Bestemming: Bolivia

Naar Bolivia reizen om te backpacken, studeren, stagelopen, werken, helpen, wonen of emigreren

JoHo: alle landen
Bolivia: intro
 • Bolivia wordt door haar ligging in het midden van het continent, ook wel het hart van Zuid-Amerika genoemd. Het is een land waar veel ruige natuur te vinden is: besneeuwde bergtoppen, ruige landschappen, uitgestrekte savanne en een ondoordringbaar regenwoud. Bolivia kenmerkt zich ook door de inheemse bevolking, die het straatbeeld met hun kleding letterlijk veel kleur geven. Ondanks haar bewogen geschiedenis is het één van de meest vredige landen in dit continent.

Reizen in en emigreren naar Bolivia

Reizen in en emigreren naar Bolivia

 • Bolivia wordt door haar ligging in het midden van het continent, ook wel het hart van Zuid-Amerika genoemd. Het is een land waar veel ruige natuur te vinden is: besneeuwde bergtoppen, ruige landschappen, uitgestrekte savanne en een ondoordringbaar regenwoud. Bolivia kenmerkt zich ook door de inheemse bevolking, die het straatbeeld met hun kleding letterlijk veel kleur geven. Ondanks haar bewogen geschiedenis is het één van de meest vredige landen in dit continent.

JoHighlights Bolivia

 • La Paz is de hoofdstad van Bolivia en heeft meer dan 1 miljoen inwoners. Het is desondanks een sfeervolle stad met vele bezienswaardigheden. De Indianenwijken en de kleurrijke markten in deze stad vormen een geweldig schouwspel tegen de achtergrond van de besneeuwde Andestoppen.
 • Vanuit La Paz kun je trips boeken naar onder andere het hoogste skigebied ter wereld (de gletsjer op de Chacaltaya), Lake Titicaca (het hoogst bevaarbare meer ter wereld), Potosi (van oudsher een rijke, welvarende stad in Bolivia) en Salar de Uyuni (de grootste zoutvlakte ter wereld).
 • Maak een fietstocht over "de gevaarlijkste weg ter wereld" bij La Paz: een smalle weg langs diepe ravijnen, maar met prachtige natuur; van ijskoude, witte bergtoppen tot subtropische wouden, waarbij je onderweg regelmatig apen en papegaaien tegenkomt.
 • Maak een tocht door het zuidoosten van Bolivia waar mooie, uitgestrekte Amazonelaagland-gebieden liggen met veel wild-life (The Chaco). Meer naar het noorden beginnen de tropische regenwouden van het Amazonegebied bij het startpunt van Rurrenabaque.

JoHotspots Bolivia

 • Copacabana is een heilige plaats voor de oude Inca’s, aan de rand van het Titicaca-meer. Het is een uitstekend startpunt voor boottochten en wandelingen door de schitterende omgeving. Het Titicaca-meer staat bekend als het hoogstgelegen bevaarbare meer (3.830 meter boven de zeespiegel) ter wereld.
 • Het dorp Uyuni wordt door de Bolivianen vaak het koude dorp genoemd vanwege het koude klimaat. Een klein en rustig Boliviaans dorp met zo’n 12.000 inwoners vanaf waar de tochten naar de zoutmeren, Colorado Verde en Laguna Colorado beginnen. Een prachtige ervaring!
 • Sucre is volgens velen de mooiste stad van Bolivia; de musea en markten maken het tot een stad waar je je niet zult vervelen.
 • Coroico is een stad gelegen op 5 uur rijden ten noorden van La Paz, midden in de jungle en heeft een aangenaam klimaat. De spannende busrit over niet geasfalteerde wegen en langs diepe afgronden. Het wisselende landschap van besneeuwde bergtoppen, dichtbegroeide jungle en mooie watervallen biedt veel afleiding.
 • Rurrenabaque is een lange zware tocht per bus vanuit La Paz. In de Boliviaanse jungle is het goed vertoeven. Als je evenveel biertjes drinkt als je krokodillen ziet, kom je elke avond dronken in je hangmat terecht. Het vormt tevens het perfecte startpunt voor een ontdekkingstocht in de Amazone. Maar velen hebben moeite hier weg te komen. Letterlijk ook, als de regentijd begint en de wegen (nog) slechter worden.

JoHorribles Bolivia

 • Als gevolg van politieke instabiliteit in Bolivia moet je rekening houden met protestdemonstraties en wegblokkades in diverse regio’s van het land, die het openbare leven kunnen ontwrichten. Dit geldt met name voor de Centrale Hoogvlakte, waar ook La Paz ligt, maar ook voor de Chapare, het Titicacameer, Cochabamba, de Yungas en in mindere mate Santa Cruz. Wegblokkades en demonstraties dienen zoveel mogelijk te worden gemeden.
 • De route naar de Yungas is weliswaar een van de mooiste, maar ook de gevaarlijkste! Omdat deze weg zeer steil en smal is, en dat er bij zware regenval aardverschuivingen kunnen voorkomen, wordt geadviseerd gebruik te maken van betrouwbare busbedrijven.
 • Door wegblokkades kunnen de routes naar belangrijke bestemmingen voor veel vertraging zorgen.
 • La Paz ligt op grote hoogte en dat kan hoofdpijn en moeite met slapen tot gevolg hebben. Zorg dus voor voldoende afwisseling en ga indien nodig een aantal dagen naar een lager gelegen gebied.

Geldzaken Bolivia

 • De Boliviaanse munteenheid is de Boliviaanse Boliviano, afgekort als BOB.

Vertrektijd voor Bolivia

 • In het noordelijk gelegen Amazonegebied is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud.
 • Het regenseizoen valt in de zomer, van december tot april. De winter, die van mei tot augustus duurt, is het droge seizoen.
 • Door de constante temperatuur (9° C) van het Titicaca-meer heerst er rond dit meer een mild klimaat.
 • In het zuiden en de zuidwesthoek van het land wordt het steeds kouder en kan het ’s winters streng vriezen.
 • In het hoge Andesgebergte is de winter zonnig en droog. Op 4.000 meter hoogte is het 10-15° Celsius maar voelt het door de felle zon warmer aan. ’s Nachts daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. De gemiddelde zomertemperatuur ligt soms maar enkele graden hoger dan in de winter, doordat het zomers regelmatig regent en bewolkt is.

Beste reistijd

 • De winter (van mei tot september) is de beste tijd om Bolivia te bezoeken, maar het is ook meteen de meest toeristische tijd. Let erop dat het in het hoogland nogal eens koud kan worden.

Slechtste reistijd

 • De zomer (vooral november tot en met februari) betekent in Bolivia het regenseizoen, zeker in het laagland. Dit bemoeilijkt het reizen in sommige gebieden, vanwege onbegaanbare wegen.

Zonuren

 • Bolivia heeft ongeveer 2.300 uren zon per jaar.

Vervoer Bolivia

 • Vanuit Amsterdam vlieg je op La Paz (LPB) of op Santa Cruz (VVI). Het is ongeveer 10.345 kilometer vliegen naar El Alto in La Paz. Een vlucht duurt ongeveer 12 uur en 15 minuten. De exacte duur van de vlucht hangt af van het type vliegtuig en de weersomstandigheden. 

Bus

 • Het meest voor de handliggende vervoermiddel om door Bolivia te reizen is de bus. In Bolivia wordt de bus aangeduid met 'flota'. In alle steden vind je stations waar verschillende busmaatschappijen busreizen in alle denkbare richtingen aanbieden. Er rijden dagelijks meerdere bussen tussen alle grote steden. Kleinere plaatsen en afgelegen departementen (Beni, Pando, Tarija) zijn vaak slechts één keer per dag of enkele keren per week te bereiken. De busreizen duren vaak een hele dag of een hele nacht. Overdag reizen is over het algemeen een stuk veiliger maar een nachtrit scheelt je wel weer een overnachting (neem wel een trui mee, want het kan fris worden). Lokale bussen zijn vol, het ruikt er vaak niet al te fris, stoelen zijn half kapot, kunnen niet versteld en je hebt nauwelijks beenruimte. Het reizen met de bus is niet erg comfortabel dus, maar wel heel goedkoop en het is ook wel weer een avontuur.

Trein

 • De trein is geen snel vervoermiddel, want het grootste gedeelte van de spoorlijnen in Bolivia ligt in het hooggebergte. Er zijn verschillende treinen: de expresso, rápido en mixto, waarvan de expresso de snelste is. Naast treinen rijden er op het spoor ook ferrobussen, dat zijn gemotoriseerde wagons die iets weg hebben van een bus.

Auto

 • Je kunt een auto huren in Bolivia, alleen zijn er weinig verharde wegen. En vooral in de regentijd is het geen aanrader om zelf met de auto op pad te gaan. Voor goede coureurs en avonturiers is dit buiten de regentijd mogelijk, maar pas goed op voor de andere weggebruikers en slechte wegen.

Taxi

 • In Boliviaanse steden zijn taxi's relatief goedkoop. Je moet, zoals eigenlijk overal, duidelijk van tevoren de prijs afspreken en voor hoeveel personen die prijs geldt. Collectieve taxi's in Bolivia heten trufis en volgen vaste routes. Ze zijn goedkoper dan een normale taxi.

Budget Bolivia

 • Budget: Reken op €20,- tot €35,- per dag voor de low-budget reiziger.
 • De prijs voor een biertje is ongeveer €0,80 en voor een kop koffie ongeveer €1,-.

Slapen, eten & drinken in Bolivia

 • Bolivia wordt wat minder bereisd dan Peru en Ecuador en beschikt daarom over iets minder hostels die speciaal gericht zijn op backpackers, maar over het algemeen kun je overal goed terecht voor onderdak.
 • Het aantal hotels in de middenklasse is groot en voor niet al te veel geld kun je al een kamer huren. Er zijn verschillende categorieën: residenciales, hoteles, hostales, alojamientos en hospedájes. Meestal zijn de laatste twee genoemde hotels het goedkoopst en soberst ingericht.
 • In dorpjes en kleine stadjes moet je soms genoegen nemen met zeer minimale accommodaties.
 • Echte campings met allerlei voorzieningen zijn er in Bolivia niet. De natuur is één grote camping, je kunt er vrij kamperen, in de buurt van dorpen moet je toestemming vragen. Let wel op de veiligheid!

Eten

 • Het eten in Bolivia is net zo gevarieerd als de regio's. Het menu op de Altiplano bevat veel zetmeel en koolhydraten, terwijl in het laagland meer vis, groente en fruit op het menu staan. Vlees, vooral kip, speelt in elke maaltijd een belangrijke rol met daarnaast rijst, aardappelen en een salade. Daaroverheen wordt vaak llajhua , een scherpe saus met tomaten en pepers, gedaan. In het Amazonegebied eet men in plaats van aardappelen gebakken banaan of maniok (broodwortel).
 • Het kauwen van cocabladeren is in Bolivia een ontspannende en sociale aangelegenheid zoals bij ons het drinken van koffie of thee. Bij de mijnwerkers is er sprake van een 'cocapauze'. Het wordt op prijs gesteld als je cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft.

Specialiteiten

 • Sopa de Quinoa: Quinoa is het lokale graan dat geoogst wordt op grote hoogten. In een soep ziet het graan er uit als  kronkelige, witte halve cirkels. De quinoa zelf heeft weinig smaak, maar is lekker in soep. Meestal wordt het graan in een soep van kip, uien, varkensvlees of andere ingrediënten gekookt.
 • Saltena is een pastei of een broodje dat gevuld wordt met vlees of kip, ei, groenten, olijven en aardappelen. De saus in de 'Saltena' is licht kruidig of zeer pikant. Het broodje wordt opgediend met erwten, aardappelen en andere ingrediënten. 'Saltena' kan ook vegetarisch bereid worden. In elk dorp in Bolivia is saltena terug te vinden, maar met subtiele verschillen.
 • Ceviche is te vergelijken met een garnalencoctail. Het gerecht kan worden klaargemaakt met  verse witte vis, ajuin, avocado, mango, vers limoensap, hete pepers, peper en zout. De vis, ajuin en avocado worden in stukjes versnipperd en de pepers worden ontpit. Alle ingrediënten komen in één kom terecht en worden vermengd met peper en zout. Ceviche wordt koel opgediend, met plataan of tortilla chips
 • Empanada is afkomstig van de Spaanse en Portugese keuken. 'Empanada' is een gevuld broodje of gebak. Het deeg wordt rond de vulling gevouwen en gebakken. In Spanje is de empanada eerder groot en heeft een ronde vorm, het brood wordt in kleinere porties versneden. In Portugal en Zuid-Amerika is de empanada doorgaans klein.
 • Picanha wordt gemaakt op basis van rund- of varkensvlees dat bereid wordt met wijn en kruiden. Het vlees wordt geserveerd met gestoomde aardappelen.

