Is een werkvisum nodig voor werken in de gezondheidszorg in Australië?

Hoe werkt de registratie als arts of verpleegkundige?

 • Om daadwerkelijk geregistreerd te staan in het medisch register en aan het werk te kunnen in Australië is een tamelijk ingewikkeld proces vereist. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Australische Ambassade of High Commission of met het Ministerie van Immigratie en Multiculturele Zaken. Deze instanties kunnen je adviseren over wat precies relevant is in jouw situatie.
 • In het kort, gezondheidsmedewerkers moeten geregistreerd zijn om in Australië hun werk te kunnen uitoefenen. Allereerst moet je je registreren bij de desbetreffende Professional Council en vervolgens bij het State Board. Bekijk de website van de Australian Medical Association. Er is momenteel een tekort aan dokters in Australië. De regering heeft om die reden een website opgezet waarop je alles kunt terugvinden wat betreft werk, visum en immigratie.

Is een medische keuring nodig?

 • Voordat je een visum kunt aanvragen voor tijdelijk werk, wordt eerst gevraagd om een thoraxfoto en een medische keuring.

Heb je een visum en werkvergunning nodig als arts?

 • Voor een tijdelijke aanstelling hoef je de examens van de Australian Medical Council (AMC) niet te maken. Wel heb je een Temporary Residence Visa nodig. Dit visum is speciaal bestemd voor werknemers die voor een korte periode in Australië komen te werken.
 • Voor artsen geldt dat je voor een contract tot 4 jaar een medical practitioner’s visum nodig hebt. Een temporary business visum wordt ook goed bevonden als je kunt aantonen dat je al een baan in Australië aangeboden hebt gekregen.
 • Alle overzeese getrainde artsen die voor een langere periode in Australië willen wonen en werken, moeten het Australian Medical Council (AMC) examen met een goed resultaat afsluiten.
 • Het AMC examen bestaat uit een theoretisch en een klinisch deel en een OET-test voor artsen die Engels niet als moedertaal hebben. Onder andere voor Nederlandse artsen en verpleegkundigen geldt dat ze een voldoende moeten halen op de Occupational English Test (OET). Het klinische onderdeel van het examen vindt in Australië zelf plaats.
 • Wanneer je het AMC certificaat hebt ontvangen, kun je je aanmelden bij het Medical Board of Australia (MBA) voor de verplichte medische trainingsperiode, waarin je onder supervisie werkt van een Australische arts. Bezoek de site van het Medical Board of Australia om te lezen wat precies de vereisten zijn voor registratie.

Heb je een visum en werkvergunning nodig als verpleegkundige?

 • De procedure voor een verpleegkundige is vergelijkbaar met de procedure voor een arts. Net als arts, dien je als verpleegkundige eerst een visum aan te vragen en je te registreren, voor verpleegkundigen is dat bij het State Nursing Board. Het aanmelden verloopt via de Australian Nursing and Midwifery Council. Afhankelijk van hoe lang je van plan bent in Australië te blijven werken, kun je ervoor kiezen om een temporary residence visa aan te vragen of een specialist visa.
 • Er zijn twee niveaus van verpleegkundige in Australië, dat van een ‘geregistreerde verpleegkundige’ en van de ‘ingeschreven verpleegkundige’. Geregistreerde verpleegkundigen zijn verpleegkundigen met een ​​bachelor in toegepaste verpleegwetenschappen. Zij hebben een licentie die hen toestaat om zonder supervisie hun beroep uit te oefenen. Een ingeschreven verpleegkundige is nog in opleiding, al krijgt hij of zij tijdens de duur van de opleiding wel steeds meer verantwoordelijkheden, door het volgen van medische cursussen. Zij werken onder supervisie van de geregistreerde verpleegkundigen.

Heb je een visum en werkvergunning nodig voor een stage, co-schap of korte werkperiode?

 • Co-assistenten hebben een visitor visa nodig (toeristeklasse) om een co-schap te kunnen lopen. Dit visum is gratis verkrijgbaar voor houders van een Europees paspoort bij de High Commission of online.
 • Als je meerdere co-schappen in Australië wilt gaan lopen, dan is een visitor visa niet voldoende. Je hebt dan een student visa nodig, die je kunt aanvragen bij het Department of Immigration.
 • Als je een leeftijd hebt tussen de 18-30 jaar dan kom je in aanmerking voor een Working Holiday visum. Dit houdt in dat je drie maanden kunt werken (voor één werkgever) en vervolgens de rest van het jaar in Australië kunt blijven.

 

 

 

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten