  Chapter 

 

Wat te doen als je pick-up of contactpersoon niet op je staat te wachten of als je later bent gearriveerd door bijvoorbeeld vertraging?

Voor vertrek

 • Voorkomen is beter dan genezen dus zorg ervoor dat je vóór vertrek je meest up-to-date reisschema (denk aan last-minute wijzigingen) aan de lokale en / of bemiddelende organisatie hebt doorgegeven.
 • Denk in dit verband ook aan vluchten die pas de volgende dag (of vorige dag) aankomen (bv. in je schema staat vertrek 23 april maar aankomst is pas 24 april)!
 • Als er iemand van een organisatie (taalschool, vrijwilligerswerk organisatie, hostel, etc) je op zou wachten, vraag dan wie het zal zijn die je zal opwachten (naam en evt telefoon nummer). Zo voorkom je dat iemand anders, die jou ziet zoeken, zich voor gaat doen als degene die je zoekt.
 • Neem de contactgegevens en het adres van je accommodatie mee in je handbagage, zodat je je zelf kunt redden als er om wat voor reden dan ook niemand is om je op te halen.
 • Kijk op google maps naar de afstand van vliegveld naar je bestemming en probeer al van tevoren uit te zoeken wat een taxi redelijkerwijs zou kosten. Dit soort informatie wordt ook vaak in reisgidsen als Lonely PLanet of Rough Guide genoemd.

Ter plaatse contact opnemen

Ondanks je voorzorgsmaatregelent kan er natuurlijk iets mis gaan bij aankomst.

 • Ga er niet per definitie van uit dat diegene die jou, na zoeken en heen en weer lopen, uiteindelijk aanspreekt daadwerkelijk alsnog je contactpersoon is; iedereen heeft inmiddels wel gezien dat je zoekende bent, dus daar kan men misbruik van maken.
 • Vraag om een officiële identificatie uit naam van de organisatie als je twijfelt.
 • In de meeste gevallen zul je voor vertrek lokale contactgegevens hebben gekregen (van een projectorganisatie, van een taalschool, van de lokale reisagent, etc.); neem dan uiteraard contact op (of laat iemand dit doen) met de mensen ter plaatse. Zij kunnen uitzoeken wat er mis is gegaan en contact leggen met diegene die je op zou halen.
 • Meld duidelijk (check dit voordat je belt) waar je je op dit moment bevindt, hoe je eventueel bereikbaar bent of spreek af dat je bv. een half uur later zelf weer contact opneemt om de oplossing te vernemen.

Wat te doen als je de gegevens kwijt bent van de lokale organisatie of eindbestemming?

Gegevens kwijt van lokale organisatie of van je eindbestemming

 • Ben je je lokale contactgegevens kwijtgeraakt dan is over het algemeen via de organisatienaam lokaal wel te achterhalen waar deze zich bevindt en hoe deze bereikbaar is.
 • Vraag eventueel bij een infopunt op bv. de luchthaven of ze dit voor je willen uitzoeken of maak gebruik van een lokale internetmogelijkheid/WiFi.
 • Ook de naam vergeten? Zoek een officieel c.q. betrouwbaar aanspreekpunt en probeer zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen wat je komt doen en eventueel via wie je dat in Nederland hebt geregeld, al wordt het waarschijnlijk sowieso een lastige zoektocht.

Zelfstandig naar de locatie reizen

 • Heb je geen lokale contactgegevens, probeer deze dan te achterhalen (bv. via een informatiepunt op de luchthaven).
 • Lukt dit niet, overweeg dan of je zelfstandig naar de betreffende locatie kunt reizen.
 • Let wel: sommige projecten, met name vrijwilligersprojecten, liggen zo geïsoleerd dat je er niet op eigen gelegenheid kunt komen, check voordat je afreist altijd met (meerdere) lokale mensen of het verstandig is zelf naar betreffende locatie te gaan.
 • Indien je hoge kosten moet maken om zelfstandig naar de locatie te reizen dan bestaat er een risico dat deze niet volledig worden vergoed.
 • Soms is het beter een hostel op te zoeken en de volgende ochtend met frisse energie opnieuw te proberen de contactpersonen te bereiken.

Contact via een (internationale) bemiddelende organisatie

 • Heb je gebruik gemaakt van een Nederlandse of internationale bemiddelende organisatie, dan kun je ook contact met hen opnemen.
 • Hou wel rekening met tijdsverschillen (nog maar weinig organisaties in deze sector hebben bereikbaarheidsdienst buiten kantooruren) en met het feit dat het ook via deze weg even kan duren voordat zij iets hebben kunnen regelen.
 • Tip: geef bij contact altijd door waar en wanneer je bereikbaar bent!

Wat te doen als je een reis, taalcursus,of werkvakantie hebt geboekt en het is niet helemaal wat je ervan verwacht had?

De kans op succes c.q. tevredenheid hangt uiteraard van veel factoren af; jouw eerdere ervaringen, je verwachtingspatroon, je opstelling ter plaatse, de klik met de lokale mensen & omstandigheden, je fysieke en mentale gesteldheid op dat moment, etc. Daarbij kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er iets onverwachts gebeurt of iets mis gaat waardoor de dingen niet gaan zoals je verwacht had.

 • Probeer eerst zelf een reëel beeld te krijgen van je ontevredenheid; wees eerlijk en bekijk je negatieve ervaring zo objectief mogelijk. Is het overduidelijk een misverstand, heeft het te maken met andere culturen, werkomstandigheden, manieren van communiceren, zijn er ter plaatse uitzonderlijke situaties? Waren je verwachtingen reëel en juist?
 • Vind je na deze afweging dat je een terecht punt hebt, maak dit dan altijd op vriendelijke (opbouwende) toon ter plaatse duidelijk; geef de mensen lokaal de gelegenheid om jouw klacht te behandelen en op te lossen.
 • Spreek daarnaast eventueel een coördinerend persoon aan, iemand die objectief naar de situatie kan kijken.
 • Zoek niet direct naar bevestiging bij andere buitenlanders (bv. andere deelnemers), het optreden als een groep kan bedreigend overkomen en leidt veelal niet tot een gewenste oplossing. Bovendien kun je elkaar meenemen in een negatieve spiraal die wellicht onterecht is.
 • Leidt dit allemaal niet tot een oplossing, zet je klacht dan op papier (Engelstalig) en vraag ter plaatse om een schriftelijke reactie. Check vervolgens of je de klacht bij een overkoepelend of coördinerend orgaan ter plaatse kunt wegleggen of bv. bij een bemiddelende organisatie die contact met de lokale organisatie heeft.
 • Besef altijd dat men lokaal heel anders kan kijken naar zaken als tevredenheid, klantenservice, klachtafhandeling en dat een kritische opstelling (ook al is het kritisch opbouwend) niet altijd wordt gewaardeerd c.q. men niet goed weet hoe hiermee om te gaan. Soms moet je gewoon accepteren dat de zaken niet gaan zoals jij had verwacht en ook niet zullen veranderen.

Crossroads

 Crossroads

 • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
 • Use the crossroads to follow a connected direction

 

Footprint toevoegen
 
   
Hoe werkt een JoHo Chapter?

 JoHo chapters

Eigen aantekeningen maken?

Zichtbaar voor jezelf en bewaren zolang jij wil

Memberservice: Make personal notes

Ben je JoHo abonnee dan kun je je eigen notities maken, die vervolgens in het notitieveld  worden getoond. Deze notities zijn en blijven alleen zichtbaar voor jouzelf. Je kunt dus aantekeningen maken of bijvoorbeeld je eigen antwoorden geven op vragen