Drinken

 • De meest populaire drank is Chicha, een gegiste maïsdrank waarvan het alcoholpercentage kan verschillen. Deze wordt vooral rond Cochabamba geproduceerd.
 • Een andere geliefde drank is Singani, een soort jenever die uit druiven gedestilleerd wordt. Bolivianen mengen de drank vaak met seven-up en citroensap en noemen het dan chuflay.
 • Thee is een redelijk populaire drank, ondermeer 'Mate de Coca', een thee van cocabladeren en 'Api' zijn erg in trek. De 'Mate de Coca'  komt oorspronkelijk van het Andesgebergte te Peru. 'Api' is Boliviaanse thee die bij het ontbijt geschonken wordt en wordt gemaakt van maïs, kruidnagel, citroen en kaneel.

  Feestdagen & festivals in Bolivia

  • 24 januari wordt Alasitas gevierd, een feest uit het Inca tijdperk dat in la Paz gevierd wordt.
  • 2 februari wordt La Virgen de la Candelaria gevierd, een kleurrijk festival met name in Copacabana.
  • In februari en maart wordt er overal in Bolivia Carnaval gevierd, met name in Oruro.
  • Op 6 augustus is de onafhankelijkheidsdag, het belangrijkste feest van Bolivia dat door het hele land gevierd wordt.
  • In de laatste week van augustus wordt er een groot muziekfestival in Potosi gehouden.

  Communiceren in Bolivia

  • De officiële taal is Spaans, maar het Zuid-Amerikaanse Spaans dat in Bolivia gesproken wordt, is qua zinsconstructie en uitspraak afwijkend van het Spaans in Spanje.
  • Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een van de twee grote officiële indianentalen: het Quechua of het Aymará.

  Handige woorden

  • Hallo/Hoi: Hola
  • Goedemorgen: Buenos días
  • Goedenavond: Buenas noches
  • Doei: Adios
  • Ja: Sí
  • Nee: No
  • Alstublieft: Por favor
  • Dank u wel: Gracias
  • Graag gedaan: De nada
  • Sorry: Siento

  Voorbereidingen voor Bolivia

  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken rondom de gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

  Veiligheidszaken in Bolivia

  • De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere Zuid-Amerikaanse landen. Maar het is wel goed opletten geblazen. Demonstraties, die dagelijks voorkomen, kunnen soms tot geweld leiden.

  Criminaliteit

  • Er komen af en toe gewelddadige berovingen voor, waarbij mensen voor een paar uur worden vast gehouden. Het is daarom aan te raden om alleen officiële taxi's (radio-taxi's die hun rit aan moeten melden bij de centrale) te nemen en 's nachts niet alleen over straat te gaan. Vooral La Paz en Santa Cruz zijn gevaarlijk voor deze soort van criminaliteit.

  Natuurgeweld

  • Tijdens het regenseizoen (december tot april) komt er zware regenval voor, met als gevolg overstromingen en aardverschuivingen.

  Verkeer

  • Autochauffeurs rijden nogal roekeloos en er gebeuren ook vrij veel ongelukken in het verkeer. Vermijd taxi's tussen La Paz en Copacabana.

  Wetgeving

  • Bezit en verkoop van cocabladeren en afgeleide producten (geen verdovende middelen) is legaal, let wel op dat je het niet meeneemt buiten Bolivia. Let ook op voor dieven die zich voordoen als een controleur tegen drugsbezit, zij zullen waarschijnlijk proberen je in een auto te krijgen en je te beroven. 

  Gevaarlijke gebieden

  • Er zijn regelmatig protesten en wegblokkades vooral in La Paz, het is handig om deze te vermijden.

  Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Bolivia

  Emigratie naar Bolivia of lang in Bolivia verblijven

  Bolivia: Vestigen en ondernemen
  Thema's: emigreren en lang verblijven in het buitenland
  Tools: checklist voor wonen in en emigreren naar Bolivia
  Bolivia: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Tools: activiteiten in het buitenland verzekeren
  Medische werkzaamheden in het buitenland verzekeren: als arts, verpleegkundige, stagiair of vrijwilliger
  Wereldreis of lange reis verzekeren & Wereldreisverzekeringen
  Tools: meeneemlijst voor reizen en backpacken in Bolivia

  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

   

  Bolivia: selectie uit de vacatures en organisaties voor vrijwilligerswerk
  Vrijwilligerswerk
  Spreek jij een woordje Spaans? Geef als vrijwilliger Engels les aan jongeren of organiseer sportactiviteiten voor kinderen Bolivia, Brazilië, Ecuador, Zuid-Amerika
  Help mee aan het inzetten van ICT als onderwijsmiddel om op deze manier het onderwijs te verbeteren. Bolivia
  Is volleybal je sport? Help dan met het trainen van jonge volleyballers en spring eventueel in als coach. Werkzaamheden zijn afhankelijk van je niveau Spaans. Bolivia
  Je kunt je als vrijwilliger inzetten voor deze basisschool, waarbij je zult helpen met het organiseren van diverse activiteiten. Bolivia
  Organiseer activiteiten voor kinderen zoals muziek maken, toneel spelen, sportactiviteiten of help de kinderen met huiswerkbegeleiding in een kinderopvang in La Paz. Voor minimaal 4 weken en met verblijf bij een gastgezin. Bolivia
  Werk als vrijwilliger mee in een dierenopvangcentrum in Bolivia! Verzorg de dieren, verschoon hokken en laat dieren weer vrij in de natuur. Bolivia
  Werken met kinderen, ouderen of helpen bij het bouwen van klaslokalen omringd door de adembenemende Andes Mountains (Basis Spaans vereist!) Bolivia
  Leer Spaans spreken door een taalcursus te volgen in Spanje of Latijns Amerika en oefen je Spaans door vrijwilligerswerk te gaan doen bij een liefdadigheidsinstelling. Argentinië, Bolivia, Chili, Costa Rica, Guatemala, Peru, Spanje
  Heb je groene vingers? Ga aan de slag op een landgoed waar biologische kruiden en specerijen worden verbouwd. Bolivia
  Omgevingsbewuste tuinbouwmedewerker op Boliviaans landgoed Bolivia

  Bolivia: selectie uit de vacatures en organisaties met betaald werk
  Betaald werk
  Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen Onderwijs & Opleiding
  Medewerker bij een kleine bar/restaurant in Samaipata. Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
  Spreek je vloeiend Engels en ben je gediplomeerd docent of heb je ruime lesgeef-ervaring? Ga dan werken op een internationale school die Amerikaans onderwijs aanbiedt voor kinderen van expats. Onderwijs & Opvoeding
  Spreek je Spaans en ben je sociaal, communicatief vaardig en klantvriendelijk? Kom werken bij een leuke kleine touroperator in Samaipata! Toerisme & Vrije Tijd (Leisure)
  Wil jij graag leren hoe je Engels les moet geven en wil je zo meer kans maken op een lesgeefbaan in Zuid-Amerika? Volg een 4-weekse TESOL-cursus in La Paz en word geholpen bij het vinden van werk als leraar Engels! Onderwijs & Opvoeding
  Ga aan het werk als docent bij een kinderopvanghuis in Latijns-Amerika Sociaal werk
  Help Bolivianen die naar Nederland willen komen door Nederlandse les te geven in La Paz of een andere (online) locatie. Onderwijs & Opvoeding
  Geef Nederlandse les bij taalinstituut in Zuid-Amerika Scholen & taalinstituten in het buitenland
  Deel je kennis over de inzet van muziek, dans en kunst met een stichting die werkt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren in Bolivia Geestelijke gezondheidszorg
  Bied aanvullende zorg, therapie en begeleiding aan kinderen in Latijns-Amerika die een vaste woon- en verblijfplaats hebben gekregen Medische sector & Gezondheidszorg
  Tools: job shops voor werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland

  Au pair in het buitenland - JoHo Job Shop
  Bars, Clubs, Restaurants & Horeca in het buitenland & NL - JoHo Job Shop
  Campings & Zomerkampen - JoHo Job Shop
  Ecolodges, Safarilodges & Bushcamps - JoHo Job Shop
  Entertainment & Eventorganisaties - JoHo Job Shop
  Helpdesks & Alarmcentrales - JoHo Job Shop
  Hotels & Guesthouses - JoHo Job Shop
  Juridische Sector & Advocatuur - JoHo Job Shop
  Maatschappelijke Instellingen & Culturele Sector - JoHo Job Shop
  Non-profit sector & Internationale Organisaties - JoHo Job Shop
  Online werk & Digital Nomads - JoHo Job Shop
  Fysiotherapie & Paramedische sector - JoHo Job Shop
  Personeel & Arbeid - JoHo Job Shop
  Reisorganisaties & Reisleiding - JoHo Job Shop
  Skischolen & Wintersport - JoHo Job Shop
  Techniek & Transport - JoHo Job Shop
  Toerisme & Vrije Tijd - JoHo Job Shop
   
   
  Partners en organisaties voor Bolivia: uitgelicht
  StudyTravel

  StudyTravel bestaat uit een vast team enthousiaste medewerkers, allen met buitenlandervaring. Je kunt er terecht om verschillende talen te leren zoals Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Russisch, Frans, Engels, Japans en natuurlijk Spaans! Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een tussenjaar of een stage. Heb je bij StudyTravel geboekt dan kan je via JoHo een deel van je lesgelden terugkrijgen.

  Tura-Travel

  Voor Peru, Bolivia en Ecuador biedt Tura-Travel verschillende rondreizen aan. Ook is het mogelijk een rondreis te maken in een combinatie van deze landen. Speciale aandacht gaat uit naar het Arbolivia project in centraal Bolivia, waar de lokale boeren de hoofdrol spelen. De boerenfamilies planten met steun van de opbrengsten van de CO2-credits bospercelen aan op hun eigen grond.

  Partners en organisaties
  WereldOuders
  • WereldOuders investeert in kinderen en geeft ze een thuis én een toekomst in Latijns-Amerika door de vijf basisrechten te verzorgen, waarmee ze zichzelf en hun samenleving versterken: verzorging, onderdak; onderwijs, aandacht en medische zorg.
  • WereldOuders biedt ook vrijwilligerswerk aan in familiehuizen in Latijns-Amerika met kost en inwoning.
  JoHo: samenwerken met JoHo

   

  Verder reizen

   

  Verder reizen: via aangrenzende gebieden
  Paraguay
  Brazilië

  Brazilië

  • Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en staat bekend om de samba, voetbal en het wereldberoemde carnaval. De bevolking is trots op de rijke geschiedenis en de verschillende culturele achtergronden. Het heeft ruim 7.000 km aan tropische stranden, een mengelmoes aan culturen, bijzondere steden en verscheidenheid in landschappen. Met het Amazonegebied, Rio de Janeiro, de beroemde Iguaçu-watervallen en het grootste moerasgebied ter wereld, biedt Brazilië avonturen voor alle reizigers.
  Peru

  Peru

  • In Peru ligt de cultuur echt voor het oprapen. Bezoek de wereldberoemde Incastad 'Machu Picchu' of bewonder de Spaanse koloniale architectuur in Arequipa, Cuzco en Puno. Je vindt er naast een rijke cultuur ook nog een enorme diversiteit aan dieren en natuur: vulkanen, strand, jungle, regenwoud en besneeuwde bergen. Deze variatie in natuur zorgt voor een enorm aanbod in activiteiten voor de rustige wandelaars en de adrenaline zoekers. Peru heeft het allemaal.
  Chili

  Chili

  • Dit uitzonderlijk lange land, ingesloten tussen het Andesgebergte en de Grote Oceaan, is ongeveer 4.300 kilometer lang en gemiddeld maar 175 kilometer breed. Door deze rare vorm kent het land veel verschillende natuursoorten: van merengebieden tot woestijn (Atacama) en van stranden (La Serena) tot skigebieden in het Andesgebergte. Sinds het aftreden van de omstreden Augusto Pinochet in 1990 is Chili uitgegroeid tot één van de rijkste en meest stabiele landen van Zuid-Amerika.
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten