Footprints

 • Leave footprints on the site by adding pages to your own bundles or use the comment options
 • Check the JoHo tips and advice chapters
 
Inloggen

 Inloggen

 • Ben je ingelogd  als JoHo donateur dan heb je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie. Ben je ingelogd als JoHo abonnee dan heb je toegang tot alle gerelateerde informatie.

Aanmelden bij JoHo

Lonely Planet Cambodia

 

De tempels van Angkor behoren tot de mooiste ter wereld. Daarnaast heeft Cambodja mooie, rustige stranden, afgelegen wildparken en een smaakvolle keuken. Val voor de charmes van Siem Reap of dompel je onder in het stadsleven van Phnom-Penh. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en zullen je met open armen ontvangen in dit mooie land in Zuidoost-Azië.

 Crossroads

 • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
 • Use the crossroads to follow a connected direction

 

Menu: Travel
Hoe werkt de website
JoHo website

Hoe werkt de JoHo website?

 • De inhoud van de JoHo website staat op zodanige wijze met elkaar in verbinding dat je je eigen 'reis' kunt maken op weg naar jouw informatiebestemming. 
 • De komende jaren zal je van handvatten worden voorzien die jou in staat stellen om jouw routes te zoeken op weg naar jouw bestemmingen.
 • Of je nu op zoek bent naar een studie, artikel, vakantie, nieuwe baan of een ander leven.
 • Door kennis te delen en keuzehulp te bieden, hoopt JoHo een bijdrage te leveren aan jouw ontwikkeling en de ontwikkeling van degenen die jij nog gaat ontmoeten.

Hoe werkt het nu in de praktijk?

Op de JoHo website kom je de content (inhoud) in verschillende vormen tegen. De belangrijkste vormen vind je hieronder uitgelegd.

 

Navigatiepagina's

  -  Topic: Op een Topic (verzamel) pagina vind je keuzehulp en advies over een specifiek onderwerp. Je kunt aan de hand van de tien JoHo tools op zoek gaan naar antwoorden op de basisvragen die rond dat onderwerp kunnen spelen.

- Destination: Op een regio- of landenpagina's vind je reisinformatie en werkinformatie over een land, of een regio. Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land, zoals de vacatures, het vrijwilligerswerk, de stages, de partners die JoHo donateurs voordeel geven, de reisgidsen en de verzekeringen.

- Person: Op je My JoHo account pagina vind je o.a. de informatie over jouw verzekeringen, je donateurschap en de door jou verzamelde links.

  Organization: Op een organisatiepagina vind je profielen van organisaties met o.a. vacatures, het duurzame of faire karakter, de services, de activiteiten in het buitenland en contactgegevens.

 

Navigatietools

- Bundel: Verzamelingen (links) van pagina's rond een specifieke vraag of onderwerp.

- Crossroad: Crossroads geven de belangrijkste hoofd- en zijwegen weer op het JoHo web vanaf de lokatie waar je je op dat moment bevindt.

- Footprint: Via de 'Add to my pages' kan je pagina's toevoegen aan je eigen verzamelingen en checklists. Deze bundels met jouw bewaarde pagina's kun je vervolgens onderaan vrijwel elke pagina terugvinden als je bent ingelogd als JoHo donateur of abonnee.

- Menu: Naast de basislinks die je onder de header kunt vinden, kan je gebruikmaken van de deelmenu's die op de meeste pagina's zijn geplaatst.

 -  Search: Zoekvelden waarmee je binnen één of meerdere paginasoorten kunt zoeken.

 

Services & Producten

  - Shop: Shops zijn de pagina's van de vier 'webwinkels' waar je Reisartikelen, Verzekeringen, Vacatures of Studiesamenvattingen kunt vinden of bestellen.

- Display: Pagina's voor het direct bestellen van bijvoorbeeld artikelen of  samenvattingen.

- Job & Activity: Uitgelichte vacatures en diensten van JoHo partners, organisaties die JoHo donateurs voordeel geven en organisaties die passen bij de doelstellingen van JoHo donateurs en abonnees.

- Chapter: Tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp.

 - Keuzehulp & Advieswijzer: Respectievelijk meer objectieve en meer subjectieve hulp bij je keuzes voor studie, werk, reis of toekomstplannen.

- Service: Entree- & informatiepagina's die je inzicht geven in de producten en services binnen de World of JoHo en pagina's die je daar gebruik van laten maken.

 

Lees meer over deze en de andere JoHo websites op de pagina over zoeken & websites.

Cambodja

Lonely Planet Vietnam, Cambodia, Laos & Nothern Thailand

Het rondje dat je in ieder geval één keer in je leven gemaakt moet hebben

Afspraak & Coaching

Make the world your home with YFU

Afspraak- & Coachingsdagen

Kom naar één van de coachingsdagen in de JoHo support centers. Check de data in de JoHo agenda

Coachingsonderwerpen:

 

Verkennen & Oriënteren

Cambodja

JoHighlights

 • Reis per boot van Battambang naar Siem Reap, dit is de mooiste waterroute van het land.
 • Neem de bamboetrein bij Battambang. Deze 'trein' is een bamboe platform op een treinrails dat wordt aangedreven door een go-kart motor. Vraag de bestuurder te stoppen bij toeristische plekken of mooie uitzichten.
 • Neem een kookles: Fan van de Cambodjaanse cuisine? Veel restauranten in Phnom Penh, Siem Reap, Battambang en Sihanoukville bieden kooklessen aan.
 • Maak een tocht door de jungle!
 • Bezoek Angkor Wat, dit is het grootste Hindoe (en later Boeddhistische) tempelcomplex in de wereld. Op deze locatie zijn ook de Tomb raider films met Angelina Jolie gefilmd.

JoHotspots

 • Sihanoukville: dit is Cambodja's strandhoofdstad. Je kunt hier ook snorkelen,duiken en surfen.
 • Phnom Penh: dit is de hoofdstad van Cambodja. Er is veel te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld de zilveren pagoda, het nationale museum en de centrale markt. Bezoek ook Choeung Ek. dit is een van de velen “killing fields”. In dit gebied, 17 km ten noorden van Phnom Penh zijn van 1975 tot 1979 onder de Rode Khmer ongeveer 17000 mensen vermoord. De resten van overledenen zijn nu opgegraven en verzameld in een mausoleum dat dient als herdenkingsmonument.
 • Siem Reap: In en rondom deze stad is genoeg te doen. Bezoek het Prek Toal vogelreservaat of het overstroomde bos van Kompong Pluk (een ongelooflijk dorp van bamboe flatgebouwen). Siem Reap is vooral bekend door de tempels van Angkor. Dit enorme tempelcomplex is één van de 7 wereldwonderen. Van de 9e tot de 14e eeuw was dit het centrum van het Cambodjaanse rijk. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de overwoekerde stad ontdekt in de jungle door Franse wetenschappers. Je kunt het complex met een gids bezoeken.
 • Kratie: bezoek Kratie als tussenstop tussen Phnom Penh en Laos. Je kunt hier komen via de rivier. Dit is de plaats om Irrawaddy dolfijnen te zien. Deze zoetwaterdolfijnen zijn bijna uitgestorven maar hier op de rivier kun je ze nog bezoeken.
 • Tonlé-Sap meer: de snelste manier om van Phnom-Penh naar Siem Reap te komen is over dit meer. Wanneer je over het meer reist, kom je terecht in een waterwereld met drijvende dorpen en velen vissersbootjes. Verder kun je er veel watervogels spotten en de woningen op palen bewonderen. De tocht duurt zo'n 4 tot 6 uur.

JoHorribles

 • Elk bezit van drugs (ook cannabis) is verboden en hier staan zware straffen op. Op veel plekke wordt alsnog cannabis gerookt en dit wordt soms ook gebruikt in de keuken als smaakmaker. In Phnom-Penh en Siem Reap vind je “Happy herb pizzerias” die wel illegaal zijn.
 • Pas op voor een alcoholisch drankje dat in het noorden wordt gedronken. Dit wordt de alcohol die niet brand genoemd. Het is een drank op basis van opiaten.
 • Veel gebieden in Cambodja zijn inmiddels ontmijnd maar houdt er wel rekening mee dat er in sommige gebieden nog landmijnen liggen. Negeer nooit een landmijn waarschuwingsbord.
 • Laat je niet oplichten op weg naar de Killing fields. Er zijn veel taxi bedrijven actief die veel te hoge prijzen vragen van onwetende toeristen. Houd in je achterhoofd dat je voor 15 euro ongeveer een hele dag een tuk tuk hebt en een ritje naar de Killing Fields zou met taxi niet meer mogen kosten dan dat.
 • Ga 's avonds niet alleen de straat op.

 

Valuta, geld & betaalmiddelen
 • Algemeen: De nationale munt van Cambodja is de Riel maar je kunt ook overal in dollars betalen. 1 Euro is iets meer dan 4155 Riel waard. Als je in dollars betaalt krijg je soms je wisselgeld wel in Riel. Zorg ervoor dat je de biljetten netjes houdt want als er een klein scheurtje in zit worden ze op veel plekken niet meer geaccepteerd. Geld wisselen kun je doen bij een wisselkantoor of op straat. De koersen op straat zijn ongeveer hetzelfde als bij wisselkantoren alleen gaat het wisselen op straat sneller.
 • Cash: Je kunt het beste dollars meenemen als je cashgeld meeneemt. Op de meeste plekken kun je hier mee betalen maar in afgelegen gebieden of op markten is het vaak handig om ook wat Rielen te hebben (of kleine dollarbiljetten in verband met teruggave van wisselgeld). Dollars wisselen voor Riel kan in bijna elk hotel en restaurant. Andere belangrijke valuta kunnen gewisseld worden in Phnom Penh en Siem Reap maar de wisselkoers voor andere munten dan de dollar is vaak erg slecht.
 • Pinnen: In alle grotere steden kun je pinautomaten vinden. In veel kleinere steden, met name in het grensgebied bij Thailand, vind je ook pinautomaten. Pinautomaten keren dollars uit en je kunt er terecht met onder andere Visa, Mastercard, Maestro, JCB en Cirrus.
 • Creditcard: Met een creditcard kun je terecht bij de meeste duurdere hotels en winkels. Meestal worden Visa, Mastercard en JCB geaccepteerd en op sommige plekken ook American Express. Houd er wel rekening mee dat hiervoor vaak kosten in rekening gebracht worden. Met een Creditcard kun je in Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Kampot, Battambang, Kompong Cham en andere belangrijke steden ook geld opnemen. Bij de Canadia bank en de Union Commercial bank kan je dit gratis doen maar bij de meeste andere banken kost dit ongeveer 5 dollar per opname. Bij een aantal reisorganisaties in Phnom Penh en Siem Riap kan je ook geld opnemen met een Creditcard tegen 5% commissie kosten. Dit is vooral handig als je in het weekend geld tekort komt.
 • Travellercheques: Met Travellercheques kun je door het hele land (ook in de kleinere steden) terecht bij Acleda Bank. Meestal betaal je ongeveer 2% commissie kosten bij het inwisselen van Travellercheques. Travellercheques worden verder geaccepteerd net als Creditcards bij grotere hotels en bij sommige restaurants, reisorganisaties en souvenirshops. American Express wordt eigenlijk overal geaccepteerd. Bij banken in de grote steden worden ook andere travellercheques geaccepteerd.
Topics & Services: kosten, geld en valuta

Topics

Checklist & Shops

Hoe werkt de pagina

 JoHo Destinations

 

Hoe werkt het op een JoHo Destination (landen & regio) pagina

 

Destinations:

 • Op een Destination (regio- of landen) pagina vind je reisinformatie en werkinformatie over een land of een regio. Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land, zoals de vacatures, het vrijwilligerswerk, de stages, de partners die JoHo donateurs voordeel geven, de reisgidsen en de verzekeringen.
 • Je vindt de informatie opgedeeld in tien delen:

1 - Inhoud

 • kader - relevante links - uitleg

2 - Orientatie & Curriculum 

 • Verkennen & Oriënteren voor vertrek   
 • Valuta, Betaalmiddelen & Kosten advies 
 • Visumeisen &  Documenten

3 - Keuzehulp

 • Vertrektijd & Klimaat checken
 • Vervoer & vliegtickets zoeken

4 - Alternatieven

 • Verblijf & Accommodatie zoeken
 • Festivals & Feestdagen zoeken
 • Activiteiten & Tours
 • Bundel(s) gerelateerde JoHo webpaginas

5 - Skills

 • Taal & Communicatie
 • Welke skills worden door de cultuur versterkt

6 - Voorbereidingen

 • Vertreklijst & Lonely Planets 
 • Verzekering checken & Veiligheidsituatie 
 • Vaccinaties & malaria advies inwinnen

7 -  Inspiratie

 • Ervaringen
 • Emigratie & Lang verblijf
 • Ondernemen

8 - Zingeving - Bijdragen - Werk

 • Vacatures
 • Vrijwilligerswerk
 • Stages

9 - Shop & Services

 • JoHo Shop
 • Welke (lokale) partners bieden voordeel

10- Verder reizen & ontdekken

 • JoHo nieuws
 • Verder reizen

Topics & Services: Visa en documenten

Topics

 • Visa & Reisdocumenten: Moet je je paspoort nou wel of niet afgeven aan die vriendelijke hosteleigenaar of politie-agent? Wat is het verschil tussen paspoort en identiteitskaart? Waar check je de laatste stand van zaken van de visumeisen?

Checklist

 • Let op... informatie rond visa en documenten wordt hier gemiddeld een keer per jaar geupdate. Check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken. Gebruik de informatie als indicatie en niet als uitgangspunt voor je handelingen.
 • Let op... vliegtuigmaatschappijen kunnen (en moeten soms) je visum checken als het land van je bestemming een visumplicht heeft. Past je terugvluchtdatum niet binnen de regels van je aangevraagde visum, dan kan je geweigerd worden of moet je alsnog een ander ticket boeken.
 • Regelen van je visum en reisdocumenten: Wat moet je regelen bij lang of bijzonder verblijf in het buitenland

Service

 

Visum aanvragen
 
Vertrektijd & Klimaat
 
Reistijd & Weer

Klimaat
Cambodja kent een tropisch moesson klimaat. In het zuiden grenst het land aan de Golf van Thailand. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 30 graden het hele jaar door. De luchtvochtigheid kan in het natte seizoen oplopen tot meer dan 80%.

Beste reistijd
Cambodja kan het hele jaar heen bezocht worden. De ideale reistijd is in december en januari, dan is de luchtvochtigheid het laagst en is het niet zo benauwd. Ook is er dan niet zoveel regen en waait er een wind waardoor het wat koeler is.

Slechtste reistijd
Vanaf februari blijft de temperatuur stijgen tot april wanneer de temperatuur het hoogst is. Het kan dan boven de 40 graden worden. In mei begint de regentijd. De luchtvochtigheid is dan ook heel hoog waardoor het erg benauwd kan zijn. Het regenseizoen duurt tot oktober.

Zonuren
Van juni tot september zijn er de minste zonuren, namelijk ongeveer 6 per dag. De rest van het jaar zijn er gemiddeld zo'n 8 tot 9 zonuren per dag.

Zeetemperatuur
De Cambodjaanse zee is lekker warm met een oppervlakte warmte van gemiddeld iets meer dan 20 graden. Op de meeste plekken is het water rustig en kan er goed gezwommen worden.

Topics & Services: Vertrektijd

  Topic

  Vliegtickets & Vervoer
   

   

  Transport & Tickets

  Vliegtickets
  Vliegtickets zijn te krijgen vanaf ongeveer €450.-

  Lokaal vervoer

  • Bus: Op grote wegen en tussen toeristische plekken zijn de grote bussen met airconditioning de makkelijkste optie, zo ben je snel op je bestemming en reis je comfortabel. In de rest van het land kun je een taxi delen of een minibusje nemen.
  • Auto: Een auto huren is relatief goedkoop in Cambodja. De meeste auto's komen met chauffeur wat ook aan te raden is in verband met het chaotische verkeer. Als je toch zelf wilt rijden moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.
  • Motor- en fietstaxi: Lokaal kun je ook gebruik maken van de cyclo (fietstaxi) of moto (motor taxi). Ook kun je een remork-moto nemen, de Cambodjaanse variant van de Thaise tuk tuk. Let er op dat veel moto en cyclo bestuurders geen Engels kunnen en vaak beleefd knikken terwijl ze geen idee hebben waar je eigenlijk heen moet. Vooral in Phnom Penn kan dit tot problemen leiden.
  • Boot: Je kunt ook een motorboot nemen over een van de rivieren van Cambodja. Ze varen alleen niet echt op tijd want er wordt rustig gewacht tot de boot vol is. Er gaan 6 mensen in een bootje maar als je haast hebt kun je het bedrag voor 6 mensen betalen en vertrekken ze eerder.
  • Koets: Rotei ses betekent letterlijk paardenkoets maar in praktijk wordt dit begrip gebruikt voor alle voertuigen die door een dier getrokken worden. Vooral in afgelegen gebieden wordt hier nog gebruik van gemaakt omdat ze door het water en de modder heen kunnen in het regenseizoen.
  • Trein: Het treinnetwerk in Cambodja is slecht. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van de bamboetrein (norry), vooral rondom Battambang. Dit zijn zelfgemaakte spoorkarretjes gemaakt van bamboe en hout waarop van alles vervoerd wordt. Ze zijn redelijk veilig en het is een leuke en goedkope manier om te reizen. Wel vervelend is er wanneer er een trein komt in tegenovergestelde richting op hetzelfde spoor.

  Routes

  • Tussen Phnom Penh en Siem Reap is een prachtige en snelle bootverbinding.
  • Op aanvraag kun je de bamboetrein nemen van de buitenwijken van Phnom Penh naar Battambang.
  Topics & Services: Vervoer en transport

  Topics

  Verblijf & Accommodatie

  Verblijven

  Budget: Reken erop dat je 15 tot 20 euro per dag uitgeeft. Een colaatje kost ongeveer 50 eurocent en je betaalt 70 cent voor een grote fles van het lokaal gebrouwen Angkor bier.

  Verblijf & Voedsel

  Slapen
  In de steden is er een grote keuze aan guesthouses en hotels die variëren van 2 dollar voor een budget hotel tot dure vijfsterren hotels waar je zomaar 100 dollar per nacht voor kwijt kunt zijn. In de steden liggen de prijzen vaak tussen de 5 en 10 dollar per nacht maar verwacht bij budget hotels wel dat je bijvoorbeeld een eigen handdoek moet meenemen. Als je een kamer wilt met airconditioning en warm water betaal je meestal tussen de 10 en 20 dollar per nacht.

  Eten
  De keuken in Cambodja lijkt sterk op die van Thailand of Laos behalve dat het eten minder pittig is. Eigenlijk is de Cambodjaanse keuken in dat opzicht beter te vergelijken met de Chinese of Vietnamese keuken. Verder heeft de Franse cuisine zijn sporen nagelaten in de Cambodjaanse keuken. Baguette is overal te krijgen.

  Specialiteiten

  • Er wordt veel zoetwatervis gegeten en Amok (vis gebakken in kokosnoot, bananenblad en citroengras) is dan ook een van de bekendste nationale gerechten.
  • Prahoc (beroemde Cambodjaanse vispasta) maakt ook deel uit van veel gerechten.
  • Een maaltijd is eigenlijk niet compleet zonder Samlor (soep). Deze wordt tegelijk met de rest van de maaltijd geserveerd.
  • Kyteow is een rijstnoodlessoep die enorm vult en waar je de hele dag op vooruit kunt.

  Opmerkelijke gerechten

  • Verleg je grenzen en eet pregnant egg. Dit zijn bevruchtte eendeneieren met een embryo erin. Verder worden er veel insecten gegeten zoals spinnen, sprinkhanen en watertorren. Ook geroosterde kikkers, slangen, ratten, vleermuizen en kleine vogels staan op het menu.

  Drinken

  • Drink geen kraanwater. Over het algemeen zijn ijsblokjes geen probleem in Cambodja omdat deze gemaakt zijn met behandeld water (een nalatenschap van de Fransen). 
  • Flesjes met water zijn overal te koop maar het is misschien leuker om kokosnootmelk te drinken. Je koopt dit bij straatverkopers die de kokosnoot met een kapmes openhakken. Traditioneel wordt er in Cambodja veel thee gedronken.
  • Alcohol is gewoon te verkrijgen. Bekenden bieren zijn Angkor, Anchor (uitgesproken als an-chore om het verschil aan te geven met Angkor bier), lokaal gebrouwd Tiger bier, Kingdom bier en verder zijn er een aantal populaire import bieren als Beerlao en Tsingtao te verkrijgen.
  • Probeer ook Tuk-a-loc, een mixdrank van fruit, rauw ei, gezoete gecondenseerde melk en ijs die in het hele land populair is.
  Topics & Services
  Ho(s)tel boeken?

   Hotels & hostels boeken met voordeel voor jou ...of één van de JoHo projecten? gebruik dan de module op de

   HotelsCombined pagina

    
   Tips

   Plan je je trip rond een van de lokale feestdagen ...dan kan het wat druk of duurder zijn... maar krijg je er ook vaak veel voor  terug

   Activiteiten & Tours
    

   Vier Bon om Tuk (het waterfestival). Dit festival vindt plaats in oktober of november en op deze dag wordt de overwinning van Jayavarman VII op het Cham volk dat Angkor bezet hield in 1177 gevierd. Verder markeert dit festival ook het opmerkelijke natuurlijke fenomeen dat de stroming van de Tonlé Sap rivier van richting verandert. In Phnom Penh en Siem Reap worden bootraces gehouden op de rivieren. Voor het festival trekken meer dan twee miljoen mensen naar de hoofdstad waar live

   Feestdagen
   In Cambodja is 96% van de bevolking Boeddhistisch. De meeste feestdagen die worden gevierd zijn dan ook Boeddhistisch. Cambodja gebruikt een maankalender waardoor de data van feesten en evenementen per jaar kunnen verschillen.

   • Chaul Chnam Chen (Chinees nieuwjaar): Dit valt tussen eind januari en begin februari. Veel bedrijven in Cambodja worden gerund door Chinezen en deze zijn op Chinees nieuwjaar dicht. In Phnom Penh worden door de hele stad drakendansen gehouden op straat.
   • Chaul Chnam Khmer (Khmer nieuwjaar): Dit driedaagse feest valt elk jaar halverwege april. Overal is het feest en dit wordt gevierd met water- en talkpoeder gevechten. Ook toeristen worden hierin meegesleept.
   • Chat preah nengkal (koninklijke ploegceremonie): Dit festival valt jaarlijks in het begin van mei en wordt geleid door de koninklijke familie. Het is een boerenfestival wat het begin markeert van het rijstgroei seizoen. Het festival vindt plaats voor het Nationale museum dichtbij het koninklijke paleis in Phnom Penh.
   • P'chum ben (het festival van de doden): dit festival vindt plaats in september of oktober. Het is een dag waarop respect wordt getoond aan de overledenen door middel van offers. Het festival duurt meerdere dagen.
   Activiteiten & Tourtips
   Verleg je grenzen met een jongerenexpeditie naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Bezoek de meest mooie en interessante plekken van dit land en werk daarnaast een aantal dagen als vrijwilliger bij een vrijwilligersproject, waar je de lokale medewerkers ondersteunt met de dagelijkse zorg voor kinderen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Combineer vrijwilligerswerk met reizen door Azië. Bezoek diverse landen en neem deel aan vele activiteiten en excursies Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Topics & Services: Activiteiten, Alternatieven & Tours
   Verbinden & Verstaan
   Taal , Communicatie & Contact

   De officiële taal in Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Deze taal heeft ongeveer 9 miljoen sprekers. Het wordt heel erg gewaardeerd door de lokale bevolking als je iets in deze taal kan zeggen. Je zult zien dat als je een aantal zinnetjes leert mensen gelijk veel vriendelijker zijn en prijzen op markten dalen. Tegenwoordig is Engels een belangrijke tweede taal in Cambodja. Oudere mensen kun je aanspreken in het Frans en ook op het gebied van uitspraak heeft het Frans nog veel invloed. Cambodjanen spreken de meeste buitenlandse woorden uit op z'n Frans en als ze woorden spellen doen ze dit ook op de Franse manier.

   Belangrijke woorden

   • Hallo/Hoi: Johm reeuhp soouh
   • Goedemorgen: Luhaw behl bruhk
   • Goedenavond: Luhaw behl luhngeeihk
   • Doei: Leeaa suhn haoy
   • Ja: Baat (man) / Jaa (vrouw)
   • Nee: Day
   • Alstublieft: Sohm
   • Dank u wel: Aw gohn
   • Graag gedaan: Mun ay te
   • Sorry: Sohm toh

   Communiceren met thuis 

   • Telefoon/mobiel: Tijdens de burgeroorlog is het landlijn systeem grotendeels vernietigd. In de grote steden is dit inmiddels weer hersteld. Bij internationaal bellen is er vaak vertraging en ook is het vanaf een vaste lijn (vooral in hotels waar naast vaste kosten toeslag wordt gerekend) erg duur. De meeste Cambodjanen gebruiken een mobiele telefoon. Als toerist kun je het beste een simlock vrije mobiel meenemen en een toeristen simkaart kopen voor 10 dollar waarmee je al voor ongeveer 25 dollar cent per minuut internationaal mee belt. De kaarten blijven 7 dagen geldig na activering. Het goedkoopste alternatief is om gebruik te maken van een online bel programma zoals skype waarmee je gratis kunt bellen.
   • Internet: in de meesten steden in het land zijn internetcafés te vinden. De kosten variëren van 50 cent voor een uur (in Phnom Penh) tot ongeveer 3 euro per uur. Let er bij duurdere hotels op dat ze soms belachelijke prijzen kunnen vragen voor internetgebruik. Check voor gebruik de voorwaarden.
   Lonely Planet Shops
   Veiligheid, Verzekeringen & Vertreklijst
    

   Veilig, Verzekerd & Verantwoord vertrekken

   Inpakkken
   • Als je tijdens het regenseizoen gaat vergeet dan niet regenkleding mee te nemen en een waterdichte hoes voor je backpack.
   • ORS
   • Vergeet geen wereldstekker mee te nemen. Een Nederlandse stekker past niet in het stopcontact in Cambodja.

    

   Tips

   Tips en advies om niet ziek te worden op reis

   JoHo Travel Clinic

   Vaccinaties & Gezondheid in Cambodja
   Vaccinaties & Voorzorg

   Algemeen

   • DTP
   • Hepatitis A
   • Gelekoorts vaccinatie is soms verplicht

   Risico/langer verblijf

   • Rabiës
   • Hepatitis B
   • BMR
   • Japanse encefalitis
   • Tuberculose
   • Buiktyfus

   Overig

   • Er komt malaria, reizigersdiarree, schistosomiasis en dengue voor in Cambodja.
   Vaccinatie afspraak maken

   Vaccinatie- of adviesafspraak maken?

   • Info: Je kunt bij een JoHo support center zonder afspraak terecht voor basisinfo  over vaccinaties    en malaria
   • Service: De tropenartsen die regelmatig aanwezig zijn kunnen op afspraak een volledig consult geven over vaccinaties, vaccinaties zetten en recepten uitschrijven voor malariatabletten
   • Lokaties o.a. bij JoHo: Den Haag, Utrecht, Leiden, Amsterdam

   Afspraak maken 

   Topics & Services: Gezondheid op reis

   • Let op .. informatie rond gezondheid en vaccinaties is aan verandering onderhevig.. check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken...en gebruik de JoHo informatie als indicatie en niet als het enige uitgangspunt voor je handelingen
   • Reisgezondheid & Vaccinaties : wat moet je regelen voor een gezond verblijf in het buitenland, en wat kan je doen als je ziek wordt of een ongeluk krijgt

    

   Tips

   JoHo's meest afgesloten verzekeringen:

   Vakantie & Vaker op reis:

   JoHo World & Europeesche 

   Wereldreis, vrijwilligerswerk, betaald  werk, stage & studie in het buitenland:

   JoHo Special

    

   Verzekeringen & Veilig blijven

    

   Topics & Services: Verantwoord verzekerd naar buitenland
   Topics
   Services
   • Moet je een verzekering afsluiten voor een reis naar Cambodja? Of kun je je lopende verzekering aanpassen aan je activiteiten of deze bestemming? In hoeverre dekt jouw lopende verzekering de volledige kosten van een buitenlands ziekenhuis, een ongeluk tijdens werk of stage, een reddingsoperatie of een repatriëring naar Nederland. Laat JoHo het voor je uitzoeken!
   • Laat jij je doorlopende reis- of zorgverzekering via JoHo lopen, dan dan je zonder kosten gebruik maken van de JoHo abonnementsvoordelen

    

   Menu: Verzekeringen
   Veilig & Verantwoord
   • Algemene veiligheid: Nu de oorlog langer geleden is wordt het langzaam veiliger in Cambodja. Als je op de gebaande paden blijft is het tegenwoordig redelijk veilig. Vermijd wel de grensstreek met Thailand omdat het hier erg onrustig kan zijn. Als je een reis maakt die door weinig andere toeristen gemaakt wordt (vooral als je met de motor reist) kan het geen kwaad om de laatste situatie op het gebied van veiligheid te bekijken. Websites van Cambodia Daily and van Phnom Penh post zijn goede site om het laatste nieuws in het land te volgen. Vermijd ook demonstraties.
   • Criminaliteit: Pas op voor zakkenrollers, met name in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen. (Gewapende) overvallen komen ook voor, ook overdag, verzet je hier niet tegen.
   • Natuurgeweld: Rondom Wat Phnom leven grote troepen macaques (een apensoort) die agressief kunnen zijn als ze mensen met eten zien. Ook staan ze er bekend om kinderen te bijten dus houdt afstand. Bezoekers aan Ta Prohm bij Angkor en andere overgroeide archeologische plekken moeten hun ogen openhouden voor slangen. Deze zijn goed gecamoufleerd dus wees voorzichtig. Vanaf Juni t/m Oktober is het regenseizoen aan de gang.
   • Verkeer: De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Wees altijd alert en huur bij voorkeur een auto met chauffeur in plaats van zelf te rijden.
   • Wetgeving: Op het gebruik of bezit van drugs staan strenge straffen. Er is echter wel veel marijuana in omloop hoewel het illegaal is. Het wordt in veel traditionele Khmer gerechten gebruikt. Gebruik is wel verboden dus loop geen risico en vermijd het. Verder is het verboden om militaire installaties te fotograferen. Ook willen we je er op wijzen dat er in Cambodja op grote schaal namaakproducten (merkkleding, tassen etc.) worden verkocht. Het kopen van deze goederen is in Nederland strafbaar en je kunt hier na thuiskomst op gecontroleerd worden. Toon ook respect voor tempels en monniken. Draag passende kleding en volg instructies op met betrekking tot het dragen van schoenen.
   • Gevaarlijke gebieden: In Cambodja liggen nog veel landmijnen. Blijf op de paden en volg overal plaatselijke instructies op. Negeer nooit een waarschuwingsbord. Vermijd de grensstreek met Thailand omdat het hier erg onrustig is.
   Nieuwsberichten: Veilig & Verzekerd

   De decembermaand is de traditionele periode om van zorgverzekering te wisselen. Elk jaar wijzigt de premie, de inhoud van de basisverzekering en aanvullende pakketten en de...

   lees meer
   • Reizen in een gebied met een negatief reisadvies zijn niet verzekerd via een gewone reisverzekering. 
   • Alleen een gespecialiseerde reisverzekering voor lang of...
   lees meer
   • Wat kun jij doen als je op reis bent en ziek wordt, binnenkort naar een besmet gebied vertrekt of in een besmet gebied verblijft?
   • Wat zijn de...
   lees meer
   Moneybeltshop
   WorldSupporters

    

   Anderen inspireren? Word

   • Ben je JoHo donateur en woon je voor een lange periode of permanent in het buitenland?
   • Vind je het leuk om op je bestemming landgenoten op weg te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling?
   • Maak een profiel aan bij JoHo World Supporter
   • Meld je interesse eenvoudig via dit formulier
   • Jouw profiel en/of contactgegevens worden dan opgenomen in het landenoverzicht.
   Emigratie Service
   JoHo Lang verblijf- & Emigratieservice
   I
   II
   Inspiratie & Emigratie

   web_icoon_stempel_element_johoworldinsurances_onderwerpen_emigratie_110x72px_klein_maart2019web_icoon_stempel_element_johoworldinsurances_onderwerpen_vakantieinhetbuitenland_110x72px_klein_maart2019

    

   Leven, ondernemen & reizen in Cambodja

    

   Tips

   Voorbereiden op vertrek

   Samenwerken met JoHo vanuit het buitenland?

   • Service: Lees bij Samenwerken met JoHo hoe je jouw activiteiten, services en producten voor het voetlicht kan krijgen.
   • Service: Woon en werk jij in het buitenland en heb je een product of dienst aan te bieden aan Nederlandse of Internationale JoHo donateurs? Neem dan contact op met JoHo.
   Activiteiten & Vacatures in Cambodja
   WorldSupporter Supply & Demand
   Weekendje naar een Hollands Eiland - aan de slag in de natuur - sanderP
   Woon je in de buurt van Krimpen aan de Lek en heb je zin om op vrijdagen fysieke arbeid te verrichten op een eiland in...
   Volunteers needed in the field of regenerative agroforestry - sanderP
   reNature is a Dutch initiative to make the world a little greener again. In many countries intensive and or monoculture...
   Duurzame stage in Kenia bij een Nederlandse stichting - sanderP
   Roeland Lelieveld heeft in Kenia een project + stichting opgezet om verarmde landbouwgrond om te zetten in duurzaam...
   Volunteer opportunities in education, health care and community development in Ghana - Jasmijn
   Gate of Hope Foundation (GHF) is welcoming volunteers for various projects: from teaching children to creating...
   Teach English songs to children online - Supporter of China Plus
   Are you musical and looking for an online teaching job? Teach English songs to Chinese children between 5-8 years old....
   TEFL via JoHo?
    
