Sabbatical & Lang verlof in het buitenland

 

Een sabbatical nemen of met lang verlof naar het buitenland

 

Voor je burn out - Na je bore out

Om bij te tanken - Om los te laten - Om na te denken

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Inhoud: sabbatical en lang verlof in het buitenland

Sabbatical & Lang Verlof

 • Wat is een sabbatical?
 • Wat is lang verlof?

Stabiliteit versus stress

 • Wat is burnout?
 • Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen?
 • Wat is positiviteit, optimisme, negativiteit en pessimisme?
 • Wat is stress, wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?
 • Wat betekent het gevoel van verloren voelen, en wat is jezelf kwijt zijn?

Activiteit & Bestemming

 • Activiteiten ondernemen of juist niet?
 • In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo aan de slag in het buitenland?
 • Vrijwilligerswerk en stagelopen in het buitenland: in welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo aan de slag?
 • Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent en waarom zou je die beslissing maken?

Activiteit & Verzekering

 • Welke verzekering heb je nodig voor welke activiteit in het buitenland?
 • Welke verzekering heb je nodig als je langer naar het buitenland gaat?

Lees verder voor antwoorden, inspiratie, inzichten en oplossingen

Wat is een sabbatical?

Wat is een sabbatical?

Een sabbatical is een - vaak wat langere - periode waarbij mensen een pauze nemen van hun huidige werk- en leefomgeving en gaan reizen of voor langere tijd iets heel anders gaan doen. Meestal wordt pas over een sabbatical gesproken bij een periode van een aantal maanden. Sommige mensen hebben zelfs de ruimte om er bijvoorbeeld een jaar of twee tussenuit te gaan. Bij een sabbatical is het vaak wel de intentie om weer terug te keren naar de huidige situatie (woning, baan, etc). Tegelijkertijd biedt de langere periode vaak gelegenheid om hele andere interesses te verkennen (cursussen te doen, vrijwilligerwerk op te pakken) en andere landen en culturen te ontdekken.

Ook gebruiken mensen een sabbatical vaak als een bezinningsmoment, om te reflecteren op gemaakte keuzes en om met een frisse blik naar de komende paar jaar te kijken. Daar horen vaak vragen bij als: 'Past m'n werk nog wel bij me of sla ik een ander carrièrepad in?', 'Ben ik blij met m'n huidige woonomgeving of zie ik mezelf in een hele andere context wonen (kleiner/groter, drukker/rustiger)?', 'Ben ik happy in m'n huidige relatie?' en 'Hoe wil ik me de komende jaren ontwikkelen en welke levensdoelen wil ik bereiken?'.

De invulling van een sabbatical kan sterk verschillen per persoon en met welk doel de 'pauzeknop' wordt ingedrukt. De ene persoon kiest voor een aantal maanden met een stapel boeken in een 'hutje op de hei', de ander gaat te voet naar Santiago de Compostella, weer een ander maakt een wereldreis langs alle continenten, en nog een ander gaat voor een aantal maanden vrijwilligerswerk doen om erachter te komen of een andere loopbaan beter zou passen of om een maatschappelijke bijdrage te leveren, lokaal of juist aan de andere kant van de wereld.

Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

 • Een burn-out is psychische, emotionele, of lichamelijke uitputting. Burn-out is een speciale psychische consequentie van stress die ontstaat als een iemand dag in dag voor een langere periode stress ervaart door werk, studie of andere spanning veroorzakende situaties. Vaak is dit een combinatie, en is de ene situatie weer het gevolg van de ander.

Wat zijn negatieve gevoelens?

 • Negatieve gevoelens, stemmingen en emoties: voorbeelden hiervan zijn humeurig zijn, angstig zijn, zich zorgen maken, boosheid, bitter of vijandig zijn.

Wat is een negatieve houding?

 • Voorbeelden hiervan zijn: een negatieve kijk op verschillende aspecten van je baan en organisatie, je ondergewaardeerd voelen of een gebrek aan controle ervaren.
Wat is stress?

Wat is stress?

Wat is stress en gestresst zijn?

 • Stress is het ervaren van mogelijkheden (iets dat de potentie heeft nuttig te zijn voor een persoon) of bedreigingen (iets dat de potentie heeft de persoon te beschadigen) die belangrijk zijn voor een persoon. Stress ontstaat wanneer de persoon voelt dat hij niet effectief om kan gaan met de mogelijkheden of bedreigingen. Stress heeft dus drie aspecten: mogelijkheden/bedreigingen, belangrijkheid en onzekerheid. Stress gaat over de perceptie van deze drie aspecten.
 • Stress is iets heel persoonlijks. Individuele verschillen als persoonlijkheid, talenten en percepties, spelen een grote rol in het vaststellen van de manier waarop mensen reageren op stress, in hoeverre ze stress ervaren en hoe ze denken over mogelijke bronnen van stress binnen een sociale context. Persoonlijkheidstrekken die erg vatbaar zijn voor stress zijn: neuroticisme, introvert zijn, lage eigenwaarde en mensen die niet open staan voor nieuwe ervaringen, daarnaast ook mensen met een type A persoonlijkheid. Daarnaast kunnen capaciteiten een stressfactor zijn. Mensen hebben dan stress omdat ze denken dat ze bepaalde dingen niet kunnen. Een gebrek aan ervaring kan ook een rol spelen bij stress.
 • Omdat mensen verschillend reageren op stress zijn ook de gevolgen van stress voor iedereen verschillend. Stress kan lichamelijke consequenties, psychische consequenties en consequenties voor het gedrag hebben.

Wat is stress bij acute fysieke crisissituaties?

 • Dieren ervaren stress bij acute fysieke crisissituaties. Een voorbeeld hiervan is een zebra die wordt opgejaagd door een tijger. De zebra zal het plotseling op een rennen moeten zetten, om zichzelf in veiligheid te brengen voor de tijger. De zebra kan zelfs al verwond zijn door de tijger en alsnog uit alle macht proberen te vluchten. Er wordt dan fysiek ineens heel veel geëist van de zebra. Het lichaam blijkt echter prima in staat te zijn om met dit soort stress om te gaan.

Wat is chronische fysieke stress?

 • Mensen ervaren vaak chronische fysieke stress. Wanneer de gewassen van een boer bijvoorbeeld door beesten zijn opgegeten, zal hij gedurende een lange periode zijn eten ergens anders moeten halen. Hij zal dan bijvoorbeeld iedere keer veel verder moeten lopen om aan wat eten te komen. Doordat hij iedere keer, gedurende een lange tijd meer inspanning moet leveren voor zijn eten, staat hij onder chronisch fysieke stress. 

Wat is psychische en sociale stress?

 • Deze vorm van stress is kenmerkend voor mensen en bestaat eigenlijk alleen in het hoofd.
 • Mensen kunnen heftige emoties ervaren die het resultaat zijn van enkel de gedachten. De lichamen kunnen dezelfde reacties geven op psychische en sociale stress als op fysieke stress.
 • Het lichaam kan zich heel goed aanpassen om te kunnen omgaan met acute stress die een korte tijd aanhoudt.
 • Dit is echter anders wanneer de stress chronisch lijkt te zijn en het stresssysteem vaak en lang wordt geactiveerd. Het lichaam is hier niet op ingesteld, want de fysiologische verdedigingsmechanismen zijn oorspronkelijk bedoeld om het lichaam in staat te stellen snel en efficiënt te reageren op een plotselinge bedreiging. Gedurende een zekere tijd zal het lichaam weerstand bieden aan de psychologische stress, maar daarna volgt onvermijdelijk uitputting. Hierdoor kunnen er stressgerelateerde ziekten ontstaan.

Wat is stressbestendigheid in relatie met werk of activititeiten?

 • Je bent stressbestendig wanneer je effectief blijft presteren onder werkdruk, tijdsdruk, bij tegenslag, tegenspel, teleurstelling en/of kritiek.
 • Je laat je niet van je stuk brengen. 

Wat zijn gerelateerde competenties van stressbestendigheid?

 • Presteren onder tijdsdruk.
 • Goed bestand zijn tegen spanningen.
 • Om kunnen gaan met paniek.
 • Voorkomen van negatieve houding.
Activiteiten en vacatures in het buitenland: waarom, wat doen en waarheen?

Activiteiten en vacatures in het buitenland: waarom, wat doen en waarheen?

Activiteiten in het buitenland: thema's en startpagina's

Activiteiten in het buitenland: thema's en startpagina's

In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo aan de slag in het buitenland?

In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo aan de slag in het buitenland?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over vrijwilligerswerk voor volwassenen en ouderen

Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over vrijwilligerswerk voor volwassenen en ouderen

Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent en waarom zou je die beslissing maken?

Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent en waarom zou je die beslissing maken?

Waarom zou vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent?

 

Kan je als volwassene ook vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

 • Het is zeker weten mogelijk!
 • Het idee dat vrijwilligerswerk alleen geschikt is voor jongeren, klopt niet. Juist wat meer jaren op de teller kun je juist een waardevolle bijdrage leveren omdat je vaak meer werkervaring, levenservaring en mensenkennis hebt en bovendien meestal steviger in je schoenen staat.
 • Zo kan je je kennis in zetten om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen vooruitgang te boeken, omdat deze laatste vaak de nodige kennis en ervaring hiervoor missen. Op deze manier zijn de ondernemers steeds beter in staat om zelfstandig te werk te gaan en zelf te zorgen voor een duurzame ontwikkeling van hun onderneming.
 • Bovendien draag je, als oudere vrijwilliger, jouw kennis niet alleen over aan de lokale bevolking maar vaak ook aan de jongere en minder ervaren vrijwilligers.

