Problemen voorkomen in het buitenland: van gezondheid tot medische klachten
Wat zijn reisvaccinaties en inentingen?
Wat zijn reisvaccinaties?
- Bij een reisvaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht.
- Het lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt.
- De injecties worden meestal gegeven in de bovenarm, maar als je meer dan twee vaccinaties nodig hebt, kan het gebeuren dat je de injectie in je bovenbeenspier krijgt.
- De meeste inentingen geven een bescherming van bijna 100%."
Waar moet je op letten bij het gebruik van medicijnen op reis?
Waar moet je op letten bij het gebruik van medicijnen op reis?
- Het kan zijn dat het klimaat en het voedsel in het vakantieland van invloed zijn op je medicatie. Bij sommige medicijnen is het belangrijk dat je veel drinkt (denk dan aan ORS), andere zijn korter houdbaar of hebben meer of heftigere bijwerkingen in een warm klimaat. (Lees de bijsluiter van de medicijnen of raadpleeg je arts).
- Controleer met behulp van je dokter of je al je medicatie mee moet nemen, of dat je het ook ter plekke aan kunt schaffen.
- Als je bijvoorbeeld gaat werken of vrijwilligerswerk gaat doen in Afrika, laat de organisatie/begeleider dan weten of je medische geschiedenis daar problemen kan geven. Aandoeningen als diabetes, epilepsie, hartproblemen of een allergie voor insectenbeten worden zo makkelijker herkend en problemen voorkomen.
- Check de geldigheid van je medicijnen die je meeneemt.
Welke medicijnen kunnen onder de opiumwet vallen als je naar het buitenland gaat
- Heb je medicijnen die onder de Nederlandse opiumwet vallen? Zorg voor een geldige Engelstalige medicijnverklaring of Schengenverklaring. Dit kan enkele weken duren, in verband met de diverse ambtelijke organen (CAK, Consulair Dienstencentrum, Ambassade(s)) die een controle zullen uitvoeren en (al dan niet digitale) stempels moeten zetten.
- Kijk voor een overzicht van de medicijnen die onder de opiumwet vallen op de website van het CAK. Let op, dit zijn ook bijvoorbeeld vrij gangbare sterke pijnstillers, slaapmiddelen en Ritalin!
- Let er op dat je, zekere als je buiten de EU reist, een originele handtekening moet aanleveren van je huisarts. Digitaal toesturen van formulieren werkt dan (nog) niet.
- Iedere pagina van je medicijnverklaring moet voorzien zijn van een handtekening.
- Reis je naar meerdere bestemmingen, denk er dan aan dat je per bestemming een medicijnverklaring voorzien van handtekening nodig hebt. Kopietjes maken is niet toegestaan.
- Gebruik je meerdere medicijnen die onder de opiumwet vallen, let er dan samen met je huisarts op dat álle medicijnen vermeld staan op de verklaring.
- De medicijnverklaring is maximaal 1 jaar geldig, vanaf de datum van ondertekening door de huisarts.
Kan je je medicijnen ook verzekeren en wat is er wel en niet gedekt
- Zie ziektekosten in het buitenland verzekeren voor o.a:
- Wat is spoedeisende medische zorg, planbare zorg en preventieve zorg bij reisverzekeringen en internationale ziektekostenverzekeringen?
- apparatuur, computers, instrumenten en medische hulpmiddelen: wat valt eronder, wat zijn de risico's en hoe blijf je verzekerd in het buitenland?
Wat kan je doen om reizigerstrombose te voorkomen?
Wat kan je doen om reistrombose te voorkomen?
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging tijdens lange verplaatsingen. Loop bij lange vluchten af en toe een rondje door het gangpad. Bij bus- en autoritten is het belangrijk om bij pauzes uit te stappen en even goed te bewegen.
- Ook op je plaats kan je proberen regelmatig van positie te wisselen en rek en strekoefeningen te doen, met name voor je dijen, enkels en voeten.
- Naast bewegen is het dragen van loszittende kleding aan te raden om je bloedsomloop te bevorderen. Doe bij voorkeur je schoenen onderweg uit.
- Voor reizigers uit een van de risicogroepen is het aangeraden om steungevende sokken aan te trekken.
- Veel water drinken en alcohol vermijden helpt ook
Wat moet je doen met je gebit, ogen, oren en tanden als je op reis gaat?
Waar moet je aan denken met betrekking tot je oren en oorbescherming als je op reis gaat?
- Zorg dat je altijd preventieve en behandelende middelen bij je hebt als je op reis vaak gaat zwemmen, duiken of snorkelen
- Overweeg de verschillende typen oordoppen. Je kunt oorpijn voorkomen door druk regulerende oordoppen in te doen tijdens het vliegen. Ook voor zwemmen, feesten en slaapzalen zijn speciale oordoppen beschikbaar
Waar moet je aan denken met betrekking tot je ogen en oogbescherming als je op reis gaat?
- Informeer bij andere reizigers of je gemakkelijk aan lenzenvloeistof kunt komen.
- Neem anders voldoende voorraad mee.
- Neem ook altijd een extra setje lenzen, of een extra bril mee op reis.
- Ga je op reis naar een verre bestemming dan is het, het prettigst om je bril op te zetten in het vliegtuig. De airco maakt dat je ogen snel uitdrogen en wat geïrriteerd raken.
- Ga je lang op reis? Ga ruim voor vertrek langs een opticien voor een oogmeting zodat je voldoende tijd hebt om aan je nieuwe lenzen of bril te wennen. Zo ga je met de juiste sterkte op pad en zul je meer van de wereld zien.
Waar moet je aan denken met betrekking tot je tanden en tandbescherming als je op reis gaat?
- Ga je lang op reis (zes maanden of meer), dan is het een goed idee om van te voren thuis naar de tandarts te gaan en je gebit goed te laten controleren.
- Doe dit ruim op tijd, zodat eventuele gaatjes op tijd gevuld kunnen worden
- In arme landen als India kan het zijn dat er onder onhygiënische omstandigheden en/of met besmette instrumenten wordt gewerkt.
Wat moet je doen om je te beschermen tegen stekende muggen en gevaarlijke insecten op reis en in het buitenland?
Maatregelen tegen stekende muggen en gevaarlijke insecten:
Welke maatregelen kan je nemen tegen muggen en insecten?
De belangrijkste maatregelen die je op reis, of in het buitenland, kan nemen tegen een steek van een mug of een ander gevaarlijk insect zijn :
- Bewust zijn van de lokale situatie, je meeneemlijst aanvullen als daar aanleiding toe is, en je gedrag ter plaatse aanpassen
- Klamboe gebruiken, al dan niet een geimpregneerde variant
- Mugwerende kleding gebruiken, al dan niet geimpregneerde keding
- Anti-insectenmiddelen gebruiken
Welke extra maatregelen kan je nemen nemen in het geval er malaria, dengue of Chikungunya heerst?
- Je kunt insectenspray gebruiken voor het gebied rondom je klamboe (bijvoorbeeld de douche / wc ruimte). Wanneer je 's avonds naar het toilet moet ben je anders een erg lekkere late night bite voor mevrouw muskiet.
- Je kunt hoge schoenen dragen en een lange broek en lange mouwen, met name in die gebieden waar een zware vorm van malaria heerst.
- Geïmpregneerde varianten van lange kleding en sokken geven nog weer extra bescherming.
Hoe ben je bewust van de lokale situatie rond muggen en insecten?
- Check de lokale situatie goed met betrekking tot wat er wel en wat er niet is verkrijgen op het gebied van muggenmiddelen . Pas daar je eigen strategie op aan met betrekking tot wat je meeneemt op reis, en wat je ter plaatse aanvult.
- Check of er klamboes hangen in de hotels of hostels waar je gaat verblijven (en of ze in het algemeen niet vol gaten zitten)
- Probeer gebieden met veel moerassen en zoet, brak of stilstaand water te mijden, of wees daar extra voorzichtig.
- Let ook op vazen, tonnen en andere zaken waarin (regen)water wordt opgevangen. Dat kunnen broeinesten van onze gevleugelde 'vijanden' zijn.
- Check altijd eerst je schoenen voordat je ze aantrekt.
- Pas op met tassen en rugzakken, ook hier altijd even checken voordat je ergens je hand insteekt.