Kamer huren in het buitenland of appartement regelen voor studie of stage in het buitenland

 

Kamer zoeken en woonruimte vinden voor studie en stage in het buitenland

 

Inhoud o.a.

 • Waar moet je op letten als je een kamer of huis wilt huren in het buitenland en woonruimte zoekt?
 • Wat doe je met je kamer in Nederland als je in het buitenland gaat studeren?
 • Waar en hoe regel je een kamer of verblijfplaats als je gaar stagelopen in het buitennland?
 • Wat zijn de vragen en antwoorden met betrekking tot een huis huren en woonruimte regelen bij langdurig verblijf in het buitenland?
 • Wat zijn de vragen en antwoorden met betrekking tot verhuur van je eigen kamer en woning bij vertrek naar buitenland
 • Hoe kan je in het buitenland toch verzekerd blijven als je gaat stagelopen of studeren

 

Lees verder voor antwoorden, inspiratie, inzichten en oplossingen

  JoHo: crossroads uit bundel

    Themapagina

  Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

  Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

  Een huis of woning huren in het buitenland

   

  Eerste hulp bij woonruimte zoeken in het buitenland

  • een huurhuis vind je via je werkgever (als je wordt uitgezonden), via vrienden, bekenden, familie, collega's in Nederland of het buitenland, via social media, advertenties, via een verhuurkantoor of agent, via drukbezochte publiekslocaties met prikborden, via Nederlandse clubs of verenigingen of via relocation bureaus.
  • ga je (eerst) huren? Probeer altijd de duur van het contract zoveel mogelijk te koppelen aan de verwachte verblijfsduur: tussentijds verhuizen kost tijd, geld en veel energie.
  • voordeel van (eerst) huren voordat je gaat kopen is dat je voor jezelf tijd creëert om gedegen onderzoek te doen naar woonwensen, beschikbare koopwoningen, financieringsmogelijkheden en -regels etc.
  • in een aantal landen is het hebben van een vast adres (te bewijzen via huurcontract en het afsluiten van nutsvoorzieningen) voldoende bewijs van inschrijving; de minimale periode die nodig is voor het verkrijgen van fiscaal inwonerschap (meestal een aantal maanden) start dan per ingang van het huurcontract.
  • check bij het opstellen van een huurcontract wat inbegrepen is; denk ook aan zaken als tuin- en zwembadonderhoud, sneeuwruimen, beschikbaar stellen van (functionerende) apparaten, de staat van het huis.
  • diegene die het huurcontract ondertekent of mede-ondertekent is juridisch gezien huurder.
  • een huurcontract met een beperkte huurperiode kan automatisch worden verlengd, tenzij je binnen de voorgeschreven opzegperiode via de juiste weg opzegt.
  • als huurder teken je vaak ook voor de inventarislijst; check of alles aanwezig is en of er gebreken zijn. Je bent er dus ook voor verantwoordelijk en dient de inventaris te verzekeren.
  • je bent niet verplicht om te betalen via automatische bankmachtiging; een stok achter de deur als de verhuurder gebreken niet oplost of andere verplichtingen niet nakomt.
  • check altijd welke kosten wel en niet inbegrepen zijn, inclusief of exclusief gas, water en licht, servicekosten etc.
  • let op dat de in het huurcontract opgenomen woonoppervlakte ook overeenkomt met de praktijksituatie; vaak worden bijkomende kosten ook berekend over die oppervlakte, en lang niet altijd verrekend met de periode gedurende het jaar dat je er wel of niet bent.
  • check de bereikbaarheid van je woning tot eventuele overlast, van bouwkundige staat tot centraal onderhoud in de omgeving en van nutsvoorzieningen tot een eventuele bewonersvereniging.
  • huur je een woning met meerdere personen, dan is ieder individueel verantwoordelijk voor betaling van de volledige huursom.
  • ook in het buitenland zijn opzegtermijnen vaak wettelijk vastgesteld. Alleen in zeer bijzondere gevallen (sterfgeval, ernstige ziekte, overplaatsing vanwege werk) kan een wettelijke opzegtermijn worden verkort.
  • tegelijkertijd willen de meeste verhuurders zekerheid hebben van een minimale huurperiode, bijvoorbeeld een minimum aantal maanden. Gebruik je de huurwoning alleen als (korte) overbrugging om te zoeken naar een koopwoning, realiseer je dan dat het vaak alsnog mogelijk is om onder het toegezegde minimum uit te komen door op de juiste manier (veelal schriftelijk) op te zeggen en vervolgens alleen de wettelijke minimale opzegtermijn in acht te nemen. E.e.a. natuurlijk ook afhankelijk van wat er in je huurcontract expliciet is vastgelegd, en de energie c.q. kosten die je wilt steken in het meningsverschil over wat er contractueel is vastgelegd versus wettelijke verplichting.
  Wat doe je met je kamer in Nederland als je in het buitenland gaat studeren?

  Wat doe je met je kamer in Nederland als je in het buitenland gaat studeren?

  • Het is niet erg verstandig om je kamer in Nederland op te zeggen voor een aantal maanden. Wil je geen dubbele huur betalen, dan heb je een paar opties:
  • Ben je bereid om jouw kamer in de onderhuur te doen aan een buitenlandse student, dan kun je contact op nemen met instanties in jouw woonplaats die zich inzetten voor huisvesting voor buitenlandse studenten. Deze instanties werken nauw samen met het Internationaal Contactpunt in jouw woonplaats. Ook kun je vaak bij de Studentenhuisvesting een onderhuurcontract ondertekenen voor de student van jouw keuze of voor een student die de stichting kiest.
  • Voel je er niks voor om jouw kamer aan vreemden over te laten, dan kun je (in het geval van studentenhuisvesting) vaak je kamer tijdelijk opzeggen. Je dient wel te vermelden dat je voor je studie naar het buitenland gaat en dat je bij terugkomst weer voor een kamer in aanmerking wilt komen. De stichtingen kunnen uiteraard niet beloven dat je je oude kamer terug krijgt, maar ze garanderen je wel een woonruimte. Je moet bij jouw terugkomst nog wel ingeschreven staan aan een onderwijsinstelling.
  Stagelopen in het buitenland: Waar en hoe regel je een kamer of verblijfplaats?

  Stagelopen in het buitenland: Waar en hoe regel je een kamer of verblijfplaats?

   Hoe overnacht je tijdens je buitenlandse stage?

   • De accommodatie kan enorm variëren; van een plaggenhut in de bush tot een luxe kamer met uitzicht op de zee.
   • Je kunt woonruimte op verschillende manieren regelen.
   • Bij veel uitwisselingsorganisaties word je geholpen bij het vinden van de meest geschikte accommodatie. Je verblijft bijvoorbeeld in een gastgezin, hostel, in de accommodatie bij de stageplaats of soms in specifieke accommodatie voor stagiairs.
   • Als je niet via een bemiddelingsorganisatie gaat stagelopen, kun je het bedrijf waar je stage gaat lopen vragen om hulp bij het zoeken. Vraag ook of je onderwijsinstelling contacten heeft of vraag anderen die je zijn voorgegaan om advies.
   • Soms lukt het niet om vanuit Nederland op tijd een kamer te regelen. Houd er dan rekening mee dat je voor de eerste weken geld opzij moet zetten voor een hostel. Op de plek van bestemming kun je een kamer regelen door de contacten die je daar legt en door bijvoorbeeld lokale advertenties in kranten, winkels, universiteiten etc. op te zoeken.
   • Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de accommodatie en de huurprijzen per locatie sterk kunnen verschillen. Het kan zijn dat je voor sommige appartementen de eerste maand naast huur ook andere kosten hebt, denk bijvoorbeeld aan servicekosten en borg (deze laatste krijg je in principe later wel terug).
   • Is er sprake van een voorafgaande talencursus, dan kun je verblijven in een hostel, bij je eigen schoolaccommodatie of als je wilt bij een gastgezin (ideaal om de cultuur en taal van binnenuit te leren kennen!). Eenpersoonskamers of accommodaties buiten de school/projectlocatie hebben als voordeel dat je meer privacy hebt, maar het kan je ook meer isoleren van andere stagairs. Ga bij jezelf na of je meer hecht aan een eigen stek of juist aan het kunnen delen van ervaringen met anderen. Vraag ook naar tips en ervaringen van anderen die stage hebben gelopen.
   • Verblijf je in een (grotere) stad en ligt je project wat meer in een buitenwijk of aan de rand van de stad, dan kun je kiezen voor een centraler gelegen accommodatie. Nadeel is dat je dagelijks wat meer op en neer moet reizen, al leidt dat vaak juist weer tot leuke ontmoetingen. Voordeel is ook dat je 's avonds wat centraler zit en makkelijker ergens heen kunt voor bijvoorbeeld een late maaltijd, avondwandeling of lokale bar. Let wel altijd op lokale veiligheidswaarschuwingen en zoek bij voorkeur het gezelschap van anderen op.
   • Kies je voor een van de Stage ‘Hot Spots’ zoals Paramaribo, Curaçao of Kaapstad, dan zal het je niet ontbreken aan collega stagiairs waarmee je de vele - soms volledig op de aanwezige studenten ingestelde - restaurantjes, bars en discotheken kunt ontdekken.
     Huis en woonruimte bij langdurig verblijf in het buitenland: vragen en antwoorden

     Huis en woonruimte bij langdurig verblijf in het buitenland: vragen en antwoorden

     Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

     Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

     Wonen, werken en een bestaan opbouwen in een ander land dan je thuisland is -voor de meeste mensen- iets heel anders dan ergens op vakantie gaan of een land 'bereizen'. Niet iedereen heeft de emigratie-bestemming (volledig) zelf in de hand, maar hoe dan ook: onderzoek vooraf zo goed mogelijk je nieuwe bestemming om je een beeld te kunnen vormen van voor- en nadelen.

     • De keuze voor een nieuwe woonomgeving heb je niet altijd zelf in de hand en is natuurlijk sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden en gezinssamenstelling, maar ook bijvoorbeeld van bestaande relaties of real estate contacten van een eventuele werkgever.
     • Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het tijdelijk huren van woonruimte tijdens je zoektocht naar een ideale verblijfplaats: goedkoper dan een hotel en het geeft je meer rust voor reflectie bij het maken van definitieve woonkeuzes.
     • Een tijdje in een omgeving wonen en bijvoorbeeld zien hoe het klimaat doorwerkt in je leefcomfort kan je keuze voor een type huis nog wel eens doen veranderen.
     • Een woning in een compound of expat urbanisatie is niet altijd te voorkomen, maar kan wel de integratie in het land belemmeren, zeker als je voor langere tijd wordt uitgezonden of emigreert.
     • Een gevoel van eenzaamheid of isolement zal je sneller en sterker krijgen als je kiest voor een vakantiepark-achtige woonomgeving en het vakantieseizoen is geëindigd.
     • Input vragen aan anderen is waardevol, maar laat je ook weer niet teveel leiden door enthousiaste reacties van bijvoorbeeld reeds geëmigreerde landgenoten; zeker qua woonomgeving verschillen smaken soms stevig; wat de één prachtige nieuwbouw vindt, vindt de ander een sfeerloze en steriele urbanisatie.
     • Sommige emigranten kiezen voor een locatie met een prettiger woon- en leefklimaat dan hun eigenlijke werklocatie; bijvoorbeeld op Bali wonen flink wat emigranten die werken in Jakarta, Singapore of Perth. De lage vliegkosten en relatief korte reisduur maakt het mogelijk om op maandagochtend heen en op donderdag of vrijdag weer terug te reizen. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van flexibiliteit van werk en werkgever, of je al dan niet met een partner of gezin emigreert, etc.
     • Neem in je bestemmingskeuze ook mee in hoeverre jijzelf, je partner en/of kinderen last kunnen gaan krijgen van het gemis van familie en vrienden. Is die kans aanwezig maar willen jullie toch doorzetten, dan zijn landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje logischer dan landen buiten Europa. Ook dichter bij huis kan heimwee een stevig issue zijn, maar is het wederzijds op bezoek gaan makkelijker te realiseren door goedkopere auto- of vliegverbindingen.

     Eerst droomden we van een buitenhuis met een groot stuk grond. Maar voor onze kinderen zou zo'n geïsoleerde omgeving niet echt aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk zochten we een huis in een kleinere stad. De kinderen kunnen nu naar school fietsen, makkelijk met vrienden afspreken en, als ze wat groter zijn, uitgaan in de stad.

     Portugal emigrant

     Waar op te letten als je gebruik maakt van een makelaar in het buitenland om een woning te vinden?

     Waar op te letten als je gebruik maakt van een makelaar in het buitenland om een woning te vinden?

      Waar moet op te letten als je zelf of via je werkgever, gebruik maakt van een makelaa of real estate agent om een woning voor lang verblijf in het buitenland te vinden?

     • Ga je via een bedrijf aan de slag op je nieuwe bestemming dan heeft men vaak al contacten met makelaars en kan het regelen van woonruimte relatief snel geregeld zijn.
     • Maak je gebruik van een verkenningstrip dan maakt het makelaarskantoor een programma voor je. Je gaat dan onder andere huizen/appartementen bekijken, winkels, ziekenhuizen en eventueel scholen.
     • Stel je er op in dat veel van de huizen of appartementen die je te zien krijgt veelal ongeschikt zijn; het is nu eenmaal wat je real estate firma in portefeuille heeft.
     • Laat je niet te snel overhalen om een keuze te maken; vaak kom je er alsnog achter dat er veel geschiktere huisvesting is, vaak op een veel betere lokatie.
     • Het is dan soms ook raadzaam (als het bedrijf daarmee instemt) eerst een paar maanden in een serviced apartment te verblijven. Tegen de tijd dat je container met inboedel aankomt, heb je dan waarschijnlijk een leuke woning gevonden.
     Wat zijn aandachtspunten als je een huis wilt kopen bij een lang verblijf in het buitenland?

     Wat zijn aandachtspunten als je een huis wilt kopen bij een lang verblijf in het buitenland?

     Aandachtspunten bij het kopen van een huis in het buitenland

     • ook in Nederland gaan de meeste huizenkopers niet over één nacht ijs bij het kopen van een (nieuwe) woning...dus waarom jezelf in het buitenland overhaasten?
     • probeer, mits haalbaar, ter plaatse te gaan kijken; vraag binnen de lokale netwerken naar ervaringen met makelaars en ga er, net als in Nederland, vanuit dat de “beste” woningen vaak via mond-tot-mond reclame verkocht worden.
     • oriënteer je via internet maar staar je er niet op blind (te veel aanbod, foutieve informatie -een verkeerde foto-, eigendoms perikelen). In een aantal landen is juist het via internet beschikbaar gemaakte aanbod kleiner dan wanneer je bij een makelaar binnenstapt, of heeft de makelaar in zijn kantoor veel meer gedetailleerde info beschikbaar dan online.
     • een flink deel van de huizenverkoop verloopt, afhankelijk van bestemming, in het buitenland niet via de makelaar maar via een notaris of rechtstreeks tussen verkoper en koper. Veel rondvragen, relaties onderhouden en zelf gaan kijken kan je de betere tip opleveren.
     • bij online advertenties plaatst men in een aantal landen bewust weinig foto's van het huis zelf, om te voorkomen dat er andere makelaars op af komen
     • in een aantal landen is het niet gebruikelijk een huis te "stylen" (of op te ruimen) wanneer een bezichtiging plaatsvindt...stel je in op het bekijken van een huis waarbij je nog veel persoonlijke items van de huidige eigenaar tegenkomt of waarbij je 'door de troep heen moet kijken'
     • dubbelcheck zoveel mogelijk persoonlijk de (internet)informatie van makelaars omtrent reistijden naar supermarkt, school, werk, vliegveld etc.
     • vind je (online) een woning die je op het eerste gezicht aanspreekt, maak dan gebruik van internettools als Google maps en Google Earth om een eerste indruk te krijgen van de (omgeving van de) woning
     • onderhoud relaties met makelaars; maak duidelijk dat je meer bent dan een van de vele snelle oriënteerders
     • het aanbod van huur- en koopwoningen is, net als in Nederland, seizoensafhankelijk; hou hier rekening mee bij de timing van je verkenningstrips en emigratiemoment
     • de prijzen die gehanteerd worden op expat woning sites zijn soms bewust hoger dan de prijzen voor dezelfde woningen op sites voor lokale inwoners; check bij voorkeur dus (ook) de laatste
     • veel makelaars in het buitenland zijn nog altijd vele malen actiever voor de verkopende dan voor de kopende partij. Ook komt het voor dat men zich als aankoopmakelaar voordoet, maar in de praktijk door de verkopende partij wordt betaald. Als de aankoopmakelaar in dezelfde regio actief is als de verkoopmakelaar, zullen ze elkaar over het algemeen te vriend willen houden.
     • eenzelfde woning kan in het buitenland bij meerdere makelaars of notarissen (tegen verschillende prijzen) aangeboden worden. Het is niet ongebruikelijk dat je bij het regelen van een bezichting een mini-contractje ondertekent dat je - wanneer je overgaat tot koop- verplicht de woning te kopen via de makelaar die de bezichtiging regelde. Kies je alsnog een andere makelaar, dan ontvang je van de initiële makelaar een "boete" van een aantal procenten van de aankoopsom.
     • let bij het kopen ook op de verkoopbaarheid van het huis op de langere termijn aan lokale inwoners of andere expats
     • binnen Europa is het kopen van onroerend goed niet in Europees recht vastgelegd; de eigendomsverordeningen liggen bij de lidstaten zelf
     • koop je onroerend goed buiten Europa dan kunnen andere of aanvullende regels gelden; soms moet je een minimaal bedrag investeren in het land of huis, heb je een aanvullende vergunning nodig of dien je de aankoop onder te brengen in een firma (bijvoorbeeld een bv)
     • leg jezelf niet vast met een koopcontract als je verblijfsvergunning nog niet rond is, ga dan liever eerst huren
     • creeër voldoende (tijd)ruimte, net als bij het kopen van een huis in Nederland, als je ook nog een huis in Nederland te verkopen hebt. Financieringsproblemen bij de koper van jouw 'oude' huis in Nederland kunnen de boel soms flink vertragen.
     • check welke kosten voor jouw rekening komen bij de aankoop (overdracht, notaris, courtage, hypotheek afsluitkosten, inschrijving kadaster, valutarisico,  etc.)
     • check bij de koop van een huis altijd wie rechtmatig eigenaar is (kopie eigendomsakte, kadastrale gegevens)
     • check welke spullen (inventaris) inbegrepen zijn bij de koop; in het buitenland is het vrij gebruikelijk dat de oude eigenaar een aantal zaken meeneemt tenzij je e.e.a. schriftelijk vastlegt
     • neem een (plaatstelijke) architect, aannemer of andere tussenpersoon in de hand die een bouwkundig & taxatierapport opstelt omtrent de staat van het huis, eventuele gebreken, te verwachten (kosten van) verbouwingen e.d.: het geeft je zelf uiteraard meer inzicht maar kan ook ondersteunend werken bij de onderhandelingen omtrent aankoopprijs. Maak heldere afspraken over de kosten van het bouwkundig rapport.
     • overweeg gebruik te maken van een professioneel onderhandelaar; ieder land heeft eigen regels en wetten rondom de aankoop van een huis. In sommige landen is een mondeling bod echt bindend of is bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering geen standaard contractonderdeel. Laat je hierdoor niet verrassen!
     • maak je gebruik van een onafhankelijk onderhandelaar dan zal deze onderzoek doen naar de achtergronden van de woning; het komt bijvoorbeeld voor dat een woning al jaren te koop staat tegen verschillende vraagprijzen. Die kennis is essentieel als je gaat onderhandelen.
     • let, bij het kopen of verbouwen van een woning, extra op eventuele verplichtingen aan derden (erfpacht, erfdienstbaarheden) die het koopproces soms flink kunnen vertragen, eventuele achterstallige schulden of andere beslagen, verbouwingsregels en maak een voorbehoud dat de koop alleen doorgaat wanneer alle bouwvergunningen verkregen worden
     • is het huis (eerder) verhuurd, let dan extra op eventuele lopende huurcontracten, "huurcontracten voor het leven" etc.
     • betaal waar mogelijk de koopsom in termijnen; dat geeft je ruimte rondom bijvoorbeeld het oplossen van verborgen gebreken
     • voor de afweging rondom het inzetten van eigen geld of het aangaan van een lening/hypotheek: maak gebruik van financieel advies rondom zaken als
      • inkomstenbelasting over buitenlandse woning
      • mogelijkheden tot vermindering box 3 ter voorkoming van dubbele belasting
      • fiscale gevolgen in het buitenland
      • gevolgen voor vermogensbelasting
      • gevolgen voor inkomstenbelasting bij verhuur van tweede woning
      • erfbelasting bij nalaten van onroerend goed in het buitenland
     • bij het regelen van een hypotheek: check welke financieringsregels gelden.
      • soms is de inbreng van eigen geld in de hypotheek een vereiste om de hypotheek te kunnen afsluiten.
      • net als in Nederland moet je ook in het buitenland inzicht geven in te verwachten reguliere inkomsten: Dat kan eenvoudigweg je salaris zijn, maar ga je zelf onderemen dan lever je (in de lokale taal vertaalde en vaak door een boekhouder gevalideerde) omzet en winstverwachtingen in.
      • hou er rekening mee dat er in het buitenland vergeleken met Nederland geen (of een veel lagere) hypotheekrente aftrek geldt
      • er kunnen vereisten gelden dat je fiscaal inwoner bent van het land waar je de hypotheek wilt afsluiten; daar zit dan vaak een minimale verblijfsduur (minimaal aantal dagen per jaar) aan verbonden
     • bij het afsluiten van een hypotheek: check tijdig welke documentatie (in welke taal) vereist is; minimaal paspoort, inkomstenverklaring, (evt.) trouwboekje, uittreksel geboorteregister
     • bij alle regelzaken omtrent de aankoop van een huis: hou rekening met wachttijden, soms langer dan je in Nederland gewend was. Bv. de tijd tussen voorlopig en definitief koopcontract (soms maanden), langere middagpauzes van makelaars, gemeentelijke of financiële instanties, e.d. Wil je iets gedaan krijgen neem dan persoonlijk (telefonisch) contact op of ga bij voorkeur langs; vertrouw -afhankelijk van je nieuwe woonbestemming natuurlijk- niet teveel op internet en e-mail.
     • bij het verbouwen van je nieuwe huis: koop materialen ter plaatse of in de regio: busjes en/of bouwvakkers vanuit Nederland laten komen is op de korte termijn gemakkelijker (niet per definitie goedkoper!), maar kost je veel lokale goodwill
     • bij het verbouwen van je nieuwe huis: zorg dat er geen inrichtingsverkeer ontstaat: iedereen wil in de beginfase altijd helpen, maar het is wel zo leuk als er eens iets (spontaans) tegenover staat.

     Wij kochten een gastenverblijf in het Zwarte Woud. Alle ruimtes hebben een eigen uitstraling, heel bijzonder. Aan het onderhoud was de laatste tien jaar door de vorige eigenaar niets gedaan; alle kamers moesten nodig worden gerenoveerd, gemoderniseerd en worden aangepast aan de huidige kwaliteitsnormen. Die extra benodigde investering hadden we snel gezien én meegecalculeerd in onze berekeningen.

     Duitsland emigratie stel

     In Griekenland kent men niet zoiets als een aannemer. Iedereen doet een deeltje van de verbouwing: de man van de fundering, de man van het ijzervlechtwerk, de man van de electra, de man van het metselwerk, de man die komt stucen...niemand werkt met elkaar, en soms werkt men tegen elkaar in. Dat is in Nederland soms ook zo, maar dan heb je in de aannemer in ieder geval nog een centraal aanspreekpunt.

     Griekenland emigrant

     Na eerste pogingen met een Spaanse aannemer (bleek achteraf niet goed bekend te staan in de regio) en Engelse aannemer (werklui bleven na 1 week weg) vonden we -via via- een betrouwbare en ervaren Spaanse bouwvakker. Had altijd in de bouw gewerkt, maar zat nu zonder baan. Hij vormde een bouwploeg, het bleek een gouden greep. Vakkundige lui die goed volgens de planning werkten en open communiceerden waar het nodig was. Vanaf de start van de verbouwing spraken we veel meer Spaans, en ging onze basis met sprongen vooruit. Een welkom bijkomend voordeel!

     Spanje emigrant

     Onze Duitse aannemer was totaal niet zelfstandig! Bij elk plintje vroegen ze hoe zij het aan moesten pakken, om gek van te worden! Uiteindelijk kozen we voor een Nederlands bedrijf die de klus klaarde. Die communiceerden wel op de manier die ik gewend was. Tegelijkertijd realiseerde ik me hoe sterk mijn Nederlandse gebruiken en manier van communiceren nog was.

     Duitsland emigrant

     Het was een hele onderneming om een stuk grond te kopen in Griekenland. Voor de aankoop van de grond moesten we uiteraard stukken ondertekenen bij een notaris. Incl. benodigde getuigen, maar die hadden we niet. Onze taxichauffeur werd getuige, samen met de man van de kiosk op de hoek van straat van de notaris. Een docente Engels kwam een en ander vertalen. Op die manier kochten we ruim 4.000 m2 grond!

     Griekenland emigrant

     Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

     Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

     Een huis of woning huren in het buitenland

      

     Eerste hulp bij woonruimte zoeken in het buitenland

     • een huurhuis vind je via je werkgever (als je wordt uitgezonden), via vrienden, bekenden, familie, collega's in Nederland of het buitenland, via social media, advertenties, via een verhuurkantoor of agent, via drukbezochte publiekslocaties met prikborden, via Nederlandse clubs of verenigingen of via relocation bureaus.
     • ga je (eerst) huren? Probeer altijd de duur van het contract zoveel mogelijk te koppelen aan de verwachte verblijfsduur: tussentijds verhuizen kost tijd, geld en veel energie.
     • voordeel van (eerst) huren voordat je gaat kopen is dat je voor jezelf tijd creëert om gedegen onderzoek te doen naar woonwensen, beschikbare koopwoningen, financieringsmogelijkheden en -regels etc.
     • in een aantal landen is het hebben van een vast adres (te bewijzen via huurcontract en het afsluiten van nutsvoorzieningen) voldoende bewijs van inschrijving; de minimale periode die nodig is voor het verkrijgen van fiscaal inwonerschap (meestal een aantal maanden) start dan per ingang van het huurcontract.
     • check bij het opstellen van een huurcontract wat inbegrepen is; denk ook aan zaken als tuin- en zwembadonderhoud, sneeuwruimen, beschikbaar stellen van (functionerende) apparaten, de staat van het huis.
     • diegene die het huurcontract ondertekent of mede-ondertekent is juridisch gezien huurder.
     • een huurcontract met een beperkte huurperiode kan automatisch worden verlengd, tenzij je binnen de voorgeschreven opzegperiode via de juiste weg opzegt.
     • als huurder teken je vaak ook voor de inventarislijst; check of alles aanwezig is en of er gebreken zijn. Je bent er dus ook voor verantwoordelijk en dient de inventaris te verzekeren.
     • je bent niet verplicht om te betalen via automatische bankmachtiging; een stok achter de deur als de verhuurder gebreken niet oplost of andere verplichtingen niet nakomt.
     • check altijd welke kosten wel en niet inbegrepen zijn, inclusief of exclusief gas, water en licht, servicekosten etc.
     • let op dat de in het huurcontract opgenomen woonoppervlakte ook overeenkomt met de praktijksituatie; vaak worden bijkomende kosten ook berekend over die oppervlakte, en lang niet altijd verrekend met de periode gedurende het jaar dat je er wel of niet bent.
     • check de bereikbaarheid van je woning tot eventuele overlast, van bouwkundige staat tot centraal onderhoud in de omgeving en van nutsvoorzieningen tot een eventuele bewonersvereniging.
     • huur je een woning met meerdere personen, dan is ieder individueel verantwoordelijk voor betaling van de volledige huursom.
     • ook in het buitenland zijn opzegtermijnen vaak wettelijk vastgesteld. Alleen in zeer bijzondere gevallen (sterfgeval, ernstige ziekte, overplaatsing vanwege werk) kan een wettelijke opzegtermijn worden verkort.
     • tegelijkertijd willen de meeste verhuurders zekerheid hebben van een minimale huurperiode, bijvoorbeeld een minimum aantal maanden. Gebruik je de huurwoning alleen als (korte) overbrugging om te zoeken naar een koopwoning, realiseer je dan dat het vaak alsnog mogelijk is om onder het toegezegde minimum uit te komen door op de juiste manier (veelal schriftelijk) op te zeggen en vervolgens alleen de wettelijke minimale opzegtermijn in acht te nemen. E.e.a. natuurlijk ook afhankelijk van wat er in je huurcontract expliciet is vastgelegd, en de energie c.q. kosten die je wilt steken in het meningsverschil over wat er contractueel is vastgelegd versus wettelijke verplichting.
     Wat is handig om te inventariseren in je nieuwe woning in het buitenland?

     Wat is handig om te inventariseren in je nieuwe woning in het buitenland?

     • hoogte, breedte en lengtematen van alle kamers en andere ruimten
     • breedte van alle deuren
     • hoogte en breedte van alle ramen
     • mogelijkheden om zonwering te bevestigen
     • hoogte van muurtjes onder de ramen
     • beschikbare ruimte voor koelkast
     • beschikbare ruimte voor fornuis
     • plaats aansluiting telecom aansluitingen en afstand tot de plaats waar je routers, radio, TV etc. wilt plaatsen
     • aantal en plaats stopcontacten
     • voorschriften van de huiseigenaar & gemeente
     • wanneer komt de gemeentereiniging langs
     • is er aansluiting op het gasnet
     • wanneer is de schoorsteen de laatste keer geveegd
     • is er een speciale aansluiting voor elektrisch koken
     • is het houden van huisdieren toegestaan
     • kan de verhuiswagen tot voor de deur komen
     • is er een hijsbalk aanwezig
     • is er een lift beschikbaar voor de verhuizing
     • kan er een verhuislift geplaatst worden
     Wat zijn aandachtspunten als je in het buitenland stabiel internet wilt hebben op een meer afgelegen woonlocatie?
     Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

     Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

     Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

     Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

     • Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
     • Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
     • Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
     • Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
     • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
     • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
     • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
     Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

     Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

     • vraag om originele loonstroken en bankafschriften
     • vraag om verklaring van vorige verhuurder inz. Betalingsgedrag of eventuele overlast
     • neem persoonlijk contact op met vorige verhuurder
     • vraag om originele werkgeversverklaring (bel de werkgever op)
     • vraag om inzage van originele identiteitsbewijs
     • vraag om origineel uittreksel uit bevolkingsregister
     • vraag om betaling van een borg en 2-3 maanden huur vooraf
     • bouw een dossier op en neem direct maatregelen bij één maand huurachterstand
     • los van het inzien van de documentatie zelf, zegt vaak ook al veel hoe soepel of niet iemand met bovenstaande vragen omgaat.
     Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

     Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

     • een standaard huurcontract voldoet in het geval van tijdelijke verhuur meestal niet; check altijd de contracten die professionele verhuurbedrijven hanteren. Let op bij verlenging van het huurcontract: het wordt dan vrijwel altijd een verhuurcontract voor onbepaalde tijd!
     • maak in het verhuurcontract duidelijk dat het om tijdelijke verhuur gaat vanwege vertrek naar het buitenland, met het doel om bij terugkeer weer in de woning te gaan wonen
     • laat een heldere einddatum opnemen, met (wederzijds) een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid.
     • laat ook een ontruimingsbeding ('diplomatenclausule') in het contract opnemen, In een diplomatenclausule wordt vastgelegd dat jij de huurovereenkomst kan beëindigen omdat je a) zélf de woning direct voorafgaand aan de huurovereenkomst hebt bewoond, en b) na afloop van de huurovereenkomst de woning ook weer zelf gaat bewonen. Ondanks de diplomatenclausule moet natuurlijk nog steeds de huurovereenkomst opgezegd worden, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn (die voor de verhuurder kan oplopen tot zes maanden), en natuurlijk middels het noemen van de diplomatenclausule als opzeggingsgrond.
     • denk voor terugkeer in alle gevallen aan tijdige (schriftelijke, aangetekende) opzegging van de verhuur (3-6 maanden afhankelijk van verhuurperiode): voorkom automatische omzetting naar verhuurcontract met onbepaalde tijd
     • als verhuurder ben je verplicht het huis te onderhouden. Klein zaken zijn voor kosten van de huurder (mits het te repareren onderdeel eenvoudig bereikbaar is), grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening verhuurder. De huurder moet de verhuurder toestemming geven om grote reparaties en onderhoud te doen.
     • laat gas, water en licht door de huurder betalen, laat een waarborgsom opnemen in het contract, maak waar het enigszins kan kennis met de huurder(s) en laat de staat van je inboedel vaststellen
     • er zijn online verschillende modellen van een huurcontract te vinden. Informeer ook eens bij de in "verhuur bij emigratie" gespecialiseerde bedrijven; niet alleen kunnen ze je werk uit handen nemen, ook hebben zij modelcontracten beschikbaar gebaseerd op jarenlange ervaring

     In een huurcontract staat onder meer:

     • wie de huurder is;
     • wie de verhuurder is;
     • de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
     • de hoogte van de borg;
     • het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
     • de datum van ingang van het huurcontract;
     • het tijdstip en wijze van betaling;
     • de datum waarop jaarlijks de huur kan kan worden verhoogd;
     • de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
     • de huisregels;
     • de handtekening van de huurder en de verhuurder.
     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     • ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
     • dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
     • soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
     • hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
     • besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering

     Wat kan JoHo voor je betekenen?

     Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     Wat moet je doen als je je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     • Het kan vervelend zijn om je uit te schrijven als je nét een huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de lijst staat.
     • Toch is uitschrijving verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
     • Wanneer je voor langere tijd weggaat, kan het voordelig zijn om je huur op te zeggen.
     • Wil je dit echt niet? Dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder of woningcorporatie.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 2 jaar.
     • Soms kan je, in overleg met de woningcorporatie, ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
     Wat kun je doen tegen de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente voor je huurwoning of wachtlijst?
     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
     • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
     • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
     • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.

     Checklist voor je bestemming, woonlocatie en woonruimte bij lang verblijf in het buitenland of emigratie

     Checklist voor je bestemming, woonlocatie en woonruimte bij lang verblijf in het buitenland of emigratie

     Oriëntatie

     basisoriëntatie starten met betrekking tot een nieuwe woonomgeving

     shortlist maken van eisen en wensen

     inplannen van een oriëntatie trip / verkennningsreis - waar haalbaar; zie elders voor aandachtspunten

     inventariseren van woonopties voor eventuele achterblijvende kinderen: eigen woning, internaat, familie etc.

     gebruik maken van de Keuzehulp "Oriëntatie op een nieuwe woonomgeving" (zie Crossroads: Topic pagina Woonruimte & Huis)

     Woning in buitenland

     afweging maken: huren, direct kopen of eerst tijdelijk huren

     ervaringen inventariseren (positief, neutraal, negatief) van andere buitenlanders/Nederlanders in je nieuwe woonomgeving

     inventarisatie maken van makelaars of verhuurders die voldoende ervaring hebben met verhuur of verkoop aan buitenlanders

     minimum eisen én een maximum budget bepalen voor een nieuwe woning (handig tijdens het zoeken van woonruimte)

     contact leggen met een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier; denk bv. ook aan eigendomsrecht, grond, erfpacht, recht van overpad etc.

     in kaart brengen van en grip krijgen op alle stappen/fasen in het aankoop- of huurproces en de logische volgorde daarvan;

     foto's maken van de nieuwe koop- of huurwoning en lijst opstellen van de staat van aanwezige c.q. over te nemen goederen

     laten onderzoeken van de staat van je koopwoning (voordat je tot koop overgaat!)

     inzicht krijgen in c.q. deskundigheid inhuren bij het proces rondom de koop- of huurcontracten

     inhuren van een gespecialiseerde lokaal goed ingevoerde onderhandelaar als je tot aankoop van een woning wilt overgaan

     inhuren van een financieel en fiscaal adviseur die de lokale wetgeving goed kent als je tot aankoop van een woning wilt overgaan

     tijdig! regelen van alle benodigde documentatie rondom de hypotheek als je die gaat afsluiten bij de aankoop van een woning

     laten aansluiten van voorzieningen door nutsbedrijven; liefst 24-48 uur voor aankomst

     bouwkundig en taxatie rapport laten opstellen voor aankoop van een woning (staat huis, gebreken, verbouwingsmogelijkheden

      uitzoeken en regelen van de diverse ict-voorzieningen: internet, telefonie, tv/kabel/satelliet (ook desgewenst: Nederlandse radio/televisie)

     verzekeringen en veiligheidsmaatregelen regelen; expathuizen zijn soms een extra gewild target

     gebruik maken van de Keuzehulp "Huren of kopen van een huis" (zie Crossroads: Topic pagina Woonruimte & Huis)

     Woning in Nederland

     voorbereiden van de beslissing: verkopen, onderverhuren, in beheer geven of (tijdelijk) leeg laten staan

     bij beëindigen van huur: uitzoeken in welke (originele) staat je de woning moet opleveren en welke eventuele klussen daar uit voort komen (denk aan terugkrijgen van openstaande borg)

     tijdstip afspreken voor het afsluiten van nutsvoorzieningen in je huur- of koopwoning: niet te vroeg (hou rekening met verhuisdag etc.) en niet te laat (onnodige lasten)

     eventueel gebruik maken van een intermediair als je je woning gaat verhuren

     contact opnemen met Belastingdienst Particulieren/Buitenland als je je woning in Nederland aanhoudt

     gebruik maken van de Keuzehulp "Zoeken van een huurder" en "Opstellen van een huurcontract" (zie Crossroads: Topic pagina Woonruimte & Huis)

     Stagelopen in het buitenland: wat heb je nodig en waar kan je beste heen?

     Stagelopen in het buitenland: wat heb je nodig en waar kan je beste heen?


     Wat is een stage in het buitenland?

     • Een stage in het buitenland wil zeggen dat je voor bepaalde tijd bij een buitenlandse organisatie gaat meewerken om te helpen en met name om er zelf van te leren.
     • Voor je werk krijg je in het algemeen geen vergoeding in de vorm van salaris, onkostenvergoeding of bijvoorbeeld kost en inwoning. Tenzij je in een sector aan de slag gaat waar je met je Nederlandse achtergrond van toegevoegde waarde kan zijn, en er voldoende budget aanwezig is bij de betrokken organisatie.

     Waarom zou je stagelopen in het buitenland?

     • Om ervaring op te doen in je eigen werkveld, of in de sector waar je later mogelijk wil werken.
     • Om jezelf in een andere omgeving aan het werk te zien.
     • Om ook eens in een ander werkgebied te kunnen werken, en te merken of dat bevalt.
     • Om als opstap te gebruiken voor een lokale baan met salaris.
     • Om anderen te helpen met jouw inzet en vaardigheden.
     • Om organisaties of doelstellingen te ondersteunen die jij belangrijk vindt in je leven.

     Wat heb je nodig als je in het buitenland stage wilt gaan lopen?

     Waar kan je het beste stagelopen in het buitenland?

     In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij een stage in het buitenland?

     • Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij een stage in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken
      • Lokale organisaties bieden doorgaans geen, of zeer beperkte, verzekeringen.
      • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt.
      • Tijdens je stage in het buitenland vervalt in de meeste landen de dekking van je Nederlandse zorgverzekering zodra je een vergoeding of kost en inwoning krijgt met een waarde van meer dan 180 euro per maand. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om goed verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
      • Lees meer bij stage in het buitenland verzekeren

     Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

     Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

     Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

     Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

     • Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
     • Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
     • Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
     • Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
     • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
     • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
     • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
     Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

     Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

     • vraag om originele loonstroken en bankafschriften
     • vraag om verklaring van vorige verhuurder inz. Betalingsgedrag of eventuele overlast
     • neem persoonlijk contact op met vorige verhuurder
     • vraag om originele werkgeversverklaring (bel de werkgever op)
     • vraag om inzage van originele identiteitsbewijs
     • vraag om origineel uittreksel uit bevolkingsregister
     • vraag om betaling van een borg en 2-3 maanden huur vooraf
     • bouw een dossier op en neem direct maatregelen bij één maand huurachterstand
     • los van het inzien van de documentatie zelf, zegt vaak ook al veel hoe soepel of niet iemand met bovenstaande vragen omgaat.
     Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

     Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

     • een standaard huurcontract voldoet in het geval van tijdelijke verhuur meestal niet; check altijd de contracten die professionele verhuurbedrijven hanteren. Let op bij verlenging van het huurcontract: het wordt dan vrijwel altijd een verhuurcontract voor onbepaalde tijd!
     • maak in het verhuurcontract duidelijk dat het om tijdelijke verhuur gaat vanwege vertrek naar het buitenland, met het doel om bij terugkeer weer in de woning te gaan wonen
     • laat een heldere einddatum opnemen, met (wederzijds) een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid.
     • laat ook een ontruimingsbeding ('diplomatenclausule') in het contract opnemen, In een diplomatenclausule wordt vastgelegd dat jij de huurovereenkomst kan beëindigen omdat je a) zélf de woning direct voorafgaand aan de huurovereenkomst hebt bewoond, en b) na afloop van de huurovereenkomst de woning ook weer zelf gaat bewonen. Ondanks de diplomatenclausule moet natuurlijk nog steeds de huurovereenkomst opgezegd worden, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn (die voor de verhuurder kan oplopen tot zes maanden), en natuurlijk middels het noemen van de diplomatenclausule als opzeggingsgrond.
     • denk voor terugkeer in alle gevallen aan tijdige (schriftelijke, aangetekende) opzegging van de verhuur (3-6 maanden afhankelijk van verhuurperiode): voorkom automatische omzetting naar verhuurcontract met onbepaalde tijd
     • als verhuurder ben je verplicht het huis te onderhouden. Klein zaken zijn voor kosten van de huurder (mits het te repareren onderdeel eenvoudig bereikbaar is), grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening verhuurder. De huurder moet de verhuurder toestemming geven om grote reparaties en onderhoud te doen.
     • laat gas, water en licht door de huurder betalen, laat een waarborgsom opnemen in het contract, maak waar het enigszins kan kennis met de huurder(s) en laat de staat van je inboedel vaststellen
     • er zijn online verschillende modellen van een huurcontract te vinden. Informeer ook eens bij de in "verhuur bij emigratie" gespecialiseerde bedrijven; niet alleen kunnen ze je werk uit handen nemen, ook hebben zij modelcontracten beschikbaar gebaseerd op jarenlange ervaring

     In een huurcontract staat onder meer:

     • wie de huurder is;
     • wie de verhuurder is;
     • de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
     • de hoogte van de borg;
     • het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
     • de datum van ingang van het huurcontract;
     • het tijdstip en wijze van betaling;
     • de datum waarop jaarlijks de huur kan kan worden verhoogd;
     • de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
     • de huisregels;
     • de handtekening van de huurder en de verhuurder.
     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     • ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
     • dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
     • soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
     • hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
     • besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering

     Wat kan JoHo voor je betekenen?

     Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     Wat moet je doen als je je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

     • Het kan vervelend zijn om je uit te schrijven als je nét een huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de lijst staat.
     • Toch is uitschrijving verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
     • Wanneer je voor langere tijd weggaat, kan het voordelig zijn om je huur op te zeggen.
     • Wil je dit echt niet? Dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder of woningcorporatie.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 2 jaar.
     • Soms kan je, in overleg met de woningcorporatie, ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
     Wat kun je doen tegen de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente voor je huurwoning of wachtlijst?
     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

     • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
     • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
     • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
     • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
     • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.

     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

     • ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
     • dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
     • soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
     • hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
     • besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering

     Wat kan JoHo voor je betekenen?

     Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

     Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

          

     Stagelopen in het buitenland: uitgelichte organisaties

     Stagelopen in het buitenland: uitgelichte organisaties

     Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

     JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

     Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

     JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

     Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

     Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

     Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

     Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
      

     Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

     The world of JoHo footer met landenkaart

     JoHo: crossroads uit selectie
     Studie en kennis in binnen- en buitenland: uitgelichte startpagina's

     Studie en kennis in binnen- en buitenland: uitgelichte startpagina's

     JoHo: paginawijzer

     Thema's

     Wat vind je op een JoHo Themapagina?

     • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
     • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

     Crossroad: volgen

     • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

     Crossroad: kiezen

     • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

     Footprints: bewaren

     • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
     • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

     Abonnement: nemen

     • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

     Hoe is de pagina op gebouwd

     • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
     • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
     • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
     • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
     • De statussen:
     1. Start
     2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
     3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
     4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
     5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
     6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
     7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
     8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
     9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
     10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
      JoHo: footprints achterlaten
      JoHo: pagina delen

      The world of JoHo footer met landenkaart

      JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken