Wat zijn mentale issues die genoemd worden bij het voor langere tijd in het buitenland wonen of reizen?

O.a.

 • afstandelijkheid: spelregels en omgangsvormen zijn (en blijven) totaal anders dan je gewend was, men blijft op afstand, het blijft lastig om écht contact te maken, vrienden te maken. Dat kan een gevoel van eenzaamheid geven.
 • aanhoudende culture shock: het treedt bij vrijwel iedereen op, maar soms houdt het gevoel lang aan en belemmert het je teveel in de dagelijkse bezigheden.
 • heimwee: het gemis van familie en vrienden, het gemis van die typisch Nederlandse aspecten
 • alcohol: in veel landen, zeker in Latijns-Amerika, is alcohol erg makkelijk verkrijgbaar. In veel landen is het gebruikelijk(er) om tijdens de lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, een of meerdere glazen alchohol (wijn, bier) te nuttigen. Dat gegeven, in combinatie met een gevoel van eenzaamheid of heimwee, kan gevaarlijk zijn.
 • overschot aan tijd: zeker bij expat partners. De kinderen hebben een nanny, voor het vervoer is er een chauffeur, huishoudelijk werk wordt gedaan, je partner is aan het werk. Een gebrek aan zinvolle tijdsbesteding kan snel leiden tot psychische problemen. 

Natuurlijk treden deze problemen niet bij iedereen op; ieder mens is anders, maar het komt wel regelmatig voor. Je er op voorbereiden, issues herkennen als ze zich voor (dreigen te) doen en weten hoe te handelen is al deel van de oplossing. Hou ook je eventuele partner en kinderen goed in de gaten.

Voor tips hoe te handelen kijk je bij de Cultuur & culture shock', 'Gezondheid & Veiligheid'.

Tips, ervaringen en reviews bij lang verblijf in het buitenland en emigratie - Themabundel

Tips en ervaringen rondom oriëntatie bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

Tips en ervaringen rondom oriëntatie bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

 • Motivatie: Wanneer je emigreert begint je leven helemaal opnieuw. Ik kon korte metten maken met slechte gewoontes; de nieuwe mensen om me heen hadden nog geen beeld van me gevormd. Maar het betekent ook dat je nieuwe vriendschappen helemaal vanaf de basis moet opbouwen. Je moet jezelf continu uitleggen, omdat mensen niet automatisch weten wat je bedoelt. Je hebt geen geschiedenis met elkaar. (Curaçao)
 • Motivatie: Ik had nog geen enkele buitenlandervaring. Om door te kunnen groeien bij mijn werkgever, een multinational, merkte ik dat buitenlandervaring -zonder dat het uitgesproken werd- wel een vereiste was. Ik wilde via deze werkgever in het buitenland gaan werken aan mijn talen, cultureel inzicht, management skills. Een bredere blik krijgen. Wel met de bedoeling om na een aantal jaar weer terug te keren naar Nederland. (USA)
 • Motivatie: Emigratie creeërt een nieuwe startpositie, je bent vrijer om nieuwe dingen aan te pakken, te ontdekken. Je blijft niet hangen in je huidige beroep, om te wachten tot je met pensioen kunt. (Frankrijk)
 • Motivatie: Het leven bestaat uit hoofdstukken. Onze kinderen gingen richting middelbare school en we dachten na over hun en onze toekomst op een andere plek. Het was zoeken naar een volgende fase in ons leven, met minder tijd op kantoor en minder e-mails. En vooral wilden we die lange grijze winters ontwijken. (Spanje)
 • Motivatie: Ik ben altijd reislustig geweest; door mijn tijd bij Buitenlandse Zaken werkte ik al voornamelijk in het buitenland. Nederland werd daardoor wat klein. We houden allebei van onbeperkte ruimte, dat niet alles tot in de puntjes is geregeld en van de ongerepte natuur. Eerst oriënteerden we ons op Namibië, maar uiteindelijk werd het toch Canada. Een cultuur die dicht bij de Nederlandse cultuur ligt, maar dan in een ruimer jasje. (Canada)
 • Motivatie: Anonieme personen op kantoren zonder adres met onbereikbare telefoonnummers die allerlei eisen aan je emigratie stellen via onbegrijpelijke formulieren. En dit tegen aanzienlijke kosten met het risico van landuitzetting of detentie. De motivatie om ondanks alles door te zetten moest soms uit onze tenen komen. Een welkom gevoel kregen we er niet van, maar nu, eenmaal gesettled, is het heerlijk wonen en ondernemen. De Canadese bevolking verwelkomde ons wél met open armen. (Canada)
 • Motivatie: Veel Nederlanders zijn bezig met kijk-eens-wat-ik-heb. In Noorwegen werken de meeste mensen alleen maar om leuke dingen te kunnen doen. Ze hebben over het algemeen geen zin om zich druk te maken. De Noren zijn veel meer bezig met samen dingen ondernemen. Ieder weekend trekken ze er wel op uit met familie of vrienden. Wijzelf  zijn van huis uit altijd erg op zekerheden gesteld geweest. Je weet wel, vaste baan, een goed huis, pensioentje voor later. Opeens beseften we ons dat we meer uit het leven wilden halen, op avontuur wilden. (Noorwegen)
 • Motivatie: Ik was kort geleden weer even in de (Nederlandse) Randstad. Pfff...dat is toch weer aanpassen. Ik ben zo gewend aan de stilte en ruimte, dat ik me nu nauwelijks meer kan voorstellen dat we in die overvolle Randstad hebben gewoond. (Duitsland, Thüringer Wald)
 • Oriëntatie: Als Thailand expat hoefde ik geen werk te zoeken, ik kwam er immers vanwege mijn baan. Er was veel ondersteuning, zoals chauffeur, nanny, schoonmaakster, regelmatig tickets naar Nederland, hulp bij calamiteiten. Daarna emigreerden we naar Australië. Als emigrant moesten we alles zelf regelen. Van ziektekosten tot het vinden van werk en woning. Ook al heb je een prachtig CV, dat betekent niet dat je zomaar aan een baan komt. Veelal begin je gewoon weer van onderaf aan. (Van Thailand naar Australië)
 • Oriëntatiereis: Ongemerkt was ik al oriënterende tóch in een prachtige droomballon beland. Na enkele dagen op verkenningstrip in ons "toekomstige nieuwe woonland" prikten we die al snel door. Natuurlijk zijn er prachtige huizen aan prachtige meren...maar ook prachtig onbetaalbaar. Natuurlijk is er onmetelijke natuur en bos, maar wonen en werken in de wildernis is niet zo eenvoudig te regelen. En ook Canada bleek fileleed te kennen. Om over de prijzen van drank maar te zwijgen...daar ging mijn dagelijkse wijntje om de dag af te sluiten! (Canada)
 • Oriëntatiereis: Vanuit Nederland zagen we op internet ons droomhuis in Slowakije. We oriënteerden ons al een tijdje op een huis in dat land, kenden de regio redelijk goed. Voordat we zelf gingen kijken vroegen we een vriendin die in die regio woont een eerste indruk te vormen. Natuurlijk kreeg ze een flinke vragenlijst mee. Haar bevindingen waren precies waar we op hoopten: tijd om zelf een bezichtiging te gaan plannen! (Slowakije)
 • Vaardigheden: The most important skill, besides your online work abilities, that a global nomad needs to have is to be able to refocus. Every airport brings a new home and every seaport new faces and friends and every town new workspace. You are in constant movement and constant adjusting. (Global nomad worker)
 • Vaardigheden: Juist dóór de emigratie zijn  we allebei sociaal vaardiger geworden. We waren allebei sociaal niet zo sterk, maar hier moet je dat wel zijn. Als je niet zelf een gesprek begint, gebeurt er niets. Nu we gesetteld zijn, leren we ook meer mensen kennen. En stel dat één van ons alleen komt te staan, dan heb je wel contacten nodig met mensen om je heen. (Nieuw-Zeeland)
Wat zijn tips en ervaringen met emigreren of lang verblijf in het buitenland met kinderen en jongeren?

Wat zijn tips en ervaringen met emigreren of lang verblijf in het buitenland met kinderen en jongeren?

Tips en ervaringen met emigreren of lang verblijf in het buitenland met kinderen en jongeren

 • Timing: Toen onze emigratieplannen vorm begonnen te krijgen, hadden we nog drie schoolgaande kinderen. Nu nog maar één. Zij gaat na haar eindexamen op kamers. Dat kijken we heel even aan, en dan zijn we vrij om te vertrekken. We hebben in de vorm van een goede vriend van de familie een achtervang in Nederland. Door de goedkope reis van en naar Nederland kunnen we regelmatig een vinger aan de pols houden en kunnen de kinderen ook eenvoudig naar ons toe reizen. (Portugal)
 • Voorbereiding: Wij merkten dat onze dochter van negen in de eerste fase na aankomst best veel nieuwe vriendjes opbouwde. Toch waren het vooral de sociaal wat zwakkere kinderen die vriend of vriendin wilden worden; zij merkten dat onze dochter als nieuwkomer ook minder sterk stond. Na een aantal maanden begon onze dochter opnieuw met het maken van vrienden, dit keer met kinderen die ze zelf uitkoos, die wat meer bij haar pasten. Dat was best bijzonder om te zien. (Spanje)

Tips en ervaringen van JoHo donateurs, abonnees en verzekerden

inspirerend om te lezen, maar ook om te relateren aan je eigen situatie

 • Effecten: Ik heb van dichtbij gezien wat ons vertrek uit het zoveelste land betekende voor mijn zes jaar oudere broer. Dat was heftig, met veel boosheid, veel heftiger dan voor mijzelf. Ik was dan ook blij dat mijn ouders besloten dat het continu weer opnieuw verhuizen stopte toen ik bijna dertien werd. Ik ben blij dat ik zoveel landen heb kunnen zien, maar de vrienden die ik toen had opgebouwd, bleven. Kind in een expat gezin
 • Effecten: Mijn kinderen, die in hun jeugd veelvuldig zijn verhuisd, gaan nu over het algemeen soepel om met veranderingen. Ze leggen makkelijk sociale contacten. Ik heb wel gemerkt dat ze wat minder geaard zijn. Ze veranderen bijvoorbeeld makkelijker van baan en ook relaties hielden in het begin niet lang stand. Dat kan natuurlijk door hun karakters komen, maar toch heb ik het idee dat ons zwervende expat bestaan stevig invloed had. Voormalige expat ouder, die met haar gezin in totaal negen keer verhuisde en in vijf landen woonde
 • Voorbereiding: Het is voor jonge kinderen moeilijk om zich in te leven in andere kinderen. Komt jouw kind in een klas terecht waar geen andere internationale kinderen zijn, dan kan het gebeuren dat je kind in het begin wordt uitgescholden, of wordt genegeerd. Maak je kind er, subtiel, bewust van dat dit kan gebeuren. (Frankrijk)
 • Timing: We vertellen de kinderen de boodschap "we gaan proberen een vergunning te bemachtigen" expres niet thuis, maar tijdens een korte vakantie. Als ze weg zijn uit hun huiselijke omgeving kan het nieuws makkelijker opgenomen worden, zonder dat ze het meteen aan hun vrienden en vriendinnen in de buurt moeten uitleggen of verklaren. We willen het tegelijkertijd niet zwaar beladen laten overkomen omdat ze zo jong zijn en omdat het nog zo onzeker is. Wel vinden we het belangrijk om ze er gelijk bij te betrekken. We zijn altijd heel open en eerlijk tegen ze. Dat betekent trouwens niet dat we alles met ze bespreken, zeker niet. (Nieuw-Zeeland)
 • Voorbereiding: Mijn moeder bracht het vertrek naar het buitenland als één groot, leuk en spannend avontuur. Zo heb ik die periode rondom het vertrek dan grotendeels ook beleefd. Maar tegelijkertijd vond ik het vreemd dat mijn ouders zoveel moeite hadden met het vertrek uit Nederland, met de vele tranen die vloeiden. Iets klopte er niet helemaal. Reflecterend kind van expat ouders
 • Voorbereiding: Voor vertrek gingen we iedere dag al Duits praten en lezen. De radio ging op een Duitse zender en een halfuur per dag keken we samen naar Duitse (kinder)televisieprogramma's. Spelenderwijs kregen de kinderen zo al aardig wat Duits mee, hetgeen de eerste tijd na aankomst en de eerste schoolweken makkelijker maakte. (Duitsland)
 • Inboedel: Gouden tip als je met kinderen emigreert: neem zoveel mogelijk Nederlandse leesboekjes mee in je koffers of verhuisdozen! En laat mensen die iets op willen sturen ook boekjes of Loco boekjes op sturen. (China)
 • Contact met anderen: Nederlandse kinderen zijn gewend altijd en overal hun mening te geven, zelfs als we niet zoveel van het onderwerp afweten. Stel je voor dat je dom overkomt! In de eerste jaren in Japan kwam ik volgens vrienden vaak over als een betweter. Gelukkig kan ik tegenwoordig beter mijn mond houden. (Japan)
 • Wennen: Vooral onze dochter, een sociaal maar ook gevoelig type, had het erg lastig in het begin. Ze had veel last van heimwee. We hebben voor haar een gespecialiseerde kindercoach ingeschakeld, die haar via internet in een aantal sessies begeleidde en tools gaf om haar gevoelens meer te uiten en ermee om te gaan. Dat hielp, plus het feit dat ze na verloop van tijd meer vrienden maakte.
 • Integreren: Wij hadden zelf in Nederland al de basis van onze Spaanse taalkennis gelegd. Voor onze kinderen was dat toen nog niet haalbaar. Maar het hielp hen wel om te zien dat papa en mama het belangrijk vonden om in de taal van de Spanjaarden zelf te spreken. Daarnaast bezochten we in de eerste maanden veel lokale culturele feesten. Leuk, maar ook goed voor de integratie van onze kinderen.
Tips & ervaringen rondom Bestemming, woonlocatie & woonruimte bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Bestemming, woonlocatie & woonruimte bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Locatie: Eerst droomden we van een buitenhuis met een groot stuk grond. Maar voor onze kinderen zou zo'n geïsoleerde omgeving niet echt aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk zochten we een huis in een kleinere stad. De kinderen kunnen nu naar school fietsen, makkelijk met vrienden afspreken en, als ze wat groter zijn, uitgaan in de stad. (Portugal)
 • Huis kopen: Wij kochten een gastenverblijf in het Zwarte Woud. Alle ruimtes hebben een eigen uitstraling, heel bijzonder. Aan het onderhoud was de laatste tien jaar door de vorige eigenaar niets gedaan; alle kamers moesten nodig worden gerenoveerd, gemoderniseerd en worden aangepast aan de huidige kwaliteitsnormen. Die extra benodigde investering hadden we snel gezien én meegecalculeerd in onze berekeningen. (Duitsland)

Tips & ervaringen rondom Budgettering & Geldzaken bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

Tips & ervaringen rondom Budgettering & Geldzaken bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

 • Budgettering: Na het maken van een (grove) financiële planning hebben we al snel afgesproken dat we willen kunnen leven van één inkomen. Het tweede inkomen is voor de extraatjes. Dat gaf rust die eerste tijd na aankomst, dat het niet noodzakelijk is om meteen allebei een baan te hebben. (Nieuw-Zeeland)
 • Bankrekening: Ik probeerde vorig jaar vanuit het buitenland een bankrekening te openen in Nederland, maar kreeg van de bank te horen dat ze geen zaken doen met "buitenlanders", en daaronder vielen volgens de dame die me te woord stond ook in het buitenland levende Nederlanders …. Nederlands paspoort of niet! (USA)

Tips & ervaringen rondom Verhuizen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Verhuizen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Verhuizer kiezen: Je kunt altijd vragen of er eerst iemand bij jou thuis komt kijken maar dat hoeft niet meer. Belangrijke vraag is of je ook wel 5 of 6 verhuizers in je huis wilt laten kijken of dat je liever online alle gegevens invult. (Zwitersland)
 • Invoeren: De inboedel invoeren is, in tegenstelling tot in sommige anderen landen, een relatief eenvoudig traject. Waar we wel rekening mee moesten houden in onze vertrekplanning was het feit dat ze in Canada gewoon je gezicht willen zien als je goederen worden ingevoerd. Je moet dus zelf aanwezig zijn. (Canada)

Tips en ervaringen rond werk, ondernemerschap en vrijwilligerswerk bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

Tips en ervaringen rond werk, ondernemerschap en vrijwilligerswerk bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

 • Werk: Mijn nieuwe partner was al jaren actief in Duitsland; eerst als stagiair, later als zelfstandig ondernemer. Mijn liefde voor hem was voor mij genoeg om de stap te nemen; ik heb mijn baan opgezegd en ben hem achterna gegaan. Spannend, want ik moest veel opgeven en in het begin wist ik niet wat ik ervoor terug kreeg. Ik ben in de plaatselijke supermarkt aan de slag gegaan, thuiszitten is niets voor mij. Na het legaliseren van mijn diploma's bij de rechtbank kon ik enkele maanden later als verpleegkundige terecht bij het verpleeghuis in het dorp. (Duitsland)
 • Onderneming: Wil je in het buitenland gaan ondernemen? Heb een open vizier voor nieuwe ondernemerskansen en doelgroepen. Wij zijn een B&B gestart omdat we merkten dat veel mensen behoefte hadden aan onderdak rondom trouwerijen, familiefeesten, begrafenissen en reünies. De afstanden zijn hier natuurlijk veel groter dan in Nederland; de mensen zoeken een plek om te overnachten omdat op en neer rijden simpelweg geen optie is. Soms hebben we werkers te gast; die wonen dan te ver om iedere avond naar huis te rijden. (Canada)

Tips & ervaringen rondom Verzekeren, Toeslagen & Sociale voorzieningen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Verzekeren, Toeslagen & Sociale voorzieningen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • AOW: Ik realiseerde me pas vrij laat dat, als ik vijf jaar weg zou blijven uit Nederland, ik straks zo'n 10% minder AOW uitkering ga ontvangen. Ik ben me toen alsnog gaan verdiepen in vervangende verzekeringen en heb toen meteen ook maar gekeken naar een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering. (Curaçao)
 • Internationale ziektekosten: De internationale school en het internationale ziekenhuis hier adviseren bepaalde vaccinaties, waaronder waterpokken en rabies. Het is een advies, maar eigenlijk in de praktijk een verplichting. Ik moet onze internationale ziektekostenpolis nog checken of deze vaccinaties onder de vergoedingen vallen. (Nepal)

Tips & ervaringen rondom Visa & Vergunningen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Visa & Vergunningen bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Visa & vergunningen: Voor onze emigratie naar Bonaire was het essentieel eerst een baan te vinden. Op basis daarvan kregen we een tewerkstellingsvergunning (of verblijfsvergunning). En op basis daarvan konden we onze zeecontainer openen en de nieuwe woonruimte betrekken. (Bonaire)

Tips en ervaringen rond documenten en papieren bij lang verblijf in het buitenland of emigratie

Tips en ervaringen rond documenten en papieren bij lang verblijf in het buitenland of emigratie

 • Documenten verlengen: Op dit moment kan ik het simpelweg niet meer betalen om Nederlander te blijven. Ik heb niet voldoende geld om naar een consulaat te reizen en om de papierhandel (kopieën en officiële apostilles, etc) te regelen. Je moet door zoveel hoepels springen om je paspoort op tijd te verlengen, en daarmee je Nederlandse nationaliteit te kunnen behouden. Laat staan de kosten die daaraan verbonden zijn. (Australië)
 • Documenten & Papieren: Mijn man heeft zijn stukadoorspapieren uit Nederland laten omzetten. Er was voldoende werk te vinden, maar die papieren waren wel een vereiste. Ook moest hij een VCA halen, een soort EHBO en veiligheidstest voor de bouw. Daarnaast hebben we allebei met succes een Engelse test gemaakt voor het verkrijgen van het visum. (Australië/Tasmanië)
 • Documenten verlengen: Onze paspoorten konden we niet meer verlengen in Cairns of Brisbane; het kon alleen nog maar in Sydney. Wij moesten dus 3.000 kilometer gaan reizen. We besloten om dan maar niet te verlengen en de Australische nationaliteit te verkrijgen, maar realiseerden ons niet dat we het Nederlanderschap daarmee kwijt raakten. We dachten dat je toch een Nederlander kunt zijn (en blijven) zonder paspoort. (Australië)
 • Documenten verlengen: The stories about people telling you you can slip a few hundred pesos over the counter for your visa renewal are bullshit. I can be short about this one: you risk a refusal by doing so. The Filipino Government is successfully fighting corruption and I have never ran into an officer at the Bureau of Immigration that whispered to me he could rush things through without checking the watch list if I just pay him. The systems are computerised, lists of granted visas are published on the website of the BOI, the visa seal has a serial number on it. (Philippines)
 • Dubbele nationaliteit: De impact van het onbedoelde verlies van de Nederlandse nationaliteit was voor mijn man en mijzelf groot. Hadden wij geweten dat het aannemen van de nationaliteit van Mauritius om daar een huis te kunnen kopen automatisch het verlies van de Nederlandse nationaliteit zou betekenen, dan hadden we dat nooit gedaan. Het voelt alsof je identiteit wordt afgenomen, maar het heeft ook vervelende praktische gevolgen; we zijn een vreemdeling geworden voor Nederland en mogen ons er niet zomaar vestigen. (Mauritius)
 • Dubbele nationaliteit: Ik wilde pasgeleden een Nederlands paspoort in Toronto aanvragen, maar kwam er toen achter dat ik mijn Nederlanderschap kwijt was omdat ik langer dan 10 jaar in Canada woon en ook de Canadese nationaliteit heb. Ik was simpelweg te laat met het verlengen van mijn Nederlandse paspoort. Ik voel me te vondeling gelegd door de Nederlandse staat. (Canada)
 • Dubbele nationaliteit: Ik had een goedlopende praktijk in de VS. Omdat ik ongewild mijn Nederlanderschap kwijt was geraakt, heb ik die praktijk opgedoekt en ben ik met mijn kinderen terug verhuisd naar Nederland. Ik ben nu in Nederland opnieuw een praktijk aan het opbouwen. Mijn man woont nog in de VS, want hij heeft in Nederland nog geen baan kunnen vinden. (Verenigde Staten)
 • Dubbele nationaliteit: Als kind verloor ik mijn Nederlandse nationaliteit omdat mijn ouders de Australische nationaliteit aannamen. Ik heb er als kind geen invloed op en zeggenschap in gehad, maar het verlies is nu niet meer terug te draaien. (Australië)
 • Legalisatie: Mijn man heeft zijn stukadoorspapieren uit Nederland laten omzetten. Er was voldoende werk te vinden, maar die papieren waren wel een vereiste. Daarnaast hebben we allebei met succes een Engelse test gemaakt voor het verkrijgen van het visum. (Australië, Tasmanië)
 • Documenten & Identiteit: Een identiteitscheck komt hier (net als in Nederland denk ik) met regelmaat van de klok voor, bij alle officiële en/of financiële instanties. Je moet eigenlijk gewoon een identiteitsbewijs (bv paspoort) en een bewijs van je adres (bv een water- of een elektriciteitsrekening of een rekening van de gemeentelijke belasting) kunnen overleggen en het formulier invullen/ondertekenen onder toezicht van degene die genoemd wordt die het waarschijnlijk ook moet ondertekenen. (Australië)
 • Dubbele nationaliteit: Er is relatief nog weinig informatie beschikbaar over het verlies van Nederlanderschap. Pas toen ik vroeg om verlenging van mijn paspoort, hoorde ik dat dit niet kon, omdat ik geen Nederlander meer was. Bij het uischrijven kregen we er geen informatie over, en ook niet bij de veelvuldige contacten met het Nederlandse consulaat. Er is nog geen goed functionerend registratiesysteem voor Nederlanders in het buitenland. (Mauritius)
 • Dubbele nationaliteit: Tot mijn grote verbazing -en schrik- ben ik er achter gekomen dat ik mijn Nederlandse nationaliteit ben verloren. Ik kwam erachter toen ik mijn verlopen paspoort weer opnieuw aanvroeg in Nieuw-Zeeland. Ik zou nooit de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben aangevraagd als ik dat geweten had. Ik heb ook nooit een verklaring getekend dat ik afstand doe van mijn Nederlanderschap. Maar dat is dus niet relevant. (Nieuw-Zeeland)
 • Dubbele nationaliteit: Als Nederlander in Italië is het bijzonder lastig goede informatie vinden over de wet van dubbele nationaliteit. Via de ambassade in Rome kan je niet meer met iemand spreken die hier iets van af weet; er is alleen een nummer van het callcenter dat je kan bellen. Dat callcenter is in Nederland en er werken mensen die informatie voor je opzoeken op de website van de overheid, wat ik zelf ook wel kan doen. Er is geen mogelijkheid meer om met personeel van de ambassade te spreken. (Italië)
 • Documenten & Legalisatie: Bij formele aanvragen moet je kopieën van de benodigde documenten laten certificeren. In Australie is dat gemakkelijk, daar kun je dat doen in veel winkelcentra bij de Justice of Peace of anders op een politiebureau of door iemand anders die daarvoor bevoegd is (arts, apotheker of iets dergelijks). (Australië)
 • Verdragen: Ik ben een paar maanden geleden naar Engeland verhuisd vanwege het werk van mijn man. Ik ontvang, vanwege een auto ongeval, een WAO uitkering. Wij willen nu in Engeland belasting gaan betalen, omdat we denken dat dit voor ons aantrekkelijker kan zijn. Maar ik moet nu eerst via de Belastingdienst Buitenland achterhalen wat er in het verdrag tussen Nederland en Engeland hierover beschreven is; mijn uitkering komt immers 100% uit Nederland. (Engeland
Tips & ervaringen rondom Belastingen en fiscale zaken bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Belastingen en fiscale zaken bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Belastingaangifte: Ik woon al jaren in Italië en heb me bij de gemeente in Nederland toendertijd uit laten schrijven. Ik heb nog wel een spaarrekening in Nederland. Ik kwam er recent achter dat ik over de rente van deze spaarrekening belasting moet betalen in Nederland. Benieuwd hoeveel belasting daarover wordt berekend, de aangifte is zojuist ingevuld. Omdat ik niet eerder iets heb gehoord, hoop ik dat de schade meevalt. (Italië)
 • Inkomstenbelasting: Ik heb een baan in Oostenrijk, waar ik ook woon. Dus zal ik in Oostenrijk inkomstenbelasting gaan betalen. Ik begreep inmiddels dat de waarde van mijn huis in Nederland, dat ik aanhoud zonder deze te verhuren of te verkopen, door de Belastingdienst als eigen vermogen (box 3) wordt beschouwd. Toch maar eens even met mijn bank gaan praten hoe het nu zit met hypotheekrenteaftrek. (Oostenrijk)

