Checklist: hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

In een sollicitatiebrief wil je op een beleefde en enthousiaste manier aantonen dat jij geschikt bent voor de baan. Laat jouw geschiktheid indirect blijken uit de woordkeus en informatie, dus zonder letterlijk te schrijven dat je goed bent in het vak. Een goede lengte voor de sollicitatiebrief is maximaal één tot anderhalf kantje. Met de sollicitatiebrief stuur je je cv mee, die je aankondigt achter het woord bijlage onderaan je brief.

Loop de volgende punten langs om je sollicitatiebrief te beoordelen:

 1. Voor de algemene indeling kun je de checklist voor de brief gebruiken (checklist 3). De naam van het bedrijf/de instelling, de afdeling en het adres vermeld je in een apart blokje op de tweede plaats, direct onder je eigen personalia. Als je de brief aan iemand moet richten, voeg je daaronder diens naam en functie toe, voorafgegaan door t.a.v. (ter attentie van). Bijvoorbeeld: 't.a.v. de heer F. Vermeij, accountmanager'

 2. Achter Betreft komt de vacature te staan: 'Betreft: vacature kassamedewerker'.

 3. Gebruik voor de aanhef altijd geachte + heer/mevrouw (+ voornaam indien bekend) + achternaam. Als je geen naam weet, schrijf dan 'Geachte heer, mevrouw'. Schrijf je aan een commissie of bestuur, dan kun je bijvoorbeeld zetten 'Geachte leden van de Commissie'.

 4. In de eerste zin vermeldt je de precieze vindplaats van de advertentie (krant, tijdschrift, internet) inclusief de naam van de functie waarvoor je solliciteert. In de volgende zin geef je aan dat je de baan graag wilt hebben. Zoek naar een originele formulering waarmee je je van anderen kunt onderscheiden. Schrijf bijvoorbeeld dat je 'aangenaam verrast' was door deze vacature, in plaats van droog te vermelden dat je 'interesse hebt in de functie'.

 5. De volgende punten moeten in je sollicitatiebrief aan de orde komen:

  1. Wie je bent en welke relevante opleiding je gevolgd hebt. Hou dit kort, want de uitgebreidere gegevens zijn in je cv te vinden.

  2. Welke onderdelen in je opleiding direct aansluiten bij de functie. Koppel relevante colleges, werkgroepen of scripties aan de functie-eisen die in de vacature staan. Dingen die je niet aan de functie-eisen kunt koppelen, laat je weg. Zorg dat je schrijft in algemene taal en dat je geen termen overneemt die alleen binnen jouw opleiding begrepen worden.

  3. Welke stage- of werkervaringen aansluiten bij de functie. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van je brief. Sollicitatiecommissies kijken niet alleen of je bevoegd bent, maar vooral ook of je extra bekwaamheden hebt. Zolang je niet liegt, mag je best een beetje overdrijven. Maak de beschrijving niet te uitgebreid, want de details staan al in je cv.

  4. Welke activiteiten blijk geven van de gevraagde persoonskenmerken. In een vacature worden eigenschappen genoemd die je moet bezitten, zoals enthousiasme of leiderschap. Neem deze begrippen niet letterlijk over, maar geef voorbeelden waaruit blijkt dat je de eigenschappen bezit. Ben je bijvoorbeeld voorzitter geweest van een vereniging, dan toont dit leiderschap.

  5. Waarom je de baan wilt hebben. Zeg niet alleen dát je enthousiast bent, maar geef ook aan waaróm. Waarom trekt juist deze functie je, bij specifiek dit bedrijf? Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij dit vakgebied? Verval hierbij niet in clichés ('dit werk lijkt me een uitdaging').

  6. Eindig je sollicitatiebrief met een slotzin waaruit blijkt dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een gesprek.

Pas op voor de volgende valkuilen: je openingszin is saai (A 1); je geeft te veel, te weinig of verkeerde informatie (G 14, A 24, A 25); je alinea-indeling is niet overzichtelijk (St 9); je betrokkenheid ontbreekt (A 33); je slaat een ongepaste toon aan (G 1).

Bron: Schrijfcodes. Schrijf beter, Corrigeer sneller

Partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten