Kennisoverdracht & Communicatiekracht: van argumentatie tot tekstgebruik

 

 Boodschappen overdragen, begrip kweken en betrokkenheid versterken

 

Argumentatatie - Communicatie - Overtuigingskracht - Redenatie - Tekstgebruik - Schrijfvaardigheden

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Inhoud

communicatie en communiceren

 • Argumentatie en logica, vaan cliché's tot redeneringen
 • Gedachte en ideevorming, van brainstorm naar briljant idee
 • Communicatiestudie & Communicatiewetenschap
 • Internationale communicatie en cross-culturele wetenschap

communicatievaardigeheden, taal en tekstgebruik

 • Gesprekken en dicussies bij studie en werk
 • Taal en tekstgebruik om kennis over te brengen of voor meer begrip te zorgen
 • Taalcursussen in het buitenland doen en talenreizen maken
Wat is communicatie en wat betekent communiceren?

Wat is communicatie en wat betekent communiceren?

 

  Communiceren

  • Communiceren is het helder en duidelijk kunnen overbrengen van ideeën en informatie en dit zodanig doen dat de essentie wordt begrepen. Je gebruikt daarbij bestaande communicatiemiddelen effectief. Communicatie kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals mondeling en schriftelijk. Vaak is de wijze van communiceren afhankelijk van de situatie. 

  PR & Communicatie

  • Zolang als er organisaties bestaan, is er communicatie tussen de betrokkenen. Het vakgebied communicatie is echter pas goed tot ontwikkeling gekomen in de vorige eeuw. Organisaties werden groter, er ontstonden nieuwe media en het imago van een organisatie werd belangrijker.
  • Met het groeien van de organisaties ontstond er een behoefte aan de ontwikkeling van interne communicatiekanalen en -systemen, om alle medewerkers van de ontwikkelingen binnen de organisatie en in de branche op de hoogte te houden. Behalve binnen een organisatie communiceert een organisatie ook met de buitenwereld. Bedoelingen, ontwikkelingen en overwegingen worden uitgelegd om klanten, partners en investeerders te beïnvloeden. Het beeld dat de buitenwereld van de organisatie en haar producten of diensten heeft, is van grote invloed op de interesse van klanten, sponsoren, subsidieverstrekkers, investeerders en andere mogelijke samenwerkingspartners of afnemers.
  • Tegenwoordig denken vrijwel alle bedrijven en organisaties na over hoe zij overkomen op de buitenwereld. Kleine organisaties hebben social media,  websites en advertenties  De grotere organisaties ontwikkelen communicatievisies en -beleid en werken constant aan de verbetering van het geïntegreerde palet van on- en offline uitingen en acties om hun producten (of ideeën) aan de man te brengen en zichzelf te positioneren
  Wat wordt verstaan onder de competentie communiceren?

  Wat wordt verstaan onder de competentie communiceren?

  • Communiceren is het helder en duidelijk kunnen overbrengen van ideeën en informatie en dit zodanig doen dat de essentie wordt begrepen. 
  • Je gebruikt daarbij bestaande communicatiemiddelen effectief. 
  • Communicatie kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals mondeling en schriftelijk. Vaak is de wijze van communiceren afhankelijk van de situatie. 

  Synoniemen & vormen

  • Mondelinge/schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid: mondelinge en schriftelijke communicatie zijn vormen van communicatie. Mondelinge communicatie hoeft niet altijd met woorden te zijn, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook geluiden zijn. Intonatie (stemgebruik) is hierbij een belangrijk onderdeel. Schriftelijke communicatie kan bijvoorbeeld via de mail, via een brief of via een telefonisch tekstbericht. 
  • Non-verbale communicatie: een vorm van communicatie die snel vergeten wordt of waar men zich minder van bewust is. Via je lichaamstaal (houding) en gebaren kun je soms meer overbrengen dan in woorden. Denk aan een gezichtsuitdrukking die al veel kan zeggen, of een gebaar met je handen. Ook je kledingkeuze is een voorbeeld van (indirecte) non-verbale communicatie.
  • Presenteren is een vorm van mondelinge communicatie.
  • Gespreksvaardigheid is een synoniem.
  Kennisoverdracht en tekstgebruik: thema's en startpagina's

  Kennisoverdracht en tekstgebruik: thema's en startpagina's

  Hoe kun je ‘communiceren’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

  Hoe kun je ‘communiceren’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

  Tijdens je reis

  • Als je op reis gaat, kom je er vanzelf achter hoe belangrijk goede communicatie is; je komt namelijk in een meestal onbekende omgeving terecht waar zowel de verbale als non-verbale communicatie anders is dan je gewend bent. Voor je op reis gaat is het goed om je hierin te verdiepen en wat kernwoorden en zinnen te leren die van toepassing kunnen zijn op reis. Daarnaast kunnen sommige gebaren die in je eigen cultuur gebruikelijk zijn op andere plaatsen als beledigend worden opgevat.
  • Voorbereiden op contact met de locals op reis is natuurlijk essentieel.
  • Daarnaast is het goed mogelijk dat je met een reisgezelschap onderweg bent, en daar is onderlinge communicatie ook van groot belang om de reis plezierig te laten verlopen. Bespreek met elkaar wat jullie wensen zijn, en wat je nodig hebt tijdens je reis. De ene persoon wil bijvoorbeeld constant bezig zijn, terwijl de ander het fijn vindt om soms een dagje uit te rusten. Wanneer je dit helder met elkaar bespreekt, ontstaat er minder miscommunicatie, kun je je makkelijker aan elkaar aanpassen en heb je samen een mooie reis.

  Tijdens je studie

  • Er komen steeds meer internationale studenten naar Nederland, waardoor je tijdens je studie vaker communiceert met studenten uit andere landen en culturen, bijvoorbeeld tijdens een werkgroep of een project. Dit is niet altijd even makkelijk aangezien iedere cultuur zijn eigen waarden, gedragsnormen en dus ook manier van communiceren heeft. Door samen te werken met mensen uit andere culturen leer je de verschillen kennen, hier op in te spelen en kun je zo effectiever communiceren.
  • Tijdens je studie is het goed mogelijk dat je soms in groepsverband moet werken. Goede onderlinge communicatie is hierbij van belang om dat proces effectief te laten verlopen; laat elkaar weten wat jij wilt bijdragen tijdens het project en maak duidelijke afspraken.
  • De kans is groot dat je tijdens je studie ook regelmatig voor een groep moet presenteren of je visie dient te verwoorden in een werkgroep. Gebruik je studietijd om te oefenen met presentatietechnieken. Veel studies bieden hier speciale lessen in. Realiseer dat veel mensen het spannend vinden om voor een groep te staan, maar veel oefenen helpt vaak om je er comfortabeler bij te voelen.
  • Je kunt ook overwegen om een TEFL-cursus of een taalcursus te volgen.

  Tijdens je werk

  • Tijdens je werk is het belangrijk om goed te communiceren, wat je functie ook is. Duidelijk laten weten wat jouw visie is, wat je plan is of wat je van anderen verwacht is essentieel voor een plezierige en effectieve werkplek. Het is daarbij van belang om na te gaan wat je wilt overbrengen en hoe je dat het beste kunt doen. Dat hangt dan ook af van naar wie je iets wilt door communiceren.
  • Wanneer je tijdens je werk tegen problemen aan loopt, op professioneel of persoonlijk gebied, is het van belang dat je hier goed over kunt praten met de aangewezen persoon. Laat weten wat je wensen zijn zodat de andere partij duidelijk weet wat er gaande is.

  Tijdens je vrijwilligerswerk of stage

  • Wanneer je vrijwilligerswerk of een stage doet, is het essentieel om van te voren en tijdens je werkzaamheden duidelijk te maken wat je eigen verwachtingen zijn van de tijd die je bij een organisatie doorbrengt, of wanneer je tegen problemen aan loopt. Wanneer jij en je werkgever helder kunnen communiceren halen jullie allebei het meeste uit de samenwerking.
  • Buiten het communiceren van verwachtingen of eventuele problemen, is het ook lonend om door te geven welke positieve ervaringen jij hebt meegemaakt tijdens je vrijwilligerswerk of stage. Evalueer dus regelmatig bij jezelf hoe jij je werk ergens ervaart, zodat je dat duidelijk kunt doorgeven wanneer dit aan de orde is.
  In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de communicatie, voorlichting of marketing?

  In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de communicatie, voorlichting of marketing?

    Hier vind je een selectie uit de JoHo Vacatureservice voor werk in de communicatie, voorlichting of marketing in het buitenland. Klik op het land en ga naar het vacaturegedeelte op de landenpagina om de vacature en de bijbehorende organisatie te bekijken.

     

    Argentinië

    • Geef les en voorlichting aan straatkinderen in Buenos Aires. (v)
    •  Ben jij een student of afgestudeerd in commmunicatie, marketing of event management? Ga dan aan de slag op de marketingafdeling van een bedrijf in de bruisende hoofdstad van dit land. (s)

    Australië

    • Verzorg de marketing van een internationaal IT-bedrijf. Er zijn mogelijkheden voor professionals en starters. (b)
    • Loop stage bij een bloemisterij waarbij je naast marketingtaken ook mee zal gaan naar bloemenmarkten, bestellingen zal afhandelen en de distributie regelt. (s)
    • Ben jij een creatieve marketingstudent? Ga dan aan de slag bij een marketingorganisatie waar de focus ligt op de online promotie van merken van diverse klanten. (s)

    Bolivia

    • Draag bij aan de bekendheid van een Spaanse taalschool die zich inzet voor het ontwikkelen van de talenten van Boliviaanse jongeren. (s)

    Cambodja

    • Help mee met het opknappen van scholen, speel met de kinderen en geef voorlichting over hygiëne. (v)

    China

    • Ga aan de slag bij op de marketingafdeling van een internationale IT-organisatie. (b)
    • Ga aan het werk in een internationale omgeving door de marketing te verzorgen bij een organisatie die taalcurssusen, tours en trainingen aanbiedt. (s)

    Costa Rica

    • Maak voor promotiedoeleinden foto's en video's voor een taalschool, in ruil voor verblijf en lessen Spaans. (v)
    • Word marketing & communicatiemedewerker bij een taalschool in Costa Rica. (b)

    Curaçao

    • Ben jij communicatief vaardig en heb je affiniteit met sport? Kom dan stage lopen bij het informatiepunt voor sportaangelegenheden op Curaçao. (s)
    • Ga werken op een duikschool waar je promotie- en marketingactiviteiten uitvoert, zoals het ontwikkelen van flyers en het verstrekken van informatie aan potentiële klanten/duikers. (b)

    Ecuador

    • Werk met apen in een rehabilitatiecentrum, geef voorlichting, en draag bij aan natuurbehoud. (s)
    • Ben jij bekend met ontwerptechnieken voor publiciteitsdoeleinden? Doe werkervaring op bij een grafisch ontwikkelings- en publiciteitsbureau. (s)

    Engeland

    • Word assistent PR & Communicatie op de afdeling onderzoek en planning van evenementen voor het behoud van koraalrif en tropisch regenwoud. (s)

    Filipijnen

    • Loop stage bij een support center voor reizigers op het gebied van PR, communicatie, (online) marketing en product development. (s)

    Guatemala

    • Help mee op het gebied van marketing, PR en training binnen een kleine ngo die Maya-vrouwen en hun kinderen een betere toekomst wil bieden. (v)

    Ghana

    • Film en fotografeer de activiteiten van vrijwilligers en de ontwikkelingen in de bouw en het onderwijs voor een Engelse non-profit en houd zo hun donateurs op de hoogte. (v)
    • Heb jij medische ervaring en kun je goed zelfstandig werken? Dan is dit project iets voor jou! Werk mee in een ziekenhuis en train hier zusters en doktoren door middel van voorlichting. (v)

    India

    • Help met het ondersteunen van lokale ondernemers op verschillende gebieden, waaronder communicatie en de ontwikkeling van microkredietprojecten. (v)
    • Ga met lokale vrijwilligers op pad in Tamil Nadu om voorlichting te geven en activiteiten te organiseren rondom de thema's 'rechten voor meisjes', 'aids' en 'gezondheidszorg'. (v)

    Kameroen

    • Geef voorlichting en draag bij aan natuurbehoud door te gaan werken bij een rehabilitatiecentrum voor apen. (s)​

    Laos

    • Zet je kennis van social media in bij een stichting die de interactie met haar doelgroepen wil intensiveren. (v)

    Madagaskar

    • Ga voor een aantal weken of maanden aan de slag bij een gemeenschapsproject in de Anosy regio, waar je bijvoorbeeld helpt met voorlichting geven aan de lokale bevolking over hygiëne. (v)

    Maleisië

    • Ben je op de hoogte van de laatste social media trends en kan je goed schrijven? Ga werken als content editor bij een start-up. (b)

    Mongolië

    • Doe een meeloopstage bij een voorlichtingsproject in de gezondheidszorg. (v) 

    Namibië

    • Draag bij aan het behoud van de cheetah door middel van onderwijs en voorlichting over natuurbehoud. (v/s)

    Panama

    • Verricht redactionele werkzaamheden in ruil voor gratis verblijf. (v)

    Peru

    • Zet je marketing-, redactionele of sales vaardigheden in bij een taalreisorganisatie. (b)

    Singapore

    • Help the merchandise department of a Singaporean non-profit whose main objective is to prevent cruelty and promote kindness to animals. (v)

    Spanje

    • Op maat stageplekken op het gebied van voorlichting, pr, communicatie & marketing. (s)
    • Word allround event medewerker voor een evenementenbureau in het zuiden van Spanje. (s)
    • Verzorg de marketing van een taalschool. (s)
    • Ga werken bij een internationale ontwikkelingsorganisatie in Barcelona op het gebied van PR en marketing. (s)

    Sri Lanka

    • Geef voorlichting aan lagere sociale klassen aan de zuidkust op het gebied van duurzame landbouw en watergebruik. (v)

    Suriname

    • Doe ervaring op bij een touroperator als PR- en communicatiemedewerker. (s)

    Tanzania

    • Zet je in voor een natuurproject. Je helpt mee met herbebossing en geeft voorlichting aan de lokale bevolking over de voordelen van duurzame brandstoffen. (v)
    • Werk mee bij een project gericht op het versterken van vrouwenrechten en het verbeteren van de gezondheid door middel van voorlichting. Geef hiermee de lokale bevolking in Karagwe een betere toekomst. (v)
    • Geef HIV-voorlichting en doe mee aan een communityproject bij de Kilimanjaro. (v)

    Verenigde Staten

    • Doe werkervaring op in Miami op het gebied van media of PR & publiciteit. (s)
    • Ga stagelopen in San Francisco in en verzorg de marketing van een internationale talenschool. (s)

    Vietnam

    • Werk mee aan de communicatie & grafische vormgeving voor diverse bedrijven in het dynamische Ho Chi Minh. (s)
    • Werk mee met een programma dat zich bezighoudt met voedsel en het geven van medische voorlichting. (v)

    Zambia

    • Houd jij van sport? Werk dan mee met een sportproject in Livingstone en combineer sportspelletjes met voorlichting over HIV en Aids. (v)

    Zuid-Afrika

    • Beschik jij over basiskennis economie of marketing? Help jonge ondernemers bij hun ondernemersplan. Organiseer workshops, trainingen, persoonlijke coaching en voorlichting over microkredieten.
    • Loop stage op het gebied van social media en online marketing bij een bedrijf dat op een innovatieve en creatieve manier jongeren probeert te betrekken bij het voorkomen van ziektes zoals HIV. (s)
    • Doe werkervaring op bij een journalistiek- en mediabedrijf in Kaapstad. (s)
    • Geen dag is hetzelfde bij dit project rond Durban. Samen met het plaatselijke politiekorps bieden zij hulp daar waar het het hardst nodig is, onder andere door het geven van voorlichting over HIV/Aids. (v)

    Legenda

    b = betaald werk

    v = vrijwilligerswerk

    s = stage

     

    Meer landen & regio's 

     

    Communicatie en kennisoverdracht: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

    Communicatie en kennisoverdracht: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

    Boeksamenvatting bij Communication skills for medicine van Lloyd & Bor

    Boeksamenvatting bij Communication skills for medicine van Lloyd & Bor

    Samenvattingen en studiehulp bij Communication skills for medicine van Lloyd & Bor

    • Boeksamenvatting bij Communication skills for medicine van Lloyd & Bor is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Communicatieskills - Welke communicatievaardigheden zijn belangrijk in de medische sector? - Chapter 1
    • Communicatieskills - Hoe valt basiscommunicatie toe te passen in de medische sector? - Chapter 2
    • Communicatieskills - Hoe vorm aan gespreksvoering in de medische sector? - Chapter 3
    • Communicatieskills - Hoe rekening te houden met culturele verschillen in de medische sector ? - Chapter 7
    • Communicatieskills - Wat zijn mogelijke uitdagingen in communicatie binnen de medische sector? - Chapter 11

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie en marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen de communicatie- en marketingsector in het buitenland

    Boeksamenvatting bij Corporate Communication: A guide to theory and practice van Cornelissen

    Boeksamenvatting bij Corporate Communication: A guide to theory and practice van Cornelissen

    Samenvattingen en studiehulp bij Corporate Communication: A guide to theory and practice van Cornelissen