Lees meer tips & ervaringen van JoHo donateurs

inspirerend om te lezen, maar ook om te relateren aan je eigen situatie

 • Belastingaangifte: Vlak nadat ik na 1,5 jaar terugkwam uit het buitenland kreeg ik een aanmaning. Blijkbaar had de Belastingdienst precies toen ik terug naar Nederland kwam een brief naar mijn adres in Spanje gestuurd: ik had mijn belastingaangifte over het afgelopen jaar nog niet gedaan. Ik was in de veronderstelling dat ik geen aangifte hoefde te doen. Ik wilde geen gedoe met boetes, dus wilde ik de aangifte alsnog snel invullen. Dat ging niet, want dit kon nu niet online; ik moest wachten tot ze een formulier op papier (een heel boekwerk) naar me toe hadden gestuurd. Na invulling kreeg ik alsnog snel de 'voorlopige' aanslag, en zoals verwacht ontving ik niets maar hoefde ik ook niets bij te betalen. Toch raadzaam dus om het goed uit te zoeken, want het was een hoop heen- en weer gebel en gemail. (Teruggekeerd uit Spanje)
 • Inkomstenbelasting: Ik ga met mijn man wonen en werken in Dubai; we kunnen als het goed is rondkomen van zijn salaris. Met mijn voormalig werkgever in Nederland heb ik afgesproken regelmatig freelance copywrite opdrachten te doen vanuit Dubai. Ik stuur hem per opdracht een factuur met 0% btw (verlegde btw) en een kopie van mijn verblijfsvergunning in Dubai; daarmee tonen we volgens mij voldoende aan dat ik niet meer in loondienst ben bij mijn vroegere Nederlandse werkgever. Ik heb geen eigen bedrijf in Nederland, en dus ook geen btw nummer. (Verenigde Arabische Emiraten)
 • Inkomstenbelasting: Ik ben uitgeschreven uit Nederland, geëmigreerd naar Spanje, maar heb nog wel een Nederlandse bankrekening. Ik overweeg mijn huidige werkgever te vragen mijn salaris over te maken naar mijn Nederlandse rekening, maar ik vraag me af of ik daar dan in Nederland belasting over moet betalen. Mij is verteld dat je in principe inkomstenbelasting betaalt in het land waar je woon; mijn Spaanse werkgever draagt premies af over mijn loon, dus volgens mij heeft de Nederlandse fiscus met dit loon niets meer te maken. (Spanje)
Tips & ervaringen rondom Onderwijs & cursus bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Onderwijs & cursus bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Taalcursus: Ondanks dat Nederlands de voertaal is, leerden we al voor vertrek Papiaments en Spaans, met name de spreekvaardigheid. Voor ons was dat essentieel voor een goede integratie. Bonaire emigrant
 • Onderwijs: Los van dat het een eis was van de leerplichtambteanaar in Nederland: het is écht onzettend leuk om zelf les te geven en je kinderen zo te zien groeien. In één-op-één situaties pikken ze ook ontzettend snel wat op. Verder lijkt het lesgeven wel wat op opvoeden, Je moet structuur bieden, consequent zijn, liefde geven en dingen uitleggen. Als we klaar waren, konden we wat leuks gaan doen. Waren ze op school geweest, dan hadden ze nog tot 3 uur moeten blijven zitten. (Wereldreis)

Tips & ervaringen rondom Praktische zaken voor vertrek en na aankomst bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Praktische zaken voor vertrek en na aankomst bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Eerste periode na aankomst: Bij de uitgang stond onze personal assistant/chauffeur klaar met een extra chauffeur, dus alle bagage kon meteen mee. Dat Shanghai groot is merk je meteen: de trip van het vliegveld tot ons nieuwe huis duurde ruim een uur! Maar wat een heerlijke, relaxte aankomst. Ook onze compound voelde direct goed. Tegelijkertijd merkten we vrijwel meteen dat we enorm aan de Chinezen moesten wennen. Onze chauffeur, tevens tolk voor de eerste dagen, was echt een uitkomst. (China)

Tips en ervaringen met de culture shock bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

Tips en ervaringen met de culture shock bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

 • Afspraken maken: We zijn allebei nog relatief jong en gezond, dus van een naderend overlijden is hopelijk nog lang geen sprake. Toch praten we samen af en toe over wat we gaan doen als de één overlijdt. Ik denk dat ik hier blijf maar dat weet ik niet zeker, ik woon hier nu nog relatief kort en misschien trekt het dan om terug te gaan naar de familie. (Nieuw-Zeeland)
 • Aanpassen: Zelfs na 15 jaar in Thailand hoorde je er nooit echt helemaal bij. Je spreekt de taal nooit 100%, je mag niet stemmen. Een leven als expat/emigrant geeft naar mijn idee nooit een thuisgevoel. (Thailand)

Wat zijn de tips en ervaringen rond contact, netwerk en relaties bij lang verblijf in het buitenland of emigratie?

Wat zijn de tips en ervaringen rond contact, netwerk en relaties bij lang verblijf in het buitenland of emigratie?

Tips en ervaringen van met betrekking tot contacten, netwerken en relaties

van JoHo donateurs, abonnees en verzekerden

 

 • Knoop doorhakken: Al die redenen om niet te gaan, niet de sprong te wagen. Mensen die me op andere gedachten probeerden te brengen. Toch heb ik voor mezelf gekozen en met moeite iedereen achtergelaten. Op dat moment een vreselijke keuze, maar nu heel blij dat ik die stap heb gezet. (Colombia)
 • Anderen betrekken: Toen onze emigratieplannen vorm begonnen te krijgen, hadden we nog drie schoolgaande kinderen. Nu nog maar één. Zij gaat na haar eindexamen op kamers. Dat kijken we heel even aan, en dan zijn we vrij om te vertrekken. We hebben in de vorm van een goede vriend van de familie een achtervang in Nederland. Door de goedkope reis van en naar Nederland kunnen we regelmatig een vinger aan de pols houden en kunnen de kinderen ook eenvoudig naar ons toe reizen. (Portugal)
 • Anderen betrekken: We vertellen de kinderen de boodschap "we gaan proberen een vergunning te bemachtigen" expres niet thuis, maar tijdens een korte vakantie. Als ze weg zijn uit hun huiselijke omgeving kan het nieuws makkelijker opgenomen worden, zonder dat ze het meteen aan hun vrienden en vriendinnen in de buurt moeten uitleggen of verklaren. We willen het tegelijkertijd niet zwaar beladen laten overkomen omdat ze zo jong zijn en omdat het nog zo onzeker is. Wel vinden we het belangrijk om ze er gelijk bij te betrekken. We zijn altijd heel open en eerlijk tegen ze. Dat betekent trouwens niet dat we alles met ze bespreken, zeker niet. (Nieuw-Zeeland)
 • Anderen betrekken: Wees reëel, ook naar je achterblijvers. Ook al emigreerden wij naar een land dat een buurland is van Nederland, hebben we altijd benadrukt dat de afstanden groter zijn dan je denkt. Alleen al onze woonregio is groter dan Nederland. Het is "maar" 500 kilometer, maar dat is te ver om even voor een verjaardag over te komen. Dat moeten je vrienden en familie die achterblijven goed beseffen. (Duitsland)
 • Anderen betrekken: Wees eerlijk, juist ook naar je familie en vrienden in je voormalige thuisland. Wij zeggen tegen onze familie en vrienden gewoon hoe en wat wij zoal mee maken, ook de minder leuke dingen. We voeren geen toneelstukje op. In Nederland was ons leven niet altijd geweldig, en nu we in Spanje wonen ook niet. (Spanje)
 • Anderen betrekken: We hadden net een stevige ziekteperiode achter de rug. Na een periode van zware behandelingen kregen we vanuit het ziekenhuis groen licht om onze emigratie plannen weer op te pakken. Het thuisfront reageerde minder positief, vonden ons gek, onverantwoord, egoïstisch. Toch, of juist daardoor, hebben we doorgezet. (Canada)
 • Anderen betrekken: Wel tien keer hebben we aan dezelfde persoon uitgelegd wanneer we nu toch écht gingen vertrekken. Het was geen gebrek aan belangstelling, maar mensen denken, als je je beslissing eenmaal hebt gedeeld, toch vaak dat je binnen enkele maanden weg bent. Keer op keer legden we uit dat de visumprocedure lang duurt, in verschillende fasen verloopt. Het zal wel zijn nut hebben voor de achterblijvers en de vertrekkende partij, maar was af en toe ook wel vermoeiend. (Canada)
 • Anderen betrekken: We waren best zenuwachtig toen we onze kinderen op de hoogte brachten van de definitieve beslissing. Mijn partner en ik hadden een korte powerpoint voorbereid met daarin veel beeldmateriaal van de nieuwe bestemming en een aantal weetjes waarvan we gokten dat die hen zouden interesseren, nieuwsgierig zouden maken. Natuurlijk hebben we er eerst over gesproken, maar de powerpoint ondersteunde onze boodschap en tegelijkertijd kon iedereen het ook even laten bezinken, vóórdat alle reacties loskwamen.
 • Anderen betrekken: Voor onszelf hadden we al langer de plussen en minnen van een emigratie op een rij. Maar wat gingen we daarvan delen met de kinderen? Het hielp dat we ook samen met hen lijstjes gingen maken van "voors" en "tegens". Daarop konden we zelf inhaken met onze eigen twijfelpunten, zonder het teveel te benadrukken. En de kinderen gingen zien dat het ook voor ons op sommige terreinen een spannend avontuur was.
 • Afscheid nemen: Ik sta op mijn eigen afscheidsfeestje en iedereen probeert vrolijk te doen. Maar het loslaten van alle zekerheden valt me erg zwaar. Ik zie foto's voorbij komen op een last-minute geregelde beamer. Al die mooie momenten met al die mooie mensen. 'Waarom hebben we in godsnaam hiervoor gekozen', gaat regelmatig door mijn hoofd heen. Ik had me er nog zó op voorbereid, op dat afscheid nemen. Nu het zover is, vind ik het verdomd moeilijk.
 • Afscheid nemen: Achteraf gezien vind ik het prettig dat ik mijn ouders beide heb kunnen begeleiden tot hun sterfbed. De emigratieplannen zijn pas daarna echt concreet geworden. Dat heeft hen verdriet bespaard, maar ik heb er zelf ook een beter gevoel bij. (Canada)
 • Afscheid nemen: Vlak voordat ik naar Chili vertrek heb ik vanavond met mijn familie... mijn verjaardag 2 maanden te vroeg gevierd, stond de zak van Sinterklaas zo'n 2,5 maand te vroeg op de stoep (inclusief pepernoten en gedichten) en hebben we het rijkelijke Kerstdiner al helemaaaal te vroeg met zijn allen gegeten.. we waren alleen nog vergeten oliebollen te bakken! Een stevig afscheidsfeestje dus! (Chili)
 • Afscheid nemen: Mijn vader riep vroeger altijd al dat ik niet in Nederland zou blijven. Mijn ouders gunnen mij en mijn vriend ons nieuwe leven in Amerika, omdat ze weten dat het al jaren onze wens is. Ze willen ons geluk niet in de weg staan. Maar ze stonden zeker niet te springen dat we weggingen. En er rolden toch ook heel wat tranen! Gelukkig ben ik onderdeel van een gezin waar het uiten van je emoties al van vroeger uit heel normaal is, en waar over alles gesproken kan worden. Dat maakt uiteindelijk ook het proces van emigratie en afscheid nemen iets makkelijker. (USA)
 • Afscheid nemen: Toen wij gingen emigreren hebben wij een afscheidsfeestje gegeven voor onze dierbaarste vrienden. Tapas eten in een restaurant en daarna lekker dansen. Wanneer je het zelf gaat organiseren ren je de hele avond en heb je voor niemand tijd, maar op deze manier heb je ook tijd om met je gasten te praten, zeker als je de groep niet te groot houdt. (Peru)
 • Afscheid nemen: Nieuwe sociale contacten opdoen als expat is niet gemakkelijk, maar wanneer je dan een klik met iemand hebt deel je iets bijzonders samen. Je zit in hetzelfde schuitje: hetzelfde vreemde land, dezelfde aanpassingsproblemen, dezelfde lange dagen die je als expatpartner moet vullen wanneer je man aan het werk is. Maar ook weer afscheid nemen, dat is inherent aan het leven als expat: je ontmoet veel nieuwe mensen, maar moet altijd weer afscheid nemen van degenen die eerder weggaan. (Indonesië)
 • Afscheid nemen: Wij hadden, bewust of onbewust, eigenlijk niet zo nagedacht over een moment van afscheid nemen van familie en vrienden. Totdat we met ons gezin op Schiphol stonden, omringd door een grote groep bekenden. Iedereen moest vreselijk huilen. Ik had me het afscheid voorgesteld als iets positiefs, als een stap naar iets nieuws, maar velen om ons heen hadden er moeite mee. En dat sloeg op ons over, het heeft best lang geduurd voordat dat nare gevoel wegebde. Als ik het over mocht doen, zou ik een bewust afscheidsmoment inplannen. (Canada)
 • Afscheid nemen: Organiseer je een afscheidsfeestje? Geef aan dat je geen kilo’s drop en potten pindakaas mee gaat nemen naar het buitenland maar vraag b.v. een kleine bijdrage voor een goed doel in je nieuwe land. Toen we na 4 jaar terugkwamen, hebben we uiteraard ook een aanscheidsfeestje gehouden! (Argentinië)
 • Afscheid nemen: Ik kreeg een enorme strandhanddoek met Hollandse molens, dat vond ik erg leuk. Verder kleine cadeautjes, bijvoorbeeld koelkastmagneetjes van NL zoals molens, klompjes, etc. (Kenia)
 • Afscheid nemen:  We hebben een week voordat onze vrienden vertrokken, een doos vol drop, geurkaarsjes, stroopwafels, een ingelijste foto van ons, servetjes met molens en klompjes, enz, enz naar hun nieuwe woonadres gestuurd. Toen ze daar aankwamen, stond die doos als welkomstkado en verrassing op hen te wachten. Dat werd gewaardeerd! (Frankrijk)
 • Relatie onderhouden: Op moeilijke momenten voerden we soms felle discussies. Mijn man wilde graag en snel emigreren, maar we hadden de afspraak gemaakt dat pas te doen na het afstuderen van onze kinderen. Gelukkig bleven we wel altijd in gesprek. We vonden een compromis; hij is al wat vaker een paar weken achter elkaar in Portugal, vooral om het huis voor te bereiden op bewoning. (Portugal)
 • Integreren: Bij een badmintonclub (mijn sport uit Nederland) maakte ik al snel nieuwe vrienden. Door mijn introductie van de -Nederlandse- gewoonte van een drankje na het sporten ontstond een nieuw ritueel, met veel lol. Ook via de kinderen legden we veel contacten en daarnaast organiseerden we geregeld activiteiten en feestjes. Netwerken is niet persé moeilijk...maar het moet wel écht uit jezelf komen. (Canada)
 • Integreren:  Niet veroordelen. Ook al is het de biljartclub of de breiclub: ga overal heen. Als mensen je uitnodigen: ga er heen! Houd een open blik; mensen zijn anders en "anders" kan ook goed zijn. (Australië)
 • Integreren: Om snel te integreren in het dorp is mijn partner bij de vrijwillige brandweer gegaan. Hierdoor leerden we een aantal jongere mensen kennen. Om onszelf voor te stellen organiseerden we ook een open dag op ons eigen veebedrijf. Dat was zo'n succes dat we het nu jaarlijks organiseren. (Duitsland)
 • Integreren: Mijn man gaat met onze dochters vaak naar de speeltuin als ik aan het werk ben. Dat is dé plek waar je mensen tegenkomt en laagdrempelig kennissen op kan doen. Omdat kinderopvang zo duur is, zitten veel mensen in Amerika in hetzelfde schuitje en kom je makkelijker aan nieuwe contacten, via de speeltuin. (USA)
 • Integreren: Ik besloot al snel na aankomst fanatiek te gaan socializen: iedere borrel, alle bijeenkomsten van expat netwerken en iedere expatdames-koffie-ochtend liep ik af. Wie zouden vrienden kunnen worden, wie heeft dezelfde interesse, hoe lang blijft deze persoon nog in India voordat ze weer overgeplaatst wordt? Het was vaak intensief, ik stelde veel vragen, maar het leverde me ook een aantal goede contacten op! (India)
 • Integreren: Heerlijk die multiculturele omgeving, de tolerantie en integratie van al die culturen. Als je een goed voorbeeld zoekt van een multiculturele samenleving: dit is er een. Maar liefst vijftig procent van de inwoners is immigrant. Het hele begrip "buitenlander" bestaat hier eigenlijk niet, juist omdat bijna iedereen het zelf is. Wel is het land redelijk bureaucratisch, en ook op technisch gebied -bijvoorbeeld online winkelen- bleek men minder verder dan ik dacht. (Canada)
 • Integreren: Voor veel activiteiten op Curaçao is er, in tegenstelling tot in Nederland, helemaal geen leeftijdsgrens. Als 70-jarige kan je nog prima gaan dansen, iedereen vindt dat leuk en er wordt helemaal niet raar gekeken. Ideaal om kennis te maken met de cultuur op Curaçao! (Curaçao)
 • Relatie onderhouden: Ik kreeg last van een schuldgevoel. Mijn gezin was vooral vanwege mijn werk en carrièrekansen meeverhuisd. Ik was extra gemotiveerd om mijn werk goed te doen, maar kreeg ook het gevoel dat de nieuwe opdracht móest slagen. Twijfels die ook ik soms had hield ik voor mezelf. (Zuid-Afrika)
 • Relatie onderhouden: Toen mijn eerste arbeidscontract in Nieuw-Zeeland onverwacht niet werd verlengd door de economische crisis, ontstond er bij ons allebei paniek. Wat nu? Om toch maar weer zo snel mogelijk inkomen te hebben, heb ik een baan aangenomen die niet bij me paste. Ik had het al snel niet goed naar zijn zin in die nieuwe baan. Ik sprak er niet echt over met mijn vrouw, was bang dat het voor ons allebei te moeilijk zou worden. Vooraf hadden we het ons nog zó voorgenomen: goed blijven praten als er moeilijke momenten zouden komen. Maar als je in zo’n situatie komt, is dat toch lastig. (Nieuw-Zeeland)
 • Relatie onderhouden: Ik ben in Nieuw-Zeeland juist een veel aangenamer persoon -en partner- geworden. In Nederland was ik vaak kortaf, gestresst. Ik denk dat ik in Nederland nooit zo ontspannen ben geweest als nu. Hier ben ik anders. Als ik in de drie jaar dat we hier wonen drie keer chagrijnig ben geweest, is dat veel. Het komt door de hele omgeving. Die is zoveel meer ontspannen. De natuur is prachtig, er is meer ruimte en rust. (Nieuw-Zeeland)
 • Contact houden met Nederland: Ik voelde me steeds schuldig. Dat gevoel bleef maandenlang bestaan na ons vertrek, en eigenlijk is het nooit helemaal weg. Mijn ouders en vrienden deden hun best enthousiast te zijn, maar ze verborgen hun echte gevoelens. Ik had ook continu het gevoel dat ik vanalles miste waar ik bij had moeten zijn: verjaardagen, een scheiding van goede vrienden, een begrafenis. Dat vind ik echt nog steeds het meest lastige aan emigreren. (Suriname)
 • Relatie onderhouden: Communicatie is zo belangrijk. Je worstelt bij het settelen in het buitenland allebei met hetzelfde. Je bent geneigd om alles vanuit je eigen gezichtspunt te zien, maar het is belangrijk om je ook in de ander te verplaatsen. En om elkaar de ruimte te geven om te balen, om de ander baalmomenten te gunnen. Ook wij hebben lastige periodes gehad. Met hulp van een gesprekscoach kwamen we daar doorheen. Hij gaf ons inzicht in onszelf, en in onze relatie. Dan snap je beter waar het even verkeerd ging en wat je in het vervolg anders kan aanpakken. (Griekenland)
 • Contact houden met Nederland: Zes weken voordat we vertrokken werd bij mijn moeder kanker gediagnosticeerd. Ook met mijn broer gaat het medisch gezien niet goed. Nu ik vertrokken ben staat mijn vader er alleen voor. Gelukkig steunde de familie ons in het besluit toch te vertrekken, we hebben afgesproken dat zij ons op de hoogte stellen als er iets verandert. Mocht de situatie verslechteren, dan gaan we al dan niet tijdelijk terug. (USA)
 • Contact houden met Nederland: Ik vind het heerlijk te werken in een internationale onderneming; collega's (en soms ook vrienden) komen uit Amerika, Bulgarije, Italië en natuurlijk Duitsland. Toch zoek ik af en toe bewust het contact met andere Nederlanders op. De manier waarop wij met elkaar omgaan, de humor, het dollen: dat vind je nergens anders. (Duitsland)
 • Bezoek ontvangen: Tussen augustus en december hebben we vijftien weekenden bezoek gehad van vrienden en kennissen uit Nederland. En vijf weken niet. Wow, dat is eigenlijk best wel veel. Natuurlijk is het leuk als mensen de moeite nemen om ons op te zoeken. Maar ik heb er tegelijkertijd een halve (weekend)dagtaak aan om iedereen te entertainen. (Duitsland)
 • Bezoek ontvangen: Eerst ontving ik bijna om het weekend bezoek uit Nederland. Londen is dichtbij, de reis is voordelig. Ik heb wel gemerkt dat dat na de eerste periode minder werd; nu komt er gemiddeld nog eens per 2 maanden iemand op bezoek. De urgentie is er vanaf. Gelukkig maar, want ik was na zo'n weekend vaak kapot. (Engeland)
 • Tussentijds bezoek aan Nederland: Voor een tussentijds bezoek waren we even terug in ons voormalige vaderland; wat een enorme emotie-rollercoaster was dat! Het was vreemd, maar ook heel erg normaal, het terugzien van familie en vrienden was heerlijk, maar ook moeilijk. We hadden zoveel te vertellen, maar misten vaak de juiste woorden. En terug in Nieuw-Zeeland moesten we óók weer even bijkomen. Emigreren is dus ook leren omgaan met gemis en afscheid. (Nieuw-Zeeland)

 

Ter inspiratie en relatering aan je eigen situatie

 

Tips & ervaringen rondom Veiligheid & Gezondheid bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Veiligheid & Gezondheid bij lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Bewustwording: Veel Zweden besteden veel beter aandacht aan persoonlijke veiligheid in hun leefomgeving dan we in Nederland gewend waren. Zweden wonen dan ook vaak verder weg van de hulpinstanties, waardoor er meer wordt gevraagd van de zelfredzaamheid. Men volgt brandcursussen, houdt regelmatig oefeningen met het gezin en regelmatig komen officiële instanties huisinspecties doen i.v.m. de verzekering. (Zweden)
 • Veiligheid: Je gevoel van veiligheid hangt ook heel erg veel van je eigen relativeringsvermogen af. Zolang ik nog geen bommen over hoor vliegen, voel ik mezelf nog steeds veilig in een van de relatief rustigste landen van het Midden Oosten. (Midden-Oosten)

Tips & ervaringen rondom Terugkeer na lang verblijf in het buitenland & emigratie

Tips & ervaringen rondom Terugkeer na lang verblijf in het buitenland & emigratie

 • Ontwikkeling: Ik realiseerde me dat ik in het buitenland eigenlijk erg goed was geworden in het niet (te snel) oordelen. Ook na terugkeer in Nederland ging ik vaak ergens heen met een open blik, wat eigenlijk best prettig was. Zowel voor mezelf, als voor anderen. (Teruggekeerd uit China)
 • Aanpassen & integreren: Onderschat de tijd niet die het kost om je weer aan te passen. Het duurde een jaar voordat ik mijn leven weer op de rit had. De allerbelangrijkste les die ik geleerd heb in mijn jaren in het buitenland is om de Nederlandse cultuur niet meer als nulmeting te nemen. Je kijk wordt zoveel breder. (Teruggekeerd uit Costa Rica)

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten