Verzekeringen voor de Filipijnen: van gezondheidszorg tot zorgverzekering en emigratie tot reisverzekering

 

Hoe is het systeem van ziektekosten geregeld op de Filipijnen?

 • In 2013 is er op de Filipijnen een Universal Healthcare Bill aangenomen, die een ziektekosten verzekering voor alle filipinos regelt, in bijzonder voor de armen. 
 • Phil Health is de ziektekosten verzekering die onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Gezondheid. De doelstelling is om ziektekosten verzekeringen toegankelijk te maken en om betaalbare toegankelijke gezondheids services aan te bieden aan alle filipinos.
 • Algemeen: Als je geholpen wilt worden, bij het ziekenhuis (huisarts), tandarts, verloskundige, kraamzorg of consulatie bureau, dan dien je de rekeningen zelf te betalen voor of na het consult. De meeste artsen hebben een opleiding gevolgd bij gerespecteerde universiteiten op de Filipijnen en in medische instanties in de US.
 • Huisarts: Huisartsen hebben vaak kantoortjes in ziekenhuizen en werken met spreekuur. Het is gebruikelijker om als er iets mis is met je gezondheid, naar een specialist te gaan. De specialisten hebben ook inloop spreekuur en vaak een kantoor in het ziekenhuis. Kwalitatief goede gezondheidszorg is in Manila beschikbaar. 
 • Tandarts: Er zijn verschillende soorten tandartsen. Het is handig om een betrouwbare tandarts te regelen. Over het algemeen zijn er goede tandartsen aanwezig, die internationale standaarden volgen, en voor een redelijke prijs. En als je niet zeker bent van een bepaalde procedure om een second opinion of prijs indicatie aan te vragen.
 • Verloskunde & kraamzorg: Zoek voor JCI geaccrediteerde verloskundigen en kraamverzorgers. 
 • Consultatiebureau: Er zijn verschillende Consultatie bureaus, vanwege de gevarieerdheid van de agentschappen. Je kan deze gemakkelijk online vinden. 
 • Ziekenhuizen: Probeer als je een ziekenhuis zoekt een JCI geaccrediteerd ziekenhuis te vinden. De JCI is een internationale accreditatie, die kwaliteit garandeert op een internationaal niveau. In Manila zijn de volgende ziekenhuizen JCI geaccrediteerd: The Medical City (Pasig), St Lukes ( in Quezon City en Taguig), Makati Medical Center (in Makati), Asian Hospital en Medical Center (in Muntinlupa). In de afgelopen jaren is er een vermeerdering geweest in vraag naar gezondheidszorg en ziekenhuizen hebben het soms lastig om de grote vraag bij te houden. 

Stelt de Filipijnen bepaalde eisen aan je (internationale) ziektekostenverzekering om je te kunnen vestigen?

 • Het is niet bij wet vereist om als expat verplicht een ziektekosten verzekering te hebben.
 • In sommige omstandigheden, zoals SRRV (Special Residents Retiree Visa)-ers kunnen toegang krijgen tot Phil Health (lokale filippijnse ziektenkosten verzekering). In meeste gevallen zijn expats vereist om prive gezondheids verzekering te hebben.
 • De kwaliteit van instanties kunnen significant verschillen, dus het is aan te raden om hulp te zoeken bij instanties die goed aangeschreven staan.

Onder welke dekkingsregio valt de Filipijnen bij verzekeraars en zijn er eventueel extra aandachtspunten als je er gaat wonen & werken?

 • Het type verzekering dat gedekt is op de Filipijnen is afhankelijk van de Verzekeringsmaatschappij, waar je je ziektekosten verzekering regelt.
 • Sommige gebieden worden gevaarlijk beschouwd, afhankelijk van huidige gebeurtenissen, kunnen deze gebieden buiten het dekkingsgebied van jouw verzekeringsmaatschappij vallen. Zorg ervoor dat je up to date bent met informatie verkrijgen mbt de dekkingsgebieden van jouw specifieke ziektekosten verzekering. 

Waar op te letten als je een ziektekostenverzekering wilt afsluiten voor lang verblijf op de Filipijnen

Waar op te letten als je je inboedel wilt verzekeren in de Filipijnen?

 • Afhankelijk van waar je woont en wat voor huis je hebt, kan je een verzekering vinden, die past bij jouw persoonlijke behoeften. 
 • Sommige huizen in subdivisies hebben beveiligers in dienst die in de gaten houden wie er het complex inkomt en wie het complex verlaat. 
 • Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past. 
 • Sommige huizen hebben beveiligheidsmensen in dienst en hebben hekken. Als deze extra veiligheids maatregelen niet beschikbaar zijn, dan is het belangrijk om een inboedel verzekering af te sluiten. 
 • De Filipijnen hebben lokale verzekerings maatschappijen die inboedel verzekeringen regelen.
 • Speciale expat/internationale verzekeringsmaatschappijen bestaan, die inboedel verzekeringen regelen voor mensen die in het buitenland wonen. 

Hoe is particuliere aansprakelijkheid geregeld in de Filipijnen?

 • Het afsluiten van een persoonlijke aansprakelijkheids verzekering is altijd een goed idee en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk (bijvoorbeeld als je een auto gaat kopen).
 • Op de Filipijnen zijn er lokale verzekeringsmaatschappijen die voorzien in persoonlijke aansprakelijkheids verzekeringen. 
 • Als je een auto hebt gekocht, is het mogelijk om bij de LTO (Land Transportation Office) een verzekering af te sluiten.
 • Speciale expat en internationale verzekeringsmaatschappijnen bestaan die persoonlijke aansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden voor mensen die in het buitenland wonen. 

Hoe verzeker je een gehuurde of gekochte auto in de Filipijnen?

 • Verplichte derde partij aansprakelijkheids verzekering is nodig voor iedere eigenaar van een auto (niet als je een auto huurt). 
 • Het is mogelijk om deze aansprakelijkheids verzekering aan het schaffen bij de LTO (Land Transportation Office).
 • Deze aansprakelijkheids verzekering kost PHP 560 per jaar en kan PHP 100,000 dekken.
 • Je kan naast deze aansprakelijkheids verzekering ook een extra verzekering afsluiten tegen diefstal of natuurlijke rampen. Deze verzekering kost gemiddeld PHP 12,000 tot PHP 20,000 per jaar, afhankelijk van het type auto en de waarde van de auto.

Waar op te letten als je met een (gehuurde) scooter, brommer of motor gaat rondrijden in de Filipijnen?

 • Het huren van een motor/scooter kan lastig zijn, omdat veel verhuur bedrijven een lange lijst hebben van eisen en regels.
 • Alhoewel het huren van een motor in de meeste Zuid-Oost Aziatische landen heel populair is, het huren van een scooter of motor is minder populair op de Filippijnen en het vinden van goede verhuurbedrijven kan lastig zijn. 
 • De meeste verzekeringen dekken persoonlijke aansprakelijkheid met betrekking tot voertuigen niet en deze dienen apart te worden aangeschaft. Ga dat na bij jouw verzekerings maatschappij.
 • Buitenlanders kunnen op de Filippijnen, 90 dagen na hun aankomst een auto/motor besturen, mits het rijbewijs in het engels is. 

Verder lezen of emigreren naar de Filipijnen of een reis naar de Filipijnen voorbereiden

 

 

Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

JoHo: crossroads via de bundel

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten