Hoe vind je een medische stageplaats of loop je co-schappen in Zuid-Afrika?

Hoe vind je een medische stageplaats of loop je co-schappen in Zuid-Afrika?

 • Voor het doen van een co-schap in Zuid-Afrika kun je overwegen contact te zoeken met de organisatie UNSA. Zo heeft de afdeling geneeskunde bij de RUG (UMCG) een samenwerking met deze stichting. Er zijn mogelijkheden voor gemotiveerde en geïnteresseerde studenten in de regio Pretoria. Afhankelijk van je voorkeur kun je ook worden geplaatst in de meer landelijke gebieden. Je kunt kiezen uit een co-schap bij de huisartsgeneeskunde, de eerste hulp, het brandwondencentrum en tropengeneeskunde. Op de website van UNSA vind je de contactinformatie terug.

Waar?

 • Het HOPE Cape Town- KIDCRU Medical Elective Student Programme is een programma dat wordt aangeboden door de Universiteit van Stellenbosch. Het HOPE Cape Town programma combineert het doen van een klinische stage met het doen van onderzoek voor internationale studenten. Het wordt gegeven in samenwerking met het KIDCRU (Children’s Infectious Diseases Clinical Research Unit) en de Faculty of Health Sciences van de University of Stellenbosch. Het co-schap van vier weken in totaal bestaat uit twee weken meedraaien met het team van HOPE Cape Town en vervolgens twee weken met KIDCRU. Tijdens dit co-schap is er de mogelijkheid om meer te leren over HIV in Zuid-Afrika, anti-retrovirale therapieën en kun je meehelpen met het werk in de community clinics. Meer informatie vind je op de website van de Universiteit van Stellenbosch.
 • De Universiteit van Kaapstad runt ook de Student Health and Welfare Community Organization. Deze community bestaat uit UCT studenten en een arts die naar townships gaan om daar de klinieken draaiende te houden. Eerdere studenten waren enthousiast over het meedraaien in deze klinieken. Het is aan te raden om hier naar te informeren.
 • In Westkaap tref je de Universiteit van Kaapstad. Enkele van de ziekenhuizen die geassocieerd zijn met de Universiteit van Kaapstad zijn het Groote Schuur Hospital. Dit is een groot ziekenhuis waar zorg wordt verleend aan een groot deel van Kaapstad en de townships. Alle specialismen zijn vertegenwoordigd. Een trauma unit waar schotwonden, steekpartijen en auto-ongelukken worden behandeld. Dit betekent veel mogelijkheden om medische vaardigheden te oefenen. Je kunt denken aan het inbrengen van een thoraxdrain of een centrale lijn. Daarnaast heeft het ook een uitstekende afdeling neurologie en cardiothoracale-chirurgie afdeling.
 • Het Victoria Hospital heeft in tegenstelling tot Groote Schuur alleen ‘elective students’. Dat maakt dit een betere plek voor het opdoen van praktische ervaring.
 • Naast Kaapstad kun je ervoor kiezen om een ziekenhuis of universiteit te benaderen in Johannesburg, Pretoria, Kwazulu-Natal (Durban of landelijk Kwazulu-Natal) en de Oostkaap (Eastern Cape).

Phelophepa Mobile Health Care Train

 • Een unieke optie is de Phelophepa Mobile Health Care Train. Dit is een trein die door het land reist gedurende de weekenden en vervolgens een kliniek opzet voor de erop volgende week. De trein heeft heeft 12 treinstellen, elke met een ander specialisme. Er is een health clinic, oogheelkunde kliniek, een tandarts, een apotheek, een ruimte voor röntgenonderzoek en een afzonderlijke leefruimten. De Mobile Health Care Train wordt gerund door studenten verpleegkunde, tandheelkunde en oogheelkunde onder supervisie. Co-assistenten betalen een klein bedrag om te kunnen deelnemen. Dit is het zeker waard want het biedt een bijzondere mogelijkheid om mee te helpen met het bieden van zorg aan kleine gemeenschappen. Bij interesse kun je je mail richten aan de senior manager. Let op: de trein rijdt alleen tussen januari en september.

Traumageneeskunde

 • In Zuid-Afrika kun je als stagiair of co-assistent veel ervaring opdoen binnen de traumageneeskunde. Meld je tijdig aan voor dit specialisme mocht je interesse hebben in een co-schap of een stageplek, zeker een jaar van tevoren. Let op: Zuid-Afrikaanse studenten hebben zomervakantie tijdens de maanden november en december. Dit betekent dat er gedurende deze periode van het jaar alleen elective students aanwezig zijn. Voor het opdoen van ervaring in de traumageneeskunde zijn de ziekenhuizen meestal niet gelegen in de toeristische gebieden die normaal gesproken redelijk veilig zijn. Vanwege het waarborgen van je veiligheid tijdens je verblijf is het daarom goed om een aantal zaken goed te bekijken. Zo kun je denken aan de locatie van het ziekenhuis (gelegen in een dodgy gebied?), de reisafstand van de studentenaccommodatie naar het ziekenhuis (niet in het donker gaan reizen met de trein), of het huren van een auto noodzakelijk is omdat het ziekenhuis is gelegen in een geïsoleerd dorp, en de vraag of je beter met z’n tweeën naar deze co-schap plek of stageplek kunt gaan vanwege de slechte veiligheidssituatie.

 

    Chapters 

  Teksten & Informatie

  JoHo: paginawijzer

  JoHo 'chapter 'pagina

   

  Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

  Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

  Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

  Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

  Abonnement: nemen

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

  Abonnement: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

  Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
  JoHo: footprint achterlaten