   De TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven.
   De cursus kun je via JoHo zowel online, in Nederland, in Spanje of in Italië volgen

   Vacatures en banen met vergoeding in Cambodja

   Tips
   JoHo Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: Betaald werk vacatures & organisaties

   Keuzehulp voor werken in het buitenland

   Crossroads

   Word software ontwikkelaar voor een sociaal gedreven organisatie in Cambodja

   • Je ontwikkelt software, zowel intern systeem als look&feel.
   • Je werkt samen met het volledige projectteam: andere ontwikkelaars, projectmanager, sales en marketing staff.
   • Je hebt de ruimte om te experimenteren met nieuwe technologie.
   Competenties die je kunt opdoen en andere voordelen: o.a.: 
   • Competenties: omgevingsbewust zijn, ondernemen, betrokken zijn, organisatiebewust zijn.
   • Je werkt samen in een internationaal team van Cambodjanen en internationale expats.
   • Je ontvangt een relatief goed salaris en aanvullende arbeidsvoorwaarden.

   Vrijwilligerswerk in Cambodja

   Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: vacatures & organisaties voor vrijwilligerswerk

   Keuzehulp bij vrijwilligerswerk in het buitenland

   Stagelopen in Cambodja

   Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: vacatures & organisaties met stages

   Prijsinfo

   Prijzen

   • Price: is de reguliere prijs die voor iedereen zichtbaar is
   • JoHo donateurs & abonnees:  'Your member price' is zichtbaar nadat je inlogt (de kortingen liggen tussen de 10-25%)
   Missie & Visie

   JoHo Missie

   JoHo Shop

   Checklist JoHo center bezoek

   Ga je voor korte of langere tijd naar het buitenland?

   Check dan hieronder wat je in een JoHo travel center met advies, keuzehulp & korting kunt regelen of aanschaffen.

   Menu: Travel & WS Shop
   Reisnieuws & Nieuw bij JoHo

   Internationale samenwerking

   • Project in the spotlight: Work with Nature  organiseert ecoprojecten en vrijwilligerswerk in Costa Rica
   • Project in the spotlight: Smokey Tours & Job Center , jaarlijks begint een aantal bewoners uit de sloppenwijk Baseco hun carrière als tourleader voor Smokey Tours, om vervolgens via het Smokey Job & Training center een baan te vinden, of begeleid te worden bij het opzetten van een eigen bedrijfje

   Persoonlijke ontwikkeling

   Verzekeringen & Veiligheid

   Vacatures & Activiteiten

   Samenvattingen & Studiehulp

   Travel Shop & Fair Tradehamamdoek biokatoen multicolor

    

   Volgende JoHo Topic of land

   Selecteer een willekeurig filter en klik op 'Toepassen' om het resultaat te zien

   Aangrenzende landen & gerelateerde content

   Thailand

   Olifant hout donkerLonely Planet Thailand's Islands & Beaches

   Thailand is een erg populaire vakantiebestemming in Azië en heeft voor de reiziger veel te bieden. Thailand is tropisch, cultureel, culinair en heeft geschiedenis. Naast de drukke steden vol boeddhistische tempels is de wildernis een thuis voor bijzondere dieren. Je kunt ervoor kiezen het hele land te ontdekken of voor een strandvakantie aan de kust of op de eilanden te gaan.

   Laos

   Lonely Planet Laos

   Laos is het toonbeeld van rust, prachtige natuur, vriendelijke mensen en veel monniken in oranje en gele pijen. Het land wordt steeds meer ontdekt door toeristen en reizigers maar heeft vooralsnog haar authentieke karakter behouden. Je waant je terug in de tijd en wordt snel opgenomen in de relaxte sfeer die de kleine dorpjes en tempels uitademen. Een absolute aanrader voor iedereen die het echte Azië wil ervaren!

   Vietnam

   Lonely Planet Vietnam

   Getekend door de Vietnam oorlog, de strijd tussen het communistische noorden van Vietnam (gesteund door Rusland) en het kapitalistische zuiden (gesteund door de V.S.), is Vietnam een fascinerend land voor geschiedenis liefhebbers. Tegenwoordig is het een populair land voor reizigers die meer uitdaging willen dan Thailand. De meeste toeristen trekken van noord naar zuid, of andersom. Deze route is prachtig en goed te bereizen. Als je van de gebaande paden gaat, kom je terecht in het echte authentieke Vietnam waar mensen nog helemaal leven zonder westerse invloeden.

   Page summary

   Tips, informatie, organisaties, vacatures en artikelen voor wie in Cambodja wil gaan backpacken, stagelopen, emigreren of wil gaan werken (betaald of onbetaald)