Actief rechten studeren is meer dan alles uit het hoofd leren, het betekent ook effectief en efficiënt studeren. Je moet inhoudelijke verbanden kunnen leggen; het plaatsen van details in een groter geheel is een voorbeeld van een juridische vaardigheid die gaandeweg de studie ontwikkeld moeten worden.
Juridische vaardigheden zijn nodig bij het bestuderen van regelgeving en jurisprudentie, bij het oplossen van een casus, bij het opstellen van processtukken, bij het voorbereiden van pleidooien, bij het ontwerpen van contracten, etc. De basisvaardigheden om dit te kunnen, zijn al opgedaan op de middelbare school, maar nu moeten de onderzoeksvaardigheden verder worden uitgediept. Het behandelen en presenteren van een onderwerp met eigen argumenten is nu niet meer voldoende, de argumenten moeten in een wetenschappelijke context geplaatst worden en er worden eisen gesteld aan de verantwoording van het onderzoek.
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is enorm belangrijk voor een succesvolle rechtenstudie, omdat de student veel moet omgaan met bestaande teksten en zelf teksten moet kunnen produceren. Studenten die net beginnen aan het eerste jaar mogen er vanuit gaan dat zij moeten beschikken over de volgende taalvaardigheden:
-
Zij moeten de hoofdgedachte van een tekst kunnen aanwijzen
-
Inhoudelijke en functionele relaties tussen tekststukken kunnen benoemen
-
Zij moeten teksten kunnen samenvatten
-
Het herkennen van argumenten en standpunten
-
De aanvaardbaarheid van een betogende tekst beoordelen
-
Toch blijkt er een grote groep eerstejaars te zijn die onvoldoende in staat zijn zich schriftelijk uit te drukken. Zo is nauwkeurig, duidelijk en foutloos Nederlands kunnen schrijven enorm van belang, maar blijken studenten hier veel moeite mee te hebben. De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam doen daarom hun best de taalvaardigheid van deze studenten bij te spijkeren. Hiervoor zijn talloze websites ontwikkeld ter ondersteuning.
De meeste aankomende studenten zijn alleen gewend om informatie op te zoeken met zoekmachines als Google. Het is wel snel, maar verschrikkelijk inefficiënt voor het zoeken naar adequate juridische informatie. Zo hebben termen als ‘persoon’ of ‘schuld’ een geheel andere juridische betekenis dan in de gewone omgangstaal. Google zal dit onderscheid niet maken, en daardoor zullen veel resultaten nutteloos zijn. Het vaststellen van geschikte zoektermen vereist dus specifieke aandacht. Daarnaast moet er opgepast worden voor het gevaar van onbetrouwbare informatie; een mooi vormgegeven website wil niet zeggen dat de inhoud juridisch gezien adequaat is.
Daar komt dan nog het probleem bij dat veel goede rechtswetenschappelijke informatie niet zomaar te vinden is met een zoekmachine op internet. Commerciële uitgevers stellen informatie slechts beschikbaar voor abonnees. Deze abonnementen zijn duur, maar via de juridische bibliotheek kunnen studenten vaak wel bij dergelijke commerciële informatiebronnen komen. Zoeken vanuit de juridische bibliotheek is dus aan te bevelen. Bepaal je informatiebehoefte en vraag zo nodig de bibliothecaris voor hulp. Vaak hebben zij al een lijst betrouwbare rechtswetenschappelijke informatie en databanken. Als er al wat informatie is verkregen, dan is het mogelijk om de nieuw gevonden termen in te voeren in een zoekmachine. Voor de studie Rechtsgeleerdheid zijn Google Scholar en Scirus geschikt.
Hierbij komt er veel nuttige extra informatie, en worden slechte bronnen niet aangeboden.
Voor een goede zoekstrategie doorloopt men altijd de volgende stappen:
-
Informatiebehoefte afbakenen
-
Geschikte informatiebronnen kiezen
-
Efficiënt zoeken binnen bronnen
-
Beoordeling gevonden informatie
-
Naast het beoordelen van informatie op betrouwbaarheid en actualiteit (is dit stuk regelgeving bijvoorbeeld wel de officiële en oorspronkelijke versie?), moet er constant verantwoording worden afgelegd door een verwijzing. Hoe er correct verwezen moet worden naar de correcte bronnen, staat beschreven in de Leidraad voor juridische auteurs, uitgegeven door Kluwer. Deze leidraad is gratis te downloaden van het internet.
Naast een zelfstandige en kritische attitude is een zakelijke attitude eveneens gewenst tijdens de studie, alsook later in de praktijk. Een zakelijke houding heeft enkele voordelen. Zo biedt het bescherming, aangezien het niet is toegestaan in de academische wereld anderen persoonlijk aan te vallen. Zo’n negatieve uitspraak over een ander persoon is geen geldig argument, het is namelijk een drogreden ad hominem. Een zakelijke houding tegenover het werk van anderen, maar ook tegenover het eigen werk, is dus een pre. Men is dan beter in staat om zelfstandig goed werk af te leveren.