Footprints

 • Leave footprints on the site by adding pages to your own bundles or use the comment options
 • Check the JoHo tips and advice chapters
 
Inloggen

 Inloggen

 • Ben je ingelogd  als JoHo donateur dan heb je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie. Ben je ingelogd als JoHo abonnee dan heb je toegang tot alle gerelateerde informatie.

Aanmelden bij JoHo

 • China heeft onnoemelijk veel bezienswaardigheden, een fascinerende cultuur en natuur die varieert van het tropische regenwoud in het zuiden tot het Himalayagebergte in het westen. Een land met een roerig verleden van Confucius tot Djenghis Khan, een land dat jaren is afgesloten geweest van de westerse wereld, een land met een geschiedenis van langdurig, streng communisme en een land dat internationaal misschien wel één van de meest ter discussie gestelde overheden kent, maakt China tot een uiterst interessante bestemming.

 Crossroads

 • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
 • Use the crossroads to follow a connected direction

 

Menu: Travel
Hoe werkt de website
JoHo website

Hoe werkt de JoHo website?

 • De inhoud van de JoHo website staat op zodanige wijze met elkaar in verbinding dat je je eigen 'reis' kunt maken op weg naar jouw informatiebestemming. 
 • De komende jaren zal je van handvatten worden voorzien die jou in staat stellen om jouw routes te zoeken op weg naar jouw bestemmingen.
 • Of je nu op zoek bent naar een studie, artikel, vakantie, nieuwe baan of een ander leven.
 • Door kennis te delen en keuzehulp te bieden, hoopt JoHo een bijdrage te leveren aan jouw ontwikkeling en de ontwikkeling van degenen die jij nog gaat ontmoeten.

Hoe werkt het nu in de praktijk?

Op de JoHo website kom je de content (inhoud) in verschillende vormen tegen. De belangrijkste vormen vind je hieronder uitgelegd.

 

Navigatiepagina's

  -  Topic: Op een Topic (verzamel) pagina vind je keuzehulp en advies over een specifiek onderwerp. Je kunt aan de hand van de tien JoHo tools op zoek gaan naar antwoorden op de basisvragen die rond dat onderwerp kunnen spelen.

- Destination: Op een regio- of landenpagina's vind je reisinformatie en werkinformatie over een land, of een regio. Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land, zoals de vacatures, het vrijwilligerswerk, de stages, de partners die JoHo donateurs voordeel geven, de reisgidsen en de verzekeringen.

- Person: Op je My JoHo account pagina vind je o.a. de informatie over jouw verzekeringen, je donateurschap en de door jou verzamelde links.

  Organization: Op een organisatiepagina vind je profielen van organisaties met o.a. vacatures, het duurzame of faire karakter, de services, de activiteiten in het buitenland en contactgegevens.

 

Navigatietools

- Bundel: Verzamelingen (links) van pagina's rond een specifieke vraag of onderwerp.

- Crossroad: Crossroads geven de belangrijkste hoofd- en zijwegen weer op het JoHo web vanaf de lokatie waar je je op dat moment bevindt.

- Footprint: Via de 'Add to my pages' kan je pagina's toevoegen aan je eigen verzamelingen en checklists. Deze bundels met jouw bewaarde pagina's kun je vervolgens onderaan vrijwel elke pagina terugvinden als je bent ingelogd als JoHo donateur of abonnee.

- Menu: Naast de basislinks die je onder de header kunt vinden, kan je gebruikmaken van de deelmenu's die op de meeste pagina's zijn geplaatst.

 -  Search: Zoekvelden waarmee je binnen één of meerdere paginasoorten kunt zoeken.

 

Services & Producten

  - Shop: Shops zijn de pagina's van de vier 'webwinkels' waar je Reisartikelen, Verzekeringen, Vacatures of Studiesamenvattingen kunt vinden of bestellen.

- Display: Pagina's voor het direct bestellen van bijvoorbeeld artikelen of  samenvattingen.

- Job & Activity: Uitgelichte vacatures en diensten van JoHo partners, organisaties die JoHo donateurs voordeel geven en organisaties die passen bij de doelstellingen van JoHo donateurs en abonnees.

- Chapter: Tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp.

 - Keuzehulp & Advieswijzer: Respectievelijk meer objectieve en meer subjectieve hulp bij je keuzes voor studie, werk, reis of toekomstplannen.

- Service: Entree- & informatiepagina's die je inzicht geven in de producten en services binnen de World of JoHo en pagina's die je daar gebruik van laten maken.

 

Lees meer over deze en de andere JoHo websites op de pagina over zoeken & websites.

China (incl. Tibet & Hong Kong)

Afspraak & Coaching

Make the world your home with YFU

Afspraak- & Coachingsdagen

Kom naar één van de coachingsdagen in de JoHo support centers. Check de data in de JoHo agenda

Coachingsonderwerpen:

 

Verkennen & Oriënteren

China (incl. Tibet & Hong Kong)

JoHighlights

China is een gigantisch land en heeft daarmee ongekend veel indrukwekkende bezienswaardigheden. Wees voorbereid aangenaam en minder aangenaam verrast te zijn door het buitengewone van de Chinese cultuur, mensen, steden en natuur.

 • Je kunt de historische Zijderoute per trein volgen, via de Karakoram Highway richting Pakistan.

 • Beklim de bergen in Zhangjiajie in de Hunan provincie. De sprookjesogende bergketens vormde voor regisseur James Cameron de inspiratie voor de vliegende bergen in de film 'Avatar'.

 • Bekijk het indrukwekkende terracottaleger in het gezellige stadje Xi'an. Dit is een archeologische vondst van 9099 terracottafiguren die als grafgift zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi.

 • De Chinese muur: Deze 6259 kilometer lange verdedigingsmuur beschermde het Chinese keizerrijk tegen vijanden. In 2007 werd de Chinese muur tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen.

 • Daal met een boot de Yangze rivier af.

 • Trek door de Tiger Leaping Gorge (de kloof van de springende tijger). Deze kloof is ongeveer 20 kilometer lang en op zijn smalst 30 meter breed. Volgens legenden kreeg de kloof zijn naam omdat een tijger in twee sprongen (via een rots in de rivier) naar de overkant kon springen.

 • Bezoek het Jiuzhaigou nationaal park. Dit park is bekend om de gekleurde bomen, helderblauwe meren en watervallen op verschillende niveaus. In dit park leven ook de bedreigde stompneusapen en reuzenpanda's. Het park biedt elk seizoen van het jaar verschillende prachtige aanzichten. In de winter kan je genieten van de ijswatervallen, in de herst van de mooie herfstkleuren, in de lente en de zomer van alle felle kleuren van de bloesem aan de bomen.

 • Bezoek het  Wolong natuurreservaat, hier leeft de met uitsterven bedreigde reuzenpanda nog in het wild. Dit park ligt op ongeveer drie uur rijden van Chengdu. Chengdu is sowieso waardig voor een paar dagen verblijf. Tien kilometer ten noorden van Chengdu ligt ook de 'Giant panda breeding research base' waar je de panda's kunt bezoeken en waar onderzoek naar deze mooie dieren gedaan wordt. Daarnaast kan je vanaf Chengdu, voor een dagtripje, de bus pakken naar het stadje Leshan waar je een van de grootste zittende boeddha's kan bezoeken.

 • Ga vanaf de stad Guilin naar de prachtige, uitgestrekte rijstvelden Dragon Backbone Rice Terraces. De terrassen zijn nog weinig aangetast door huizen- en stedenbouw en geven daarom een prachtig, in China vrij schaars, ongerept aanzicht van de natuur. Pak vanaf Guilin de boot (vlot) voor een mooie tocht naar Yangshuo. Huur in Yangshuo een scooter zodat je ongedwongen kan genieten van het prachtige landschap.

 • Bezoek Tibet: Tibet is een geografisch gebied en een voormalige zelfstandige staat op het Tibetaans hoogland. Het gebied heeft een eigen cultuur, taal en volk. Sinds de invasie van China in 1950-1951 hoort het gebied bij de Republiek China. Traditioneel worden echter ook delen van Bhutan, Nepal en India tot Tibet gerekend. Bewonder een van de legendarische kloosters, bezoek de grot van Milarepa, het Potala en het zomerpaleis van de Dalai Lama en maak kennis met de Tibetaanse cultuur.

 • Bezoek Hongkong: Laat je wegblazen door de gigantische skyline, rust uit op de strandjes en feest in de diverse clubs die Hongkong rijk is.

JoHotspots

 • Beijing: De hoofdstad van China en dus genoeg te doen. Probeer hier minstens drie volle dagen te verblijven. Bezoek het hart van de stad, het Tiananmen plein (het plein van de hemelse vrede). Dit plein kent een sterke politieke geschiedenis. Op dit plein vind je ook het mausoleum van Mao Zedong. Ontvlucht even de drukte en wolkenkrabbers en struin door de parken die Beijing rijk is. Hier vertoeven Chinezen in hun vrije tijd, ze spelen kaart, het Chinese spel Mah-Jong en volgen danslessen. Vanaf Jinshan Park kun je uitkijken over must see: de Keizerlijke Verboden Stad. Tijdens de Ming- en Qing dynastie woonden 24 keizers in de Verboden Stad die vanuit hier het land bestuurden. De gewone bevolking mocht de verboden stad niet in. Regisseur Bernardo Bertolucci was de eerste die toestemming kreeg te filmen in de verboden stad voor zijn film 'The Last Emperor'. Nu kan je door de stad lopen en leren over de geschiedenis van Beijing. Wil je zien hoe Beijing eruit zag voor alle wolkenkrabbers de grond uit werden gestampt, wandel dan nog even door de pittoreske hutongs, hier vind je tevens tal van gezellige barretjes en lekkere eettentjes.

 • Pingyao: Waan je in het oude China. Deze oude ommuurde stad is een schatkamer van architectuur. Overheidsgebouwen, privéhuizen en straten in de Ming- en Qingstijl zijn goed bewaard gebleven.

 • Bezoek Xian, dit is een belangrijke stad in historisch opzicht. Vroeger was de stad de beginplek van de zijderoute die China met het Romeinse rijk verbond. De 14 kilometer lange en 12 meter hoge stadsmuur uit de zevende tot negende eeuw staat nog grotendeels overeind en hier worden vaak vliegerwedstrijden gehouden.

 • Dali, in Zuidwest China, vijf uur bussen ten noordwesten van Kunming. Men zegt dat dit de beste plaats is in China om even bij te komen van het reizen. Het is een leuk klein plaatsje waar je jezelf weer even kunt verwennen met cappuccino, pizza en goedkoop Chinees bier. Je kunt er o.a. fietsen huren of de bus pakken naar één van de plaatselijke markten in de omgeving.

 • Hangzhou: Eén van de grootste toeristische plaatsen van China, bekend om de natuurlijke schoonheden en het cultureel erfgoed.

 • Suzhou: Een stad die bekend staat om haar mooie klassieke tuinen. Bezoek de bonsaituin in de tuin van de nederige beambte en vaar over één van de vele kanalen.

 • Lijiang: dit is één van de mooiste steden van China. Verken het oude centrum en geniet van het landschap. Lijiang is gebouwd op de plek waar de Jade rivier zich in drieën splitst. Door de waterwegen en bruggen wordt Lijiang ook wel 'het Venetië van het oosten' genoemd. Geniet van de omgeving met heldere rivieren, het onaangetaste landschap en de besneeuwde bergtoppen in de verte. Onderneem een trektocht door de Lijiang vallei langs de verschillende dorpen waar de Naxi bevolking woont.

 • Volg een kookcursus zodat jij straks je vrienden thuis kan imponeren met de heerlijke Chineze kookkunsten. Of volg een theeceremonie waar je alles leert over hoe Chinezen hun thee drinken en de medicinale krachten van verschillende soorten thee.

 • Breng een bezoek aan de Peking Opera. Alleen de besten mogen hier optreden. Het is schitterend om een keer te zien omdat er mooie kostuums worden gedragen. De make-up stijl van de operazangers geeft aan of een personage goed of slecht is.

JoHorribles

 • Verwacht een soms wat bizarre en ingewikkelde tocht. Chinezen spreken niet tot nauwelijks Engels, of durven geen Engels te spreken. Verkeersborden, restaurantteksten en dergelijken zijn in het Chinees. Chinezen zijn bereid om je te helpen, zelfs als ze zelf de weg niet weten of niet begrijpen wat je bedoelt, dit vanwege dat zij vanuit hun cultuur geen gezichtsverlies willen leiden. Hierdoor kan het gebeuren dat ze je foute informatie geven. Wanneer je door China reist, heb geduld en houd rekening met langere reistijden dan gepland en weet je niet zeker of je nou kip of varken aan het eten bent. Maar niet getreurd, dit zorgt daarom ook voor hylarische gebeurtenissen.

 • De vervuiling in China is groot. Reizen in China kan vervelend zijn als je last hebt van allergieën, huidproblemen, je luchtwegen of je ogen.

 • Hou je niet van massa mensengroepen, vermijd China dan. Sinds de groei van de Chinese economie hebben Chinezen ook steeds geld en tijd om te reizen door hun land. Wees voorbereid op de massa Chinezen die je in groepen langs zult zien komen, compleet met petten en volgvlaggen en wees bereid met ze op de foto te staan! 

 • Probeer kant-en-klare tours te vermijden! Tourbegeleiders spreken vaak geen Engels. Daarnaast kan je verwachten dat je onderdeel zal zijn van de typische Chinese tourgroepen die je in Nederland ziet: groepen Chinezen die snel foto's nemen en weer verder gaan. Onderweg stoppen de tourbussen bij grote warenhuizen om je vanalles aan "traditioneel" koopwaar te verkopen. 

 • Wissel geen geld op de zwarte markt. Er worden regelmatig mensen opgelicht.

 • Praat nooit slecht over de regering. Je weet niet wie het hoort en hier staan hoge straffen op in China.  

 

 

Valuta, geld & betaalmiddelen

Algemeen

 • De Yuan is erg gevoelig voor koerswisseling, hou deze dus goed in de gaten!

Pinnen:

 • Pinautomaten zijn in grote steden zoals Beijing, Guangzhou en Shenzhen overal te vinden. Buiten de steden verschijnen ze ook steeds meer. Pinautomaten kunnen wel vaak buiten werking zijn, neem daarom genoeg contant geld mee.

Creditcard

 • creditcards worden steeds meer geaccepteerd in China, maar het kan zijn dat ze geweigerd worden bij bepaalde restaurants of hotels. Je kunt in grote steden op verschillende plekken terecht met Mastercard, American Express, Cirrus en Visa. Let op: op sommige plekken adverteert men met het Visa-logo maar worden alleen Chinese Creditcards geaccepteerd. Vraag altijd van tevoren of ze ook internationale Creditcards accepteren. Geldopnames met creditcards zijn ook mogelijk, maar alleen bij de grotere filialen van de Bank of China.

Cash

 • Het is handig om wat reserve geld mee te nemen in contanten. Euro's kun je in grotere hotels, op luchthavens en bij de grotere filialen van de Bank of China wisselen.
Topics & Services: kosten, geld en valuta

Topics

Checklist & Shops

Hoe werkt de pagina

 JoHo Destinations

 

Hoe werkt het op een JoHo Destination (landen & regio) pagina

 

Destinations:

 • Op een Destination (regio- of landen) pagina vind je reisinformatie en werkinformatie over een land of een regio. Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land, zoals de vacatures, het vrijwilligerswerk, de stages, de partners die JoHo donateurs voordeel geven, de reisgidsen en de verzekeringen.
 • Je vindt de informatie opgedeeld in tien delen:

1 - Inhoud

 • kader - relevante links - uitleg

2 - Orientatie & Curriculum 

 • Verkennen & Oriënteren voor vertrek   
 • Valuta, Betaalmiddelen & Kosten advies 
 • Visumeisen &  Documenten

3 - Keuzehulp

 • Vertrektijd & Klimaat checken
 • Vervoer & vliegtickets zoeken

4 - Alternatieven

 • Verblijf & Accommodatie zoeken
 • Festivals & Feestdagen zoeken
 • Activiteiten & Tours
 • Bundel(s) gerelateerde JoHo webpaginas

5 - Skills

 • Taal & Communicatie
 • Welke skills worden door de cultuur versterkt

6 - Voorbereidingen

 • Vertreklijst & Lonely Planets 
 • Verzekering checken & Veiligheidsituatie 
 • Vaccinaties & malaria advies inwinnen

7 -  Inspiratie

 • Ervaringen
 • Emigratie & Lang verblijf
 • Ondernemen

8 - Zingeving - Bijdragen - Werk

 • Vacatures
 • Vrijwilligerswerk
 • Stages

9 - Shop & Services

 • JoHo Shop
 • Welke (lokale) partners bieden voordeel

10- Verder reizen & ontdekken

 • JoHo nieuws
 • Verder reizen
Crossroads

China Plus

China Plus : The Teacher Plus Program offers (well paid) job opportunities as (English/Sports/Mathematics/Art) teacher in China (also for non-natives).

Visum & Documenten

Het visum aanvragen kan in Nederland bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Voor alle documenten die je moet inleveren voor je visumaanvraag check altijd even goed de site van de Chinese ambassade, want de vereisten kunnen nog wel eens wijzigen.

Wil je gaan werken of studeren in China, dan gelden andere voorwaarden en documenten dan voor het toeristenvisum. Deze documenten krijg je in de meeste gevallen toegestuurd van de school of het bedrijf in China waar jij straks actief bent. Raadpleeg hiervoor de betreffende instantie. Voor meer informatie over een lang verblijf in verband met werk of studie lees hieronder onder 'werkvisum' en 'vrijwilligersvisum'.

Toeristenvisum  Werkvisum  Visa voor studie en vrijwilligerswerk

 

Topics & Services: Visa en documenten

Topics

 • Visa & Reisdocumenten: Moet je je paspoort nou wel of niet afgeven aan die vriendelijke hosteleigenaar of politie-agent? Wat is het verschil tussen paspoort en identiteitskaart? Waar check je de laatste stand van zaken van de visumeisen?

