Wat kan je doen als je problemen hebt in het buitenland met een organisatie?

 

 

Wat te doen als je pick-up of contactpersoon niet op je staat te wachten of als je later bent gearriveerd door bijvoorbeeld vertraging?

Voor vertrek

 • Voorkomen is beter dan genezen dus zorg ervoor dat je vóór vertrek je meest up-to-date reisschema (denk aan last-minute wijzigingen) aan de lokale en / of bemiddelende organisatie hebt doorgegeven.
 • Denk in dit verband ook aan vluchten die pas de volgende dag (of vorige dag) aankomen (bv. in je schema staat vertrek 23 april maar aankomst is pas 24 april)!
 • Als er iemand van een organisatie (taalschool, vrijwilligerswerk organisatie, hostel, etc) je op zou wachten, vraag dan wie het zal zijn die je zal opwachten (naam en evt telefoon nummer). Zo voorkom je dat iemand anders, die jou ziet zoeken, zich voor gaat doen als degene die je zoekt.
 • Neem de contactgegevens en het adres van je accommodatie mee in je handbagage, zodat je je zelf kunt redden als er om wat voor reden dan ook niemand is om je op te halen.
 • Kijk op google maps naar de afstand van vliegveld naar je bestemming en probeer al van tevoren uit te zoeken wat een taxi redelijkerwijs zou kosten. Dit soort informatie wordt ook vaak in reisgidsen als Lonely PLanet of Rough Guide genoemd.

Ter plaatse contact opnemen

Ondanks je voorzorgsmaatregelent kan er natuurlijk iets mis gaan bij aankomst.

 • Ga er niet per definitie van uit dat diegene die jou, na zoeken en heen en weer lopen, uiteindelijk aanspreekt daadwerkelijk alsnog je contactpersoon is; iedereen heeft inmiddels wel gezien dat je zoekende bent, dus daar kan men misbruik van maken.
 • Vraag om een officiële identificatie uit naam van de organisatie als je twijfelt.
 • In de meeste gevallen zul je voor vertrek lokale contactgegevens hebben gekregen (van een projectorganisatie, van een taalschool, van de lokale reisagent, etc.); neem dan uiteraard contact op (of laat iemand dit doen) met de mensen ter plaatse. Zij kunnen uitzoeken wat er mis is gegaan en contact leggen met diegene die je op zou halen.
 • Meld duidelijk (check dit voordat je belt) waar je je op dit moment bevindt, hoe je eventueel bereikbaar bent of spreek af dat je bv. een half uur later zelf weer contact opneemt om de oplossing te vernemen.

Wat te doen als je de gegevens kwijt bent van de lokale organisatie of eindbestemming?

Gegevens kwijt van lokale organisatie of van je eindbestemming

 • Ben je je lokale contactgegevens kwijtgeraakt dan is over het algemeen via de organisatienaam lokaal wel te achterhalen waar deze zich bevindt en hoe deze bereikbaar is.
 • Vraag eventueel bij een infopunt op bv. de luchthaven of ze dit voor je willen uitzoeken of maak gebruik van een lokale internetmogelijkheid/WiFi.
 • Ook de naam vergeten? Zoek een officieel c.q. betrouwbaar aanspreekpunt en probeer zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen wat je komt doen en eventueel via wie je dat in Nederland hebt geregeld, al wordt het waarschijnlijk sowieso een lastige zoektocht.

Zelfstandig naar de locatie reizen

 • Heb je geen lokale contactgegevens, probeer deze dan te achterhalen (bv. via een informatiepunt op de luchthaven).
 • Lukt dit niet, overweeg dan of je zelfstandig naar de betreffende locatie kunt reizen.
 • Let wel: sommige projecten, met name vrijwilligersprojecten, liggen zo geïsoleerd dat je er niet op eigen gelegenheid kunt komen, check voordat je afreist altijd met (meerdere) lokale mensen of het verstandig is zelf naar betreffende locatie te gaan.
 • Indien je hoge kosten moet maken om zelfstandig naar de locatie te reizen dan bestaat er een risico dat deze niet volledig worden vergoed.
 • Soms is het beter een hostel op te zoeken en de volgende ochtend met frisse energie opnieuw te proberen de contactpersonen te bereiken.

Contact via een (internationale) bemiddelende organisatie

 • Heb je gebruik gemaakt van een Nederlandse of internationale bemiddelende organisatie, dan kun je ook contact met hen opnemen.
 • Hou wel rekening met tijdsverschillen (nog maar weinig organisaties in deze sector hebben bereikbaarheidsdienst buiten kantooruren) en met het feit dat het ook via deze weg even kan duren voordat zij iets hebben kunnen regelen.
 • Tip: geef bij contact altijd door waar en wanneer je bereikbaar bent!

Wat te doen als je een reis, taalcursus,of werkvakantie hebt geboekt en het is niet helemaal wat je ervan verwacht had?

De kans op succes c.q. tevredenheid hangt uiteraard van veel factoren af; jouw eerdere ervaringen, je verwachtingspatroon, je opstelling ter plaatse, de klik met de lokale mensen & omstandigheden, je fysieke en mentale gesteldheid op dat moment, etc. Daarbij kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er iets onverwachts gebeurt of iets mis gaat waardoor de dingen niet gaan zoals je verwacht had.

 • Probeer eerst zelf een reëel beeld te krijgen van je ontevredenheid; wees eerlijk en bekijk je negatieve ervaring zo objectief mogelijk. Is het overduidelijk een misverstand, heeft het te maken met andere culturen, werkomstandigheden, manieren van communiceren, zijn er ter plaatse uitzonderlijke situaties? Waren je verwachtingen reëel en juist?
 • Vind je na deze afweging dat je een terecht punt hebt, maak dit dan altijd op vriendelijke (opbouwende) toon ter plaatse duidelijk; geef de mensen lokaal de gelegenheid om jouw klacht te behandelen en op te lossen.
 • Spreek daarnaast eventueel een coördinerend persoon aan, iemand die objectief naar de situatie kan kijken.
 • Zoek niet direct naar bevestiging bij andere buitenlanders (bv. andere deelnemers), het optreden als een groep kan bedreigend overkomen en leidt veelal niet tot een gewenste oplossing. Bovendien kun je elkaar meenemen in een negatieve spiraal die wellicht onterecht is.
 • Leidt dit allemaal niet tot een oplossing, zet je klacht dan op papier (Engelstalig) en vraag ter plaatse om een schriftelijke reactie. Check vervolgens of je de klacht bij een overkoepelend of coördinerend orgaan ter plaatse kunt wegleggen of bv. bij een bemiddelende organisatie die contact met de lokale organisatie heeft.
 • Besef altijd dat men lokaal heel anders kan kijken naar zaken als tevredenheid, klantenservice, klachtafhandeling en dat een kritische opstelling (ook al is het kritisch opbouwend) niet altijd wordt gewaardeerd c.q. men niet goed weet hoe hiermee om te gaan. Soms moet je gewoon accepteren dat de zaken niet gaan zoals jij had verwacht en ook niet zullen veranderen.
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten