Horecamedewerker & Host: stagelopen tot werken in het buitenland

 

In binnen- en buitenland werken en ontwikkelen bij bars, clubs en horecabedrijven

 

Betaald werk - Stage - Vrijwilligerswerk - Werkervaringsplek

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

    Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland?

    Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland?

    • Hoe vroeger je besluit om seizoenswerk in een hotel te gaan doen, des te meer kans heb je dat het lukt.
    • Hotels beginnen meestal maanden van tevoren met werven van personeel.
    • Het is raadzaam voor maart zo veel mogelijk hotels te hebben benaderd, het liefst in hun eigen taal. Massaal je cv doormailen werkt minder effectief dan een schriftelijke of persoonlijke benadering.
    • Het zal niet altijd mogelijk zijn om vroeg van te voren alles te regelen en het kan daarnaast zo zijn dat het solliciteren in eerste instantie mislukt: dan moet je dus gaan zoeken op het moment dat je al in een bepaald land bent.
    • Doorzettingsvermogen is belangrijk, vroeg op de dag verschijnen kan een pré zijn. Als je van deur tot deur gaat, begin dan met de grootste hotels en restaurants.
    • Probeer voorbij de receptionist te komen en de manager persoonlijk te spreken.
    • Wanneer je aangenomen wordt, regel dan een ondertekend contract waarin afspraken omtrent uren, betaling en arbeidsvoorwaarden staan. Als dat niet kan, zorg dan in elk geval dat je dit alles met je baas bespreekt.
    • Een manier om aan werk te komen, is soms ook via vertegenwoordigers van grote reisbureaus. Deze worden vaak algemeen gerespecteerd en kunnen je mogelijk voorstellen aan hoteleigenaars. Wel is het zo dat ze vaker om gunsten zullen worden gevraagd, dus ga hier zorgvuldig mee om.

    Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland?

    Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland?

      • Bedenk goed wat je motivatie is om naar het buitenland te gaan. Je eigen motivatie heeft invloed op je zoektocht, de keuzes die je maakt en de uiteindelijke baan die je vindt. Het is voor jezelf en de mensen in je omgeving fijn om een open houding te hebben en klaar te staan voor de lokale bevolking. Ook als je gaat om de wereld te verbeteren, moet je goed bedenken dat je niet alle problemen op korte termijn kan oplossen.
      • Daarnaast is een goede voorbereiding essentieel wanneer je in het buitenland gaat werken.

      Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen voordat je gaat werken in het buitenland?

      • Onderstaande vragen helpen je om je wensen en eisen of mogelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je ervoor zorgen dat het werk goed aansluit bij jouw wensen of dat jouw verwachtingen aansluiten bij de mogelijkheden.
      • Tip: Schrijf de antwoorden op, zodat je ze kunt blijven gebruiken als kompas tijdens je zoektocht, maar ook kunt bijstellen naar mate je plannen concreter worden. Je kunt deze vragen kopiëren en in een eigen document de antwoorden aanvullen, zodat je ze later ook kunt aanvullen. Op deze pagina kun je ook comments achter laten voor jezelf, zodat je ze zelf via je account kunt terugvinden.

      1. Wat zijn je vaardigheden en welke vaardigheden wil je nog opdoen?

      • Denk hierbij bijvoorbeeld aan geleerde vaardigheden die je tijdens je opleiding, werkervaring, vrijwilligerswerk en in je interesses hebt opgedaan. Maar denk ook na over wat je wilt leren tijdens je werkervaring Zijn er specifieke skills die je graag wilt ontwikkelen?

      2. Wat voor soort werk past bij je?

      • Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillen tussen praktisch en uitvoerend of juist meer analytisch en beleidmatig. Ook kun je denken aan werk waarbij extern klantcontact centraal staat, of juist waar je meer voor de interne organisatie werkt. Daarnaast kun je denken aan voorkeuren op het gebied van zelfstandig werken, in een team werken of juist leidinggeven.

      3. Bij wat voor soort organisatie wil je werken?

      • Wil je werken bij een commercieel bedrijf, een non-profit organisatie of een overheidsinstelling? Welke sector(en) spreekt je het meeste aan? Er zitten vaak grote verschillen in werksfeer, prioriteiten en beleid. Vraag gerust eens rond bij vrienden, studiegenoten en familie over hun werkervaring om een beeld te krijgen van soorten organisaties en de verschillen per sector.

      4. Wil je in een lokale organisatie werken of liever voor een internationaal bedrijf?

      • Langdurig op één plek wonen en werken is iets anders dan reizen van de ene plek naar de andere om je business te doen. Je kunt je afvragen of jij iemand bent die makkelijk met hele diverse culturen kan omgaan of dat je je liever aanpast aan één cultuur en omgeving en je daarin verdiept.

      5. Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften?

      • De een houdt van de warmte van de tropen, de ander zoekt liever de Scandinavische winters op. Past de locatie die je op het oog hebt, bij jou gewenste temperatuur? Hoe zit het met je sociale contacten? Ga je samen met iemand naar je nieuwe stek of ga je alleen op pad? Wat is voor jou van belangrijk om je happy te voelen en kun je dat ook (gaan) vinden op de locatie die je op het oog hebt? Zijn er voldoende uitdaging binnen, maar ook buiten het werk, en met de mensen en mogelijkheden om je heen?

      6. Welke omstandigheden passen het best bij je?

      • Ben je op zoek naar een werkplek in een metropool als New York, New Delhi of Mexico Stad? Of ben je juist op zoek naar een werkplek midden in de natuur (zoals bijvoorbeeld bij een ecolodge). Iets er tussenin kan natuurlijk ook bijvoorbeeld in een provinciestad. Die zijn op veel plekken in de wereld vaak qua inwoners net zo groot als Den Haag of Rotterdam, en bieden veel voorzieningen, zonder direct een miljoenenstad te zijn. Wat voor accomodatie zoek je en heb je nog iets nodig qua vervoer (een lokale auto / toegang tot het OV)

      7-  Kan je tegen een culture shock of blijf je liever in je comfort zone?

      • Ben je op zoek naar een hele andere omgeving (zoals een sloppenwijk in Manila of wonen tussen de beren is Alaska)? Of zoek je liever een plek waar je een appartement kan huren met stromend water, elektriciteit en toegang tot het openbare vervoer?

      Wat zijn de 4 vragen om jezelf te stellen bij het selecteren van een werkomgeving?

      1. Waar wil je heen?

      • Heb je al een specifiek land in gedachten of weet je op zijn minst al of je in een westers of niet-westers gebied wilt werken? Hoe ver weg wil je gaan, enigszins dicht bij huis of het liefst ergens aan de andere kant van de aardbol?

      2. Ben je bereid een nieuwe taal te leren?

      • Wanneer je gaat wonen in een land waar Engels niet de voertaal is (niet alleen in native speaking countries is dat zo, maar in landen als India en de Filipijnen spreekt men vanwege de vele lokale talen ook veel Engels). Wanneer je naar een land vertrekt waar bijvoorbeeld Spaans of Frans de voertaal is, dan is het goed om je af te vragen of je bereid bent dit te leren op een zodanige wijze dat je ook kans maakt op de lokale arbeidsmarkt, een eigen onderneming kunt runnen of een breed sociaal leven op kunt bouwen.

      3. Wil je begeleid en bemiddeld worden bij het vinden van een baan of wil je het allemaal zelf uitzoeken?

      • Je kunt natuurlijk zelf allerlei vacaturebanken afstruinen en reageren op diverse vacatures die je aanspreken of lokale organisaties benaderen waar je graag zou willen werken. Wanneer je op zoekt naar een baan in een bepaald land of een bepaalde sector en voor een afgebakende tijd, dan kan het ook heel waardevol zijn om een bemiddelingsbureau in de hand te nemen. Zij hebben vaak een uitgebreid netwerk binnen een specifieke regio of een bepaalde sector, en kunnen je ondersteunen bij het sollicitatietraject en soms ook met verdere administratieve zaken. Ben je op een korte termijn op zoek, dan kan het zeker lonen om via een bemiddelingsorganisatie te zoeken. Heb je wat langer te tijd of kun je zelf ook lokaal langs gaan of heb je lokale contacten, dan kun je soms via via juist ook wat gerichter en vrijer zoeken.

      4. In hoeverre ben je beschikbaar en hoe lang ben je bereid te blijven?

      • Wat is je plan qua tijd? Ben je op korte termijn beschikbaar of pas over een jaar? Of wil je juist over een jaar weer terug zijn om een studie te vervolgen? Of heb je je huis voor een beperkte periode verhuurd? Ben je van plan voor enkele jaren te gaan of is je intentie om er niet meer weg te hoeven gaan? Heb je voldoende geld om de reis en de eerste periode van je verblijf te betalen?

      Wat zijn de vragen die je kunt stellen als je een werkgever op het oog hebt?

      • Wanneer je alles voor jezelf op een rijtje hebt en je hebt een organisatie gevonden, is het handig hier meer informatie over te zoeken.

      1. Wat voor ervaringen hebben andere werkzoekers in het buitenland bij deze organisatie of in dit land gehad?

      2. Hoe staat de organisatie / het bedrijf bekend?

      • Staan er bijvoorbeeld goede of slechte verhalen op internet? Voor jezelf en vaak ook voor de achterblijvers is het een hele geruststelling te weten dat je in goede handen bent.

      Wat zijn de vragen die je kunt stellen als je aan het werk bent in het buitenland?

      Wanneer je weet voor welk bedrijf je gaat werken, is het van belang afspraken te maken met je werkgever, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

      1. Spreek van te voren duidelijk af hoe en wanneer je wordt betaald, hoeveel dagen je gaat werken, welke dagen je gaat werken, wat je taken zijn en waar je verblijft.

      2. Check ook of je hulp krijgt bij het aanvragen van een werkvergunning. Natuurlijk moet je ook flexibel zijn en kan er ter plaatse nog het één en ander worden aangepast, maar op deze manier heb je in elk geval iets om op terug te vallen.

      Wat zijn je taken als medewerker in de bediening op een cruiseschip?

      Wat zijn je taken als medewerker in de bediening op een cruiseschip?

      • Als medewerker in de bediening zorg je ervoor dat het de mensen in jouw sectie van het restaurant aan niks ontbreekt. Je bedient dezelfde groep mensen voor de duur van hun trip en roteert met hun mee naar de verschillende restaurants aan boord.
      • Als medewerker in de bediening maak je lange uren die doorgaans beginnen bij de twee ontbijtrondes. Je neemt bestellingen op en brengt eten en drinken naar de tafels. Je houdt altijd in de gaten of jouw gasten tevreden zijn en of ze nog een bestelling willen plaatsen. Aan het begin van een cruise krijg je een deel van het restaurant aangewezen waarvoor jij verantwoordelijkheid draagt. In deze ruimte zitten ongeveer 30 mensen en die bedien jij voor de duur van hun trip. Het betekent dat zij bij elke maaltijd onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Zijn er op het schip meerdere restaurants, dan roteer jij met je gasten mee en sta je dus elke avond ergens anders.
      • Ook al zijn de schepen groot, er is niet genoeg plek om iedereen tegelijk te laten eten. Daarom is elke maaltijd verdeeld in een eerste en tweede ronde. Voor het diner houdt dat bijvoorbeeld in dat de eerste ronde tussen 18:00 uur en 18:30 uur gaat eten en de tweede groep tussen 20:00 uur en 20:30 uur. De passagiers kiezen dit zelf op het moment van boeken, ook bepalen ze dan welke tafelgrootte ze willen hebben. Sommigen willen altijd met z'n tweeën eten, maar de meesten kiezen voor een zes of acht persoons tafel. Deze indeling geldt voor de gehele periode dat de passagiers aan boord zijn. Veel schepen hebben daarnaast nog een restaurant dat een doorlopend buffet serveert waar passagiers altijd terecht kunnen.
      • Escorteer de passagiers naar hun tafel en geef advies over het menu en de wijnkaart. Natuurlijk kun je alle andere vragen over het menu beantwoorden en zorg je dat het ze aan niks ontbreekt. Het is verstandig om deze mensen en hun namen snel te leren kennen om zo een persoonlijkere service te kunnen verlenen. Daarbij helpt het dat hoe beter je je werk doet, hoe hoger de fooi vaak uitvalt. Vaak wordt er verwacht dat je mee doet aan thema avonden en spelletjes die in het restaurant plaatsvinden en help je met het voorbereiden van andere evenementen.

      In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in bars, clubs & horeca in het buitenland & NL?

      In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in bars, clubs & horeca in het buitenland & NL?

      Hier vind je een selectie uit de JoHo Vacatureservice voor werk in bars, clubs & horeca in het buitenland. Klik op het land en ga naar het vacaturegedeelte op de landenpagina om de vacature en de bijbehorende organisatie te bekijken als je bent ingelogd

      Australië

      • Een avontuurlijke reis maken, een tijdje in het buitenland wonen en ook nog een leuk zakcentje verdienen? Diverse "Working Holiday" opties mogelijk in het toerisme, de horeca en hotellerie. (b)

      Bolivia

      • Ga aan de slag bij een kleine bar/restaurant in Samaitapa. (b)

      Brazilië

      • Heb je zin in een unieke werkervaring in een resort? Een wereldwijde aanbieder van all-inclusive vakanties biedt elk winter- en zomerseizoen banen aan in verschillende functies, van kinderanimatie en sport tot bar- en receptiewerkzaamheden. (b)
      • Werk als barman of barvrouw bij een resort en bezorg de gasten een onvergetelijke tijd. (b)

      Caribisch gebied

      • Ga aan de slag als horecamedewerker bij een beginnend hotel in Sint Eustatius. (b)
      • Op een bijzondere plek werken in de horeca? Ga dan aan het werk bij een ecolodge in Saba. (b)

      Colombia

      • Werk achter de bar of in de keuken van een vrolijk hostel in Bogota in ruil voor gratis verblijf en maaltijden. (b)

      Curaçao

      • Ga werken in de horeca op dit zonnige eiland. (b)
      • Werk in de catering bij evenementen, bruiloften, concerten of in luxe hotels en geniet van de zon en je verblijf op een tropisch eiland. (b)
      • Deze organisatie is op zoek naar twee studenten die een belangrijke rol kunnen spelen bij het opstarten en openen van een nieuw restaurant binnen een hotel. (b)

      Denemarken

      • In het hoogseizoen meewerken op een camping? Er zijn elk jaar verschillende functies te vervullen onder andere achter de bar en in het restaurant. (b)

      Engeland

      • Ga werken als barkeeper of serveerster in een typisch Engelse pub. (b)​

      Frankrijk

      • Op zoek naar een leuke vakantiebaan in Frankrijk? Help mee op een huskyfarm of werk als 'manusje-van-alles' in de horeca. (b)

      Hongarije

      • Ga in het hoogseizoen aan de slag op een camping in de horeca. (b)

      Ierland

      • Een gastvrij hotel aan de Ierse westkust biedt werk aan voor horeca- en keukenpersoneel. (b)

      Italië

      • Ga op een mooie locatie in Rome aan de slag bij een populair hostel, een hotel of een Italiaans restaurant. Er zijn verschillende banen beschikbaar als barman, DJ, receptionist of ober. (b)
      • Ga aan de slag in een resort als barman of barvrouw en bezorg de gasten een heerlijke vakantie. (b)

      Kroatië

      • Geniet van het mooie Kroatië tijdens je werk als bar- of restaurantmedewerker op een camping. (s)

      Nieuw-Zeeland

      • Ga met je horeca of hotel opleiding aan de slag in de hospitality sector om werkervaring op te doen en maak tegelijkertijd kennis met Nieuw-Zeeland. (s)
      • Heb jij ervaring als bartender en wil je wat van de wereld zien? Ga aan de slag op een cruiseschip. (b)

      Roemenië

      • Kom werken als bartender in een hostel in Boekarest. (b)

      Spanje

      • Verschillende functies in de horeca of op evenementen met veel internationale doorgroeimogelijkheden. (b)
      • Is werken in de entertainment/horeca branche helemaal jouw ding? Ga dan nu aan de slag aan de Costa Brava. (b)

      Suriname

      • Ga aan het werk als medewerker in de horeca bij een gezellig, hip en centraal gelegen eetcafé/guesthouse in Paramaribo. (b)

      Tanzania

      • Dit eigenzinnige beachhotel op Zanzibar zoekt regelmatig restaurant-, bar- en hotelmedewerkers. (b)

      Zuid-Afrika

      • Help mee in deze backpacker's lodge ten zuiden van Durban achter de bar of in de keuken. De lodge biedt naast accommodatie ook leuke faciliteiten en activiteiten aan, zoals fiets- en kayakverheer en surflessen. (b)

      Zwitserland

      • Houd jij van riviercruises? Geniet van de tochten langs diverse Europese landen terwijl je meehelpt aan boord als restaurant-of barmedewerker. (b)

       

      Legenda

      b = betaald werk

      v = vrijwilligerswerk

      s = stage

       

      Meer landen & regio's 

       

         

      Partnerselectie: Stage in het buitenland I

      Partnerselectie: Stage in het buitenland I

      Partnerselectie: Stage in het buitenland II

      Partnerselectie: Stage in het buitenland II

      JoHo toolshops voor werk, stage, vrijwilligerswerk in het buitenland met vacatures en organisaties

      JoHo toolshops voor werk, stage, vrijwilligerswerk in het buitenland met vacatures en organisaties

      Werken in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

      JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

      Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

      JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

      Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

      Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

      Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

      Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
       

      Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

      The world of JoHo footer met landenkaart

      JoHo: crossroads uit de bundels
      JoHo: crossroads uit selectie
      JoHo: paginawijzer

      Thema's

      Wat vind je op een JoHo Themapagina?

      • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
      • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

      Crossroad: volgen

      • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

      Crossroad: kiezen

      • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

      Footprints: bewaren

      • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
      • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

      Abonnement: nemen

      • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

      Hoe is de pagina op gebouwd

      • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
      • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
      • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
      • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
      • De statussen:
      1. Start
      2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
      3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
      4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
      5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
      6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
      7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
      8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
      9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
      10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
        JoHo: footprints achterlaten
        JoHo: pagina delen