Checklist

 • Let op... informatie rond visa en documenten wordt hier gemiddeld een keer per jaar geupdate. Check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken. Gebruik de informatie als indicatie en niet als uitgangspunt voor je handelingen.
 • Let op... vliegtuigmaatschappijen kunnen (en moeten soms) je visum checken als het land van je bestemming een visumplicht heeft. Past je terugvluchtdatum niet binnen de regels van je aangevraagde visum, dan kan je geweigerd worden of moet je alsnog een ander ticket boeken.
 • Regelen van je visum en reisdocumenten: Wat moet je regelen bij lang of bijzonder verblijf in het buitenland

Service

 

Visum aanvragen
 
Vertrektijd & Klimaat
 
Reistijd & Weer

Klimaat

 • Het noordoosten rond Peking (Beijing) heeft een landklimaat met hete zomers en koude winters. In juli en augustus valt hier veel regen.
 • De beste reistijd voor dit gebied is in de lente of in de herfst. Rond Shanghai is het weer zeer veranderlijk.
 • Houd altijd rekening met neerslag.
 • De zomer duurt vrij lang en het is heet en vochtig. Tussen juli en oktober kunnen er tropische stormen heersen. In de winter kan het erg koud zijn. In de Jangtse-vallei is het weer zachter.
 • In het zuiden rond Kanton (Guangzhou) heerst een tropisch klimaat.
 • De hete vochtige zomer heerst van april tot en met september. Tussen juni en september valt er veel regen en aan de kust heersen tropische stormen.
 • Noordwest China heeft een woestijnklimaat met hete zomers (+40) en koude winters (-10).

Beste reistijd

 • De beste reistijd verschilt per gebied. Over het algemeen zijn april en mei, en september en oktober de beste maanden om het land te bezoeken. Beijing kun je het beste in de herfst bezoeken.

Slechtste reistijd

 • Het grootste gedeelte van China is erg koud in de winter. 

Zonuren

 • Het aantal zonuren verschilt enorm per regio, maar over het algemeen schijnt de zon het meest in de maanden augustus en september en het minst in januari en februari.

Zeetemperatuur

 • De zee in China is over het algemeen warm. Temperaturen verschillen van 13 graden bij Dalian tot 28 graden bij Yongshuj, Sanya en Nansha Dao. Op de meeste plekken ligt de gemiddelde zeetemperatuur boven de 20 graden.
Topics & Services: Vertrektijd

  Topic

  Vliegtickets & Vervoer
   

   

  Transport & Tickets

  Vliegticket

  • Vliegtickets zijn te verkrijgen vanaf ongeveer 400 euro.

  Lokaal vervoer

  • Binnenlandse vluchten: China is een enorm land en dus is het handig om met een lokale maatschappij te vliegen zoals Air China, China Southern, China Eastern, Hainan Airlines, Shenzhen Airlines, Sichuan Airlines of Shanghai Airlines.

  Trein

  • De trein is een van de meest gangbare vervoersmiddelen in China voor buitenlanders, en staat goed bekend. Let er wel op dat de treinreizen vaak erg lang zijn! Heb je dus niet zoveel tijd in China, dat is het sterk aan te raden om voor bijna dezelfde prijs een vlucht te boeken. -> Boek je je vlucht of treinticket via een Chinese website, dan krijg je geen e-mail, maar een sms-je (in het Chinees) met een bevestiging. Een Chinees nummer kan daarom handig zijn.

  Bus

  • De lange afstandsbus is een goed alternatief voor de trein. De bussen gaan vaak en zijn goedkoop (en dus ook vaak vol).

  Boot

  • Er zijn nog een paar populaire boottrips bijvoorbeeld die over de Yangzi: van Chongqing naar Yichang.

  Taxi

  • Taxi's zijn redelijk goedkoop voor kleinere afstanden.

  Auto

  • Het internationale rijbewijs wordt in China niet erkend. Je moet een Chinees rijbewijs hebben om te mogen rijden. Buitenlanders mogen wel een auto huren (met speciaal nummerbord) op het vliegveld in Beijing, Shanghai en Hong Kong voor lokaal gebruik. Je mag hiermee niet buiten de steden komen en door het speciale nummerbord word je snel gespot door de politie als je deze regel overtreedt. Wil je buiten deze steden wel met de auto rijden dan zul je een auto met chauffeur moeten huren.

  Riksja

  • Er bestaan gemotoriseerde riksja's en niet gemotoriseerde riksja's. Neem de riksja voor kleine afstanden binnen de steden.
  Topics & Services: Vervoer en transport

  Topics

  Verblijf & Accommodatie

  Verblijven

  Budget

  • Reken op €10,- tot €30,- per dag, afhankelijk van of je veel in steden verblijft of niet.
  • Eten is goedkoop.
  • Een biertje kost gemiddeld €1,- en een glas cola €0,50.
  Verblijf & Voedsel

   

  Slapen

  • Er is een groot aanbod aan verblijfsmogelijkheden in China. Er zijn goedkope hostels en dure hotels. Verder kun je er goed kamperen, kamperen langs de weg is toegestaan.  Probeer eens wat anders en verblijf in een klooster of een tempel op een berg. China kent mogelijkheden genoeg.

  Eten

  • Chinees eten verschilt per regio en elke regio heeft zijn eigen specialiteit (denk bijvoorbeeld aan Pekingeend). Je kunt dus niet echt spreken van één Chinese keuken. Over het algemeen wordt er veel rijst gegeten en wokken is een techniek die bij veel maaltijden wordt gebruikt. Daarnaast kan het eten, zoals geldt binnen de meeste landen binnen Azië, erg pittig zijn! Het motto in China is: nothing goes to waste. Alles maar dan ook alles wordt gegeten.

  Specialiteiten

  • Probeer Pekingeend in Beijing.
  • Dumplings: Kleine deegpakketjes met keuze uit honderden soorten vulling. Dumplings zijn er gekookt en gefrituurd. 
  • Baozi: kleine gestoomde (of soms gebakken of gefrituurde) broodjes in Snackformaat met een groot aantal mogelijke vullingen. Baozi wordt nooit 's avonds gegeten alleen als ontbijt of tijdens de lunch.
  • Douhua: een traditionele Chinese pudding.

  Opmerkelijke gerechten

  • Dronken garnalen: dit gerecht kan je wreed noemen omdat je de garnalen levend naar binnen werkt, maar vergeet niet dat garnalen in het wild ook levend worden opgegeten. De garnalen worden eerst echter wel verdoofd door de rijstewijn waarin ze geserveerd worden.
  • Varkenskop: in Chinese restaurants wordt niets verspild. Niet alles komt echter ook op het menu te staan. Als je een complete varkenskop wilt moet je het vragen. De oogballen geef je aan iemand die je waardeert, een ouder persoon of je geliefde. Ook varkensoor is een Chinese delicatesse die je wel terugvindt op de menukaart.
  • Kwallen: kwal wordt warm gegeten met sesamolie, sojasaus, rijstazijn en suiker.

  Drinken

  • Je kunt gratis warm water bestellen in een restaurant.
  • Bier (pijiu) is te krijgen van honderden merken waaronder het bekende Qingdao en Liquan.
  • De Chinezen drinken bij voorkeur sterkere drank (jiu). Probeer bijvoorbeeld Maotai, een sterke drank gemaakt uit sorghum en tarwe.
  • Vergeet ook zeker niet een keertje Baiju te drinken! Deze Chinese borrel bevat 60% alcohol, heeft een benzine geur en een sterke nasmaak. Het is bijna het meest gedronken drankje ter wereld, ookal is het buiten China nauwelijks verkrijgbaar.
  • Als je niet zo van sterke drank houdt kun je kleefrijstwijn (nuomijiu) proberen. De meeste rijstewijnen worden een beetje opgewarmd gedronken.
  • Er wordt traditioneel geen wijn gedronken in China. Steeds vaker produceren Chinezen nu zelf wijn, vaak ook in samenwerking met het westen. De lokale rode wijnen zijn zoet en hebben iets weg van port.
  • In China kan je heerlijke thee drinken. Chinezen waren ook de eersten die thee aanplantten. Het meeste drinkt men groene thee. 
  Accommodatietips
  Overnachten in een traditioneel hutong hotel in Beijing. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
  Uniek project dat de Tibetaanse bevolking helpt door verschillende projecten in te zetten die gericht zijn op het verbeteren van de leefomstandigheden van de Tibetaanse bevolking. Je kunt verblijven in hun hotel in Sershul. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
  Prachtige guesthouse in voormalige traditionele boerenhuisjes in het karakteristieke Yangshuo. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
  Topics & Services
  Ho(s)tel boeken?

   Hotels & hostels boeken met voordeel voor jou ...of één van de JoHo projecten? gebruik dan de module op de

   HotelsCombined pagina

    
   Tips

   Plan je je trip rond een van de lokale feestdagen ...dan kan het wat druk of duurder zijn... maar krijg je er ook vaak veel voor  terug

   Activiteiten & Tours
    

   Feestdagen

   • Chinees nieuwjaar, of het begin van het lentefestival wordt gevierd tijdens de eerste maand van de Chinese kalender die bij ons meestal halverwege januari of begin februari valt.
   • Grafveegdag: begin april, een feest ter ere van de voorouders. Chinese families zorgen voor de graven van de overledenen. Ook worden op deze dag oorlogsslachtoffers herdacht. Het is een beetje te vergelijken met onze 4 mei.
   • Drakenbootfeest: Tijdens het drakenbootfestival worden drakenbootraces gehouden en rijstpoppetjes te water gelaten.
   • Tijdens het midden herfst festival in oktober wordt de oogst gevierd. Dit festival is gekoppeld aan de nationale dag in China op 1 oktober, de geboortedag van de republiek van China. Het is een nationale feestdag en iedereen heeft een week vakantie.
   • Houd er daarnaast rekening mee met dat de regering onverwachts een vakantieweek kan starten wanneer er een internationaal congres plaats gaat vinden in China. In verband met drukte en smog moeten Chinezen dan thuis blijven en zijn scholen, maar ook toeristenattracties gesloten.
   Activiteiten & Tourtips
   Doe een cursus Chinees in Beijing! En combineer dit met TaiChi, kalligrafie of andere culturele cursus. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Ga mee met de 15 daagse Chinese painting trip van de partner in Yangshuo incl. praktische lessen van een gecertificeerd docent. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   In Yangshuo kun je de Chinese taal leren, chinees koken, kung fu of t'ai chi. Ook leent de omgeving zich goed voor kayakken of klimmen. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   T'ai Chi, kalligrafie, massagetechniek en andere workshops bij dit prachtige guesthouse in het karakteristieke Yangshuo. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Wil je het ware Tibet ontdekken? Via ons contact kun je van alles regelen. Zo zijn er meerdaagse trektochten door de bergen waarbij je overnacht bij lokale bergstammen, paardentochten en kajaktochten nabij Mount Kailash. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Ga voor een studiejaar naar het buitenland, leer een nieuwe taal en volg keuzevakken Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Een Chinese taalcursus volgen? China heeft een groeiende wereldeconomie, daarom is de Chinese taal van groot belang. Volg een cursus Mandarijn-Chinees in Beijing, de hoofdstad van China en het culture en historische centrum van het land. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Volg een taalcursus Mandarijn-Chinees in Beijing of Shanghai. Naast de taallessen heb je tijd om de spectaculaire hoofdstad van China te ontdekken en een trekpleister zoals de Chinese muur te bezoeken. Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Learn Chinese with one of the many programs in Beijing, Shanghai, Qingdao or online! Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Combineer vrijwilligerswerk met reizen door Azië. Bezoek diverse landen en neem deel aan vele activiteiten en excursies Meer info en contactgegevens? Meld je hier aan door JoHo donateur of abonnee te worden.
   Gerelateerde bundels & chapters
   Topics & Services: Activiteiten, Alternatieven & Tours
   Verbinden & Verstaan
   Taal , Communicatie & Contact
   • In China worden verschillende talen gesproken hoewel deze vaak allemaal Chinees worden genoemd. De verschillende dialecten verschillen zo veel van elkaar dat mensen die verschillende dialecten spreken elkaar niet kunnen verstaan. Voor de verschillende Chinese talen worden Chinese tekens gebruikt. De nationale taal is het standaard Mandarijn. In en rondom Hong Kong is de omgangstaal het standaard Kantonees. Rond Shanghai spreken ze Shanghainees. De verschillende etnische groepen spreken naast een Chinese taal ook hun eigen taal.

