Bestemming: Oostenrijk

Naar Oostenrijk reizen om te backpacken, studeren, stagelopen, werken, helpen, wonen of emigreren

JoHo: alle landen
Oostenrijk: intro
 • Oostenrijk staat natuurlijk bekend als hét wintersport land, maar ook in de zomer is Oostenrijk een prachtig land om door te reizen of vakantie te vieren. De bergen staan garant voor prachtige wandelingen, trektochten en ook de echte klimliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Daarnaast heeft Oostenrijk natuurlijk met Wenen een sfeervolle en geweldige wereldstad en ook Salzburg is een bezoek waard.

Reizen in en emigreren naar Oostenrijk

Reizen in en emigreren naar Oostenrijk

 • Oostenrijk staat natuurlijk bekend als hét wintersport land, maar ook in de zomer is Oostenrijk een prachtig land om door te reizen of vakantie te vieren. De bergen staan garant voor prachtige wandelingen, trektochten en ook de echte klimliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Daarnaast heeft Oostenrijk natuurlijk met Wenen een sfeervolle en geweldige wereldstad en ook Salzburg is een bezoek waard.

JoHighlights in Oostenrijk

 • Oostenrijks grootste rivier, de Donau, is een geweldige plaats voor watersport. Erg populair zijn wakeboarden en kabelwakeboarden. Er zijn een aantal bekende wakeboardingkampen langs de rivier waar je je kunt inschrijven voor een intensieve, korte cursus.
 • Bezoek een halve dag het Kasteel Hohensalzburg - de kroon en het juweel van Mozarts geboortestad Salzburg. Dit kasteel dat nog in heel goede staat verkeert, is gebouwd in 1077 en heeft een middeleeuwse koninklijke kamer, een paleis, een kerk en torens die uitzicht bieden over de hele omgeving.
 • Bezoek het Oostenrijkse zoutmijnengebied van Salzkammergut en bewonder betoverende blauwe meren en beboste bergen. Wandel, fiets of ontspan rond het Grundlsee- of Toplitzsee-meer en neem een duik in het kristalheldere water.
 • Bezoek ook de Krimml-watervallen in het nationale park Hohe Tauern. Met een gecombineerde hoogte van 380 meter is deze drie niveaus tellende waterval de grootste in Europa en ideaal voor een perfecte foto.
 • Ga après-skiën in St-Anton: Legendarische avonden verzekerd!

JoHotspots in Oostenrijk

 • De prachtige hoofdstad van Oostenrijk: Wenen, die gekozen werd tot één van de leefbaarste steden ter wereld. Als je er een paar dagen bent, begrijp je waarom. De stad is overladen met parken, prachtige architectuur uit Oostenrijks rijke verleden en een flinke injectie hedendaags 'cool'. Bezoek het MUMOK (MUseum voor MOderne Kunst) van de stad en bekijk grote werken van onder andere Pablo Picasso en Andy Warhol. Of ga gewoon wandelen in  één van de prachtige parken en dwaal door het Sissy paleis.
 • Salzburg is de geboorteplaats van Mozart, maar ook een Europese top skibestemming voor beginners en gevorderden. De après-ski is een van de wildste van het Europese skicircuit.
 • Eisriesenwelt Grotten: Op 1640 meter hoogte zijn de Eisriesenwelt Grotten in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld door warmere of koudere luchtstromen die de ijsgrotten van binnenuit verder uithollen. Ze zijn uitgegroeid tot de grootste ijsgrotten ter wereld. De meer dan veertig kilometer lange ijsgangen herbergen abstracte ijssculpturen en bevroren watervallen.
 • Kasteel Künringerburg: Hoog op een heuvel, uitkijkend over de Donau, staan de ruïnes van Kasteel Künringerburg. In 1192 werd de koning van Engeland Richard I (het Leeuwenhart) hier op doortocht gevangen genomen voor het beledigen van Leopold V, een Oostenrijkse hertog. Na het betalen van een groot bedrag aan losgeld werd de koning weer vrijgelaten. De ruïnes zijn goed bewaard gebleven en ook als je niet van geschiedenis houdt is het uitzicht een bezoekje waard.
 • Lech is de traditionele wintersportbestemming van de Oranjes. Ook andere adellijke en koninklijke families uit Europa komen hier graag net als talloze wereldsterren en andere rijkelui.

JoHorribles in Oostenrijk

 • Als je de bergen intrekt, is het altijd verstandig om vooraf het weerbericht te checken om niet door noodweer overvallen te worden.
 • Al je je niet zeker voelt over je rijkunsten in de bergen, is het beter om iemand anders te laten rijden of de trein te pakken.

Valuta in Oostenrijk

 • De nationale munteenheid van Oostenrijk is de euro.

Vertrektijd voor Oostenrijk

 • Oostenrijk is het hele jaar door te bezoeken: wintersportliefhebbers kunnen het beste tussen december en maart gaan, terwijl je als je wilt wandelen in de bergen kun je het beste van april tot augustus gaan.
 • Oostenrijk heeft drie verschillende klimaten. De hoogste gebieden in onder andere Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergte klimaat en de lager gelegen delen een gematigd landklimaat. Alles ertussen in heeft een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers.
 • Het weer kan binnen één of enkele dagen totaal omslaan en ook binnen het land zelf kunnen er op hetzelfde moment vrij grote verschillen in weertype en temperatuur voorkomen. Vooral het weer in de Alpen kan verraderlijk zijn.

Beste reistijd

 • Oostenrijk is het hele jaar door te bezoeken: wintersportliefhebbers kunnen het beste tussen december en maart gaan, terwijl je als je wilt wandelen in de bergen kun je het beste in de maanden april tot augustus gaan.

Slechtste reistijd

 • Een ‘echte’ slechte reistijd voor Oostenrijk bestaat niet, omdat dit erg afhangt van het doel van je reis. In maart of april kan het te laat zijn om te skiën omdat er te weinig sneeuw ligt of de sneeuw te ‘papperig’ wordt. Om te wandelen wil je juist niet tijdens de wintermaanden in Oostenrijk zijn.

Zonuren

 • De Oostenrijkse Alpen hebben ongeveer 1.750 zonuren per dag, waar Tirol er 1.900 heeft.

Vervoer Oostenrijk

 • Reizen naar Oostenrijk kan gemakkelijk vanuit Nederland per auto. Afhankelijk waar je vandaan komt en waar je in Oostenrijk naar toe gaat duurt de rit 8 tot 13 uur. Vliegen van Amsterdam naar Wenen is een ongeveer 960 kilometer en duurt een kleine twee uur. Lokaal kun je het best de trein nemen.

Auto

 • De auto is een goed vervoersmiddel in Oostenrijk. De wegen zijn goed onderhouden en Oostenrijkers rijden redelijk ‘veilig’. Maar rijden door de bergen is wel een kunst op zich.

Trein

 • Het treinnetwerk in Oostenrijk is erg goed: treinen rijden vaak, tussen de meeste plaatsen en meestal op tijd. Het uitzicht uit de trein is vaak schitterend. Treinen zijn ook niet duur, zeker niet als je een kortingskaart hebt. Het is misschien handig om er eentje te kopen als je van plan bent veel met de trein te reizen.

Bus

 • Bussen rijden meestal in een bepaalde regio, maar niet echt tussen steden of gebieden. De bus is wel ideaal om van je hotel naar de skipiste te gaan, maar voor langere afstanden is de trein handiger, beter en goedkoper.

Budget reizen en backpacken in Oostenrijk

 • Reken op een budget tussen de €50,- en €75,- per dag.
 • Voor een kop koffie betaal je ongeveer €2,30 en voor een biertje ongeveer €2,50 tot €3,50.

Slapen, eten & drinken in Oostenrijk

 • Oostenrijk heeft veel hotels, campings, hostels, pensions en Bed and Breakfasts (B&B’s) en appartementen. De kwaliteit is bijna altijd voldoende, maar de sfeer, de ruimte, de inrichting en de locatie maken dat er toch grote verschillen zijn. In het winterseizoen is vooraf reserveren heel hard nodig, al zijn er op de wintercamping altijd nog wel een paar plaatsen vrij.

Eten

 • De Oostenrijkse keuken is een boerenkeuken en is vooral bekend om haar toetjes: Mehlspeisen. Vaak wordt de Oostenrijkse keuken ten onrechte gezien als de Weense keuken, terwijl er grote verschillen zijn. De Oostenrijkse keuken kent vanwege de geschiedenis en diverse culturen van de Donaumonarchie vele Italiaanse, Hongaarse en Boheemse invloeden. Vaak werden gerechten overgenomen, aangepast aan de eigen smaak en verder ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is goulash, dat als Fiaker Gulasch in Wenen één van de populairdere gerechten is geworden.

Specialiteiten

 • Een schnitzel is een gerecht dat bestaat uit een dun gesneden stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees of varkensvlees. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Oostenrijkse keuken en de lekkerste (en grootste, groter dan een pizzabord soms) schnitzel eet je nog steeds in Oostenrijk;
 • Knödel: Vandaag de dag is de Boheemse ‘serviettenknödel’ net zo geliefd als de zoete variant ervan, de zogenaamde ‘germknödel’. Dit populaire dessert of soms zelfs hoofdgerecht wordt meestal in combinatie met ‘powidl’ (pruimen- moes bestrooid met een mengeling van maanzaad en suiker) geserveerd. Het enige verschil met de Tsjechische germknödel is dat de knödel in Oostenrijk groter zijn.
 • De Oostenrijkse keuken werd ook sterk beïnvloed door het Jodendom. Uit Oost-Galicië werd bijvoorbeeld de ‘gefilte Fisch’ gebracht, een zoute karpervis.
 • Zelfs de traditionele Weense ‘apfel- of topfenstrudel’, is een ingevoerd gerecht. Via Hongarije kwam dit oorspronkelijk Turkse zoete gerecht naar Wenen.
 • Kaiserschmarrn, ook Kaiserschmarren, is een zoet Oostenrijks gerecht. Het gerecht is een variant op de pannenkoek, waarbij het luchtige karakter voortkomt uit stijf geklopte eiwitten die op het laatste door de rest van het beslag worden geroerd. Kaiserschmarren wordt traditioneel geserveerd met pruimencompote (Zwetschenröster) en poedersuiker.

Drinken

 • Oostenrijk staat bekend om de hartversterkende borrels, geschonken als einfach (2 cl) en als doppelt ( 4cl). De bekendste zijn: Enzian (uit de wortels van de enziaan), Obstler (uit appels of peren), de koppige Vogelbeere (uit rode bessen), de Kirschschnaps (uit kersen), de Zwetschgener (uit pruimen) en de Marillenbrand (uit abrikozen). In diverse Gasthäuser wordt nog ouderwets een Hausgebrannter aangeboden, een borrel uit eigen stokerij.
 • Een populaire Oostenrijkse niet-alcoholische drank is de Almdudler, een kruidige frisdrank die vooral door veel kinderen gedronken wordt.
 • Een populaire Oostenrijkse drank is de G’spritzte: Dit is een glas rode of witte tafelwijn met spuit - of bronwater. Het is even wennen, water bij de wijn, het is wel een goede dorstlesser. De G’spritzte wordt alleen niet bij de maaltijd, maar ook gewoon tussendoor gedronken.
 • Oostenrijk heeft goede wijnen, maar ook veel goedkope en slechte wijnen die nauwelijks te drinken zijn. De wijnstreek van Oostenrijk is rond de Neusiedlersee.
 • Naast wijnland is Oostenrijk ook een bierland. Gewone pils en bier met gist zijn het meest gangbaar en worden geschonken in glazen van uiteenlopende grootte: van een Pfiff (fluitje) tot een Krügerl (halve liter). Oostenrijkse bieren worden nog gebrouwen in Tirol, Karinthië en Steiermark (Schladminger, Puntigamer, Gösser en Reininghaus Bier).

Feestdagen & festivals in Oostenrijk

 • Salzburg ligt in het hart van Europa, en zes weken per jaar (van eind augustus tot begin september) vormt Salzburg het centrum van de wereld, als het grootste en belangrijkste festival zijn poorten opent met een feest op de pleinen en in de straten van de stad.
 • ImpulsTanz Festival: Duizenden professionele dansers, choreografen, docenten en studenten uit de hele wereld veranderen Wenen vijf weken lang in de danshoofdstad van de wereld van half juli tot begin augustus.
 • Ars Electronica Festival: Wat ooit begon als pilotproject, heeft zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een van de belangrijkste mediakunstfestivals ter wereld, dat in september plaatsvindt in Linz.

Communiceren in Oostenrijk

 • 97% van alle Oostenrijkers spreekt Duits. Verder zijn er nog een aantal mensen die Hongaars, Sloveens, Kroatisch en Tsjechisch spreken.

Handige woorden in het Duits

 • Hallo/Hoi: Hallo
 • Goedemorgen: Guten Morgen
 • Goedenavond: Guten Abend
 • Doei: Tschüss
 • Ja: Ja
 • Nee: Nein
 • Alstublieft: Bitte
 • Dank u wel: Danke Schön
 • Graag gedaan: Gerne
 • Sorry: Entschuldigung

Voorbereidingen voor Oostenrijk

 • Winterbanden en sneeuwkettingen als je met de auto op wintersport gaat.
 • Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

Veiligheidszaken in Oostenrijk

 • Oostenrijk is een heel veilig land om te bezoeken. Wel is het handig om in de bergen op te passen voor slecht weer en voor smalle bergweggetjes met de auto.
 • Als het glad is kan rijden in de bergen erg gevaarlijk zijn. Houd het nieuws goed in de gaten en zorg dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt in de winter.
 • Pas op voor zakkenrollers, met name in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen.
 • Elk jaar overlijden er wel een aantal mensen in de bergen als gevolg van ski-ongelukken, lawines, door uitglijden of omdat zij overvallen worden door slecht weer. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en ga bij het skiën niet van de piste af.

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Oostenrijk

Emigratie naar Oostenrijk of lang in Oostenrijk verblijven

Thema's: emigreren en lang verblijven in het buitenland
Tools: checklist voor wonen in en emigreren naar Oostenrijk
Oostenrijk: in beeld

verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

Tools: activiteiten in het buitenland verzekeren
Medische werkzaamheden in het buitenland verzekeren: als arts, verpleegkundige, stagiair of vrijwilliger
Wereldreis of lange reis verzekeren & Wereldreisverzekeringen
Tools: meeneemlijst voor reizen en backpacken in Oostenrijk

Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

Oostenrijk: selectie uit de vacatures en organisaties met betaald werk
Betaald werk
Er is werk mogelijk in één van de hotels of als animatiemedewerker bij deze organisatie. Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen Onderwijs & Opleiding
Ben je een doorzetter, flexibel ingesteld en sta je zelf graag op de piste? Ga dan tijdens het winterseizoen werken in de Alpen? Er zijn verschillende soorten functies als reisleider, horeca-medewerker, kok of schoonmaker. Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Chefs, Skigidsen, Chaletmanagers, werken als skileraar of kinderbegeleider/kinderskileraar. Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Deze internationale school in het centrum van Wenen biedt Engelstalig onderwijs aan zowel lokale kinderen als de internationale gemeenschap. Wil jij hier docent worden? Onderwijs & Opvoeding
Ga aan de slag bij een organisatie die verstandelijk gehandicapten helpt! Je werkt en woont samen in één van de leefgemeenschappen en helpt met de dagelijkse werkzaamheden, workshops en andere leuke activiteiten. Medische sector & Gezondheidszorg
Heb jij affiniteit met product management? Als freelance agent ben je verantwoordelijk voor de inkoop en het beheer van vakantiewoningen in jouw regio. Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Werk in de horenca of op evenementen, met internationale doorgroeimogelijkheden Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Wil je verzekerd zijn van een witte kerst? Word ski- of snowboardleraar in de Alpen! Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
Help mee op een biologische of biologisch-dynamische boerderij tegen kost en inwoning Natuur & Milieu
Tools: job shops voor werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland

Au pair in het buitenland - JoHo Job Shop
Bars, Clubs, Restaurants & Horeca in het buitenland & NL - JoHo Job Shop
Campings & Zomerkampen - JoHo Job Shop
Ecolodges, Safarilodges & Bushcamps - JoHo Job Shop
Entertainment & Eventorganisaties - JoHo Job Shop
Helpdesks & Alarmcentrales - JoHo Job Shop
Hotels & Guesthouses - JoHo Job Shop
Juridische Sector & Advocatuur - JoHo Job Shop
Maatschappelijke Instellingen & Culturele Sector - JoHo Job Shop
Non-profit sector & Internationale Organisaties - JoHo Job Shop
Online werk & Digital Nomads - JoHo Job Shop
Fysiotherapie & Paramedische sector - JoHo Job Shop
Personeel & Arbeid - JoHo Job Shop
Reisorganisaties & Reisleiding - JoHo Job Shop
Skischolen & Wintersport - JoHo Job Shop
Techniek & Transport - JoHo Job Shop
Toerisme & Vrije Tijd - JoHo Job Shop
 
 
Partners en organisaties voor Oostenrijk: uitgelicht
Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Partners en organisaties
Internationale Bouworde (IBO)

IBO-Nederland bemiddelt in vrijwilligerswerk en stages met name in Europa, maar ook daarbuiten. De stichting richtte zich in het verleden met name op bouwprojecten, maar houdt zich tegenwoordig ook bezig met sociale projecten. Vrijwilligers kunnen enkele dagen tot enkele weken meehelpen bij een project, individueel, maar ook bijvoorbeeld als school of vriendengroep.

SIW

SIW is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die Nederlandse vrijwilligers naar projecten over heel de wereld zendt, en buitenlandse vrijwilligers op diverse projecten in Nederland ontvangt.

StudyTravel

StudyTravel bestaat uit een vast team enthousiaste medewerkers, allen met buitenlandervaring. Je kunt er terecht om verschillende talen te leren zoals Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Russisch, Frans, Engels, Japans en natuurlijk Spaans! Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een tussenjaar of een stage. Heb je bij StudyTravel geboekt dan kan je via JoHo een deel van je lesgelden terugkrijgen.

JoHo: samenwerken met JoHo

 

Verder reizen

 

Verder reizen: via aangrenzende gebieden
Zwitserland

Zwitserland

 • Zwitserland is niet alleen het land van de frisse alpenweiden, wintersport, gezonde berglucht en hiken zonder iemand tegen te komen, maar ook het land dat neutraliteit tot een kunst heeft verheven. Het hoofdkwartier van het Rode Kruis en de Verenigde Naties lokaliseren zich in Genéve en het land heeft culturele en mooie plaatsen zoals Bern en Zurich. Het is een prachtig vakantieland, toch jammer dat het zo duur is.
Italië
Slovenië
Hongarije

Hongarije

 • Hongarije is een land dat anders is dan zijn buurlanden. De inwoners zijn niet Slavisch maar Magyar (een stam uit Centraal Azië), het land heeft geen hoge bergen zoals Oostenrijk maar uitgestrekte vlaktes en Budapest is misschien wel de mooiste hoofdstad van Europa. Het grootste zoetwatermeer, het Balatonmeer, is ook zeker de moeite waard.
Slowakije
Tsjechië
JoHo: begrijpen

JoHo Missie, Visie & Concept

Missie & Visie

 • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
 • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

Concept

 • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
 • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
 • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
JoHo: paginawijzer

 

 JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

 

Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

 • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
 • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
 • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

Verkenning & Orientatie  

 • Verkenning & Afweging
 • Valuta & Kosten
 • Visum & Documenten
 • Vertrektijd & Klimaat
 • Vervoer & Transport
 • Verblijf & Voeding
 • Verbinding & Integratie
 • Vermaak & Activiteiten

Voorbereiding en veiligheid

 • Vertreklijsten & Meeneemtips
 • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
 • Vaccinaties & Gezondheid

Vacatures en activiteiten

 • Betaald werk
 • Vrijwilligerswerk
 • Stages

 Verder reizen en ontdekken

 • Aangrenzende landen en regio's
JoHo: footprint achterlaten