Backpacken, reizen  studeren, stagelopen, werken en wonen in

Spanje

Bestemming

Inhoud & JoHo tools voor abonnees

Inloggen & Aanmelden: om alle teksten en tools te zien en gebruiken

 Inloggen

 • Ben je ingelogd  als JoHo donateur dan heb je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie. Ben je ingelogd als JoHo abonnee dan heb je toegang tot alle gerelateerde informatie.

Aanmelden bij JoHo

JoHo: bestemmingspagina begrijpen

 JoHo Bestemmingen

Hoe het werkt op een JoHo bestemmingspagina

 • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
 • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
 • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

Verkenning & Orientatie  

 • Verkenning & Afweging
 • Valuta & Kosten
 • Visum & Documenten
 • Vertrektijd & Klimaat
 • Vervoer & Transport
 • Verblijf & Voeding
 • Verbinding & Integratie
 • Vermaak & Activiteiten

Voorbereiding en veiligheid

 • Vertreklijsten & Meeneemtips
 • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
 • Vaccinaties & Gezondheid

Vacatures en activiteiten

 • Betaald werk
 • Vrijwilligerswerk
 • Stages

 Verder reizen en ontdekken

 • Aangrenzende landen en regio's
Spanje: bestemmingspagina

Tips, informatie, organisaties, vacatures en artikelen voor wie in Spanje wil gaan backpacken, reizen, emigreren, stagelopen, studeren, werken of vrijwilligerswerk doen

Spanje

Spanje: Intro

Spanje heeft toeristen en reizigers van alles te bieden. De zon-, zee- en strandvakanties zijn beroemd, maar er is zoveel meer! Door Spaanse cultuur, met heerlijke tapa’s, flamencovoorstellingen, prachtige parken en sangría trekken veel mensen naar Spanje. Er zijn grote verschillen tussen de steden en zeker Madrid, Barcelona, Sevilla, Salamanca, San Sebastian, Malaga, Valencia en Granada zijn geweldige steden om te bezoeken met mooie architectuur, lekker eten en goede musea.

Spanje: Verkennen en afwegen

JoHighlights

 • Uitgaan in Salamanca - Salamanca is een goed verstopte stad in de Spaanse binnenlanden, maar met de internationale en Spaanse studenten is het de studentenstad van Spanje. De beroemdste uitgaansgelegenheden bevinden zich in het historisch centrum en Plaza Mayor. Iedere bar, pub en club heeft hier een eigen decor.
 • Surfen in San Sebastian – Surfers over de hele wereld komen naar deze plaats om te surfen. Het maakt hier ondertussen deel uit van het dagelijks leven en zo worden er (vanaf de lente tot in het najaar) veel surfwedstrijden gehouden.
 • Voetbalwedstrijd bezoeken – Voetbal is een belangrijke sport in Spanje. Vanwege de rivaliteit krijgen de voetbalwedstrijden tussen het bestuurlijk centrum van het land, Madrid en het economisch hart van het land, Barcelona veel aandacht. Maar elke voetbalwedstrijd in Spanje is een beleving om mee te maken.
 • Alhambra en Albayzin in Granada – Granada staat bekend om de Moorse cultuur die overal in de stad te vinden is. Het Alhambra paleis en fort was van de Moorse heersers in Granada en is een echte 'must-see'. Het Albayzin is de Arabische wijk in de stad Granada. Hier is nog een traditionele souk te vinden en verschillende Arabische restaurants.
 • Neem een dansles in Spanje - Salsalessen worden overal in Spanje gegeven en vaak is het mogelijk om een gratis les mee te volgen. Flamenco is in het zuiden een populaire dans, met Sevilla als ‘Flamenco-hoofdstad’. Probeer een kleinere voorstelling te vinden, die zijn vaak gratis en verstopt in kelders of onbekende gebouwen.

JoHotspots

 • Madrid - De stad bevat talloze musea en galeries, parken en tuinen. Een must see is het Koninklijk Paleis, de kathedraal van Madrid en de Templo de Debod, wat een van de weinige Egyptische bouwwerken is in Europa. Krijg een prachtig uitzicht over de stad in de Faro de Madrid toren of wandel door de wijk La Latina. Verder is de Gran Via een echte aanrader, dit wordt als de Broadway van Madrid gezien. Madrid heeft een nachtleven zoals je dat op weinig plaatsen meemaakt, openluchtdiscotheken, flamencobars, terraza's (openlucht café) en hippe clubs waar je voetballers kunt spotten.
 • Barcelona - Barcelona heeft echt van alles te bieden: architectuur, cultuur, winkels, mooie parken, een gezellig uitgaanscentrum en leuke stranden. De ideale stad voor een citytrip of een wekenlange vakantie. Barcelona is de stad van de beroemde architect Gaudí. Andere trekpleisters zijn de Ramblas, een lange straat lopend naar het monument van Columbus, en Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona.
 • Sevilla - Het historisch centrum van Sevilla staat vol met monumenten, musea en romantische parken. Het bekendste bouwwerk in Sevilla is het Real Alcazar, het koninklijk paleis van Sevilla met prachtige tuinen. Of bezoek de Plaza de Espana, het park Maria Luisa en de kathedraal van Sevilla. Voor uitgaan kun je hier ook prima terecht, de flamenco is hier ontstaan en door de hele stad kun je typische flamencobars bezoeken. 
 • Malaga - Helemaal aan de zuidkust van Spanje ligt Malaga. Het is de havenstad van Andalusië en de grootste stad aan de Costa del Sol. In Malaga kun je een stedentrip makkelijk combineren met een zonvakantie. Met tientallen musea is het Picasso museum de bekendste. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Romeins theater, de Moorse vesting en de overdekte markten. In deze havenstad zijn er overal lekkere visrestaurants en tapasbars te vinden.
 • Valencia - De kathedraal van Valencia is beroemd door de verschillende bouwstijlen. Bij de Mercado Central, de grootste markt van heel Europa, kun je echt van alles kopen en proeven of breng in de zomer een hele dag door op het strand. Een moderne bezienswaardigheid is de Ciudad de las Artes y Ciencias, anders gezegd 'de Stad van Kunst en Wetenschap'. Tijdens het festival Las Fallas in maart is Valencia de place to be.

JoHorribles

 • In de zomer kan het met name in het zuiden van Spanje ontzettend heet zijn. Temperaturen van 40 graden zijn daar heel normaal. Aan de kust is het nog goed te doen, maar voor een stedentrip zijn dit meestal geen aangename temperaturen.
 • In het hoogseizoen, met name juli en augustus, kan het vooral aan de kust erg druk zijn met toeristen.

 

Spanje: Valuta, kosten en betalen

In Spanje geldt dezelfde munteenheid als in Nederland. Je kunt dus gewoon met euro's en de pinpas betalen.

 • Spanje is over het algemeen niet veel goedkoper dan Nederland. 
 • Het is altijd handig om een beetje cash bij je te hebben. In sommige kleine restaurants, bars of kiosken kun je (net als in Nederland) niet pinnen.
 • In alle steden zijn genoeg pinautomaten aanwezig; dit geldt ook voor de kleine dorpen. In hele kleine dorpjes kan het zijn dat er geen pinautomaten zijn, dus dan is het handig om wat cash op zak te hebben.
 • Met creditcards van alle grote banken kun je in Spanje gewoon betalen, bijvoorbeeld voor hotels, restaurants, winkels, tours, tickets en transport. Houd er rekening mee dat dit voor de kleine dorpen meestal niet geldt. Geld uit de automaat halen met een creditcard is meestal wel mogelijk.
 • Travellercheques kun je gebruiken, maar zijn niet echt meer nodig. Je kunt overal gewoon pinnen.

 

Thema: Geld & Kosten

Topics

Checklist & Shops

Thema: Visa & Documenten op reis

Topics

 • Visa & Reisdocumenten: Moet je je paspoort nou wel of niet afgeven aan die vriendelijke hosteleigenaar of politie-agent? Wat is het verschil tussen paspoort en identiteitskaart? Waar check je de laatste stand van zaken van de visumeisen?

Checklist

 • Let op... informatie rond visa en documenten wordt hier gemiddeld een keer per jaar geupdate. Check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken. Gebruik de informatie als indicatie en niet als uitgangspunt voor je handelingen.
 • Let op... vliegtuigmaatschappijen kunnen (en moeten soms) je visum checken als het land van je bestemming een visumplicht heeft. Past je terugvluchtdatum niet binnen de regels van je aangevraagde visum, dan kan je geweigerd worden of moet je alsnog een ander ticket boeken.
 • Regelen van je visum en reisdocumenten: Wat moet je regelen bij lang of bijzonder verblijf in het buitenland
Spanje

 

Vertrektijd & Klimaat

Spanje: Beste weer en klimaat

Klimaat
Het klimaat in Spanje varieert per regio. Het zuiden, oosten en de eilanden van Spanje hebben een mediterraan klimaat. Deze gebieden hebben warme zomers en zachte winters. Op de Canarische eilanden is de gemiddelde temperatuur redelijk constant. Ook in de winter kun je hier goed verblijven. Het noorden en het westen van Spanje hebben een zeeklimaat. Tijdens de wintermaanden kan het in het noorden van Spanje en in het binnenland redelijk koud worden.

Beste reistijd
Het beste is om in mei, juni of september naar Spanje op vakantie te gaan. De zuidkust is in het voor- en najaar ook prima te doen, maar de noordkust niet. Het noorden kun je beter in de zomermaanden bezoeken. Op de Canarische eilanden is het vrijwel heel het jaar door prima weer. 

Slechtste reistijd
In juli vertrekken veel Nederlanders naar Spanje. In augustus is het aan de kust nog drukker, want dan hebben de Spanjaarden zelf ook vakantie. Het binnenland en het noorden zijn in de winter koud en regenachtig.

Zonuren
Het aantal zonuren is verschillend per regio en seizoen, maar schijnt gemiddeld 5 tot 10 uur per dag.

Zeetemperatuur
De zeetemperatuur is het hoogst in de zomer en in het najaar, het ligt dan ongeveer rond de 24 graden. Over het algemeen is het water aan de Atlantische kust wat koeler.

Thema: Reisperiode & Klimaat

  Topic

  joho orientatie advies

   

  Vervoer & Transport

  Spanje: Vervoer en transport

  Vliegtickets
  Vanaf de luchthavens in Nederland kun je naar verschillende bestemmingen in Spanje vliegen.

  Lokaal vervoer
  De wegen in Spanje zijn gewoon goed, er zijn alleen onverharde wegen in afgelegen gebieden. De meeste autosnelwegen zijn tolwegen waar je contant of met je pinpas of creditcard kan betalen. In steden rijden er taxi's, deze hebben altijd een meter.

  • Auto: In grote steden, vliegvelden en toeristische plaatsen kun je een auto huren. De prijzen kunnen per seizoen verschillen, dus het wordt aangeraden om van te voren te boeken. In Spanje moet je minimaal 21 jaar oud zijn en in de meeste gevallen een jaar in het bezit van een geldig rijbewijs. De auto is een leuke en makkelijke manier om te reizen naar en door Spanje.
  • Bus: Spanje heeft een goed netwerk van busdiensten, er zijn verbindingen tussen de meeste plaatsen in Spanje. Veel busmaatschappijen staan met hun dienstregelingen op internet. Er is in Spanje geen landelijke busmaatschappij. Per streek of regio wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het busstation. De bussen zijn een betrouwbaar vervoersmiddel en redelijk comfortabel. Voor grotere afstanden is het bijna altijd mogelijk om een nachtbus te nemen.
  • Taxi: In de steden rijden genoeg taxi's met een meter.
  • Trein: De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe kun je vergelijken met de NS in Nederland. De AVE is een hogesnelheidstrein en de Talgo is de internationale trein in Spanje, hier betaal je dus extra toeslag voor. De trein is een snel en betrouwbaar vervoersmiddel. Voor de hogesnelheidstreinen is reserveren meestal verplicht. In Spanje zijn er ook een aantal toeristische treinen. Tip: Het is ook mogelijk om met de trein naar Spanje te gaan, via de treinreiswinkel kun je tickets boeken naar Barcelona. Ook kun je de Interrail Global Pass boeken, hiermee kun je onbeperkt reserveren in 30 landen.
  • Boot: Er varen boten tussen het vasteland van Spanje en de Balearen, de Canarische Eilanden en Noord-Afrika (Marokko).
  Thema: Vervoer & Transport

  Topics

  Verblijf & Voeding

  Spanje: Verblijf, eten en drinken

  Budget: Ongeveer 30 tot 50 euro per dag bij een goedkoop hostel. Spanje is iets goedkoper dan Nederland. Een biertje kost ongeveer €1,20 - €1,70, een kop koffie €1,00 - €1,50, afhankelijk van de plaats waar je in Spanje verblijft. 

  Slapen

  In Spanje zijn duizenden hotels te vinden, van basic naar enorm luxe. Vooral aan de kust en toeristische plaatsen zijn er veel hotels. Een paradores in Spanje is een luxe hotel gevestigd in een historisch gebouw. Voor backpackers en budgetreizigers zijn er in grote steden veel gezellige hostels en pensions. Tegenwoordig kun je hier ook gewoon een één-of tweepersoonskamer boeken.

  Voor echte liefhebbers worden er ook redelijk wat vakantiewoningen aangeboden, deze zijn meestal buiten het centrum te vinden. De woningen je van klein naar groot en beschikken bijna allemaal over een zwembad. Verder is handig om voor een lang verblijf een appartement te huren, zeker als het om een wat groter reisgezelschap gaat. In veel toeristische plaatsen zijn er ook aparthotels.

  In Spanje heb je veel campings, de luxe campings worden druk bezocht door toeristen. Wie niet van massatoerisme houdt, kan beter deze campings ontwijken. Grote campings zijn wel leuk voor gezinnen met kinderen. Wildkamperen in Spanje is alleen toegestaan op aangewezen plekken, maar niet toegestaan in nationale parken.

  Eten

  Veel mensen houden van Spaans eten, vooral de tapas. Spanjaarden eten wel vier keer op een dag. Het ontbijt (el desayuno) is meestal geroosterd brood met een espresso in een café. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch (la comida), deze wordt uitgebreid genomen tussen 14:00 en 6:00(!) uur 's middags. Het is een warme maaltijd, bijvoorbeeld Paella. Het derde eetmoment is het tussendoortje (la merienda) wat gegeten wordt als wij Nederlanders aan avondeten denken, namelijk tussen 18:00 en 19:00 uur. De vierde en laatste maaltijd is het avondeten (la cena), deze begint vanaf 22:00 uur en is een stukje lichter dan de lunch. Fooi geven is gebruikelijk in Spanje, maar is meestal gewoon in de prijs inbegrepen.

  In Spanje zijn er veel regionale specialiteiten. Zo wordt er op de Canarische Eilanden veel vis gegeten en in Andalusië gazpacho (koude soep). Er wordt veel gebruik gemaakt van specerijen. Het beroemdste gerecht uit Spanje is paella, dit wordt meestal gemaakt met vis of met kip. Tapas zijn Spaanse borrelhapjes. Tortilla de Patatas, dit zijn tortilla's gemaakt van aardappels en ei.

  Specialiteiten

  • Een nagerecht waar de Spanjaarden gek op zijn is flan, een zachte pudding van eieren, overgoten met een karamelsaus.
  • Typische Catalaanse gerechten zijn konijn met wijngaardslakken en Catalaanse worst (butifarra) met witte bonen.
  • Paella: Een rijstschotel met kip en vis, paprika en diverse zeevruchten

  Drinken

  • Een echt Spaans drankje is sangría. Dit is een mix van rode wijn, suiker, cognac en verschillende (verse) vruchten. Als de vruchten zoals sinaasappelpartjes, druiven en meloen wat langer in de mix hebben gezeten, is de smaak ook in de vruchten getrokken.
  • Spanje is ook bekend om de plaatselijke wijnen, goede wijnen zijn de Rioja en de Navarra.
  • Cava is de bekendste wijn uit Catalonië die op precies dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne.
  • Wil je iets drinken zonder alcohol? Vraag dan eens om Mosto (witte druivensap).
  • Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Je kunt in de supermarkt gewoon flessen water halen.
  Thema: Hotels, Hostels & Accommodaties
  Crossroads

  TEFL in Spain

  Bij TEFL in Spain of TEFL in Italy begin je jouw carrière als docent Engels in Spanje of Italië. Je kan in Malaga of Rome niet alleen de TEFL cursus volgen, maar ook de lokale taal leren met een Spaanse of Italiaanse taalcursus. Daarnaast helpt TEFL in Spain or Italy je bij het vinden van een betaalde baan als docent Engels.

  Partner: Ho(s)tel boeken

   Hotels & hostels boeken met voordeel voor jou ...of één van de JoHo projecten? gebruik dan de module op de

   HotelsCombined pagina

   JoHo WorldSupporter: recepten uit de regio
    
    
   Spanje: Activiteiten & Events

    Festivals/feesten:

   • Las Fallas – In Valencia van 15 tot 19 maart. Er worden grote beelden gemaakt door de inwoners, meestal van papier-maché. Tijdens dit festival zijn er grote optochten, er worden paella-wedstrijden gehouden, vuurwerk afgestoken en veel churros gegeten. Op de laatste dag worden de beelden in brand gestoken.
   • Semana Santa – Oftewel de Goede Week vindt plaats een week voor Pasen. In Andalusië wordt dit groots gevierd, verder worden er in veel steden processies gehouden. De dood van Jezus en boetedoening staan hier centraal.
   • Sanfermines – Van 6 tot 14 juli, internationale stierenrennen in Pamplona. Daarnaast is er ook elke ochtend vuurwerk, muziek en zijn er parades.
   • Fería de Abril - Dit is een van de hoogtepunten uit de culturele agenda van Sevilla en wordt eind april/begin mei gehouden. Dit festival is een combinatie van muziek (flamenco!), een markt en een kermis.
   • La tomatina (het tomatenfestival) - Dit festival wordt jaarlijks gehouden in het dorpje Buñol, vlakbij Valencia. De tomatenveldslag trekt zo’n 40.000 deelnemers en is een spectaculaire gebeurtenis om mee te maken. (Kijken kan ook, maar trek oude kleren aan)
   Partners: tours en trips in Spanje
   Studeren aan een Spaanse universiteit? De examen voorbereidingscursussen bereiden je voor om een officieel taalexamen af te leggen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Ga voor een studiejaar naar het buitenland, leer een nieuwe taal en volg keuzevakken Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Volg een taalcursus in Barcelona. Een wereldstad met kunstwerken van Gaudí, Gotische architectuur uit de Romeinse tijd en het stadsleven aan de kust. Naast je taalcursus kun je van de zon genieten en internationale vrienden maken. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Spaans leren in de culture hoofdstad van Spanje? Madrid heeft een eeuwenoude geschiedenis, een rijke cultuur en natuurlijk de flamenco. De cursus wordt gegeven in de wijk Salamanca. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Ontdek de authentieke Mediterraanse cultuur en volg een taalcursus in Malaga. Malaga is een bruisende kuststad waar de siësta nog voortleeft. Naast de cursus kun je ook flamenco lessen volgen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Een Spaanse taalcursus volgen in de twee na grootste stad van Spanje? Valencia heeft veel te bieden. De paella, de sinaasappelplantages, levendige straatjes in de oude stad en de rijke historie. De taalschool is te vinden aan de rand van het centrum. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Als docent aan de slag op taalscholen of voor privéles in Spanje. Je volgt eerst een 4-weekse opleiding tot docent Engels en wordt vervolgens intensief begeleid bij het vinden van een baan. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Zeilvakanties in een prachtig gebied: de Middellandse Zee. Deze organisatie biedt zeilvakanties aan in verschillende landen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Je wilt graag een eigen bed&breakfast beginnen of je runt al een gastenverblijf, maar je loopt nog tegen problemen aan? Bij deze organisatie kun je terecht voor training en coaching online of op locatie. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Volg een taalcursus en geniet tegelijkertijd van het relaxte mediterrane leven en de zon! Je wordt goed begeleid voor vertrek en tijdens je verblijf in het buitenland. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    

   Verbinden & Verstaan

    

   Spanje: Taal en begrip
   • Vrijwel iedereen in Spanje spreekt Castiliaans (Spaans). Verder wordt er in Catalonië Catalaans, in Galicië Galicisch en in Baskenland Baskisch gesproken.
   • Over het algemeen is het niveau Engels van Spanjaarden laag, al kunnen veel jongeren het wel redelijk spreken.
   Spanje: Taal, begrip en communicatie

   Er worden in Spanje vier grote talen gesproken, elk is officieel in bepaalde gebieden:

   • Spaans (castellano of español), bijna iedereen van de bevolking spreekt de taal en het is de officiële taal in heel het land.
   • Catalaans (català of valenciáno), 17% van de Spanjaarden spreekt Catalaans: in Catalonië (Catalunya), de Balearen (Illes Balears) en een deel van Valencia (València), (waar de taal officieel Valenciaans heet). In het onafhankelijke dwergstaatje Andorra is het Catalaans de officiële taal.
   • Baskisch (euskera/euskara), 2% van de bevolking spreekt het: in Baskenland (Euskadi) en het noorden van Navarra.
   • Galicisch (gallego/galego), 7% van de Spanjaarden spreekt het, vooral in in Galicië (Galiza).
   • Asturisch (asturleonés of bable) wordt gesproken in in Asturië en in een klein deel van Castilla y León. Deze taal wordt door veel taalkundigen als een dialect van het Spaans gezien, maar zeg dit niet tegen de mensen die het spreken!

   Handige woorden in het Spaans:

   • Hallo/Hoi: Hola
   • Goedemorgen: Buenos días
   • Goedenavond: Buenas noches
   • Doei: adios
   • Ja: sí
   • Nee: no
   • Alstublieft: por favor
   • Dank u wel: graçias
   • Graag gedaan: de nada
   • Sorry: lo siento

   Communiceren met thuis

   • Telefoon/mobiel: Met je Nederlandse telefoon kun je bellen en smsen in Spanje. Je betaalt hiervoor dezelfde kosten als in Nederland.
   • Internet: Je kan met je Nederlandse databundel internetten in Spanje zonder extra kosten. Daarnaast is er bijna overal wifi, bijvoorbeeld in restaurants en winkelcentra. In de meeste accommodaties wordt er ook (gratis) wifi aangeboden.

   Overig

   • Op de Canarische eilanden is het een uur vroeger dan in Nederland. Voor de rest van het land is er geen tijdsverschil met Nederland.
   • Tussen twee en vijf uur 's middags wordt er de siësta gehouden, dan zijn veel winkels, restaurants, etc. ook dicht. Alleen in grote steden blijft het centrum gewoon open.

    

   Leven, ondernemen & reizen in Spanje

   Spanje: Vestigen en ondernemen
   Thema's: Emigratie & Samenwerking

   Voorbereiden op vertrek

   Samenwerken met JoHo vanuit het buitenland?

   • Service: Lees bij Samenwerken met JoHo hoe je jouw activiteiten, services en producten voor het voetlicht kan krijgen.
   • Service: Woon en werk jij in het buitenland en heb je een product of dienst aan te bieden aan Nederlandse of Internationale JoHo donateurs? Neem dan contact op met JoHo.
   JoHo: cursus Teaching English as a Foreign Language
    
   De cursus Teaching English as a Foreign Language is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven. De TEFL cursus kun je via JoHo zowel online, in Nederland, in Spanje of in Italië volgen
   Study Travel

   Study Travel

   Study Travel biedt taalreizen aan op verschillende bestemmingen wereldwijd, waarbij je kan kiezen uit verschillende talen.

   JoHo: crossroad

   Verzekeringsadvies aanvragen 

   Advisering bij emigratie en lang verblijf in het buitenland vanuit een veilig, voordelig en verantwoord perspectief

   JoHo: Landensuppporters gezocht

    

   Anderen inspireren? Word

   • Ben je JoHo donateur en woon je voor een lange periode of permanent in het buitenland?
   • Vind je het leuk om op je bestemming landgenoten op weg te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling?
   • Maak een profiel aan bij JoHo World Supporter
   • Meld je interesse eenvoudig via dit formulier
   • Jouw profiel en/of contactgegevens worden dan opgenomen in het landenoverzicht.
    
    

   Vertrekken en meenemen naar Spanje

   Spanje: Meeneemtip
   • Zonnehoed om te dragen naar een Flamencodans, of om mee te nemen naar het strand. 
   • Warme kleren en een regenjas in de winter

    

   Vaccinaties & Gezondheid in Spanje

    

   Spanje: Vaccinaties en gezondheid

   Algemeen

   • Geen verplichte vaccinaties.
   Thema: Gezondheid & Buitenland

   • Let op .. informatie rond gezondheid en vaccinaties is aan verandering onderhevig.. check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken...en gebruik de JoHo informatie als indicatie en niet als het enige uitgangspunt voor je handelingen
   • Reisgezondheid & Vaccinaties : wat moet je regelen voor een gezond verblijf in het buitenland, en wat kan je doen als je ziek wordt of een ongeluk krijgt

    

   Partners: vaccinatie-afspraak maken

   Vaccinatie- of adviesafspraak maken?

   • Info: Je kunt bij een JoHo support center zonder afspraak terecht voor basisinfo  over vaccinaties    en malaria
   • Service: De tropenartsen die regelmatig aanwezig zijn kunnen op afspraak een volledig consult geven over vaccinaties, vaccinaties zetten en recepten uitschrijven voor malariatabletten
   • Lokaties o.a. bij JoHo: Den Haag, Utrecht, Leiden, Amsterdam

   Afspraak maken 

   Verzekeren en Veiligheid in Spanje

   Thema: Verzekeringen & Alarmcentrales
   Topics
   Services
   • Moet je een verzekering afsluiten voor een reis naar Spanje? Of kun je je lopende verzekering aanpassen aan je activiteiten of deze bestemming? In hoeverre dekt jouw lopende verzekering de volledige kosten van een buitenlands ziekenhuis, een ongeluk tijdens werk of stage, een reddingsoperatie of een repatriëring naar Nederland. Laat JoHo het voor je uitzoeken!
   JoHo: verzekeringenmenu
   Spanje: Veiligheid & Gevaar
   • Algemene veiligheid: Spanje is een veilig land voor reizigers en toeristen.
   • Natuur: In Spanje kunnen bosbranden voorkomen, vooral in de zomer. Bosbranden kunnen veel schade aanrichten, dus let zelf goed op met open vuur. Op de Canarische eilanden kunnen er aardbevingen voorkomen. 
   • Criminaliteit: Zoals bij veel bestemmingen, niet met opvallende spullen op straat lopen en belangrijke spullen goed opbergen. Beroving komt voor in Spanje, vooral op snelwegen dient men ook goed op te passen voor criminelen en nepagenten. Deze rijden meestal tegen de achterkant van je auto om te seinen dat je moet stoppen. Het wordt aangeraden om gewoon door te blijven rijden of te stoppen op een plek waar veel andere auto's zijn.
   • Wetgeving: Handel in en gebruik en/of bezit van (soft)drugs zijn verboden.
   • Verkeer: In de grote steden kan het verkeer wat chaotisch zijn en houden bestuurders zich niet zo strikt aan de regels.
   JoHo: Nieuws over verzekeringen en veiligheid in het buitenland

    

   Activiteiten & Vacatures in Spanje

    

   Betaald werk     Vrijwilligerswerk     Stages

     

    WorldSupporter: vraag en aanbod
    Ontwikkel je marketing- en communicatievaardigheden bij een start-up aan de Spaanse kust - Internship Supporter
    Werkzaamheden & Ervaringen Werkzaamheden in het kort: o.a. Je schrijft voor de website en online...
    Doe je verpleegkunde stage bij een kliniek of ziekenhuis aan de Spaanse Costa del Sol - Internship Supporter
    Werkzaamheden & Ervaringen Werkzaamheden in het kort: o.a. Je voert zelfstandig verpleegkundige...
    Zet je onderzoeksvaardigheden in bij een bedrijf in Spanje! Er zijn mogelijkheden binnen verschillende sectoren - Internship Supporter
    Werkzaamheden & Ervaringen Werkzaamheden in het kort: o.a. Bij diverse...
    Stage Food & Beverage medewerker in Spanje - Supporter of JongLeren
    Heb jij altijd al eens een buitenlandervaring op willen doen? Dan is dit wellicht je kans. In het zuiden van Spanje,...
    Marketing & Communicatiestage in Spanje - Supporter of JongLeren
    Heb jij altijd al eens een buitenlandervaring op willen doen? Dan is dit wellicht je kans. In het zuiden van Spanje,...

    Vacatures en banen met vergoeding in Spanje

    en/of selectie uit de wereldwijde mogelijkheden

    uit de mogelijkheden voor betaald werk vacatures & organisaties
    Werk als activiteitenbegeleider of hotelentertainer op een zonnige bestemming Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Ga aan de slag op een prestigieuze school in Marbella. Je geeft Engelse les aan internationale scholieren van over de hele wereld. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Ga werken op een duikschool. Hier kan je onder andere aan de slag als duikinstructeur, manager van watersporten en pr-medewerker. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Heb jij affiniteit met product management? Als freelance agent ben je verantwoordelijk voor de inkoop en het beheer van vakantiewoningen in jouw regio. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Is werken in de entertainment/horeca branche helemaal jouw ding? Ga dan nu aan de slag aan de Costa Brava! Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Je Spaans meteen in de praktijk brengen en tegelijkertijd werkervaring opdoen? Ga aan de slag bij een hotel of vakantiepark. Vooraf volg je een taalcursus Spaans. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Staat gastvrijheid, sportiviteit, creativiteit en gezelligheid jou op het lijf geschreven? Dan kan jij gaan werken als reisbegeleider of kok bij verschillende fietstochten in Europa. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Werk in de horenca of op evenementen, met internationale doorgroeimogelijkheden Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Werken in de entertainment of horeca branche in Malgrat de Mar. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    JoHo tools voor abonnees: Keuzecoaching bij werken in het buitenland - Bundel

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo tools voor abonnees: Adviescoaching bij werken in het buitenland - Bundel
    JoHo: vacatureservices begrijpen

    Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

    Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

    Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

    Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

    Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

    Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

    Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

    Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

    Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo abonnees en donateurs bekend te maken

     

    JoHo: aansluiten en aanmelden
    JoHo: Jobs Shops voor betaald werk in het buitenland
    Crossroad:
    Casa Caracol Cadiz

    Casa Caracol Cadiz

    Casa Caracol is a hostel in Cádiz, Spain. It is located 400 meters from Cadiz Cathedral in the historic centre, and near the Andalusian beach. The hostel is regularly looking for staff.

    Crossroad:
    TEFL in Spain

    TEFL in Spain

    Bij TEFL in Spain of TEFL in Italy begin je jouw carrière als docent Engels in Spanje of Italië. Je kan in Malaga of Rome niet alleen de TEFL cursus volgen, maar ook de lokale taal leren met een Spaanse of Italiaanse taalcursus. Daarnaast helpt TEFL in Spain or Italy je bij het vinden van een betaalde baan als docent Engels.

    Vrijwilligerswerk in Spanje

    en/of selectie uit de wereldwijde mogelijkheden

    Spanje : selectie uit de vacatures en organisaties voor vrijwilligerswerk
    Help mee bij een zeer kleinschalig project dat zich richt op dierenopvang van met name straathonden. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Leer Spaans spreken door een taalcursus te volgen in Spanje of Latijns Amerika en oefen je Spaans door vrijwilligerswerk te gaan doen bij een liefdadigheidsinstelling. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Bezoek gedetineerden in buitenlandse gevangenissen Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    JoHo tools voor abonnees: keuzecoaching bij het kiezen van een bemiddende organisatie of een project - Toolbundel
    JoHo: vacatureservices begrijpen

    Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

    Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

    Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

    Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

    Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

    Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

    Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

    Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

    Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo abonnees en donateurs bekend te maken

     

    JoHo: aansluiten en aanmelden

    Stagelopen in Spanje

    en/of selectie uit de wereldwijde mogelijkheden

    Spanje : selectie uit de vacatures en organisaties voor stages
    Ga stage lopen in de toeristische sector als host/hostess voor een Nederlandse reisorganisatie. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Doe een werk- of meeloopstage bij hotels of in de toerismesector Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Loop stage op het gebied van marketing, management, financien of ICT. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Geniet van de Spaanse zon tijdens je stage als badmeester op een camping. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Op basis van jouw wensen en kwaliteiten zoekt deze organisatie een geschikte stage voor jou. De meeste stageplekken zijn bij grote (internationale) ondernemingen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Voor elke stagiaire een passende stage en begeleiding in Madrid, Barcelona of Valencia. Loop stage op het gebied van communicatie of transport & logistiek. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Voor MBO, HBO en WO studenten stage mogelijkheden en begeleiding in Buenos Aires, Córdoba en Santiago. Mogelijkheden bijvoorbeeld op het gebied van ontwerpen (grafisch en interieur). Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Doe ervaring op in de horeca of op evenementen, met internationale doorgroeimogelijkheden Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Loop stage op het gebied van marketing Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    Doe je een opleiding bouwkunde of architectuur en wil je ervaring opdoen? Kom dan stage lopen in het buitenland Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
    JoHo: Vacatureservices begrijpen

    Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

    Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

    Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

    Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

    Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

    Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

    Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

    Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

    Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo abonnees en donateurs bekend te maken

     

    JoHo: aansluiten en aanmelden
    Crossroad:
    JongLeren.es

    JongLeren.es

    • JongLeren.es is een stage- en projectbemiddelingsbureau in Málaga, Spanje.
    • De organisatie heeft veel ervaring opgebouwd met stagebegeleiding in Europa, beroepsonderwijs en coaching & training.

     

    Verder reizen

     

    Verder reizen: ander thema of land

    Selecteer een willekeurig filter en klik op 'Toepassen' om het resultaat te zien

    Verder reizen: aangrenzende landen en content
    Portugal

    Portugal

    De populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht, want in Portugal is genoeg te zien: de sprookjespaleizen van Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela, Lissabon met haar romantische wijken en de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo. Je kunt er heerlijk eten en ondertussen luisteren naar de weemoedige fadomuziek.

    Frankrijk

    Frankrijk

    Frankrijk is en blijft een heerlijk vakantieland voor iedereen. Geniet van het goede Franse eten en de heerlijke wijn. Op het Franse platteland met al zijn kastelen óf aan de Côte d'Azur kun je helemaal tot rust komen. Maak een Tour de France langs Lille, Strassbourg, Dijon, Epernay, Parijs, de Eifeltoren, Versailles, Normandië, de Loire kastelen, Vichy, de Dordogne, Biarritz, Toulouse, Montpellier, Avignon, Corsica, Saint Tropez, Embrun en Chamonix.

    JoHo: crossroads begrijpen

     Crossroads

    • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
    • Use the crossroads to follow a connected direction

     

    JoHo: begrijpen

    JoHo Missie, Visie & Concept

    Missie & Visie

    • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
    • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

    Concept

    • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
    • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
    • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
    JoHo: footprints begrijpen

     Footprints

    • Leave footprints on the site by adding pages to your own bundles or use the comment options
    • Check the JoHo tips and advice chapters
     
    JoHo: footprint achterlaten