   Handige woorden (Mandarijn in pinyin)

   • Hallo/Hoi: Nihăo
   • Goedemorgen: Zaoshàng hăo
   • Goedenavond: Wănshàng hăo
   • Doei: Zàijiàn
   • Ja: Shì
   • Nee: Bùshì
   • Alstublieft: Qĭng
   • Dank u wel: Xièxie
   • Graag gedaan: Búkèqi
   • Sorry: Duìbùqĭ

   Communiceren met thuis

   • Telefoon/mobiel: Het telefoonnetwerk in China is goed. Het is redelijk goedkoop om vanuit een telefooncentrale naar Nederland te bellen met een telefoonkaart. Haal een IP kaart, deze is het goedkoopst. Je kunt ter plekke ook een mobiele telefoon huren.
   • Internet: Overal in China zijn internetcafés te vinden met goede, snelle verbindingen. Hoewel internetcafés in grote getallen aanwezig zijn is het soms toch even zoeken omdat ze verstopt zitten in zijstraatjes en zelden op de begane grond. Verder zie je ook steeds vaker WiFi in de koffietentjes.
   • Let op! Er heerst een grote mate van internetcensuur in China. Onder andere Twitter, Youtube, Gmail en Facebook worden geweerd. Je kunt deze sites toch bezoeken als je gebruik maakt van een web proxy of een VPN. Technisch gezien is dit illegaal maar de Chinese overheid schenkt geen aandacht aan buitenlanders die hier gebruik van maken. Op openbare computers zul je dit niet tegen komen omdat het voor de lokale bevolking een ander verhaal is en hier straffen op staan. VPN providers worden dus wel geweerd op het Chinese netwerk. Hierdoor werken niet alle VPN providers in China. Omdat zowel VPN providers als de Chinese overheid zich steeds aanpassen aan de nieuwe technieken en verbindingen, is het verstandig van te voren uit te zoeken, bijvoorbeeld op fora, welke VPN in China werkt en probeer deze ookal van te voren op je laptop en telefoon te zetten! 

   Tips voor solliciteren

   • Zo goed als jouw cv wordt ontvangen bij een Nederlandse werkgever, zo anders kan dat overkomen bij een werkgever van een Chinees bedrijf.
   • Opscheppen over wat je gedaan hebt, is een absolute no-go.
   • Gebruik liever een bescheiden toon en wees vooral eerlijk.
   • Ook is het van belang om (bij)baantjes als vakken vullen of kantoren schoonmaken niet te vermelden. Terwijl dit in Nederland wordt gezien als iets positiefs, wordt dit in de Chinese cultuur eerder als negatief beschouwd - iets wat wellicht niet bij je status past.
   • Solliciteer je bijvoorbeeld voor een baan als docent, dan is het juist goed om te vertellen over je ervaringen en affiniteit met kinderen, lesgeven, coachen.
   Lonely Planet Shops
   Veiligheid, Verzekeringen & Vertreklijst
    

   Veilig, Verzekerd & Verantwoord vertrekken

   Inpakkken
   • Een geïmpregneerde klamboe als je naar het zuiden van China gaat.
   Tips

   Tips en advies om niet ziek te worden op reis

   JoHo Travel Clinic

   Vaccinaties & Gezondheid in China (incl. Tibet & Hong Kong)
   Vaccinaties & Voorzorg

   Over het algemeen worden DTP, Hepatitis A en BMR aanbevolen. Buiktyfus vaccinatie wordt aangeraden bij een verblijf langer dan twee weken. Gele koorts vaccinatie is verplicht als je zeven dagen voor aankomst in China in een gele koorts land bent geweest.

    

   Algemeen

   • DTP
   • Hepatitis A
   • Gele koorts vaccinatie is soms verplicht

   Risico/lange termijn

   • Buiktyfus
   • BMR
   • Hepatitis B
   • Rabiës
   • Tuberculose
   • Japanse (teken)encefalitis
   • Schistosomiasis

   Overig

   • In China komt op sommige plekken malaria, reizigersdiarree en dengue voor.
   Vaccinatie afspraak maken

   Vaccinatie- of adviesafspraak maken?

   • Info: Je kunt bij een JoHo support center zonder afspraak terecht voor basisinfo  over vaccinaties    en malaria
   • Service: De tropenartsen die regelmatig aanwezig zijn kunnen op afspraak een volledig consult geven over vaccinaties, vaccinaties zetten en recepten uitschrijven voor malariatabletten
   • Lokaties o.a. bij JoHo: Den Haag, Utrecht, Leiden, Amsterdam

   Afspraak maken 

   Topics & Services: Gezondheid op reis

   • Let op .. informatie rond gezondheid en vaccinaties is aan verandering onderhevig.. check dus altijd meerdere bronnen voor de meeste recente stand van zaken...en gebruik de JoHo informatie als indicatie en niet als het enige uitgangspunt voor je handelingen
   • Reisgezondheid & Vaccinaties : wat moet je regelen voor een gezond verblijf in het buitenland, en wat kan je doen als je ziek wordt of een ongeluk krijgt

    

   Tips

   JoHo's meest afgesloten verzekeringen:

   Vakantie & Vaker op reis:

   JoHo World & Europeesche 

   Wereldreis, vrijwilligerswerk, betaald  werk, stage & studie in het buitenland:

   JoHo Special

    

   Verzekeringen & Veilig blijven

    

   Topics & Services: Verantwoord verzekerd naar buitenland
   Topics
   Services
   • Moet je een verzekering afsluiten voor een reis naar China (incl. Tibet & Hong Kong)? Of kun je je lopende verzekering aanpassen aan je activiteiten of deze bestemming? In hoeverre dekt jouw lopende verzekering de volledige kosten van een buitenlands ziekenhuis, een ongeluk tijdens werk of stage, een reddingsoperatie of een repatriëring naar Nederland. Laat JoHo het voor je uitzoeken!
   • Laat jij je doorlopende reis- of zorgverzekering via JoHo lopen, dan dan je zonder kosten gebruik maken van de JoHo abonnementsvoordelen

    

   Menu: Verzekeringen
   Veilig & Verantwoord

   Algemene veiligheid
   China is over het algemeen een veilig land om in te reizen. Toeristen zijn logischerwijs soms slachtoffer van zakkenrollers. Let daarnaast goed op in het verkeer, chauffeurs kunnen onervaren zijn.  

   Criminaliteit
   Door de sterke sociale controle en de strenge straffen is de criminaliteit relatief laag, maar de laatste jaren stijgende. Let erop dat de rechtspraak ook voor buitenlanders erg streng is. Plekken waar je extra goed op je spullen moet letten zijn: Guangzhou, Guiyang en Xian. Rond het Chinese nieuwjaar is er een toename aan criminaliteit omdat mensen geld willen hebben voor cadeaus aan familie. Let ook op je spullen in het openbaar vervoer en op drukke trein- en busstations. Om diefstal te voorkomen kun je een moneybelt dragen.

   Persoonlijke veiligheid
   Op het gebied van homoseksualiteit is de afgelopen jaren veel veranderd in China. Autoriteiten en de lokale bevolking worden steeds toleranter. In grote steden als Shanghai en Beijing vind je ook gaybars. Buiten de grote steden kan het openlijk tonen van homoseksualiteit wel problemen opleveren met de lokale bevolking. Internet: de Chinese overheid houdt sociale media in de gaten. Websites als Facebook, Youtube en Twitter kunnen geblokkeerd zijn. 

   Natuurgeweld
   In China kunnen van mei tot en met november tyfoons voorkomen. Ook zijn er regelmatig overstromingen door zware regenval. Het regenseizoen begin in bepaalde gebieden al in februari en duurt tot oktober. Verder komen aardbevingen voor in het westen van het land.

   Wetgeving

   • Gebruik en bezit van softdrugs is verboden.
   • Kritiek uiten op het Chinese regime is erg gevoelig, dus let hierop.
   • Buitenlandse (en internationale) rijbewijzen worden in China niet erkend.
   Nieuwsberichten: Veilig & Verzekerd

   De decembermaand is de traditionele periode om van zorgverzekering te wisselen. Elk jaar wijzigt de premie, de inhoud van de basisverzekering en aanvullende pakketten en de...

   lees meer
   • Reizen in een gebied met een negatief reisadvies zijn niet verzekerd via een gewone reisverzekering. 
   • Alleen een gespecialiseerde reisverzekering voor lang of...
   lees meer
   • Wat kun jij doen als je op reis bent en ziek wordt, binnenkort naar een besmet gebied vertrekt of in een besmet gebied verblijft?
   • Wat zijn de...
   lees meer
   Moneybeltshop
   WorldSupporters

    

   Anderen inspireren? Word

   • Ben je JoHo donateur en woon je voor een lange periode of permanent in het buitenland?
   • Vind je het leuk om op je bestemming landgenoten op weg te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling?
   • Maak een profiel aan bij JoHo World Supporter
   • Meld je interesse eenvoudig via dit formulier
   • Jouw profiel en/of contactgegevens worden dan opgenomen in het landenoverzicht.
   Spotlight Supporter
   Emigratie Service
   JoHo Lang verblijf- & Emigratieservice
   I
   II
   Inspiratie & Emigratie

   web_icoon_stempel_element_johoworldinsurances_onderwerpen_emigratie_110x72px_klein_maart2019web_icoon_stempel_element_johoworldinsurances_onderwerpen_vakantieinhetbuitenland_110x72px_klein_maart2019

    

   Leven, ondernemen & reizen in China (incl. Tibet & Hong Kong)

    

   Tips

   Voorbereiden op vertrek

   Samenwerken met JoHo vanuit het buitenland?

   • Service: Lees bij Samenwerken met JoHo hoe je jouw activiteiten, services en producten voor het voetlicht kan krijgen.
   • Service: Woon en werk jij in het buitenland en heb je een product of dienst aan te bieden aan Nederlandse of Internationale JoHo donateurs? Neem dan contact op met JoHo.
   Activiteiten & Vacatures in China (incl. Tibet & Hong Kong)
   WorldSupporter Supply & Demand
   Wekelijks naar een Hollands Eiland - aan de slag in de natuur - sanderP
   Woon je in de buurt van Krimpen aan de Lek en heb je zin om op vrijdagen fysieke arbeid te verrichten op een eiland in...
   Volunteers needed in the field of regenerative agroforestry - sanderP
   reNature is a Dutch initiative to make the world a little greener again. In many countries intensive and or monoculture...
   Duurzame stage in Kenia bij een Nederlandse stichting - sanderP
   Roeland Lelieveld heeft in Kenia een project + stichting opgezet om verarmde landbouwgrond om te zetten in duurzaam...
   Volunteer opportunities in education, health care and community development in Ghana - Jasmijn
   Gate of Hope Foundation (GHF) is welcoming volunteers for various projects: from teaching children to creating...
   Teach English songs to children online - Supporter of China Plus
   Are you musical and looking for an online teaching job? Teach English songs to Chinese children between 5-8 years old....
   Crossroads
   TEFL via JoHo?
    
   De TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven.
   De cursus kun je via JoHo zowel online, in Nederland, in Spanje of in Italië volgen
   Crossroads

   Vacatures en banen met vergoeding in China (incl. Tibet & Hong Kong)

   Tips
   JoHo Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: Betaald werk vacatures & organisaties

   Keuzehulp voor werken in het buitenland

   Vrijwilligerswerk in China (incl. Tibet & Hong Kong)

   Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: vacatures & organisaties voor vrijwilligerswerk

   Keuzehulp bij vrijwilligerswerk in het buitenland

   Stagelopen in China (incl. Tibet & Hong Kong)

   Vacatureservices

   Je kunt je bij JoHo aansluiten en daarna gebruikmaken van de volgende services:

   Oriënteren en reageren op een doorlopend aanbod in meer dan 150 landen

   Zoeken naar passende banen via vacaturebundels per sector of land

   Uitgebreide informatie over vacature-aanbieders in het buitenland

   Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

   Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

   Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

   Mogelijkheden voor persoonlijk of online advies

   Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

    

   Aansluiten bij JoHo

   Selectie JoHo Vacatureservice: vacatures & organisaties met stages

   Prijsinfo

   Prijzen

   • Price: is de reguliere prijs die voor iedereen zichtbaar is
   • JoHo donateurs & abonnees:  'Your member price' is zichtbaar nadat je inlogt (de kortingen liggen tussen de 10-25%)
   Missie & Visie

   JoHo Missie

   JoHo Shop

   China - reisgids - Lonely Planet

   Price: 26,50 €

   Kenmerken:

   Merk: Lonely Planet
   Soort: reisgids
   ISBN: 9781786575227
   Pagina's: 1056
   Afmetingen: 12,8 x 19,7 cm
   Huidige druk: juni 2017, 15e druk
   Nieuwe druk: mei 2022, 16e druk
   Taal: Engels

   Kortingsgroep: 
   Korting voor JoHo donateurs vanaf 15%
   Checklist JoHo center bezoek

   Ga je voor korte of langere tijd naar het buitenland?

   Check dan hieronder wat je in een JoHo travel center met advies, keuzehulp & korting kunt regelen of aanschaffen.

   Menu: Travel & WS Shop
   Reisnieuws & Nieuw bij JoHo

   Internationale samenwerking

   • Project in the spotlight: Work with Nature  organiseert ecoprojecten en vrijwilligerswerk in Costa Rica
   • Project in the spotlight: Smokey Tours & Job Center , jaarlijks begint een aantal bewoners uit de sloppenwijk Baseco hun carrière als tourleader voor Smokey Tours, om vervolgens via het Smokey Job & Training center een baan te vinden, of begeleid te worden bij het opzetten van een eigen bedrijfje

   Persoonlijke ontwikkeling

   Verzekeringen & Veiligheid

   Vacatures & Activiteiten

   Samenvattingen & Studiehulp

   Travel Shop & Fair Tradehamamdoek biokatoen multicolor

    

   Volgende JoHo Topic of land

   Selecteer een willekeurig filter en klik op 'Toepassen' om het resultaat te zien

   Aangrenzende landen & gerelateerde content

   Rusland

   Lonely Planet Russia

   Als grootste land ter wereld heeft Rusland veel te bieden. Rusland kent verschillende klimaten, waardoor het landschap varieert van toendra tot besneeuwde bergen. De tegenstelling tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar: arme boerderijen staan in groot contrast met limousines in Moskou. Naast de grootste en meest populaire steden Moskou en St. Petersburg, heeft Rusland een prachtige natuur. Het Bajkalmeer, de Kaukasus en de Koerilen-archipel zijn uniek in hun soort. Kortom, Rusland biedt een grote diversiteit die elke reiziger fascineert.

   Nepal

   Lonely Planet Nepal

   Eén van de wereldtoppers op reisgebied met Kathmandu, de vriendelijkste hoofdstad ter wereld, de Himalaya’s met de bijna 9000 meter hoge Mount Everest, de trekkings die je kan maken door de adembenemende Annapurna range, het Royal Chitwan natuurpark waar je vanaf de olifanten de wilde neushoorns en tijgers kan bekijken en het raften over de wilde rivieren.

   Noord-Korea

   Noord-Korea staat vooral bekend om de enorme militaire parades, dreigen met nucleaire wapens en de Koreaanse oorlog. Heel veel meer weten we eigenlijk ook niet over het land, want een land dat mysterieuzer en geslotener is dan Noord-Korea bestaat er niet. Er worden weinig toeristen toegelaten per jaar, en de toeristen die naar binnen mogen, moeten met een georganiseerde tour mee. Maar: dan maak je wel echt een unieke reis die maar weinig mensen je zullen nadoen.

   Laos

   Lonely Planet Laos

   Laos is het toonbeeld van rust, prachtige natuur, vriendelijke mensen en veel monniken in oranje en gele pijen. Het land wordt steeds meer ontdekt door toeristen en reizigers maar heeft vooralsnog haar authentieke karakter behouden. Je waant je terug in de tijd en wordt snel opgenomen in de relaxte sfeer die de kleine dorpjes en tempels uitademen. Een absolute aanrader voor iedereen die het echte Azië wil ervaren!

   Vietnam

   Lonely Planet Vietnam

   Getekend door de Vietnam oorlog, de strijd tussen het communistische noorden van Vietnam (gesteund door Rusland) en het kapitalistische zuiden (gesteund door de V.S.), is Vietnam een fascinerend land voor geschiedenis liefhebbers. Tegenwoordig is het een populair land voor reizigers die meer uitdaging willen dan Thailand. De meeste toeristen trekken van noord naar zuid, of andersom. Deze route is prachtig en goed te bereizen. Als je van de gebaande paden gaat, kom je terecht in het echte authentieke Vietnam waar mensen nog helemaal leven zonder westerse invloeden.

   Mongolië

   Lonely Planet Mongolia

   Mongolië is het fascinerende land van ongerepte steppen, woeste bergen, blauwe luchten en een mix van oosterse Boeddhistische mystiek en het pure leven van de nomadenbevolking. Ontdek het Erdene Zuu klooster in Tibetaanse stijl, de imponerende Khogno Khan bergen met panoramische vergezichten, de immens hoge Els Sand duinen en de schoonheid van de Gobi woestijn. Een veelgebruikte manier om het land te ontdekken is als onderdeel van de Transmongolië Express!

   Page summary

   Tips, informatie, organisaties, vacatures en artikelen voor wie in China wil gaan backpacken, stagelopen, emigreren of wil gaan werken (betaald of onbetaald)