    • Boeksamenvatting bij Corporate Communication: A guide to theory and practice van Cornelissen is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Wat is bedrijfscommunicatie? - chapter 1
    • Hedendaagse bedrijfscommunicatie - chapter 2
    • Stakeholders - chapter 3
    • De organisatie in de markt - chapter 4
    • Een goede strategie - chapter 5
    • Programma's en campagnes - chapter 6
    • Meten is weten - chapter 7
    • Werken met de media - chapter 8
    • Banden met werknemers - chapter 9
    • Omgaan met actuele kwesties - chapter 10
    • Communiceren in een crisis - chapter 11
    • Verandering binnen een organisatie - chapter 12
    • Verantwoordelijkheden en relaties - chapter 13
    • De invloed van social media - chapter 14

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie en marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen de communicatie- en marketingsector in het buitenland

    Boeksamenvatting bij Discoursanalyse: Communicatie op de werkvloer van Bos

    Boeksamenvatting bij Discoursanalyse: Communicatie op de werkvloer van Bos

    Samenvattingen en studiehulp bij Discoursanalyse: Communicatie op de werkvloer van Bos

    • Boeksamenvatting bij Discoursanalyse: Communicatie op de werkvloer van Bos is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Wat is bedrijfscommunicatie? - chapter 1
    • Hedendaagse bedrijfscommunicatie - chapter 2
    • Stakeholders - chapter 3
    • De organisatie in de markt - chapter 4
    • Een goede strategie - chapter 5
    • Programma's en campagnes - chapter 6
    • Meten is weten - chapter 7
    • Werken met de media - chapter 8
    • Banden met werknemers - chapter 9
    • Omgaan met actuele kwesties - chapter 10
    • Communiceren in een crisis - chapter 11
    • Verandering binnen een organisatie - chapter 12
    • Verantwoordelijkheden en relaties - chapter 13
    • De invloed van social media - chapter 14

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie en marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen de communicatie- en marketingsector in het buitenland

    Boeksamenvatting bij Essentie van de communicatie van Michiels

    Boeksamenvatting bij Essentie van de communicatie van Michiels

    Samenvattingen en studiehulp bij Essentie van de communicatie van Michiels

    • Boeksamenvatting bij Essentie van de communicatie van Michiels is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • A. Basis van communicatie
    • B. Beeldvorming van een bedrijf
    • C. Communicatie tussen medewerkers.
    • D. Communicatie bij verkoop
    • E. Planmatige aanpak van communicatie
    • F. Managen van klantenrelaties
    • G. Mediaberichten
    • H. Samenwerking met de pers
    • I. Visuele media
    • J. Samenwerken met externe communicatiebureaus
    • K. Het organiseren van evenementen

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie & Marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen als Communicatiemedewerker & Marketingmedewerker

    Boeksamenvatting bij Interculturele Communicatie van Nunez & Popma

    Boeksamenvatting bij Interculturele Communicatie van Nunez & Popma

    Samenvattingen en studiehulp bij Interculturele Communicatie van Nunez & Popma

    • Boeksamenvatting bij Interculturele Communicatie van Nunez & Popma is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Wat is cultuur en interculturele communicatie? - Chapter 1
    • Welke zes basiswaarden van cultuur hebben Edward en Mildred Hall opgesteld? - Chapter 2
    • Welke zes basiswaarden voor iedere maatschappij heeft Florence Kluckhohn geïntroduceerd? - Chapter 3
    • Wat zijn de culturele dimensies die Geert Hofstede heeft gedefinieerd? - Chapter 4
    • Hoe bereik je culturele synergie? - Chapter 5
    • Hoe word je intercultureel sensitief? - Chapter 6
    • Wat is een cultuurschok en welke fasen zijn daarin te herkennen? - Chapter 7

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Internationale betrekkingen en internationale organisatie als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen het management of organisatie-advies

    Boeksamenvatting bij Organisational Communication, approaches and processes van Miller

    Boeksamenvatting bij Organisational Communication, approaches and processes van Miller

    Samenvattingen en studiehulp bij Organisational Communication, approaches and processes van Miller

    • Boeksamenvatting bij Organisational Communication, approaches and processes van Miller is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • De ingewikkelde wereld - Chapter 1
    • Klassieke benaderingen - Chapter 2
    • Human Resources en Human Relations - Chapter 3
    • Systeem benaderingen - Chapter 4
    • Culturele benaderingen - Chapter 5
    • Kritische benaderingen - Chapter 6
    • Socialisatieprocessen - Chapter 7
    • Besluitvormingsprocessen - Chapter 8
    • Conflict management processen - Chapter 9
    • Leiderschap en organisatorische verandering - Chapter 10
    • Processen van emotie op de werkplek - Chapter 11
    • Diversiteit in de organisatie - Chapter 12
    • Technologische processen - Chapter 13
    • Organisaties en de verandering van landschap - Chapter 14

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie en marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen de communicatie- en marketingsector in het buitenland

    Boeksamenvatting bij Origins of Human Communication van Tomasello

    Boeksamenvatting bij Origins of Human Communication van Tomasello

    Samenvattingen en studiehulp bij Origins of Human Communication van Tomasello

    • Boeksamenvatting bij Origins of Human Communication van Tomasello is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • 1: Focus op infrastructuur
    • 2: Intentionele communicatie van primaten
    • 3: Menselijke coöperatieve communicatie
    • 4: Ontogenetische oorsprong
    • 5: Fylogenetische oorsprong
    • 6: De grammaticale dimensie
    • 7: Van aapgebaren naar menselijke communicatie

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie & Marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen als Communicatiemedewerker & Marketingmedewerker

    Boeksamenvatting bij Patiëntgericht communiceren in de GGZ van Van Staveren

    Boeksamenvatting bij Patiëntgericht communiceren in de GGZ van Van Staveren

    Samenvattingen en studiehulp bij Patiëntgericht communiceren in de GGZ van Van Staveren

    • Boeksamenvatting bij Patiëntgericht communiceren in de GGZ van Van Staveren is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Wat is patiëntgericht communiceren? - Chapter 1
    • Hoe communiceert hulpverlener patiëntgericht? - Chapter 2
    • Hoe maakt de hulpverlener verbinding met de patiënt? - Chapter 3
    • Wat is de meerwaarde van luisteren, vragen stellen en stilte bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 4
    • Waarom is de investering in een goede samenwerkingsrelatie tussen cliënt en hulpverlener belangrijk? - Chapter 5
    • Wat is de meerwaarde van informeren en adviseren bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 6
    • Hoe komen de hulpverlener en patiënt samen tot een behandelplan? - Chapter 7
    • Wat is de bedoeling van een systeemgesprek bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 8
    • Waarom is tijdens een gesprek de slotfase zo belangrijk bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 9
    • Hoe gaat de hulpverlener om met weerstand van de patiënt? - Chapter 10
    • Hoe gaat de hulpverlener om met emoties van de patiënt? - Chapter 11
    • Wat is de rol van de hulpverlener in de interactie met de patiënt? - Chapter 12
    • Hoe kan de hulpverlener de patiënt motiveren tot gedragsverandering? - Chapter 13
    • Hoe kan de hulpverlener de patiënt motiveren tot tot medicatiegebruik? - Chapter 14
    • Wanneer is het toepassen van drang tot dwang noodzakelijk bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 15
    • Wat is belangrijk bij het voeren van een transcultureel gesprek bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 16
    • Wat is de rol van de hulpverlener in de interactie met een patiënt met verstandelijke beperking? - Chapter 17
    • Hoe gaat de hulpverlener om met simulaties van de patiënt? - Chapter 18
    • Hoe gaat de hulpverlener om met dissimulaties van de patiënt? - Chapter 19
    • Wat is het belang van het geven en ontvangen van kritiek en feedback bij patiëntgerichte communicatie? - Chapter 20
    • Wat voor invloed heeft de digitalisering (Health 2.0) op communicatie tussen hulpverlener en patiënt? - Chapter 21

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Communicatie en marketing als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen binnen de communicatie- en marketingsector in het buitenland

    Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

    Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

    Activiteiten in het buitenland verzekeren: startpagina's

    Activiteiten in het buitenland verzekeren: startpagina's

       

    Partnerselectie: Stage in het buitenland I

    Partnerselectie: Stage in het buitenland I

    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

    Werken in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

    JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

    Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

    JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

    Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

    Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

    Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

    Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
     

    Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: crossroads uit de bundels
    JoHo: paginawijzer

    Thema's

    Wat vind je op een JoHo Themapagina?

    • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
    • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

    Crossroad: volgen

    • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

    Crossroad: kiezen

    • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

    Footprints: bewaren

    • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
    • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

    Abonnement: nemen

    • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

    Hoe is de pagina op gebouwd

    • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
    • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
    • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
    • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
    • De statussen:
    1. Start
    2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
    3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
    4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
    5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
    6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
    7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
    8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
    9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
    10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
     JoHo: footprints achterlaten
     JoHo: pagina delen