Waarom zou je als 30, 40 of 50+'er als vrijwilliger aan de slag gaan?

 • Naast het feit dat de wat oudere vrijwilligers vaak een schat aan ervaring en kennis hebben waar een organisatie veel aan kan hebben, zijn deze vrijwilligers zélf ook vaak op zoek naar een buitenlandervaring met een bepaald doel, waarbij ze zich kunnen inzetten voor gemeenschappen in andere delen van de wereld.
 • Het werkt dus twee kanten op: in ontwikkelingslanden is er behoefte aan expertise en ervaring en tegelijkertijd is er bij deze vrijwilligers behoefte aan een reis met meer diepgang.
Waar moet je als oudere op letten als je vrijwilligerswerk in het buitenland uitzoekt?

Waar moet je als oudere op letten als je vrijwilligerswerk in het buitenland uitzoekt?

Dingen die je jezelf af zou kunnen vragen voordat je als vrijwilliger mee gaat helpen bij een internationaal project:

Locatie

 • Waar wil je heen?
 • Wil je naar een locatie ver weg of liever dichter bij huis (in Europa)?
 • Wil je vrijwilligerswerk doen in een ander westers land of juist in een land met een hele andere culturele achtergrond?

Tijd

 • Hoe lang wil je weg?
 • Op welke termijn wil je weg?
 • Is er een specifieke periode dat je naar het buitenland wilt (bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden, of omdat je in een bepaalde maand vrij kan krijgen van werk)?

Fysiek

 • Ben je fit genoeg voor het werk dat je graag wilt doen?
 • Heb je bepaalde wensen (of eisen) aan je huisvesting (denk aan een eigen kamer, stromend water, gelijkvloers)?

Reisgenoten

 • Ga je alleen op pad?
 • Wil je graag met alleen leeftijdsgenoten samenwerken of juist ook graag met jongere vrijwilligers?

Wat wil je bijdragen

 • Welke toevoeging kun jij met je levenservaring en werkervaring leveren, met andere woorden waar kom je het meest tot je recht?
 • Welke vaardigheden of kennis wil je overdragen?
 • Wat zou je zelf willen leren over jezelf of aan vaardigheden, etc?
Waar kan je als volwassene sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

Waar kan je als volwassene sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

Waar kan je als volwassene goed sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

Zie hieronder een selectie uit de mogelijkheden, zoek verder per land en bestemming

 • Midden- en Zuid-Amerika: Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger mee te helpen in arts & crafts o.a. in Guatemala, Mexico, Peru.
 • Bolivia: blindeninstituut, opvang van straatkinderen, kindermuseum in Sucre, weeshuizen, scholen, gezondheidszorg rond Cochabamba, indiaanse bevolking bij Titicacameer.
 • Bolivia: Engels op de universiteit van Cochabamba en zelf Spaanse of Quechua-les krijgen.
 • Chili: lesgeven.
 • Ghana: Meehelpen aan projecten op scholen, in de kinderopvang en in de gezondheidszorg, journalistiek-radio; werkzaamheden kunnen variëren van het geven van voorlichting tot helpen bij het onderwijs + vertaling. Projecten bij Accra, Kumasi, Cap Coast, Takoradi en Koforidua.
 • Kenia: vrijwilligerswerk in een Banda (Keniaans dorp) of public health center.
 • Namibie: lesgeven als vrijwilliger op scholen of aan de universiteit.
 • Senegal: projecten rond Dakar op gebied van mensenrechten, in de kinderopvang of de gezondheidszorg en veel in scholen, let op de voertaal is Frans, dus mocht je dat niet spreken dan kan je van tevoren een cursus volgen.
 • Sri Lanka: Engels geven in kleine dorpen verspreid over het land aan kinderen en volwassenen.
 • Zuid-Afrika: in de regio Waterberg kan je Engelse les (maar daarnaast ook sport of iets anders) geven aan kinderen van lokale landarbeiders.

 

Welke organisatie zijn het meest geschikt voor vrijwilligerswerk in het buitenland als je wat ouder bent?

Welke organisatie zijn het meest geschikt voor vrijwilligerswerk in het buitenland als je wat ouder bent?

Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je veel werkervaring hebt?

Projecten voor professionals

 • Casa de Alegria: mogelijkheden voor professionele vrijwilligers met ervaring in creatieve en/of psychomotorische therapie
 • Ontmoet Afrika: specifieke opdrachten voor professionals, bijvoorbeeld op het gebied van microfinanciering, duurzaam toerisme, marketing, techniek, MKB
 • PUM: netwerk van senior experts die actief zijn over de hele wereld
 • Kaya responsible travel

Projecten op maat

 • SIW: hun vrijwillige regiospecialisten gaan dan samen met jou kijken welk project het beste bij jou aansluit en welke voorbereiding je hiervoor nodig hebt
 • Ready4life

Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je onderwijservaring hebt?

Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je wat ouder bent?

 • Het andere reizen: biedt groepsreizen inclusief vrijwilligerwerk aan, voor 50-plussers
 • Kaya responsible travel: je kunt aangeven dat je graag met andere oudere vrijwilligers wilt werken> Je kunt een privékamer krijgen of minder fysiek werk verrichten
 • Ontmoet Afrika: al jaren een kleinschalige maar betrouwbare organisatie
 • Ready4life: je kunt bijvoorbeeld prive-accommodatie krijgen. Andere wensen ook bespreekbaar
 • Samenwerkvakanties: projecten met een christelijke grondslag
 • SIW: heeft projecten die alleen toegankelijk zijn voor oudere vrijwilligers (leeftijdsgrenzen bijvoorbeeld 40 - 75 jaar in Duitsland en minimaal 55 jaar oud in Italië)

Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je met jong en oud samen aan het werk zijn?

 • SIW: biedt bijvoorbeeld projecten waarbij bij het plaatsen van deelnemers speciaal op spreiding van de leeftijden wordt gelet (bijvoorbeeld de helft van de deelnemers jonger dan 30 en de andere helft ouder dan 30)
 • Volunteers for Peace
 • POD volunteers
 • Ready4life
Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over gezinnen, jongeren en kinderen

Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over gezinnen, jongeren en kinderen

Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin?

Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin?

vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin

 • Sommige vrijwilligers willen er graag ‘even tussenuit’ bij hun baan, anderen zijn op zoek naar een bijzondere invulling van hun vakantie.

 • Meestal is er één maar: ze willen hun gezin liever niet achterlaten. Dit hoeft gelukkig helemaal geen reden te zijn om geen vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Er zijn namelijk genoeg projecten waarbij families meer dan welkom zijn om te helpen, zodat ze met elkaar een unieke ervaring kunnen beleven waar ze nog lang van kunnen nagenieten.

 • Vrijwilligersprojecten die geschikt zijn voor mensen met (jonge) kinderen worden ook vaak familieprojecten genoemd.

 • Bij sommige familieprojecten kunnen alleen families zich inschrijven, bij andere projecten kunnen naast families ook andere vrijwilligers zich aanmelden.

 • Bij de werkzaamheden wordt dan vaak speciaal rekening gehouden met de kinderen.

 • Ook worden er soms speciale activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.

Wat kan je je afvragen voordat je met je kinderen mee gaat helpen bij een vrijwilligersproject in het buitenland?

Wat kan je je afvragen voordat je met je kinderen mee gaat helpen bij een vrijwilligersproject in het buitenland?

 • Waar wil je heen? Ver weg of dichtbij huis, in een ander westers land of juist in een ontwikkelingsland?
 • Hoe lang wil je weg?
 • Hoe zullen je kinderen omgaan met een nieuwe omgeving, met andere mensen en met het slapen in een ander bed en het eten van vreemd eten? Zijn je kinderen oud genoeg om zelf mee te helpen of hebben ze juist de hele dag een oppas nodig, of een ouder die ze verzorgt?
 •  Welke verschillende (werk-)ervaringen wil je je kinderen bieden? Houd dit in je achterhoofd bij het uitkiezen van een project.
 • Ben je je ervan bewust dat de gebieden waar je vrijwilligerswerk gaat doen onveiliger kunnen zijn dan Nederland? Je zult je kinderen extra goed in de gaten moeten houden.
 • Als je lang naar het buitenland gaat met je gezin, zul je waarschijnlijk voor een bepaalde vorm van onderwijs willen zorgen voor je kinderen. Hoe pak je dit aan, wil je dit zelf doen of wil je dit uitbesteden aan zoiets als een internationale school?
Waarom zou je ervoor kiezen om met je gezin vrijwilligerswerk te doen in het buitenland?

Waarom zou je ervoor kiezen om met je gezin vrijwilligerswerk te doen in het buitenland?

Waarom met je gezin vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

 • Vrijwilligerswerk met je gezin biedt je de kans om samen een unieke ervaring te beleven.

 • Een andere reden voor mensen met een gezin om vrijwilligerswerk te willen doen in het buitenland is juist om hun kinderen mee te nemen om hen op die manier iets mee te kunnen geven van hoe mensen in ontwikkelingslanden leven en hoe je samen iets voor anderen kunt betekenen.

 • Als je samen met je gezin een tijdje in een ontwikkelingsland woont en hier vrijwilligerswerk doet, zul je elkaar steeds beter leren kennen en bovendien zul je samen ook het land en haar cultuur op een andere manier leren kennen dan tijdens een doorsnee vakantie in dat land.

Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

 • Het zijn vooral de sociale projecten, lesgeefprojecten en sportprojecten die geschikt zijn voor gezinnen.

 • Binnen een sociaal project in een weeshuis voor kinderen van verschillende leeftijden kunnen de kinderen uit het gezin vaak gemakkelijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes en kunnen hun ouders helpen met de activiteiten die ze doen.

 • Zijn de kinderen in het gezin al iets ouder, dan is een lesgeefproject op een kleuterschool ook geschikt.

 • Als kind van 12 of 13 bent kun je je ouders al prima helpen met eenvoudige educatieve werkzaamheden voor kleuters.

 • Kies je als gezin voor een sportproject op een school, dan kunnen de kinderen makkelijk meedoen met de sportlessen.

 • Misschien heb je als ouder wel specifieke werkervaring, bijvoorbeeld op medisch gebied of op het gebied van het opzetten van een nieuwe business. Het is soms mogelijk om een combinatie van projecten te vinden, waarbij de ene ouder zijn of haar specifieke ervaring inzet en de andere ouder met de kinderen een sociaal project doet.

Waar moet je op letten?

 • Meestal is het zo dat de kinderen gewoon mee kunnen draaien met hun ouders in een project. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hun leeftijd.

 • In het geval van erg jonge kinderen, is het vaak ook mogelijk dat bijvoorbeeld één van de ouders bij het project werkt en de ander thuis (bij het gastgezin en de eigen kinderen) blijft. Let hier op bij het uitzoeken van een project.

Kinderen en onderwijs bij lang verblijf in het buitenland en wereldreizen: vragen en antwoorden

Kinderen en onderwijs bij lang verblijf in het buitenland en wereldreizen: vragen en antwoorden

Stimuleer je Nederlandse les voor je kinderen wel, of niet, bij een lang verblijf in het buitenland?

Stimuleer je Nederlandse les voor je kinderen wel, of niet, bij een lang verblijf in het buitenland?

 • ook al zijn je emigratie plannen "definitief": basisadvies is om zeker in de eerste jaren na emigratie het Nederlands van je kinderen op peil te houden; pas na een paar jaar in het buitenland wonen kun je beter inschatten of je van plan bent om (ooit) weer terug te keren naar Nederland. Is die kans écht klein, dan kan je het niveau waarop je het Nederlands van je kinderen onderhoudt wat verlagen.
 • het contact houden met hun vertrouwde taal en cultuur bevordert voor kinderen niet alleen de aanpassing, maar stimuleert ook het aanleren van een andere/tweede taal. Ook blijft het voor kinderen makkelijker contact te houden met achterblijvers in Nederland (familie, vrienden) als ze de taal machtig blijven. Natuurlijk vergemakkelijkt het ook de latere doorstroom in school, studie of werk bij terugkeer naar Nederland.
 • als ouder kan je de kennis en spreekvaardigheid van het Nederlands natuurlijk stimuleren bij je kinderen door het regelmatig te blijven spreken. De kans op verwarring blijkt relatief klein, zeker als je kind met een andere taal in het dagelijks leven te maken krijgt en je het Nederlands consequent, op eenzelfde tijdstip, aanbiedt.
 • Nederlandse les wordt vaak enkele uren per week gevolgd als aanvulling op het lokale of internationale onderwijs. Bijvoorbeeld op een NTC (Nederlandse Taal en Cultuur) school, waarvan de kwaliteit wordt gemeten door de onderwijsinspectie. Of via afstandsonderwijs: onderwijs door ouders zelf of met begeleiding vanuit Nederland, via programma's die erkend zijn door de Nederlandse onderwijsinspectie.
 • je kind regelmatig laten spelen met of logeren bij andere Nederlandse kinderen in je nieuwe woonomgeving stimuleert de taalkennis van het Nederlands. Ook zijn er speciale zomerkampen voor kinderen die in het buitenland Nederlands onderwijs volgen.
 • natuurlijk is het onderhouden van het Nederlands en het contact houden met Nederlandssprekenden tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger, via online communicatiemiddelen, internet media en nieuwssites en (online) Nederlandse televisie.
 • emigreer je en is je gezin meertalig? De bekendste manier van meertalig opvoeden is de één-persoon-één-taalstrategie: iedere ouder spreekt consequent de (moeder)taal met zijn kind. Lukt dat niet voldoende, dan kan je kiezen voor één en dezelfde taal per situatie.
 • hou wel rekening met het feit dat ondanks de voordelen van meertalig opvoeden, bij jonge kinderen soms juist taalproblemen kunnen ontstaan als zij meertalig worden opgevoed

Ik wist in het begin na aankomst niet wanneer ik nog tijd moest vinden om de kinderen Nederlandse les te geven. Uiteindelijk koos ik voor elk kind een andere oplossing. Voor mijn oudste dochter ging ik elke week naar haar school toe, aangezien ze in haar lesrooster 2 uur vrij had. Een ideaal moment om zelf Nederlands te geven. Mijn jongste dochter gaf ik in blokken les, vooral tijdens de (lange) schoolvakanties en ze was iedere vrijdagmiddag eerder uit dan de oudste.

Expat-moeder Frankrijk

Wat zijn tips als je Nederlandse les wilt geven aan je kinderen bij een lang verblijf in het buitenland?

Wat zijn tips als je Nederlandse les wilt geven aan je kinderen bij een lang verblijf in het buitenland?

Het blijven aanbieden van lessen in de Nederlandse taal bevordert de duurzame connectie van je kind met Nederland en de aansluiting op het Nederlands onderwijs en de Nederlandse arbeidsmarkt als je gezin -of je kind zelf- (later) terugkeert naar Nederland.

 • maak eerst de afweging op je je kind wilt/kunt plaatsen op een Nederlandse school, op een Internationale school met Nederlands onderwijs of dat je bv. je kind kunt aanmelden voor lange-afstands-onderwijs (zie ook de Advieswijzer Organisaties bij Lang verblijf in het buitenland).
 • veel internationale scholen geven aan dat het voor de verdere ontwikkeling van het kind belangrijk is om de moedertaal goed te beheersen, als basis voor het leren van andere talen (vele geven daartoe dan ook de gelegenheid tijdens schooltijd).

Ga je zelf (Nederlandse) les geven aan je kinderen let dan op de volgende aandachtspunten:

 • maak je kinderen bij de start van het lesgeven op een stimulerende manier duidelijk dat deze Nederlandse lessen erbij horen; zonder les geen tijd voor 'leuke dingen'. Stel indien nodig een beloningssysteem in om ze bij aanvang te stimuleren.
 • afhankelijk van leeftijd(en): overweeg een op-maat-oplossing-per-kind. Het ene kind kan je thuis wekelijks lesgeven, het andere kind wellicht in blokken in de schoolvakanties; of wellicht kun je wel op zijn of haar eigen school privé lesgeven in een verloren uur in het lesrooster.
 • wordt je kind in het buitenland geboren en vind je het belangrijk dat hij of zij Nederlands leert, start dan direct met het communiceren van Nederlandse woordjes en hou de verschillende talen goed uit elkaar (voorkom gemixte zinnen).
 • stimuleer dat je kinderen onderling ook regelmatig Nederlands praten.
 • nodig regelmatig Nederlands sprekende kinderen thuis uit.
 • start bij voorkeur met het leren lezen en schrijven in de Nederlandse taal 1 jaar eerder of 1 jaar later dan de start van je kind op de plaatselijke (dag)school; ervaring leert dat het tegelijkertijd starten te verwarrend is voor de meeste kinderen.
 • gebruik Nederlandse media (dvd's, voorlees-cd's, Uitzending gemist-apps etc.) zodat je kinderen "spelenderwijs" Nederlands meekrijgen. Ze vaak naar dezelfde dvd laten kijken helpt om de daarin gebruikte taal te laten beklijven.
 • voorleesmomenten zijn ideale gelegenheden om op een positieve manier te werken aan begrip van het Nederlands.
 • af en toe kiezen voor een vakantie in Nederland vergroot de Nederlandse taal- en cultuur vaardigheden van je kind.
 • geef veel aandacht aan dictees, lidwoorden, sterke en zwakke werkwoorden, zelf schrijven van (korte) verhaaltjes, gezegdes & uitdrukkingen. Zaken als "tekstanalyse" kost relatief veel tijd en voegt niet veel toe; op de meeste reguliere scholen komt dit al aan bod.
 • maak een duidelijke lesplek, werk met een lesrooster en start de lessen met bijvoorbeeld het luiden van een bel.

Los van dat het een eis was van de leerplichtambtenaar in Nederland: het is écht onzettend leuk om zelf les te geven en je kinderen zo te zien groeien. In één-op-één situaties pikken ze ook ontzettend snel wat op. Verder lijkt het lesgeven wel wat op opvoeden: je moet structuur bieden, consequent zijn, liefde geven en dingen uitleggen. Als we klaar waren, konden we wat leuks gaan doen. Waren ze op school geweest, dan hadden ze nog tot 3 uur moeten blijven zitten.

[Moeder die met haar gezin op een lange reis per woonschip vertrok]

Meer lezen?

Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland bent, je kind nog niet of nauwelijks Nederlands spreekt en je deze kennis wilt stimuleren?

Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland bent, je kind nog niet of nauwelijks Nederlands spreekt en je deze kennis wilt stimuleren?

Heeft je kind nog geen of nauwelijks kennis van de Nederlandse taal, bijvoorbeeld omdat hij of zij in het buitenland is geborenof omdat je kind op jonge leeftijd als is meeverhuisd dan wordt het een grote uitdaging om deze kennis zelf aan je kind over te brengen. Toch kan het wenselijk zijn om de kennis van het Nederlands op te bouwen, bijvoorbeeld omdat:

 • er in je gezin (ook) Nederlands wordt gesproken
 • je het contact met familie in Nederland wilt stimuleren
 • omdat je kind straks in Nederland een studie wil gaan volgen
 • je het gewoon fijn vindt dat je kind jouw moederstaal spreekt
 • je gezin straks weer terugkeert naar Nederland

Er zijn gespecialiseerde organisaties die lessen op afstand verzorgen in Nederlands als tweede taal, ofwel NT2 onderwijs. Waar onder andere op te letten?

 • wat is de minimum- en maximumleeftijd waarop onderwijs wordt aangeboden (veelal vanaf 6, tot 18 jaar)
 • wat zijn de doorstroommogelijkheden naar reguliere lessen Nederlands na afronding van het NT2 onderwijs
 • welke begeleiding wordt geboden bij het volgen van de lessen en het maken van opdrachten: is er bv. Skype ondersteuning mogelijk, of studeert je kind zelfstandig?
 • welke flexibiliteit is er in het inplannen van lessen waar een docent begeleidt
 • wat wordt er van de ouders verwacht aan begeleiding bij de lessen van het kind
 • welke verdeling is er in de lessen tussen spreken en schrijven
 • zijn er meerdere lesniveaus mogelijk, afhankelijk van de capaciteiten van je kind
 • wat is de tijdsinvestering voor je kind en jezelf: gedurende welke periode worden er lessen gevolgd, wat is de uurbesteding per week
 • wat is de financiële investering, is er reductie mogelijk als meerdere kinderen tegelijk lessen volgen, kan betaling gespreid worden
 • welk materiaal wordt er gebruikt en is dit volledig digitaal of wordt het aanvuld met fysiek materiaal (bv. een lesboek)
 • worden er garanties geboden, en zo ja welke, als de kennis van je kind achterblijft tijdens het volgen van de lessen

Natuurlijk kun je, naast de Nederlande taal, je kinderen stimuleren om feeling te houden met de Nederlandse cultuur en Nederlandse gewoontes:

 • stimuleer je kinderen om regelmatig (online) Nederlandse tv te kijken (denk bv. ook aan het jeugdjournaal), radio te luisteren
 • lees je kinderen voor uit traditionele Nederlandse kinderboeken
 • zing met je kinderen regelmatig typisch Nederlandse kinderliedjes
 • humor werkt altijd goed; vertel af en toe Nederlandse moppen of geef je kind een Nederlands moppenboek cadeau
 • besteed in het gezin aandacht aan Nederlandse tradities rondom Sinterklaas, Kerst, Koningsdag etc.
 • neem met je kinderen deel aan activiteiten van de Nederlandse vereniging

De keuze voor Nederlandse les, via de Wereldschool, was gemakkelijk, want voor onze kinderen was het belangrijk dat de Nederlandse les op het niveau van een gewone middelbare school in Nederland zou zijn. Ze doen een internationaal eindexamen (Cambridge), maar zullen daarnaast een aantekening Nederlands moeten halen om toegelaten te worden tot de meeste opleidingen in Nederland. Voor onze jongens is het soms niet gemakkelijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan de Nederlandse les, in combinatie met hun reguliere school en huiswerk. Maar wat ons opvalt is dat ze allebei, als ze eenmaal gefocust bezig zijn met de Nederlandse les, het maken van de opdrachten ontzettend leuk vinden.

Ghana emigrantengezin

Waar let je op bij het kiezen van een school bij lang verblijf in het buitenland?

Waar let je op bij het kiezen van een school bij lang verblijf in het buitenland?

 • welk (type) school je kiest zal mede afhangen van de leeftijd en het karakter van je kind, zijn of haar mogelijkheden en het soort scholen in de nabijheid van je nieuwe woonomgeving. Ook je eigen toekomstplannen (definitieve emigratie of geplande latere terugkeer, nieuwe internationale verhuizing etc.), en je financiele middelen wegen mee in een schoolkeuze.
 • het is mogelijk om al voor vertrek je kind te laten testen op ontwikkeling, schoolniveau en intelligentie. Gespecialiseerde kinderpsychologen kunnen de kansen en mogelijkheden van je kind in een ander land inschatten.
 • bij de selectie van een reguliere school in het buitenland let je eigenlijk op dezelfde zaken als bij een school in Nederland. Is er een Nederlandse vereniging in de buurt, check dan of zij ervaringen hebben met bepaalde scholen.
 • extra aandacht kan je besteden aan de ervaring van de school met leerlingen die een andere taal spreken.
 • sommige scholen bieden een programma om versneld de taal op bestemming te leren.
 • laat in je afweging of je moet kiezen voor een lokale school, een Nederlandse school of een internationale school vooral meewegen binnen welke termijn je wel of niet weer denkt terug te keren naar Nederland, of doorverhuist naar een volgende bestemming. Op internationale scholen vertrekt per jaar ongeveer een kwart van de kinderen weer, hetgeen nieuwe vriendschappen of het opbouwen van sociale vaardigheden soms kan bemoeilijken.

Wij hebben er voor gekozen zelf les te gaan geven, met behulp van een organisatie die lespakketten op afstand en online verzorgt. We voegden zelf vakken toe als gym, handvaardigheid, Engels, muziek, natuur en techniek. Daarnaast gaat ons oudste kind eenmaal per week naar Chinese les. In het begin gaven wij alleen de ochtenden les, maar op de duur (vooral vanaf groep 4) zijn we over gegaan op ochtenden én middagen. Wat wij heel snel merkten is dat een schema echt heel belangrijk is. Voor elke dag hebben we een klein overzichtje met tijden en daarbij welke lessen er op die tijden gedaan moeten worden. Dat is voor ons als ouders, maar ook voor onze kinderen overzichtelijker. Het schema maken wij zelf, de ochtenden vullen we zoveel mogelijk met rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en schrijven. De middagen houden we voor het afmaken van werk dat in de ochtend niet af kwam. Vanaf groep 4 hebben wij ervoor gekozen om Taal via een online pakket te doen.

China emigrantengezin

Het onderwijs op de Duitse school bleek ouderwetser, zoals het in Nederland 50 jaar geleden was: alles op krijtbord, niets op de pc. Onze zoon in groep 5 kan naamvallen klakkeloos vervoegen, maar typen op een computer leren ze hem niet op school. Ze gebruiken voor veel vakken geen boeken, maar stencils.

Duitsland emigrant

Waar let je op bij het kiezen van een organisatie die onderwijs verzorgt in de Nederlandse taal?

Waar let je op bij het kiezen van een organisatie die onderwijs verzorgt in de Nederlandse taal?

Er zijn diverse organisaties die online lessen aanbieden in de Nederlandse taal, of zelfs een volledig lesprogramma basis- of voortgezet onderwijs aanbieden.

 • deze lessen vinden plaats naast de lokale of internationale school, omdat daar het vak Nederlands vaak niet of niet periodiek wordt aangeboden.
 • het is ook mogelijk om de lessen-op-afstand als vervanging van onderwijs op de lokale of internationale school te benutten, bijvoorbeeld omdat naar verwachting de kwaliteit van het onderwijs ter plaatse een terugkeer in het onderwijssysteem in Nederland gaat bemoeilijken, of omdat je (kind) niet op een vaste locatie woont.
 • de studiebelasting voor het vak Nederlands wisselt per aanbieder en lesniveau, maar is gemiddeld zo'n 3 uur per week.
 • aan andere vakken zal je kind gemiddeld zo'n 2.5 uur per vak per week besteden, voor vakken als Wiskunde staat gemiddeld 4 uur per week.
 • een volledig lespakket staat voor een studiebelasting van 25 tot 30 uur per week.

Welke aandachtspunten zijn er als je een keuze wilt maken uit het (online) aanbod?

 • zijn er mogelijkheden om kennis te maken met de aanbieder, worden er voorlichtingsdagen georganiseerd, kun je online kennismaken, vinden er kennismakingsgesprekken plaats en zo ja hoe?
 • welke lessen worden aangeboden? Alleen les in het vak Nederlands, of (ook) basisonderwijs en voortgezet onderwijs?
 • welke vakken worden daarin aangeboden? Een volledig onderwijspakket, of een selectie van vakken?
 • lopen de aangeboden vakken synchroon met het reguliere onderwijs in Nederland?
 • op welke niveaus worden de lessen aangeboden? Denk bij voortgezet onderwijs bijvoorbeeld aan mogelijkheden op zowel vmbo, havo en vwo niveau.
 • welke informatie wordt verstrekt omtrent gebruikte leerlijnen, kerndoelen en referentieniveaus? In hoeverre sluiten die aan bij het huidige reguliere onderwijs in Nederland?
 • worden er tijdsindicaties aangegeven bij de verschillende vakken (verwachte tijdsbesteding per week)?
 • is het voor je kind mogelijk om losse vakken te volgen? Bijvoorbeeld wanneer de onderwijskwaliteit ter plaatse laag is, je kind meer uitdaging nodig heeft of je je kind wil voorbereiden op een terugkeer naar Nederland.
 • wat zijn de kosten voor de diverse lesprogramma's?
 • op welk moment kan je kind instromen? Op bepaalde vaste momenten, of bijvoorbeeld op een moment dat zelf wordt gekozen?
 • welke voorwaarden worden gesteld aan studietempo? Zijn er vaste voortgangsmomenten, of is de planning van de lessen deels zelf in te delen?
 • wordt er aandacht besteed aan verschillende leerstijlen van kinderen, bijvoorbeeld door het aanbieden van zowel fysiek als online lesmateriaal, verschillende lesvormen en toetsmethoden?
 • is het onderwijs dat wordt geboden volledig afhankelijk van een stabiel werkende internetverbinding, of kunnen er ook lessen worden verzorgd als internet (tijdelijk) ontbreekt?
 • wat zijn de mogelijkheden om (tussentijds) contact op te nemen met docenten, en op welke manieren kan contact worden gelegd?
 • wordt gewerkt met docenten met een onderwijsbevoegdheid?
 • op welke manier worden opdrachten en toetsen gemaakt en hoe wordt er feedback gegeven door de docent?
 • op welke manier word je door de aanbieder gestimuleerd om als ouder betrokken te blijven bij het onderwijs van je kind? Zijn er bijvoorbeeld handleidingen voor begeleidende ouders beschikbaar? Wat wordt van jou verwacht als coachende ouder?
 • op welke manier wordt de voortgang van je kind gemonitoord? Werkt de aanbieder bijvoorbeeld met een leerlingsvolgsysteem, hoe ziet dat er uit en kun je daar als ouder toegang toe krijgen?
 • wordt er door de aanbieder ondersteunend lesmateriaal verstrekt? Denk aan rekenblokjes, schriften, techniekmateriaal.
 • welke andere faciliteiten biedt de aanbieder, bijvoorbeeld hulp bij studievertraging, niveautesten, advies bij vervolgschoolkeuzes, ondersteuning bij vertrek?
 • wordt er ook ondersteuning geboden als je kind niet op een vaste locatie woont, maar van locatie wisselt (bijvoorbeeld omdat jullie een lange reis, wereldreis, maken)?
 • wanneer je kind meerdere vakken volgt, is er dan een docent of mentor beschikbaar die je kind vakoverstijgend volgt?
 • wordt er extra ondersteuning geboden in een examenjaar, bijvoorbeeld door een examen coordinator?
Wat zijn do's en don'ts in gesprek met de leerplichtambtenaar als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, maar je niet uitschrijft uit Nederland?

Wat zijn do's en don'ts in gesprek met de leerplichtambtenaar als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, maar je niet uitschrijft uit Nederland?

Schrijf je je niet uit Nederland uit, dan blijkt het in de praktijk behoorlijk lastig is om toestemming te krijgen om kinderen mee te nemen naar het buitenland.

 • De leerplichtambtenaar heeft formeel gezien vanuit de wet ook geen ruimte om alsnog toestemming te geven.
 • De leerplichtambtenaar is natuurlijk ook aangesteld om de wet en het beleid van het college van B&W te handhaven; maak het dus niet persoonlijk. Ook deze ambtenaar wil in veel gevallen best anders beslissen en/of heeft zijn bedenkingen bij de huidige wetgeving, maar kan simpelweg binnen de wet niet anders beslissen.

In de praktijk blijkt dat de wet per gemeente toch verschillend kan worden geïnterpreteerd en/of toegepast. Bereid een gesprek met een leerplichtambtenaar dan ook goed voor.

Argumenten die je kunt aanvoeren in het gesprek:

 • de geest van de wet is dat het onderwijs wordt geborgd, zodat er geen achterstand ontstaat. Heb je je kind bijvoorbeeld aangemeld bij een organisatie voor onderwijs-op-afstand, dan heb je die zekerheid.
 • de huidige school van je kinderen geeft aan dat het geen probleem is, mits het onderwijs maar wordt geregeld (bespreek dit uiteraard wel eerst met de school).
 • diverse gemeenten accepteren het wel, mits het onderwijs goed is geregeld.
 • voor de ontwikkeling van kinderen is het goed een tijdje in een andere cultuur door te brengen en ook figuurlijk over de grenzen heen te kijken.
 • kinderen die terugkeren en via een erkende organisatie voor onderwijs-op-afstand hebben geleerd, vinden zonder problemen de aansluiting op school.

Aanvullende tips:

 • het maakt in principe niet uit of je eerst in gesprek gaat met de school, of eerst met de leerplichtambteanaar. In sommige gevallen neemt een meewerkende school na een gesprek zelf contact op met de leerplichtambtenaar, hetgeen soms in je voordeel kan werken.
 • hoe concreter, hoe beter: als je zelf gaat lesgeven, kom dan met een gedegen plan hoe je het onderwijs denkt te gaan organiseren:
  • wat is je achtergrond en die van je partner (didactische vaardigheden)
  • hoeveel uur per week ga je gemiddeld lesgeven
  • wie gaat welke vakken onderwijzen
  • welk lespatroon ga je hanteren gedurende de week
  • hoe richt je de leslocatie zodanig in dat er onderscheid is t.o.v. het dagelijkse leefpatroon (scheiden lestijd en vrije tijd)
  • etc.

Het gesprek kan drie resultaten hebben:

 • je krijgt toestemming, mits je kind wordt ingeschreven op een school in het buitenland en deze school regelmatig bezocht gaat worden.
 • je krijgt geen toestemming, omdat volgens de wet in Nederland leerplicht feitelijk de plicht is de school fysiek regelmatig te bezoeken.
 • de leerplichtambtenaar accepteert een inschrijving via een erkende organisatie die onderwijs-op-afstand verzorgt

Krijg je geen toestemming dan is er een beroepsmogelijkheid, maar die levert meestal geen positief resultaat op.

Wat kan JoHo voor je betekenen?

 • maak gebruik van JoHo's BuitenlandZaken Service voor advies, vragen en hulpmiddelen over het opzeggen van je zorgverzekering als je naar het buitenland vertrekt, het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (voormalige GBA) bij je gemeente en het al dan niet aanhouden van een briefadres.
 • gebruik de cv-index Organisaties bij lang verblijf in het buitenland en emigratie om te achterhalen welke organisaties je kunnen ondersteunen bij het vinden van passend onderwijs in het buitenland en/of bij het volgen van lange-afstands-onderwijs
Wat overwegen sommige ouders als de leerplichtambtenaar geen toestemming geeft om met kind(eren) voor langere tijd naar het buitenland te gaan?

Wat overwegen sommige ouders als de leerplichtambtenaar geen toestemming geeft om met kind(eren) voor langere tijd naar het buitenland te gaan?

De ouder niet, maar het kind wél uitschrijven uit Nederland

 • ben je (of is je partner) niet van plan je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP), dan kun je overwegen je kind wel uit te schrijven.
 • dit is geen oplossing voor gezinnen die met leerplichtige kinderen op wereldreis willen, het kan namelijk alleen als je een (tijdelijk) adres hebt in het buitenland (bijvoorbeeld bij familie of vrienden) en je het kind daar tijdelijk laat wonen.
 • via deze methode neem je risico's; in de huidige regelgeving staat dat het kind (qua in/uitschrijving) in principe de ouder volgt ("afgeleide woonplaats"). Dat levert een probleem op als een van beide ouders (of beiden) zich niet uitschrijft.

Het hele gezin alsnog uitschrijven uit Nederland

 • dit is niet altijd een optie (als je bijvoorbeeld korter dan 8 maanden weg gaat); wel of niet uitschrijven is aan wetten en regels gebonden.
 • bij uitschrijving kunnen er door de gemeente aanvullende vragen worden gesteld omtrent het doel van het verblijf in het buitenland, zeker als men het vermoeden heeft dat de reden van uitschrijving het omzeilen van de leerplichtwet is.

Het kind op de school in Nederland ingeschreven houden

 • een school mag zelf maximaal 10 dagen extra verlof geven. 
 • ga je langer naar het buitenland dan is de school in overtreding en loop je ook als ouder het risico bij controle alsnog een boete en proces-verbaal te krijgen.
 • ook de school kan worden aangesproken door de onderwijsinspectie.
 • soms proberen ouders in afstemming met de school zichzelf als "onderwijsassistent" van de school op te voeren ('flexischoling').
 • volgens de wet moeten kinderen dan ook fysiek aanwezig zijn op de school in Nederland en daar onderwijs volgen.
 • de leerplichtambtenaar maakt de uiteindelijke beslissing (als er niet sowieso een plicht tot uitschrijven was).

Het kind voor een korte periode (<8 maanden) inschrijven op een buitenlandse school

(wanneer je op een vaste locatie in het buitenland verblijft)

 • je kind heeft dan waarschijnlijk wel een stevige taalachterstand ten op zichte van klasgenootjes, aangenomen dat het kind de taal van dat land niet voldoende beheerst.
 • het voor een zo'n korte periode overschakelen naar een ander systeem kost een kind heel veel energie en leidt vaak tot een forse achterstand vanwege de taalkloof en aansluitingsproblemen.
 • een combinatie van lokaal onderwijs en onderwijs-op-afstand werkt dan vaak beter.
 • soms is het mogelijk om kinderen alleen mee te laten doen met algemene vakken zoals gymnastiek en tekenen.
 • kinderen in het middelbare onderwijs kunnen soms op school zelfstandig werken.

Een creatieve regeling treffen met een school in het buitenland

 • de meeste scholen in het buitenland krijgen, net als in Nederland, een vergoeding vanuit de overheid voor kinderen die ingeschreven staan in de gemeente van de school en zich hebben ingeschreven bij de school.
 • ben je op reis dan schrijf je je kind normaliter niet in een buitenlandse gemeente in. Wil je je kind toch aanmelden bij een school, dan ontvangt de school dus geen subsidie voor jouw kind.
 • sommige scholen zijn bereid om tegen een vergoeding toch een bewijs van inschrijving af te geven. Hou er alsnog rekening mee dat het schoolhoofd door de leerplichtambtenaar tijdens of achteraf óók gevraagd kan worden een verklaring af te geven dat het kind de school daadwerkelijk fysiek en met voldoende regelmaat heeft bezocht.
Hoe werkt het als je kind vanuit het buitenland een staatexamen moet doen?

Hoe werkt het als je kind vanuit het buitenland een staatexamen moet doen?

Notabene: check deadlines altijd tijdig en persoonlijk; er kunnen veranderingen zijn ten opzichte van de indicaties hieronder weergegeven!

 • omdat het staatsexamen een officieel examen is, kan je kind dit niet vanuit huis doen.
 • in de meeste gevallen geldt het volgende:
  • leerlingen binnen Europa doen in beginsel het examen in Nederland.
  • leerlingen buiten Europa kunnen het schriftelijke deel van het examen, indien mogelijk, op de Nederlandse ambassade doen. Het mondeling examen wordt altijd in Nederland afgelegd.
 • in Nederland is er een aantal steden waar je kind het examen kan doen.
 • hou er rekening mee dat je je kind tijdig inschrijft voor het staatsexamen; veelal is dit uiterlijk eind december, voor het staatsexamen van het volgende jaar.
 • ook rondom de betalingen voor het examengeldt gelden strenge deadlines; check deze tijdig en hou hier rekening mee bij het overmaken van bedragen uit het buitenland.
 • relevante werkstukken, literatuurlijsten, profiel- of sectorwerkstukken en alle overige zaken moet veelal voor april ingeleverd zijn.
 • het uiteindelijke examen bestaat uit een schriftelijk deel, (meestal tweede helft mei), en een mondeling deel (juli of augustus).
 • het doorgeven van bijzonderheden rondom deelname (denk aan dyslexie, slechtziendheid etc.) moet tijdig en schriftelijk gebeuren, met uitleg over de persoonlijk situatie en een medische bevestiging van een arts, psycholoog of orthopedagoog.
 • uitslag van de resultaten volgt direct na het mondeling examen, een eventuele herkansing kan in augustus.
Kun je zelf een Nederlandse school in het buitenland starten?

Kun je zelf een Nederlandse school in het buitenland starten?

 • wanneer er meerdere Nederlandstalige gezinnen in de buurt wonen die een voorkeur hebben voor een Nederlandse school ter plekke, dan kan het ook een optie zijn om zelf een Nederlandse school op te richten. Je stimuleert daarmee een goede aansluiting op het Nederlands onderwijs bij terugkeer; versterking van de (culturele) identiteit van kinderen; het makkelijker leren van een vreemde taal, door een goede beheersing van de moedertaal; en de mogelijkheid om in de toekomst te studeren of werken in Nederland.
 • bij het opzetten van een Nederlandse school in het buitenland komt veel kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, oprichten van een rechtspersoon, vinden van een locatie, leerkrachten aantrekken, lesmateriaal aanschaffen, leerlingen werven en financiën.
 • je kunt, afhankelijk van de situatie, kiezen voor enkele uren per week NTC (Nederlandse Taal & Cultuur) onderwijs of een volledig Nederlands curriculum. Belangrijke factoren zijn het potentiële aantal Nederlandstalige leerlingen, de aanwezigheid van andere (internationale) scholen in de omgeving en (de kwaliteit van) het lokale onderwijs.
 • samenwerking met een reeds aanwezige (internationale) school geeft je de voordelen van gedeelde huisvesting, afstemming met de dagschoolleerkrachten over het lesaanbod, integratie van de Nederlandse les met het reguliere lesprogramma en bestuurlijke samenwerking.
 • een veel gehanteerde minimumdrempel bij het starten van een nieuwe school is een aantal van tien leerlingen. Je start met het oprichten van een initiatiefgroep die een behoefteonderzoek doet, het huidige onderwijsaanbod in kaart brengt, onderzoek doet naar de best passende rechtsvorm, interesse peilt onder ouders om zich in te zetten als bestuurslid of schoolvrijwilliger, aanwezigheid van passende leerkrachten inventariseert en netwerkrelaties opbouwt met bedrijfsleven, overheid, diplomatieke vertegenwoordiging en eventueel aanwezige ngo's.
 • aansluiting bij de internationaal ervaren onderwijsstichting NOB geeft je onder andere toegang tot advies en ondersteuning op organisatorisch, bestuurlijk en onderwijskundig gebied; pensioenopbouw voor leerkrachten, WA schoolverzekering, toegang tot bijscholingsdagen in Nederland. Tevens valt je school dan onder het toezicht van de Nederlandse Inspectie voor het Onderwijs. Zo weten ouders dat het onderwijs voldoet aan de Nederlandse kwaliteitseisen, wat de instroming van hun kinderen ten goede komt als zij terugkeren naar Nederland.

Stabiliteit versus stress: begrippen, definities en inzichten

Stabiliteit versus stress: begrippen, definities en inzichten

Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen?

Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen?

Wat is stabiliteit en is je mentaal stabiel en in balans voelen?

 • Stabiliteit staat voor een zeker stevigheid en in balans zijn.
 • Als mens kun je een gevoel van stabiliteit herkennen wanneer er een ingrijpende gebeurtenis is, maar je merkt dat je daar goed mee om kunt gaan.
 • Stabiliteit gaat over een diepgeworteld vertrouwen in jezelf en het leven. Dat je alle stormen die het leven je soms geeft, aan kan. Je boot stevig genoeg is.

“Do not be afraid to face your difficulty. Turn toward it. Lean into the wind. Hold your ground.”

Jack Kornfield,

 

Wat is positiviteit en optimisme?

Wat is positiviteit en optimisme?

Wat betekent optimisme en positiviteit en wat verstaan we daar onder?

 • Optimisme is een levenshouding die uitgaat van het positieve. Als mens hebben we de unieke vaardigheid om abstract te denken, en daarmee bijvoorbeeld ook allerlei situaties in de toekomst te visualiseren.

 • Er is een neiging om in coaching en psychologische hulpverlening met name te werken aan het verkennen van alle beperkende gedachten (cognitieve therapie) of aan het oprakelen van (jeugd)trauma’s (psychotherapie).

 • Er zijn echter ook andere visies die er vanuit gaan dat je de balans ook kunt verschuiven, positiever kunt denken, door gewoonweg meer aandacht te geven aan positieve gedachten en activiteiten. Je kunt je gedachten zien als een emmer met knikkers: als je er zelf steeds meer positieve knikkers bij gooit, verschuift vanzelf de totaalsom naar het positieve.

 • Er wordt momenteel in de westerse psychologie uitgegaan van het concept van een basaal geluksniveau dat bij iedereen net wat anders is ingesteld (deels ook genetisch bepaald), waardoor de een een positievere basispositie heeft dan een ander. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om jezelf te beoefenen in een meer positieve blik op het leven.

Wat is negativiteit en wat is pessimisme?

Wat is negativiteit en wat is pessimisme?

Wat is negativiteit ?

 • Negativiteit is een pessimistische houding waarbij de meest slechte uitkomst verwacht wordt.
 • Mensen met een negatieve houding hebben de neiging om skeptisch te zijn en plannen de grond in te boren.
 • Waar een ander (of zij zelf) een nieuw plan of idee heeft, worden overal beren op de weg gezien.
 • Pessimistische mensen zullen dan ook niet snel in actie komen en ook het enthousiasme bij anderen de kop in drukken.

Wat is het negativiteitseffect?

 • Als mensen hebben we (evolutionair) meer last van negatieve zaken, ook wel de negativity bias genoemd. Dit houdt in dat de impact van een negatieve gebeurtenis op onze psychologische staat groter is dan een positieve gebeurtenis.

Wat zijn negatieve gevoelens en houdingen?

 • Negatieve gevoelens zijn stemmingen en emoties als humeurig zijn, angstig zijn, zich zorgen maken, boosheid, bitter of vijandig zijn.
 • Negatieve houding wil zeggen een een negatieve kijk op verschillende aspecten van je activititeiten, baan of organisatie. Je kan je ondergewaardeerd voelen of last hebben van gebrek aan controle .
Wat is emotie?

Wat is emotie?

Wat is emotie?

 • Emoties zijn gevoelstoestanden die een patroon bevatten van cognitieve, fysiologische en gedragsmatige reacties op gebeurtenissen. 
 • Emoties zijn hersenfuncties met als doel de belangrijke informatie te detecteren en het lichaam klaar maken om hierop te reageren met de hoogste kans tot overleven

Alle emotionele toestanden hebben vier algemene eigenschappen:

 1. Emoties worden uitgelokt door externe of interne stimuli.
 2. Emotionele reacties komen voort uit evaluaties van deze stimuli, waardoor de situatie betekenis en belang krijgt.
 3. Onze lichamen reageren fysiologisch op onze evaluaties. We kunnen fysiek opgewonden raken wanneer we angst, blijdschap of woede voelen. Of we ervaren een verminderde opwinding, zoals bij tevredenheid of depressie.
 4. Emoties bevatten gedragsneigingen. Soms zijn dit expressieve gedragingen, zoals lachen bij blijdschap, of huilen. Soms zijn dit instrumentele gedragingen, manieren om iets te doen aan de stimulus die de emotie veroorzaakte, zoals studeren voor een beangstigend tentamen of terugvechten uit zelfverdediging.

Elk van deze vier elementen kunnen snel veranderen tijdens een emotionele periode. Emotie is dus een dynamisch, doorgaand proces.

Hoe kan je emoties onderscheiden?

Hoe kan je emoties onderscheiden?

Hoe kan je emoties indelen?

 • Emoties kunnen ingedeeld worden op basis van valentie (positief of negatief), toenadering (extraversie of introversie) of intensiteit (hoog of laag).
 • Een veelgebruikt onderscheid is het verschil tussen de primaire en de secundaire emoties.
  • De zes primaire emoties zijn blijdschap, angst, verdriet, walging, verbazing en boosheid. Alle basale emoties worden universeel herkend in de gezichtsuitdrukkingen.
  • De secundaire emoties (ook wel ‘sociale’ of ‘morele’ emoties genoemd) reguleren in algemene zin het gedrag om sociale uitsluiting te voorkomen en aanpassing aan de groep te faciliteren. Voorbeelden zijn schaamte, afkeuring, jaloezie, altruïsme, inlevingsvermogen en apathie. Er kunnen meer dan 300 secundaire emoties worden onderscheiden.

Hoe kan je primaire emoties onderscheiden?

Bij de primaire emoties zijn aanverwante emoties te ontwaren, zoals:

 • Blijdschap: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast.
 • Angst: rusteloos, fobisch, paniekerig, schrik, zenuwachtig, ongerust, bezorgd, nerveus, zorgen makend, wantrouwend, hysterisch.
 • Verdriet: zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd.
 • Walging: minachtend, aversie, weerzin, ontzet.
 • Verbazing: gechoqueerd, verbijsterd, verwonderd, overrompeld, ontsteld, verrast.
 • Boosheid: verbolgen, ergernis, verbitterd, wrok, geïrriteerd, vijandig, furieus, verontwaardigd, bitterheid, agitatie, woede.

Meer lezen en meer info:

Wat is scepsis, en wat betekent sceptisch zijn?

Wat is scepsis, en wat betekent sceptisch zijn?

Wat wil scepsis, en sceptisch zijn, zeggen?

 • Scepsis is twijfel. Twijfel aan de waarheid, aan wat iemand zegt en in fundamentelere zin aan een goed proces.
 • Scepsis zou je kunnen zien als de afwezigheid van vertrouwen in een goede afloop. In die zin is het gerelateerd aan pessimisme.
 • Het heeft een mate van terughoudendheid in zich. Het heeft als gevolg dat je geen actie wilt ondernemen en geen risico wilt lopen.
 • De aanwezigheid van scepsis herken je wanneer jezelf of een ander een hoop 'beren op de weg' ziet.

“Men are never convinced of your reasons, of your sincerity, of the seriousness of your sufferings, except by your death. So long as you are alive, your case is doubtful; you have a right only to their skepticism.” - Albert Camus

 

Wat is schrikken?

Wat is schrikken?

Wat is schrikken, en wat is schrik ervaren?

 • Schrikken is het ervaren van plotselinge angst.Het lichaam reageert voordat je uberhaupt een gedachte hebt.
 • Een schrikreactie is evolutionair gezien heel handig. Er zijn mensen waarbij het lichaam nog altijd een schrikreactie toont als er op de televisie een slang langs komt. Ook helpt deze automatische, fysieke reactie als er opeens een auto om de hoek komt zetten of als je een wild zwijn tegen komt tijdens je boswandeling.
 • Schrik is een hele fysieke reactie. Er wordt adrenaline aangemaakt, waardoor je lichaam als het ware in de mogelijkheid wordt gesteld om te vechten of vluchten. Je zal wellicht ook merken dat je ademhaling en hartslag omhoog gaan.
Wat is stress?

Wat is stress?

Wat is stress en gestresst zijn?

 • Stress is het ervaren van mogelijkheden (iets dat de potentie heeft nuttig te zijn voor een persoon) of bedreigingen (iets dat de potentie heeft de persoon te beschadigen) die belangrijk zijn voor een persoon. Stress ontstaat wanneer de persoon voelt dat hij niet effectief om kan gaan met de mogelijkheden of bedreigingen. Stress heeft dus drie aspecten: mogelijkheden/bedreigingen, belangrijkheid en onzekerheid. Stress gaat over de perceptie van deze drie aspecten.
 • Stress is iets heel persoonlijks. Individuele verschillen als persoonlijkheid, talenten en percepties, spelen een grote rol in het vaststellen van de manier waarop mensen reageren op stress, in hoeverre ze stress ervaren en hoe ze denken over mogelijke bronnen van stress binnen een sociale context. Persoonlijkheidstrekken die erg vatbaar zijn voor stress zijn: neuroticisme, introvert zijn, lage eigenwaarde en mensen die niet open staan voor nieuwe ervaringen, daarnaast ook mensen met een type A persoonlijkheid. Daarnaast kunnen capaciteiten een stressfactor zijn. Mensen hebben dan stress omdat ze denken dat ze bepaalde dingen niet kunnen. Een gebrek aan ervaring kan ook een rol spelen bij stress.
 • Omdat mensen verschillend reageren op stress zijn ook de gevolgen van stress voor iedereen verschillend. Stress kan lichamelijke consequenties, psychische consequenties en consequenties voor het gedrag hebben.

Wat is stress bij acute fysieke crisissituaties?

 • Dieren ervaren stress bij acute fysieke crisissituaties. Een voorbeeld hiervan is een zebra die wordt opgejaagd door een tijger. De zebra zal het plotseling op een rennen moeten zetten, om zichzelf in veiligheid te brengen voor de tijger. De zebra kan zelfs al verwond zijn door de tijger en alsnog uit alle macht proberen te vluchten. Er wordt dan fysiek ineens heel veel geëist van de zebra. Het lichaam blijkt echter prima in staat te zijn om met dit soort stress om te gaan.

Wat is chronische fysieke stress?

 • Mensen ervaren vaak chronische fysieke stress. Wanneer de gewassen van een boer bijvoorbeeld door beesten zijn opgegeten, zal hij gedurende een lange periode zijn eten ergens anders moeten halen. Hij zal dan bijvoorbeeld iedere keer veel verder moeten lopen om aan wat eten te komen. Doordat hij iedere keer, gedurende een lange tijd meer inspanning moet leveren voor zijn eten, staat hij onder chronisch fysieke stress. 

Wat is psychische en sociale stress?

 • Deze vorm van stress is kenmerkend voor mensen en bestaat eigenlijk alleen in het hoofd.
 • Mensen kunnen heftige emoties ervaren die het resultaat zijn van enkel de gedachten. De lichamen kunnen dezelfde reacties geven op psychische en sociale stress als op fysieke stress.
 • Het lichaam kan zich heel goed aanpassen om te kunnen omgaan met acute stress die een korte tijd aanhoudt.
 • Dit is echter anders wanneer de stress chronisch lijkt te zijn en het stresssysteem vaak en lang wordt geactiveerd. Het lichaam is hier niet op ingesteld, want de fysiologische verdedigingsmechanismen zijn oorspronkelijk bedoeld om het lichaam in staat te stellen snel en efficiënt te reageren op een plotselinge bedreiging. Gedurende een zekere tijd zal het lichaam weerstand bieden aan de psychologische stress, maar daarna volgt onvermijdelijk uitputting. Hierdoor kunnen er stressgerelateerde ziekten ontstaan.

Wat is stressbestendigheid in relatie met werk of activititeiten?

 • Je bent stressbestendig wanneer je effectief blijft presteren onder werkdruk, tijdsdruk, bij tegenslag, tegenspel, teleurstelling en/of kritiek.
 • Je laat je niet van je stuk brengen. 

Wat zijn gerelateerde competenties van stressbestendigheid?

 • Presteren onder tijdsdruk.
 • Goed bestand zijn tegen spanningen.
 • Om kunnen gaan met paniek.
 • Voorkomen van negatieve houding.
Wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?

Wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?

Wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?

 • Instabiliteit is er als de balans zoek is.
 • Je zou kunnen zeggen dat bij onevenwichtigheid er sprake is van extremen, maar dat het fundament nog wel stevig is.
 • Bij instabiliteit is het fundament er niet meer. Het is alsof je een huis bent dat gebouwd is op veengrond. Je wiebelt aan alle kanten en er is geen stevigheid te vinden onder je voeten.
 • De omgeving waarin je je bevindt kan bijdragen aan een gevoel van instabiliteit. Hoewel mensen die in een instabiele, onrustige, onveilige omgeving opgroeien, vaak een goed ontwikkelde stabiliteit hebben gevonden in zichzelf, zijn er natuurlijk ook situaties waarin de context waarin je leeft zo veel onrust geeft, dat het moeilijk is om stabiliteit te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin vluchtelingen verkeren, in de onzekerheid van waar ze volgende maand wonen, op een andere plek in Nederland, moet men weer terug naar het land van herkomst, hoe lang gaat het wachten en deze onzekerheid duren?
 • Een ander aspect is de interne, mentale stabiliteit. Hierop zijn het met name onze gedachten die een instabiele situatie kunnen creeren. Beperkende overtuigingen, een negatief zelfbeeld (en bijbehorende zelfkritiek), onzekerheid, soms weer gemaskeerd met een laagje zelfverzekerdheid, kunnen een instabiel geheel vormen.

 

Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

 • Een burn-out is psychische, emotionele, of lichamelijke uitputting. Burn-out is een speciale psychische consequentie van stress die ontstaat als een iemand dag in dag voor een langere periode stress ervaart door werk, studie of andere spanning veroorzakende situaties. Vaak is dit een combinatie, en is de ene situatie weer het gevolg van de ander.

Wat zijn negatieve gevoelens?

 • Negatieve gevoelens, stemmingen en emoties: voorbeelden hiervan zijn humeurig zijn, angstig zijn, zich zorgen maken, boosheid, bitter of vijandig zijn.

Wat is een negatieve houding?

 • Voorbeelden hiervan zijn: een negatieve kijk op verschillende aspecten van je baan en organisatie, je ondergewaardeerd voelen of een gebrek aan controle ervaren.
Wat is paniek, en in paniek raken?

Wat is paniek, en in paniek raken?

Wat wil paniek zeggen?

 • Wanneer er een stressvolle situatie voordoet dan gaat het lichaam energie gebruiken, en heb je een snellere ademhaling en hartslag.
 • Door die inspanning neemt vaak ook de angst toe, wat kan leiden tot hyperventilatie.
 • De combinatie van de stressfactor met de fysieke gevolgen van deze stress, kunnen resulteren in een situatie die beschreven kan worden als paniek.
 • Paniek is de situatie waarin een extreme angst zich geheel van je overneemt.
 • Het lichaam reageert daar ook sterk op, waardoor het moeilijk is jezelf rustig te krijgen.
 • Je lijf heeft het als het ware over genomen van je verstand.
Wat is betekent het gevoel van verloren voelen, en wat is jezelf kwijt zijn?

Wat is betekent het gevoel van verloren voelen, en wat is jezelf kwijt zijn?

Wat wil het zeggen als je je verloren voelt?

 • Er zijn situaties wanneer je het gevoel kan hebben jezelf te verliezen of jezelf kwijt te zijn geraakt.
 • Dit gevoel kan een signaal zijn dat je het zicht op je (levens)pad kwijt bent.
 • Alsof je wakker wordt in je leven en je jezelf afvraagt 'Hoe ben ik hier terecht gekomen?'.
 • Een gevoel van verloren zijn, gaat vaak over het niet herkennen van de richting waarop je wandelt.
 • Het kan daarin wel heel helpend zijn om te kijken naar wat er wel is. Welke keuzes hebben je gebracht waar je nu bent? Wat heb je geleerd? Wat heb je bereikt? Wat heb je ontdekt? Waar ben je dankbaar voor?

 

“A good traveler has no fixed plans and is not intent on arriving.”

Lao Tzu

Wat is wanhoop en wanhopig zijn?

Wat is wanhoop en wanhopig zijn?

Wat betekent wanhoop?

 • Wanhoop is een sterk overheersende emotie die je voelt wanneer je het idee hebt niets meer te kunnen doen aan een moeilijke situatie.
 • Wanneer je een gevoel van wanhopig zijn ervaart dan zit daar een idee van uitzichtloosheid onder.
 • Het kan heel overweldigend zijn wanneer jezelf of iemand in je omgeving deze emotie ervaart. Wanhoop legt als het ware  een dikke deken over iedere oplossing of nieuwe weg uit de situatie
Hoe controleer je jouw emotie?

Hoe controleer je jouw emotie?

Hoe controleer, reguleer of vertrouw je jouw emotie?

 • Emotie regulatie is een vaardigheid die aan te leren is. Mensen functioneren beter als zij deze vaardigheid beter beheersen.
 • Volgens James Gross kunnen we op vijf manieren onze emoties reguleren:
  • Selectie van situaties door het ondernemen van actie om de emotionele ervaring te vermijden of juist op te zoeken.
  • Modificatie van situaties door te proberen de situatie waarin we terechtkomen te veranderen, bijvoorbeeld met probleemgerichte coping, pogingen om controle te hebben over situaties, het zoeken van sociale steun of het verlaten van de situatie
  • Het verleggen van de aandacht focus naar een op andere wijze emotioneel beladen aspect van de situatie. In plaats van focus op de boor van de tandarts verleg je bijvoorbeeld je aandacht naar het plafond dat je ziet
  • Herwaarderen van de situatie door de betekenis van en je eigen gedachten over een situatie te veranderen. In plaats van een pijnlijke gebeurtenis als een fout bestempelen herwaardeer je het bijvoorbeeld als een leermoment voor persoonlijke ontwikkeling. Of in plaats van je sterke emotie te zien als iets negatiefs dat je tegenhoudt, herwaardeer je het als iets positiefs dat je jouw pad wijst. Mensen die herwaarderen zijn psychisch, sociaal en fysiek vaak gezonder.
  • Onderdrukken van emoties door ze niet te tonen, of proberen niet te voelen. Onderdrukking is vaak een slechte strategie omdat het vaak negatieve (sociale) bijeffecten heeft. Het doorleven en tonen van emoties is natuurlijker dan ze te onderdrukken.

Meer lezen en meer info:

Wat is stressbestendig zijn, rustig blijven en kunnen relativeren, als competentie?

Wat is stressbestendig zijn, rustig blijven en kunnen relativeren, als competentie?

Wat is het nivo waarop je stressbestendig kunt zijn?

De mate waarin je de competentie 'stressbestendig zijn' kan beheersen, is oplopend:

 1. Onder druk rustig blijven
 2. Prioriteiten kunnen stellen en kunnen relativeren
 3. Stressfactoren herkennen en daar goed mee omgaan

Wat is rustig blijven onder druk en je eigen werk gecontroleerd afhandelen

 • Je reageert rustig en vriendelijk in chaotische en onverwachte situaties.
 • Je houdt jezelf onder controle in situaties waarbij emoties een grote rol spelen
 • Je blijft onder (tijds)druk effectief en geconcentreerd werken.
 • Je behoudt bij confrontaties een correcte en tactvolle houding.

Wat is prioriteiten stellen en relativeren waar dat nodig is?

 • Je gaat constructief om met kritiek van anderen en blijft bereid zijn/haar eigen aanpak te toetsen.
 • Je brengt bij (tijds)druk prioriteiten aan en blijft doeltreffend en tactisch handelen.
 • Je presteert langdurig goed onder tijdsdruk, tegenslag en bij complicaties.

Wat is het herkennen van stressfactoren herkennen, en er goed op reageren en mee omgaa

 • Je herkent factoren die stress met zich mee brengen en je maakt deze bespreekbaar door het proces met anderen te analyseren.
 • Je plant en structureert voor jezelf en voor anderen op een dusdanige manier dat stress wordt voorkomen.
 • Je blijft ondanks de druk optimistisch en positief in gecompliceerde situaties en bent hierdoor een voorbeeld voor anderen.
De 24 vaardigheden voor een zinvolle en succesvolle werk- en leefomgeving

De 24 vaardigheden voor een zinvolle en succesvolle werk- en leefomgeving

Activiteiten in het buitenland verzekeren: backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar en wereldreizen

Activiteiten in het buitenland verzekeren: backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar en wereldreizen

Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

Activiteiten in het buitenland verzekeren: studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken of emigreren

     

Partnerselectie: Taalcursus & Buitenland
Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

JoHo: crossroads uit de bundels
JoHo: crossroads uit selectie
Werk & Ontwikkeling: thema's en startpagina's

Werk & Ontwikkeling: thema's en startpagina's

Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

Personen, persoonlijke situaties en reisgenoten in het buitenland: startpagina's

Personen, persoonlijke situaties en reisgenoten in het buitenland: startpagina's

JoHo: paginawijzer

Thema's

Wat vind je op een JoHo Themapagina?

 • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
 • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

Hoe is de pagina op gebouwd

 • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
 • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
 • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
 • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
 • De statussen:
 1. Start
 2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
 3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
 4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
 5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
 6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
 7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
 8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
 9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
 10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
  JoHo: footprints achterlaten
  JoHo: pagina delen