangeven.
  • De beschikbaarheid van werk op het platteland is afgenomen sinds Europeanen uit bepaalde landen met een ongunstige economie alle uithoeken van Europa afreizen voor werk.
  Hoe moet je eigenlijk fruit plukken en groente oogsten in het buitenland?

  Hoe moet je eigenlijk fruit plukken en groente oogsten in het buitenland?

  Hoe moet je fruit plukken en groente oogsten in het buitenland?

  • Fruit plukken als werk is minder makkelijk en idyllisch dan het klinkt.
  • Als je onderdeel van een team bent en er wordt verwacht dat je het tempo van de meest ervaren fruitplukker aanhoudt, dan kan het vermoeiend en ontmoedigend werk zijn.
  • Enige ervaring op dit gebied, kan het werk leuker maken, en bovendien een stuk lucratiever als je betaling afhangt van hoe veel je plukt.
  • Bij de meeste baantjes als fruitplukker word je betaald aan de hand van de hoeveelheid fruit die je plukt. Wel wordt er dan meestal ook een productieniveau bepaald dat je minimaal moet halen, zeker wanneer de boer een slaapplaats en eten voor je verzorgt.
  • Probeer je niet al te ontmoedigd te voelen aan het eind van de eerste dag of week als blijkt dat sommige ervaren medewerkers drie keer zo veel als jij hebben geplukt. Je kunt altijd nog proberen hun techniek af te kijken of advies te vragen. Na een week of twee zullen je verdiensten en zelfvertrouwen zeker zijn gestegen.
  • Aan bomen schudden om het fruit los te krijgen van de boom is een methode die je door tuinders niet altijd in dank wordt afgenomen.
  • Vaak zijn er externe factoren die het bedrag dat je verdient kunnen beperken.
  • Soms wordt het fruitplukken afgelast vanwege slecht weer.
  • Soms ben je verplicht een aantal dagen vrij te nemen, bijvoorbeeld wanneer de volgende oogst moet rijpen.
  • Wees erop voorbereid dat je tussendoor dus ineens vrije dagen hebt waarop je jezelf moet vermaken en financieel moet onderhouden. Als het aantal benodigde medewerkers fluctueerd gedurende het oogstseizoen heb je met je werkhouding invloed op het aantal keren dat je mag opdraven.
  • Informele competities (met collega’s) kunnen het saaie werk wat opleuken.
  Welke soort werk en welke seizoensbanen zijn er op een boerderij en in de landbouw in het buitenland?

  Welke soort werk en welke seizoensbanen zijn er op een boerderij en in de landbouw in het buitenland?

  Wat is de kans op werk op een boerderij en in de landbouw in het buitenland?

  • Er is een enorme veelzijdigheid aan seizoensbaantjes binnen de landbouw.
  • Er is altijd een kans op werk als je bij een boer aanklopt. Veel boerderijen, vooral in Europa, zijn relatief kleine familiebedrijven. De boer hoeft het vaak voor arbeidskrachten niet buiten zijn familie te zoeken.
  • Toch zijn deze boeren meestal wel op zoek naar een handige assistent voor in de zomermaanden. Mocht je hiervoor uitgekozen worden, dan is de kans groot dat je behandeld wordt als lid van de familie: je deelt de maaltijden, de uitstapjes…
  • In dit geval is het, meer dan bij het plukken van fruit, belangrijk dat je goed met de boer kunt communiceren. De instructies zullen gecompliceerder zijn. Het kan helpen om ervaring te hebben met het besturen van een tractor of met ander werk op een boerderij, of om op zijn minst enig gevoel voor het werken met machines te hebben. Dit werk is een stuk gevarieerder dan fruit plukken. Soms werk je op een boerderij een lange tijd heel intensief met dezelfde mensen, daar slaap je vaak ook mee op een kamer: daar moet je van houden.  

  Welke soort werk en welke seizoensbanen zijn er op een boerderij en in de landbouw in het buitenland?

  • Veel van de mensen die al voor langere tijd rondreizen, komen in contact met anderen die zich bezig houden met alternatieve levenswijzen. Voorbeelden daarvan zijn biologische landbouw, permacultuur, of proberen in je levensonderhoud te voorzien door de productie van geitenkaas.
  • In landelijke gebieden wordt een beleefd verzoek om een slaapplaats en voedsel in ruil voor een halve dag werk bijna altijd ingewilligd. Sommige kleine boeren zullen je geen loon kunnen uitbetalen, maar het kan een mooi alternatief zijn om op deze manier wat tijd door te brengen.
  • Boomgaarden kunnen ook plaatsen zijn waar men werknemers nodig heeft. Mocht je een baantje op het platteland regelen via een uitzendbureau, vertrouw dan niet puur en alleen op de informatie van het bureau. Het is altijd handig om te zorgen dat je je toekomstige werkgever te spreken krijgt.
  • Als je met paarden wilt werken, wordt vaak ervaring op dat gebied vereist.
  • Om geplaatst te worden als kinderjuf of als algemene assistent op een boerderij is niet altijd ervaring nodig.
  • Wanneer je een ervaren stalknecht of paardrij-instructeur bent, kun je overwegen je in te schrijven bij een (uitzend)bureau dat zich specifiek richt op deze wereld.

   

  Hoe vind je werk op een boerderij of in de fruitteelt in het buitenland?

  Hoe vind je werk op een boerderij of in de fruitteelt in het buitenland?

  werk vinden op een boerderij of in de fruitteelt in het buitenland?

  • Meestal wordt werk op het platteland geregeld via de boeren: ofwel door een boer lang voor het drukke seizoen op te zoeken, of door langs te gaan tijdens dat drukke seizoen zelf, op het moment dat boeren wanhopig op zoek zijn naar werknemers. In enkele gevallen zijn er bureaus die boeren en werk zoekende reizigers met elkaar in contact proberen te brengen.
  • Ook in dit geval kan internet een belangrijke rol spelen. Er zijn sites waar allerlei plaatsen op het platteland met een tekort aan werknemers worden genoemd. Toch zal het vaak een kwestie zijn van het goede voorbeeld volgen op de plaats van bestemming.
  • Als je daar eenmaal bent aangekomen op een handig moment van het jaar, is de volgende stap zorgen dat je er achter komt welke boeren een tekort aan arbeidskrachten hebben. Het kan helpen om rond te vragen in je hostel of in plaatselijke cafés. Het grote voordeel van werk zoeken in het platteland, is dat mensen (in tegenstelling tot wat er in de stad gebruikelijk is) meestal wel op de hoogte zijn van de situatie van hun buren. Ze weten wie werknemers nodig heeft en goede arbeidsvoorwaarden biedt. Tevens is de houding van mensen op het platteland vaak behulpzamer en sympathieker. 
  • Als je niet via via aan werk komt, zul je de boeren persoonlijk moeten opzoeken. In principe werken ze buiten, dus ze zijn makkelijk te vinden. Mensen die al aan het werk zijn op het land kunnen je ook advies geven. Als de boerderijen ver uit elkaar liggen, is het handig te zorgen dat je beschikt over een fiets of een ander vervoermiddel. Een andere optie is zorgen dat je een lijst hebt van alle boerderijen in de buurt en iedereen belt.
  • Mensen/bedrijven die met de boeren samenwerken (aan wie de boeren hun spullen doorverkopen) kunnen je vaak bruikbare informatie geven. Als er een lokale markt is waarop alle boeren hun producten verkopen kun je daar rondvragen. Als je met een paar vrienden bent, zal het moeilijker worden om werk te vinden. Een gedetailleerde kaart is een zeer handig hulpmiddel. Als buurtbewoners dan tips voor je hebben, kunnen ze precies aanwijzen waar je moet zijn en ben je niet alleen afhankelijk van vage verbale instructies in een taal die je niet kent.
  • Hoewel oogsttechnieken steeds meer worden gemechaniseerd, zijn mensenhanden nog steeds nodig binnen boerenbedrijven en is er geen acuut gevaar dat alle arbeidsplaatsen direct verdwijnen.
  Hoe kan je ervaring opdoen voordat je gaat werken op een boerderij in het buitenland?

  Hoe kan je ervaring opdoen voordat je gaat werken op een boerderij in het buitenland?

  Kan je ervaring opdoen voordat je gaat werken op een boerderij in het buitenland?

  • Als je geen ervaring hebt binnen de landbouw, zijn er manieren om vooraf toch wat ervaring op te doen.
  • Veel Europese landen hebben programma’s waarbij jonge mensen een maand of twee assisterend werk op een boerderij doen. Daarnaast is het ook niet onmogelijk om aan werk te komen op boerderijen die tevens betalende gasten ontvangen.
  • In Amerika worden dit soort boerderijen steeds populairder. Er zijn daar zowel binnenshuis als buitenshuis mensen nodig, bijvoorbeeld om gasten mee te nemen op ritjes op de trekker of ze de omgeving te laten zien. Jezelf in ruil voor voedsel en een slaapplaats als medewerker op zo een boerderij aanbieden, biedt je zowel een interessante culturele uitwisseling als ervaring binnen de landbouw.

   

  Verbonden activiteiten & Vacatures

   

  Activiteit: hoe werkt het zoeken naar activiteiten?
  • Je ziet een selectie uit het aanbod van JoHo partners en geselecteerde organisaties

  • Zie je geen betrokken organisatie vermeld staan, en wil je meer weten, reageren of solliciteren, meld je dan aan bij JoHo 

  • Log in en ga naar de betrokken organisatie om meer te lezen of contact met hen op te nemen.

   

  Verder reizen en zoeken

   

  Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

  Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

  Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

  Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

  Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

  Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

  Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

  Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

  Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

   

  Activiteit: crossroads via de JoHo 'Job Shops'

  Crossroad: kiezen uit de bundel
  JoHo: paginawijzer

   

  Activiteiten & Vacatures

   

  Hoe werkt het op een 'Activities' pagina?

  • 'Activities' zijn uitgelichte activiteiten, vacatures en producten van:
   • Partners van JoHo
   • Organisaties die JoHo donateurs voordeel geven
   • Organisaties die passen bij de doelstellingen van JoHo donateurs en abonnees
  JoHo: footprint achterlaten