TEFL cursus & Onderwijstraining: didactiek en engelse les geven in het buitenland

 

  Thema

TEFL cursus en onderwijstraining

 

TEFL Training - TESOL cursus - CELTA Certicaat -  TESL Diploma

Engelse les geven in het buitenland

  JoHo: crossroad uit de bundel
  JoHo: crossroad
   
  De cursus Teaching English as a Foreign Language is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven. De TEFL cursus kun je via JoHo zowel online, in Nederland, in Spanje of in Italië volgen
  1 - Start
  1 - Start & Besef   6 - Voorbereiding & Controle           
  2 - Inhoud & Oriëntatie 7 - Inspiratie & Samenwerking
  3 - Verkenning & Selectie   8 - Ervaring & Oefening      
  4 - Vergelijking & Afweging    9 - Beslissing & Tevredenheid    
  5 - Verdieping & Verbetering   10 - Evaluatie & Vervolg 

  Start en Besef

  • Wat: Wat is je hoofdvraag , welk keuzezeproces wil je starten?
  • Hoe: Keuzebesef, het besef dat je een beslissing moet gaan maken
  • JoHo Content: Titel, Uitleg, Footprints, Crossroads
  Inloggen of aansluiten om alle teksten te kunnen zien en alle tools te kunnen gebruiken

  Ben je ingelogd als JoHo donateur dan krijg je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie.

  Ben je ingelogd als abonnee dan zie je alle gerelateerde informatie.

  Log in als je nog niet bent ingelogd.

  JoHo: berichten en nieuwsblogs
  2 - Oriëntatie

  2 - Verkennen & Oriënteren

  • Wat: je inlezen in je onderwerp, vraag of proces
  • Hoe: keuze-acceptatie, de acceptatie van de onzekerheid dat je nog niet kunt kiezen
  • Content: kennis, definities, betekenis van het onderwerp, gegevens, feitelijke kennis, omgevingsinformatie
  Wat is een TEFL cursus?

  Wat is een TEFL cursus?

  • De TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven.
  • De cursus is uiteraard volledig in het Engels, en is opgebouwd uit verschillende modules die gericht zijn op het ontwikkelen van didactische vaardigheden en de methodiek van het aanleren van de Engelse taal aan non-native speakers. Met het wereldwijd erkende TEFL-diploma laat je zien te beschikken over de essentiële vaardigheden voor een docent Engels. Internationaal stijgt de vraag naar docenten Engelse les en met een TEFL-cursus vergroot je je kansen op een betaalde lesgeefbaan aanzienlijk!
  Wat is het verschil tussen TEFL, TESOL, CELTA en TESL?

  Wat is het verschil tussen TEFL, TESOL, CELTA en TESL?

  • Het verschil is in de praktijk relatief klein. TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language, TESOL staat voor Teaching English to Speakers of Other Languages, CELTA staat voor Certificate of English Language Teaching to Adults, en TESL staat voor Teaching English as a Second Language. 
  • In veel landen op de wereld wordt om een TEFL certificaat gevraagd (dat kan TEFL, TESOL of CELTA zijn).
  • In enkele landen, bijvoorbeeld in Zuid-Europa wordt een praktijkcursus (TESOL/CELTA) gevraagd. Dit is een intensieve 4-weekse cursus gericht op lesgeven aan volwassen en is specifiek voor wie echt een carrière in TEFL nastreeft. Je kunt deze cursus volgen via TEFL in Spain.
  3 - Verkenning & Selectie

  3 - Verzamelen & Selecteren

  • Wat: Selecteren van de basisinformatie om je keuzes te  kunnen maken
  • Hoe: Keuzestress, het inzicht in de verschillende keuzes
  • Content: Belangrijke vragen en antwoorden, productoverzichten, advieswijzer

   

  Hoe kan je Engelse les geven als Nederlander in het buitenland?

  Hoe kan je Engelse les geven als Nederlander in het buitenland?

   Engelse les geven in het buitenland

     • In de niet-westerse landen kom je als betaald docent, in tegenstelling tot lesgeven als vrijwilliger, vaak terecht bij scholen waarbij de ouders van de kinderen tot de rijkere bovenlaag van de samenleving behoren of als expat in dat land gestationeerd zijn
     • Mensen die vloeiend Engels spreken, worden vaak aangenomen om conversatie te stimuleren, en niet zozeer om grammatica te onderwijzen.

     • Basiskennis van de Engelse grammatica is wel een groot voordeel wanneer leerlingen naar je toe komen met vreemde vragen.

     • Er zijn veel niet-westerse landen waar je Engelse les kunt geven, ook als Engels niet je moedertaal is.

     • Om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen, wordt er steeds vaker gevraagd naar een certificaat of (TEFL) diploma.

     Kan je Engelse les geven als Nederlander?

     • Ja, dit kan. Voor het geven van Engelse les, ook als je van oorsprong niet Engelstalig bent, bestaat een cursus, de TEFL-cursus: Teaching English as a Foreign Language.

     • Werkgevers in het buitenland kijken bij sollicitanten uit bijvoorbeeld Nederland vaak naar behaalde kwalificaties en ook naar het aantal uren van een voltooide TEFL-cursus.

     • Bovendien is algemeen bekend dat Nederlanders goed zijn met andere talen, vooral met het Engels.

     Wat is een TEFL-cursus?

     • De TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven.

     • De cursus is uiteraard volledig in het Engels, en is opgebouwd uit verschillende modules die gericht zijn op het ontwikkelen van didactische vaardigheden en de methodiek van het aanleren van de Engelse taal aan non-native spreakers.

     • Met het wereldwijd erkende TEFL-diploma laat je zien te beschikken over de essentiële vaardigheden voor een docent Engels. Internationaal is er nog steeds veel vraag naar docenten Engelse les en met een TEFL-cursus vergroot je je kansen op een betaalde lesgeefbaan aanzienlijk!.

     • Wil je de meeste kans maken op een betaalde baan, dan is een grammaticamodule, al dan niet aangevuld met een aantal specialisatiemodules en / of een praktijkweekend, de meeste gekozen cursusvorm (zie ook de TEFL-cursuswijzer).

      

      Werk zoeken als leraar of docent Engels in het buitenland?

      Werk zoeken als leraar of docent Engels in het buitenland?

      Betaald werk vinden als docent Engels?

      • Een baan vinden als docent Engels is een populaire route voor Nederlanders die voor kortere of langere tijd in het buitenland willen werken. Doordat internationale handel en toerisme steeds belangrijkere inkomstenbronnen worden, willen steeds meer mensen Engels leren. Wanneer jij goed Engels spreekt en beschikt over een TEFL-certificaat is er vrijwel altijd een baan als docent in het buitenland voor je te vinden.

      • Omdat TEFL een internationaal erkend certificaat is en er een wereldwijde vraag naar docenten Engels is, kun je in principe over de hele wereld vacatures vinden om Engelse les te geven. Uiteraard verschilt het wel per land hoe makkelijk het is om een baan te vinden. Hier vind je enkele van de landen waar je, ook zonder Engels als moedertaal te hebben, de meeste kans maakt op een baan. Laat je hierdoor niet tegenhouden om ook in andere landen op zoek te gaan, je zult dan misschien wel wat harder moeten zoeken.

      • Voor werkzoekers in het Midden-Oosten en Afrika is er ook wat informatie over de kansen om daar werk te vinden. Het zijn echter geen hotspots voor Nederlanders op zoek naar een betaalde baan als docent Engels.

      • Let op: Je zult regelmatig bemiddelingsbureaus of scholen tegenkomen die je aan een baan als docent kunnen helpen. Hoewel dit vaak betrouwbare en legitieme bureaus zijn, zijn er ook slechtere verhalen bekend van instanties die te veel vragen voor bemiddeling of veel te weinig of helemaal geen salaris uitbetaalden. Laat je dus goed informeren (bijvoorbeeld door blogs en ervaringen van anderen te lezen) en wees alert als je op zoek gaat naar werk

      JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een zichzelf vernieuwende organisatie

      Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

      JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

      Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

      Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

      Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

      4 - Vergelijking & Afweging

      4 - Vergelijken & Afwegen

      • Wat: Je keuzeproces starten
      • Hoe: Keuzevergelijking, alternatieven afwegen
      • Content: Vergelijkbare en alternatieve onderwerpen, Aanverwante producten en services
      • Relaties: Gerelateerde paginabundels

      In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij scholen en onderwijsinstellingen?

      In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij scholen en onderwijsinstellingen?

       Hieronder vind je een selectie uit de JoHo Vacatureservice voor werk als leraar in het buitenland. Klik op het land en ga naar het vacaturegedeelte op de landenpagina om de vacature en de bijbehorende organisatie te bekijken.

       Landen waar je de meeste kans maakt op een baan en waar je via JoHo mogelijkheden kunt vinden: 

       • China: Op dit moment leren ruim 300 miljoen Chinezen Engels. Geen wonder dus dat in China de meeste (goed betaalde) banen in het onderwijs te vinden zijn.

       • Brazilië: Veel mogelijkheden om les te geven binnen grote bedrijven en de duizenden taalscholen verspreid over het land; van kleine dorpjes tot in de grote steden.

       • Ecuador en Chili: Ook in deze landen heeft de economische groei gezorgd voor een grotere vraag naar leraren Engels. Grijp je kans op één van de vele taalscholen in deze landen.

       • Tsjechië: Hier en in andere voormalige Oostbloklanden is een grote behoefte aansluiting te vinden met de rest van Europa. Daarmee willen steeds meer mensen in deze regio Engels leren.

       • Spanje & Italië: Veel Spanjaarden en Italianen (zowel kinderen als volwassenen) spijkeren hun Engels bij op privé scholen. Er is in de meeste delen van deze landen dan ook veel vraag naar docenten Engels die hen kunnen helpen om de kansen op een goede vervolgopleiding of een (internationale) baan te verbeteren

        Selectie uit de mogelijkheden per land

       Argentinië

       • Geef les aan straatkinderen in Buenos Aires. (v)

       Aruba

       • Wil jij leraar worden op een tropisch eiland? Ja kan aan de slag in het lager beroepsonderwijs, middelbaar onderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs. (b) 

       Australië

       • Nederlandse les geven in Perth in het basis of middelbaar onderwijs, op scholen of bij de leerlingen thuis. (b)
       • Geef Engelse les op een bijzondere manier. Een grote entertainment organisatie heeft zijn eigen leerprogramma opgezet en is op zoek naar enthousiaste docenten die Engels willen geven. (b)

       Bolivia

       • Geef les in Engels op een basisschool, middelbare school of eventueel op een universiteit. De mate van verantwoordelijk hangt af van je ervaring in lesgeven. Een TEFL-cursus kan je hierbij op weg helpen. (b)
       • Geef Nederlandse les bij taalinstituut in Zuid-Amerika. (b)
       • Als leerkracht werken op een Nederlandse (basis)school? Deze organisatie heeft een wereldwijd netwerk met Nederlandse en internationale scholen, waar regelmatig nieuwe leerkrachten nodig zijn. (b)

       Bonaire

       • Word leerkracht op een Nederlandse (basis)school op dit eiland. (b)
       • Op een school voor algemeen bijzonder onderwijs is het mogelijk om Nederlandse les te verzorgen. (b)

       Botswana

       • Geef Engelse les aan kinderen van expats en lokale kinderen op een internationale school in de hoofdstad. (b)

       Cambodja

       • Engelse les geven in Phnom Penh? Deze lokale school biedt zowel middelbaar onderwijs in het Engels als in het Khmer aan. Er worden leraren gezocht met lesgeef ervaring en minimaal een bachelor en TEFL-diploma. (b)
       • Ben jij geïnteresseerd in de boeddhistische levensovertuiging en cultuur of wil je een bijzondere ervaring opdoen? Geef dan Engelse les aan de monniken en kinderen in een boeddhistische tempel. (v)
       • Heb je een achtergrond in het onderwijs? Dan kan je lesgeven in het speciaal onderwijs aan bijvoorbeeld blinde of gehandicapte kinderen. (v)

       Chili

       • Nederlands onderwijs geven in het buitenland en daarnaast veel leren over de lokale cultuur? Dat kan via deze organisatie die Nederlandse leerkrachten de mogelijkheid biedt om als onderwijzer aan de slag te gaan in verschillende landen. (b)
       • Teach English to Chilean youth on public schools and contribute to a significant improvement of their English. (b)

       China

       • Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om Engelse les geven. Solliciteer nu naar een baan op een universiteit, middelbare school of basisschool. Je kan zowel in grote steden als in kleinere dorpen aan de slag. (b)
       • Teach Chinese children about theater, dance and music and help them to develop their English language skills. (b)
       • Geef Engelse les op een school speciaal voor migrantenkinderen. Deze kinderen van Chinese migranten (oorspronkelijk van het platteland van China) hebben in Beijing beperkte mogelijkheden om naar school te gaan. Jouw bijdrage wordt dan ook erg gewaardeerd. (v)

       Egypte

       • Heb jij een passie voor lesgeven en ben je een bevoegd docent met ervaring? Zet je dan in bij deze internationale school in Caïro. (b)

       Ethiopië

       • Docenten gezocht met lesgeefervaring op universitair/HBO niveau voor een hogeschool met honderd afdelingen door het hele land. (b)

       Gambia

       • Coördineer sportactiviteiten en geef les bij een onderwijsproject in Gambia. (v)

       Ghana

       • Ga lesgeven op het platteland van Ghana in onder andere Engels en wiskunde. (v)

       Guatemala

       • Help mee met lesgeven als drama docent in dit Latijns-Amerikaanse land. (v)

       India

       • Deze onderwijs organisatie heeft een wereldwijd netwerk met internationale scholen, waaronder in diverse regio's in India. Zij zoeken regelmatig nieuwe docenten om les te geven. (b)
       • Geef Engelse les volgens een bijzonder lesprogramma wat is opgezet door een grote entertainment organisatie. (v)
       • Geef les aan aan kinderen uit sloppenwijken of aan vrouwen en biedt hen op deze manier meer toekomstperspectief. (v)

       Indonesië

       • Wil jij Nederlands onderwijs geven in het buitenland? Er zijn verschillende mogelijkheden om als docent Nederlands aan de slag te gaan in bijvoorbeeld Jakarta, Yogyakarta of Bali. (b)
       • Spreek je vloeiend Engels en ben je gediplomeerd docent of heb je ruime lesgeef ervaring? Ga dan werken op een internationale school in Bandung of Batam die Amerikaans onderwijs aanbiedt voor kinderen van expats. (b)

       Italië

       • Er is veel vraag naar docenten Engels in Italië. Volg de TEFL-cursus in Rome en ga direct betaald aan de slag als Engels docent. (b)

       Japan

       • Wil jij graag naar Japan voor een langere tijd? Met de juiste kwalificaties kan je lesgeven, assisteren bij sporttrainingen of activiteiten begeleiden. (b)
       • Ga werken bij een bij een uitwisseling- en leerprogramma in Japan. Er zijn verschillende functies te vervullen waaronder assistent taaldocent, coördinator internationale relaties of sportadviseur. (b)

       Kazachstan

       •  Op de lokale universiteit in Almaty kun je als onderwijzer terecht in het vakgebied van Architectuur of Engineering. (b)

       Kenia

       • Engelse les verzorgen op een internationale, christelijke school in Nairobi, waar Amerikaans onderwijs gegeven wordt. (b)
       • Geef Engelse les op een school en help daarnaast met constructiewerkzaamheden en het planten van bomen samen met de kinderen. (v)

       Madagaskar

       • Heb jij een TEFL-certificaat? Geef dan les bij een ngo aan zowel kinderen als volwassenen. (v)

       Marshall eilanden

       • Engelse les verzorgen op een privé-school in Majuro, de hoofdstad van de Marshall eilanden, die Amerikaans onderwijs aanbiedt aan kinderen van diverse nationaliteiten. (b)

       Nepal

       • Er zijn mogelijkheden voor meeloop- en onderzoeksstages op het gebied van lesgeven. (s)

       Nicaragua

       • Lijkt lesgeven je iets? Sluit je dan aan bij een lesgeefproject waarbij je kinderen een toekomst geeft vol kansen en eigen keuzes. (v)

       Roemenië

       • Je kan lesgeven op een grote internationale school voor basis- en middelbaar onderwijs middenin het levendige Boekarest. (b)

       Singapore

       • Van oorsprong Duitstalige school, die tegenwoordig ook Engelstalig onderwijs en Nederlandse les aanbiedt naast het reguliere onderwijs. Er is de mogelijkheid om Engelse en Nederlandse les te geven. (b)
       • Nederlandse les geven in het basis of middelbaar onderwijs, op de scholen of bij de leerlingen thuis. (b)

       Spanje

       • Ga aan de slag op een prestigieuze school in Marbella. Je geeft Engelse les aan internationale scholieren van over de hele wereld. (b)
       • Word docent Engels in Zuid-Spanje. Voltooi de TEFL-cursus in Spanje en ga aan de slag (90% van de graduates vindt een baan). (b)
       • Ga als docent Engels lesgeven aan Spanjaarden die hun kansen op arbeidsmarkt willen verbeteren. (b)

       Suriname

       • Ga aan de slag als docent in het binnenland van Suriname. Het dorpje ligt midden in het Surinaamse oerwoud aan de Gran Rio rivier, een zijrivier van de Suriname rivier. De functies verschillen van docent op een basisschool tot docent taal voor volwassenen. (b)

       Tanzania

       • Doe praktijkervaring op door les te geven op een school. Je kan docenten assisteren, buitenschoolse activiteiten organiseren of je collega's inspireren met methoden en technieken die je zelf tijdens je opleiding geleerd hebt. (s)
       • Help met het opzetten van Engelse lessen en TEFL-trainingen op Zanzibar. (v)

       Thailand

       • Er zijn diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan als docent in Thailand. Denk bijvoorbeeld aan docent Engels of directeur/directrice van een internationale school. (b)
       • Er worden regelmatig Engelssprekende docenten gezocht voor een baan op een middelbare school in Thailand. Een lerarenopleiding is niet vereist, een TEFL-certificaat is wel aan te raden. (b)

       Verenigd Koninkrijk

       • Geef in de zomerperiode Engelse les op een internationaal zomerkamp. (v)

       Zambia

       • Are you an experienced teacher? Go work for a small school within a safarilodge. (b)

       Zuid-Afrika

       • Ga werken als onderwijzer op een Nederlandse (basis)school voor een organisatie die wereldwijd connecties heeft met Nederlandse- en internationale scholen. (b)
       • Geef sportles of help bij onderwijsprojecten in de townships rondom Kaapstad. (v)
       • Spreek je vloeiend Engels en ben je gediplomeerd docent of heb je ruime ervaring met lesgeven? Ga dan werken op een internationale school in Seoul, Pyongtaek of Uijongbu die Amerikaans onderwijs aanbiedt voor kinderen van expats. (b)
         

       Legenda

       b = betaald werk

       v = vrijwilligerswerk

       s = stage

        

       Meer landen & regio's 

        

         

       5 - Verdieping & Versterking

       5 - Verdieping & Versterking

       • Wat : Meer kennis en vaardigheden in huis halen
       • Hoe: Verdiepen in de achtergronden of de benodigde vaardigheden om je keuzes te maken
       • Content: Meer kennis opdoen en achtergronden opzoeken

       Voorbeelden van lessen en spelletjes die je kunt gebruiken bij het lesgeven in het buitenland of nederland: voor en door JoHo Worldsupporters

       Voorbeelden van lessen en spelletjes die je kunt gebruiken bij het lesgeven in het buitenland of nederland: voor en door JoHo Worldsupporters

       Voorbeelden van les & spel (EN)

       Quizzes

       • Quizzes are always popular and are great for testing the what/ where/when questions. Ask students to write their own questions in teams, or form questions using a simple text. A firm favourite with teachers and students, quizzes can be invaluable for practising superlatives (biggest/longest/widest) and can also be modelled on popular TV shows.

       Bingo

       • This game requires little explanation. Play bingo with numbers, or for a more creative approach, use flashcards and vocabulary. The grids can be prepared easily beforehand and given out at the beginning of the lesson.

       Voorbeelden van les & spel (NL)

       • Je baan in het buitenland is geregeld. Je geeft een half jaar Engelse les geven in China. Maar hoe houd jij in de zinderende hitte de leerlingen bij de les nadat jij een uur hebt uitgetrokken om hun het verschil tussen de ‘past-simple’ of de ‘past perfect’ bij te brengen. Met andere woorden wat doe jij als de kinderen op het punt staan om met propjes te schieten, je ontwetend aanstaren of in slaap dreigen te vallen?
       • Hieronder vind jij een paar spelletjes en activiteiten die leerzaam en leuk zijn om samen te ondernemen. Goed voor de afwisseling en sfeer en tevens goed voor de ontwikkeling van hun Engels.

       Vangbal

       • Voor 8-12 scholieren
       • Benodigdheden: bal
       • Dit balspel bevordert het reactievermogen van de student. Hij leert snel en goed antwoorden. De studenten vormen een cirkel en de leraar gaat met de bal in het middelpunt van de cirkel staan (of hij helpt de student die in het midden plaatsneemt.
       • Leerkracht: What are you having for dinner tonight? (hij gooit de bal naar een de scholier): Scholier: I’m having vegetables with potatoes (hij gooit de bal terug naar de docent).
       • Als de scholier langer dan vijf seconden nadenkt voordat hij antwoord geeft moet de scholier in het midden van de cirkel de plaats van de docent innemen en de vragen stellen aan zijn team- of klasgenoten. Totdat een volgende klasgenoot het antwoord niet meer weet. Deze activiteit bevordert niet alleen de Engelse mondelinge vaardigheden maar zijn ook goed voor de motoriek en de sfeer in de groep.

       Voorbeelden van activiteiten voor kinderen

       • Je helpt drie maanden de medewerkers in een weeshuis in Tanzania. Elke dag heb jij een groepje van tien kinderen onder je hoede. Maar Sabar gaapt nu al voor de tiende keer binnen vijf minuten terwijl jij toch echt dacht dat dit een spannend voorleesverhaaltje was. Je voelt en hoort dat de aandacht van de kinderen verslapt want het rumoer in de klas neemt toe. Wat te doen?
       • Tijd om spelletjes uit de kast te trekken. Hieronder vind jij een paar activiteiten die je samen met kinderen heel gemakkelijk kan ondernemen. Leerzaam en spannend om te doen.

       Waterdragen

       • Twee kleutertjes leggen één parcours af met kleine hindernissen. In de hand houden ze een bekertje water vast en proberen dit heelhuids en vol naar de overkant te brengen. De kleuter met het meeste water in het bekertje aan de eindstreep heeft gewonnen.

       Stand en de mand

       • Eén speelster Hannah gooit de bal in de lucht terwijl zij een medespeler uitkiest die de bal moet oprapen. Als ze de bal omhoog gooit roept zij; ‘stand in de mand en de bal is voor…..Sade’ Sade moet dan zo snel mogelijk de bal pakken. Als zij de bal heeft roept zij stop en moet iedereen stilstaan. Sade mag nog drie stappen zetten en probeert dan de bal door iemands benen te rollen. Lukt dat dan mag degene bij wie de bal door de benen rolt ‘stand in de mand’ roepen lukt dit niet danmoet Sade dit doen.

       Meer spellen, lessen en voorbeelden?

       Meer tips, spellen en activiteiten?

       Log in voor meer tips, spellen en activiteiten als

       • Geheugenspel - Kennismakingspel - What’s the time Mr. Wolf? - Flessenvoetbal - De aap en de kokosnoot - Dennenappel carrousel  - Annemaria Koekoek - Etc

        

       JoHo: menu bestuderen

         

       6 - Voorbereiding & Verzekering

       6 - Voorbereiden & Checken

       • Wat: Voorbereidingen treffen om je keuze te maken en ze op te volgen
       • Hoe: Keuzevoorbereiding, maatregelen treffen, checklists afwerken
       • Content: Wat moet je doen om je goed voorbereiden voor je keuze of actie? Wat kan je doen om te oefenen of je beter voor te bereiden? Waar moet je aan denken?

              

       Betaald werk in het buitenland verzekeren- Verzekeringsbundel

       Betaald werk in het buitenland verzekeren- Verzekeringsbundel

       JoHo: menu verzekeren
       JoHo: crossroad

       De verzekering voor studie, stage, backpacken, wereldreis en werken in buitenland

        

          

       7 - Inspiratie & Samenwerking

       7 - Inspireren & Samenwerken

       • Wat: Inspiratie opdoen en betrokkenheid bepalen
       • Hoe: Je keuzegeweten laten spreken, tegen je eigen lat houden, past het bij je?, voelt het goed? Haal jij, of een ander, er voldoende inspiratie vandaan?
       • Content: Hoe werkt de praktijk, wat en kan jij ervan leren? Welke ervaringen kan jij delen of zijn al gedeeld? Hoe kan jij anderen inspireren?

       Wat zijn praktische tips bij het lesgeven in het buitenland van JoHo donateurs en abonnees

       Wat zijn praktische tips bij het lesgeven in het buitenland van JoHo donateurs en abonnees

       Wat zijn praktische tips voor dat de les begint?

       • Weet in welk lokaal je lesgeeft. Wanneer mogelijk ga dan een paar dagen eerder eens kijken in het lokaal. In ontwikkelingslanden zijn leslokalen niet altijd zoals wij ze kennen. Probeer jezelf vertrouwd te maken met de ruimte:
       • Waar sta ik als docent.
       • Waar zitten mijn leerlingen. Zitten ze allemaal in rijen naast elkaar? Zitten ze in een U? Zitten ze per paar aan tafels?
       • Welke voorzieningen heb ik tot mijn beschikking? Is er een schoolbord, schrijfmateriaal, papier etc, etc.?
       • Waar zitten de ramen en de deur?

       Wat zijn praktische tips voor je eerste les?

       • Haal diep adem.
       • Adem met je buik en niet met je borst.
       • Denk: "Ik weet het beter dan de leerlingen, want ik ben de docent." Pas wel op dat je door deze gedachte niet te arrogant overkomt.
       • Handel zo zelfbewust mogelijk. Dit versterkt het gevoel van het vorige punt.
       • Wees aanwezig in het lokaal wanneer de leerlingen binnenkomen.
       • Zoek andere docenten/collega's op voor een praatje. Dit haalt je gedachten even van de les af. Je hebt de laatste dagen al genoeg aan je lessen gedacht.

       Wat zijn praktische tips voor je tijdens de les?

       • Een vol bord leidt af. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je bord schoon veegt. Zorg er dan ook voor dat je geen strepen achterlaat en maak het hele bord schoon. Sommige docenten maken alleen het bord schoon waar ze willen schrijven. De rest van de tekst laten ze gewoon staan. Dit ziet er dan rommelig en smerig uit. Het leidt veel leerlingen af.
       • Bedenk relevante vragen die je de klas kunt stellen. Bedenk voor jezelf niet alleen de juiste maar ook de foute antwoorden. Wees niet verbaasd wanneer leerlingen antwoorden weten te bedenken waar jij als docent nog nooit aan gedacht had.

       Meer tips en ervaringen?

       • Log in of lees verder in de tools voor JoHo abonnees voor veel meer tips en uitgebreide handvatten die je voor en tijdens de lessen kunt gebruiken

        

       JoHo: menu inspireren
       JoHo: WorldSupporter blogs
       Duurzaam leven. Ik worstel voorlopig nog. - Koert Hommel
       Duurzaamheid. Ik vind het een moeilijk begrip. Het is ook zo’n containerbegrip, dat je naar gelang je voorkeuren of...
       Afhankelijk blijven van ontwikkelingshulp, of meer zelf doen? - Koert Hommel
       Moeten Afrikaanse landen niet meer zelf doen?” lees ik bijna aan het eind van een artikel in de Volkskrant. Het...
       Vrijwilligerswerk op afstand: júist nu! - Koert Hommel
       Iets doen voor een ander. Je maatschappelijk betrokken tonen. Een steentje bijdragen. Het is van alle tijden en veel...
       Oh? Helpt ontwikkelingssamenwerking dan? - Koert Hommel
       Ontwikkelingssamenwerking? “Weggegooid geld!” “Het gaat allemaal in de zakken van die bureaucratische...
       Zijn Nederlanders bang voor de immigrant geworden? En: stijgt of daalt het draagvlak voor ontwikkelingshulp? - Koert Hommel
       Ik las deze week een klein artikel over het afscheid van een directeur, Luitzen Wobma, van 'zijn' particulier...
       Blaze in Baseco Manila - deanne WEP
       How would your life change if your house burned down? What if you lost almost everything you owned in one snap?...

           

       8 - Werk & Ervaring

       8 - Ervaren & Werken

       • Wat: Met je proces de slag gaan of werken in het kader van je proces
       • Hoe: Keuze-ervaring, de praktijk ervaren rond je keuzeprocessen, werk maken van je proces, proces maken van je werk
       • Content: Hoe kan je jezelf nuttig maken via stages of vrijwilligerswerk,Is er gerelateerd werk mogelijk,  zijn er vacaturemogelijkheden

       ........................

       Jobshops voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland - Toolshop
       JoHo: menu ervaren
       JoHo: partner crossroad

       DSW Zorgverzekeraar

       DSW is een landelijke zorgverzekeraar. DSW vindt dat elke Nederlander, ongeacht leeftijd, gezondheid of financiële mogelijkheden, recht heeft op betaalbare zorg van een hoge kwaliteit. De basisverzekering van DSW is een combinatiepolis waarbij je zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat. De premie is hetzelfde voor iedereen, met de optie om het eigen risico te verhogen voor premiekorting, of om een aanvullende verzekering af te sluiten.
        

         

       9 - Beslissing & Berusting

       9 - Beslissen & Berusten

       • Wat: Beslissen en tevreden zijn over het besluit dat je hebt genomen.  gaan handelen naar je besluit
       • Hoe: Keuzeproces afronden, Beslissing nemen, Accepteren dat je een beslissing hebt genomen met de kennis en kunde die je nu hebt, Besluit gaan uitvoeren
       • Content: Acceptatieproces starten, Stappen nemen, contacten leggen, services gebruiken, terugkijken, relativeren en waarderen dat je een beslissing hebt genomen

       Keuzewijzers JoHo abonnementen: voor als je werkt of een nieuwe baan zoekt - Bundel

       Keuzewijzers JoHo abonnementen: voor als je werkt of een nieuwe baan zoekt - Bundel

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor vacatures in buitenland zoeken of carrière switchen

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor vacatures in buitenland zoeken of carrière switchen

       Als JoHo donateur

       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement
       • kan je gebruikmaken van verschillende kortingen bij JoHo reispartners

       Als JoHo abonnee

       • kan je gebruikmaken van de JoHo Buitenlandzaken Service als je gaat werken in het buitenland
       • heb je toegang tot alle online JoHo keuzehulp voor werk en sollicitaties in Nederland
       • heb je toegang tot alle online keuzehulp en tools om gebruik te maken van de vacatures en organisatieprofielen met werk in het buitenland
       • heb je toegang tot alle online JoHo advieswijzers voor werk zoeken in het buitenland
       • heb je online toegang tot alle samenvattingen van managementboeken en andere hulpmiddelen bij je werkzaamheden

       Als JoHo abonnee met servicepakket

       • kan je ook gebruikmaken van een persoonlijke cv check voor sollicitatie in Nederland
       • kan je gebruikmaken van extra services voor expats en emigratie

       Maak gebruik van het formulier of ga naar Aanmelden

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor samenvattingen van managementboeken en eerste hulp bij je carriere

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor samenvattingen van managementboeken en eerste hulp bij je carriere

       Als JoHo donateur

       • heb je online toegang tot het deel van de samenvattingen van managementboeken en vakliteratuur die op JoHo WorldSupporter is te vinden
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement

       Als JoHo abonnee

       • heb je online toegang tot alle keuzehulp, handvatten en eerste hulp bij werkzaken
       • heb je online toegang tot alle online JoHo samenvattingen en studiehulp
       • heb je meer korting bij het online bestellen van JoHo samenvattingen en studiehulp
       • kun je samenvattingen gratis ophalen in de JoHo support centers via de JoHo Pincards

       Maak gebruik van het formulier of ga naar Aanmelden

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor als je een werkervaringsplaats zoekt

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor als je een werkervaringsplaats zoekt

       Als JoHo donateur

       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement
       • kan je gebruikmaken van verschillende kortingen bij JoHo reispartners

       Als JoHo abonnee

       • heb je ook toegang tot alle online JoHo keuzehulp voor werkervaring opdoen of solliciteren in Nederland
       • heb je ook toegang tot alle online JoHo keuzehulp werkervaring opdoen in het buitenland
       • heb je ook toegang tot alle JoHo advieswijzers voor werkervaring in het buitenland
       • heb je online toegang tot alle samenvattingen van managementboeken en andere hulpmiddelen bij je werkzaamheden
       • heb je toegang tot de contactgegevens bij vacatures

        

       Maak gebruik van het formulier of ga naar Aanmelden 

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor het invullen van een sabbatical of lang verlof

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: voor het invullen van een sabbatical of lang verlof

       Als JoHo donateur

       • heb je toegang tot alle informatie op JoHo WorldSupporter
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement

       Als JoHo abonnee

       • heb je toegang tot alle online JoHo keuzehulp voor een sabattical of een paar maanden er tussenuit
       • ontvang je korting op een TEFL cursus
       • kan je gebruikmaken van de JoHo BuitenlandZaken Service
       • kan je gebruikmaken van de persoonlijke adviesservices

       Maak gebruik van het formulier of ga naar Aanmelden 

        

       Keuzewijzers JoHo abonnementen: voor als je een ander wilt helpen of inspireren - Bundel

       Keuzewijzers JoHo abonnementen: voor als je een ander wilt helpen of inspireren - Bundel

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je vrijwilligerswerk in het buitenland zoekt of gaat doen?

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je vrijwilligerswerk in het buitenland zoekt of gaat doen?

       Als JoHo donateur

       • Heb je toegang tot alle informatie en services op JoHo WorldSupporter
       • kan je gebruikmaken van verschillende kortingen bij JoHo partners
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement

       Als JoHo abonnee

       • heb je toegang tot alle online JoHo keuzehulp voor vrijwilligerswerk en stages in het buitenland
       • heb je toegang tot alle online JoHo advieswijzers die je helpen bij je keuze voor een passende project of organisatie
       • krijg je persoonlijk advies bij het vinden van een passend vrijwilligersproject
       • kan je gebruikmaken van een persoonlijke quick scan van je cv
       • heb je korting in de JoHo winkels op je benodigdheden voor je vertrek en vrijwilligerswerk

        

       Gebruik het formulier of ga naar: Aanmelden

        

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je projecten wilt steunen of wilt bijdragen aan internationale samenwerking?

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je projecten wilt steunen of wilt bijdragen aan internationale samenwerking?

       Als JoHo donateur

       • heb je toegang tot alle informatie en services op JoHo WorldSupporter
       • kan je gebruikmaken van verschillende kortingen bij JoHo partners
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement

       Als JoHo abonnee

       • steun je onder meer de projecten die JoHo initieert en stimuleert, zoals de Smokey projecten in Manila
       • kan je gebruikmaken van korting op je aankopen in de JoHo support centers en online
       • kan je gebruikmaken van de organisatieprofielen van ngo's en andere maatschappelijke organisaties voor vrijwilligerswerk, stages of werk met betekenis
       • heb je toegang tot alle online keuzekits en advieswijzers voor vrijwilligerswerk in het buitenland, bijdragen aan een duurzamere wereld en reizen met respect

        

       Gebruik het formulier of ga naar: Aanmelden  

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je wildlife of ecoprojecten zoekt om aan bij te dragen of te steunen

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je wildlife of ecoprojecten zoekt om aan bij te dragen of te steunen

       Als JoHo donateur

       • Heb je toegang tot alle informatie en services op JoHo WorldSupporter
       • kan je gebruikmaken van de kortingen bij JoHo bemiddelingspartners die o.a. ecoprojecten en vrijwilligerswerk met dieren of in de natuur aanbieden
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement

       Als JoHo abonnee

       • kan je gebruikmaken van de JoHo BuitenlandZaken Service als je vrijwilligerswerk bij ecoprojecten gaat doen in het buitenland
       • heb je toegang tot de profielen (cv's) van organisaties die ecoprojecten hebben in het buitenland
       • heb je toegang tot alle online JoHo keuzehulp over ecoprojecten en werken met dieren of in de natuur in het buitenland
       • heb je toegang tot alle JoHo advieswijzers voor ecoprojecten
       • heb je online toegang tot alle samenvattingen van boeken en andere hulpmiddelen bij je werkzaamheden
       • heb je korting in de JoHo winkels met artikelen voor je activiteiten in het buitenland
       • krijg je persoonlijk advies bij het vinden van een passend project

        

       Gebruik het formulier of ga naar: Aanmelden

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je duurzame tours in het buitenland wilt maken?

       Keuzewijzer JoHo abonnementen: Welk abonnement kies je als je duurzame tours in het buitenland wilt maken?

       Als JoHo donateur

       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo verzekeringen
       • kan je gebruikmaken van je korting op je JoHo abonnement
       • kan je gebruikmaken van verschillende kortingen bij JoHo reispartners

       Als JoHo abonnee

       • kan je gebruikmaken van de BuitenlandZaken Service van JoHo voor tips rondom administratieve zaken bij uitschrijven en het vervallen van de Nederlandse basiszorgverzekering
       • krijg je korting op je aankopen bij JoHo zoals reiskluizen, reiskleding, reisschoenen,  reisgidsen en reisapotheekmiddelen, reisklamboes en antimuggenmiddelen
       • heb je ook toegang tot alle online tools voor duurzame tours of ontwikkelingsprojecten
       • kan je gebruikmaken van de volledige vacatureservices en organisatieprofielen
       • kan je jaarlijks kortingscredits via je Pincards inzetten bij je aankopen (reisartikelen)
       • krijg je korting op de TEFL cursus (Teaching English as a Foreign Language)

        

       Gebruik het donateursformulier of ga naar: Aanmelden

        

       Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
        

       Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

       The world of JoHo footer met landenkaart

        Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

        JoHo abonnement (€20,- p/j)

        • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
        • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen (en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner)
        • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
        • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
        • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)
        • Voor wie extra kortingen wil op de geprinte studiehulp (zoals tentamen tests en study notes) in de JoHo support centers

         of met een JoHo donateurschap

        JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

        • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
        • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
        • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
        • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

         

        Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

        JoHo: menu beslissen
        10 - Vervolg & Evaluatie

        10 - Evalueren & Vervolgen

        • Wat: Terugkijken naar je beslissing en vooruitkijken naar het vervolg
        • Hoe: Je eigen keuze beoordelen, doorgaan naar een volgend keuzeproces gaan, beginnen aan het vervolgproces
        • Content: Naar het volgende onderwerp of naar de volgende activiteit, zoeken naar andere pagina's & activiteiten

         

         

        JoHo: zoeken en vervolgen

        Typ je trefwoord(of combinatie) en klik op 'Zoeken' om het resultaat te zien van de content met het trefwoord in de titel

        JoHo: crossroads uit de bundels
        JoHo: paginawijzer

        Topics & Thema's

        Wat vind je op een JoHo Themapagina?

        • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
        • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

        Crossroad: volgen

        • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

        Crossroad: kiezen

        • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

        Footprints: bewaren

        • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
        • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

        Abonnement: nemen

        • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

        Hoe is de pagina op gebouwd

        • Een JoHo Topic-, en Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
        • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
        • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
        • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
        • De statussen:
        1. Start
        2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
        3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
        4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
        5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
        6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
        7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
        8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
        9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
        10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
         JoHo: footprints achterlaten
         JoHo: pagina delen